En krupp-natt kommer ofta ensam, eller?

Hej från en trött mamma här hemma i soffan. Det kom verkligen från ingenstans, pang – så var den där. Märkte att han rosslade lite igår kväll, när han somnade. Men han somnade aldrig riktigt djupt, för sen kom det. Rosslet tilltog, sen den hemska liksom skällande hostan. Usch, såklart var jag ensam hemma med alla tre eftersom Johan var iväg över natten på en jobbgrej. JUST igår!

Vid elva på kvällen satt jag i soffan med Ernst i knät, för att hålla honom upprätt, tittade på Pippi för att lugna. Både honom och mig tror jag. Småpratade lugnt och försökte få i honom ljummen saft i flaska. Fattar inte, han var ju helt pigg på dagen, så glad att vara tillbaka på förskolan (ja, alltså INTE när jag lämnade men sen så…).

Efter två rejäla attacker, klockan var då halvett typ, så fick jag i honom luftrörsvidgande som vi fått utskrivet – rafsade ut ALLT i medicinlådan i panik, och svor över att jag inte hade det lätt tillgängligt. Ja, ni som vet, ni vet paniken. Hemskt. Samtidigt som jag ju visste att jag måste hålla mig lugn, för att lugna.

Sen satt vi fram till morgonsolen kom, i soffan. Han halvsov sittandes, jag satt bredvid och försökte sitt-sova med örat nära hans mun, för att liksom lyssna på de kämpande andetagen, min lillskrutt…

Men visst är det så att en hostnatt faktiskt ofta kommer ensam? Alltså med falsk krupp. Eller blir det ofta flera på raken?

23 reaktioner till “En krupp-natt kommer ofta ensam, eller?

 1. Alla mina fem barn har haft falsk krupp, eller laryngit en massa gånger. Det börjar alltid plötsligt, utan förvarning, men tack och lov bara en natt åt gången. Laryngit är ju en sjukdom som oftast drabbar pojkar som är yngre än två år, men mina har drabbats t o m som tolvåringar..

 2. Du är fantastisk på att skriva. Denna lilla, korta text fick mina tårar att rinna. Du och lillpojken. Håller tummarna för att ni får en lugn natt inatt.

 3. Vår pojke har också bara en sån där sviiiinjobbigt natt. Sen mycket lugnare och han brukar sova så att han är utvilad när han vaknar redan natten efter. Håller tummarna!

 4. Ebba,just falsk krupp är stressigt

  Mina flickor har haft det varsin gång och sedan aldrig mer!

  Första gången,ingen medicin för krupp,
  anmodades vi åka in till Lund.

  Satt först i öppet fönster,höggravid m
  min andra flicka.
  Det var höst o dimmigt väder i Falsterbo.
  Var det inte regnigt i Stockholm igår?

  Andra gången hade Lepheton hemma i
  kylskåpet.
  Det hjälpte!

  Bara veta att en hjälpande medicin
  finns i kylskåpet gör mamman ( eller
  pappan ) lugn !

  Det blir Bra Ebba : )

 5. Usch! De är verkligen hemska kruppnätterna!!!! För oss har det alltid ”bara” varit en natt åt gången! Önskar er en lugn och vilsam nstt!😘
  Karin

 6. Mina söner hade alla krupp, faktiskt kunde de få upp till 11-12 års ålder men mer sällan. Suttit många nätter i badrum med ånga eller påbyltade med fönstret öppet i nattkyla. Anfallen börjar nästan utan förvarning. Trösta dig med att det “växer”bort. Men visst är det otäckt, efter första barnet hade man till viss del lugnat ner sig och handlade lugnt. Tack Ebba för en fin blogg. 🌻

  1. Båda mina killar har falsk krupp så det har blivit många sömnlösa nätter. Ibland är det bara en natt, ibland 2 nätter. Mitt bästa tips är att gå ut och sitta med barnet upprätt. Inte ge varmt att dricka utan kall saft och isglass. Mina killar har lärt sig att när kruppen kommer går vi ut och tittar på månen och äter isglass under en filt i en go stol. Det kan vara riktigt mysigt till och med. Men dom första åren med krupp va jobbiga och med hög stressnivå.. Hoppas ni får en lugn natt!

 7. Min lille kille hade falsk krupp och vi räknade med tre nätter utan sömn. Dock oftast värst första natten. Se till att ha lite kyligare inne. Styrka till er!

 8. Min pojke har haft bara en natt åt gången. Men alltid pang på utan förvarning. Jag lät honom sova sittandes i sulky, vid öppet fönster, och låg själv på golvet bredvid.

 9. Min pojke har haft bara en natt åt gången. Men alltid pang på utan förvarning. Jag lät honom sova sittandes i sulky, vid öppet fönster, och låg själv på golvet bredvid.

 10. Inte varmt att dricka!! Det gör att luftrören sväller. Iskall saft eller glass så drar de ihop sig i stället! Vet hur läskigt det är. Vi ringde ambulans första gången, men som tur har det varit lättare anfall efter det.

  1. Vid falsk krupp är i regel inte luftrören engagerade utan inflammationen sitter högre upp vid struphuvudet, därav diagnosen laryngit.
   Jag har många års erfarenhet av detta med min dotter. Det stämmer Ebba att det ofta debuterar plötsligt och första natten brukar vara mest uttalat jobbig och kan hålla i sig någon natt till men oftast lindrigare.
   Oftast hjälper det att väcka barnet, gå ut och ta luft, eller sitta nära ett fönster, låta barnet sitta upp för att minska svullnaden. Gärna varm dryck (nej det får inte luftvägarna att svullna!). Om man känner att det inte ger med sig och att barnet ha sk indragningar är det läge att åka in. På barnakuten får då barnet inhalera Adrenalin som drar ihop kärlen kring struphuvudet och minskar på svullnaden.
   Är det ett barn som även har förkylningsastma kan det vara svårare eftersom infl då även engagerar luftvägarna längre ner.
   För min dotter blev det akuten flera ggr men oftast kunde vi klara det hemma. Det växte bort när hon var runt 9 år. Lycka till, det kommer gå bra! Maria

 11. Härligt höra i podden att du blivit ”utskriven” från sjukhuset ang foten!

  1. Åh nej! Lider verkligen med dig. Själv hemma med krupp-barn är inte roligt 🙁
   Mitt tips är piggelin! Har alltid det hemma i frysen. Känns som att det funkar lite avsvällande. Om inte så funkar det iaf att lugna barnet. Iaf för oss.
   Grym du är som höll dig lugn och att ni slapp åka in till sjukhuset!

 12. Min son 6 år får också alltid detta när han blir förkyld . Inte lika “hemska” attacker nuförtiden som det var när han var liten. Men man vänjer sig . Första gången han fick det var han bara några månader o då fick jag panik och åkte direkt till sjukhuset. Nu räcker det att sitta med honom upprätt och öppna fönstret så det kommer in frisk luft

 13. Båda barnen har haft falsk krupp.
  Första natten satt vi alltid ute , sommar som vinter.! Kylan har hjälpte bäst. En del säger ångan från en varm dusch.
  Sedan var det ofta en eller två nätter med högläge inne.
  Blev bättre i tonåren, med kruppen.
  Lycka till

 14. Styrkekram till er! Försök att sitta ute, insvept i något gosigt täcke.

 15. Sonen lider av krupp (läkaren säger krupp och inte falsk krupp så vet inte om det är krupp eller falsk), han fyller 15 i oktober. Han har dock varit sådan som fått det vid varje förkylning och då i flera dagar i sträck. För två år sedan när han fick kruppanfall igen (varit uppehåll några år) så trodde jag ju det var astma. Men så var inte fallet, på akuten sa de att han har krupp. Frågade rakt ut om det inte är små barn som får sådant men tydligen är det något man kan ha även som större :/.

  1. Fast “äkta” krupp är den som orsakas av difteribakterien, så med stor sannolikhet är det falsk krupp din son haft. Det är bara vi i vården som är lite slarviga. Det riktiga namnet borde vara viruskrupp.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.