En historisk dementi från Victoria och Daniel

Ja, i den kungliga världen har drottning Elizabeth testat positivt covid (men 95-åringen, som fyller 96 nu i april, mår enligt uppgifter bra och har endast lindriga symtom och fortsätter jobba på hemifrån). Vi fick även vara med om en historisk (och överraskande, tycker jag) dementi när kronprinsessparet i helgen valde att gå ut och dementera den mycket omskvallrade skilsmässan. Detta gjorde paret med följande uttalande, via deras Instagram…

Historiskt, då rykten och ja, just skvaller, helt enkelt normalt inte någonsin är något kungligheterna kommenterar. Men tydligen har detta skvaller påverkat dem och familjen – man hoppas innerligt att barnen inte fått frågor, det kan jag faktiskt inte tänka mig – men uppenbarligen har de fått frågor, säkert vid alla de uppdrag de gjort senaste veckorna. Som gjort det svårt att hålla fokus på annat. Jag tänker exempelvis på England, där William och Kate ju under en lång tid inte kunde göra ett enda uppdrag utan att samtliga journalister konstant frågade dem om Harry och Meghan?

Å andra sidan, detta är en välkänd baksida av yrket kunglighet där privatlivet flätas samman med “yrkesrollen”. Med det sagt, så ska såklart inte påhittat skvaller cirkulera – och ta fokus från jobbet. Någon gång känner man nog även som kunglighet ett behov att att säga ifrån och sätta ner foten, på ett mänskligt plan är det fullt förståeligt…

Å andra sidan, så öppnar dementi verkligen för att det nu skrivs, pratas och divideras om detta precis överallt, även i etablerade medier där den här typen av “rykten” aldrig tagits upp annars. Samt den stora massan som inte (aldrig?) ens nåtts av skvaller och rykten, som nu förstås googlat och läst allt. Jag vet många som inte alls hört talas om detta, förrän dementin kom. Så ja, nu blev det ju allmänt känt, minst sagt. Och det kommer att skrivas om, rapporteras om – och refereras till – denna dementi ett bra tag framöver, misstänker jag.

Jag har fått frågor från ett flertal medier (även i Tyskland) om att kommentera. Och jag tycker att det är svårt, så jag har hittills tackat nej! Intressant ur ett kungligt krishanteringsperspektiv men samtidigt så väldigt… Privat? Hur tänker ni därute? Var det RÄTT att gå ut och dementera, eller borde man på klassisk kungligt vis stått över det? Hade det blåst över, eller var det nödvändigt att sätta ner foten, en gång för alla?

I veckan är det en diger kalender för kronprinsessparet och även en del uppdrag för prins Carl Philip och Sofia, så på fredag hoppas jag kunna bjuda på ett bättre kungligt fredagsgodis! I fredags var det helt ärligt ganska dött, men nu ser det lite roligare ut…

KOMMENTERA GÄRNA! Vad tycker du om den kungliga krishanteringen? Rätt eller fel att dementera rykten offentligt?!

31 reaktioner till “En historisk dementi från Victoria och Daniel

 1. Svårt det där med kungligheter och kriser. Å ena sidan lever de både offentligt och privat parallellt och det ena påverkar naturligtvis det andra. Å andra sidan verkar Victoria vilja modernisera bilden av kungahuset och vara mer transparent och då förstår jag deras dementi. Det är väl som att kommentera/ bli kommenterad på andra sociala medier. Tycker det är fint och fullt mänskligt att sätta ned foten publikt.

 2. Jag tycker det är obegripligt mot bakgrund av att de aldrig kommenterar sådant här och tänker därför att det måste finnas en annan anledning. Enda anledningen jag kan se som skulle få dem att göra tvärt emot hur de brukar är att de fått tillsägelse från Säkerhetspolisen att de bör dementera för att ryktena är planterade i syfte att destabilisera Sverige.

 3. Jag blev lite förvånad att det kom en dementi, hade inte uppfattat hur omfattande ryktesspridningen var. Jag har bara läst om det på “Stoppa pressarna” (efter att en kompis tipsat mig om att det stod där) förra veckan. Jag tycker synd om dem att det uppenbarligen har varit så omfattande spridning att de blivit påverkade på detta sätt och känner sig tvungna att göra ett uttalande. Jag hoppas och tror inte det kommer bli något återkommande att de går ut och kommenterar rykten på det här sättet.

 4. Känns ju som anledningen till denna dementi är att det inte ens skrivits om det i vanliga skvallerpressen utan bara i sådana forum som inte omfattas av den pressetik som nästan alla medier inkluderas i. Måste vara jättesvårt med hur man hanterar det då, är ju många som tyvärr råkars ut för smutskastning från samma källa och drev därifrån genom åren. Hoppas det blir en förändring och att denna aktör kan ställas till svars för alla dessa kränkningar framöver.

  1. Ordspråket ingen rök utan eld tycker jag stämmer bra i alla fall.

   1. Jag tror att det är en inställning som gör skvaller förtal o drev möjliga. Jag tror att skvaller kan uppstå ur avundsjuka, rivalitet, illvilja mm helt utan grund.

  2. Kullerbyttor bi g bong. Springer i alla gårdar. Slickar i alla skålar.
   Så sa man förr till den/de som skvallrade om någon/några.
   Vet hut alla ni som skvallrar om vårt fina kronprinsesspar.

 5. Alla dessa ” sociala medier” samt oseriösa skvallerspalter sprids rykten som en löpeld. ”Jante lagen ” är tyvärr inte begravd och respekt för medmänniskor hög som låg har upphört för vissa som anonymt ”tipsar” I dessa tider tycker jag Hovet och Kronprinsessparet gjorde alldeles rätt sätta ner foten. Det måste få ett slut att kränka och påhopp via dessa medier. Här är de nya kommunikations plattformars baksida. Måste stoppas.

 6. Jag tycker det var rätt att dementera. Och även om den sajten nu fått en massa klick pga. detta så hoppas jag att det öppnar för en dialog om den typen av bloggar. Det finns ett par få som aldrig upphör att förvåna mig. Den ena som har som affärsidé att vara rent ut elak. Där du Ebba tillsammans med massa andra får hennes åsikter i allt. Kanske inte olagligt men mkt osmakligt. Den andra som skrivit om detta kommer däremot ofta med rena falska påståenden. I saker som gör att man baxnar. Det borde få konsekvenser oavsett om det är kungafamiljen eller vanliga dödliga kändisar som utsatts. Vidrigt. Så rätt att de blev emotsagda. Tycker jag.

 7. Förstår inte alls varför de väljer att göra dementin. Tror absolut inte att den genomsnittliga svensken ens visste att ”något” pågick. Nu läser de på diverse forum och lär sig ”sanningen” där. Ledarskribenter på etablerade mediehusen har avlöst varandra där de beskrivit hur de åkt ut till Solna tingsrätt, hur paneler bokats och hur texter förberetts för att bara behöva trycka på ”publicera” när det väl är dags.

  Det var svajigt på forumen sedan tidigare, men när Daniel valde att plocka ut 10 miljoner i december och när Jan Lindman svarade att han” inte hade någon aning om vad han skulle med pengarna till” utan sa att daniel skulle använda pengarna privat – ja, klart det börjar spekuleras ännu mer!

  Tror droppen var när statens fastighetsverk köpte loviseberg och angav att villan skulle användas som ”evakueringsbostad, men först nästa år”. När man sen inte kunde svara på frågan åt vem man ämnade husera där – ja, klart det börjar spekuleras ännu mer!

  För om det skulle bli en skilsmässa i framtiden så är det en fråga som angår regeringen (där kommer SFV in) då Daniel måste bo ”bra” då han är far till vår kommande regent.

  Men nu är de lyckliga och alltjämt gifta, det kommer dock inte stoppa hela världen från att detaljstudera varenda bild som publiceras på dem. Ansiktsuttryck, avstånd när de går bredvid varandra etc etc. Precis allt kommer dissekeras sönder tyvärr! Jag tror verkligen de gjort ett jättesstort misstag i att publicera dementin. Tror de hade vunnit så mycket på att bara sitta stilla i båten och rida ut stormen!

  1. Tillhör de som inte hade hört ett ord om detta förrän dementin kom. Finns det inget att skriva om så spekuleras det dock kring det mesta. Hur som måste jag fråga hur någon ens kan veta det här med att ”Daniel plockade ut 10 milj”, som du skrev? Varifrån? Och transaktioner är väl inte offentliga? Är inte så intresserad av detta egentligen men blev nyfiken när du skrev så ingående ☺️

  2. Du verkar verkligen ha hängt med i det här. Vad är det där med Loviseberg? Och vem är Jan Lindman?

   Här finns svaret till varför de ansåg en dementi vara nödvändig – en massa människor har spekulerat kring deras relation och det har påverkat dem.

   1. Jag tillhör den stora massan ”vanligt folk” som inte hade hört ryktet. Jag tror de flesta svenskarna inte visste något innan dementin. Eftersom detta intet skrivits om i ”vanliga” tidningar” tycker jag det var helt fel att dementera.När det gäller Daniels uttag ur sitt bolag har det skrivits om i kvällspressen. Uppgiften är inte svår att ta fram eftersom den finns att läsa i bolagets årsredovisning som ju alla kan begära från Bolagsverket.

  3. Jag tycker att det var överdrivet att göra detta. Det var bara Stoppa Pressarna som håller på med den in(des)information.
   Å andra sidan är Kronprinsessan och Daniel vanliga människor. Varför skulle dem inte ha en kris?
   Bästa sättet att få slut på ett rykte är att bevisa motsatsen. Vilket dem inte gör.
   Daniel var med Estelle på alla hjärtans dag, till exempel.
   Han är alltid stel och ser allvarligt/tråkigt ut.

   1. “Daniel var med Estelle på alla hjärtans dag, till exempel”. Vad bevisar det? Ingenting. Vet du exakt vad han gjorde alla timmar den dagen? Det kan jag med hundra procent säga att du INTE gör, om du inte tillhör deras innersta, vilket jag tvivlar på. Att han spenderade en viss del av dagen med sin dotter är inget konstigt och resten av tiden som inte syns kanske han spenderade med Victoria. Människor som du måste sluta tro att de vet allt om offentliga personer enbart baserat på vad de ser på bilder eller läser om i tidningar, det är så dumt att klockan stannar.

 8. Jag kan bara utgå från vad jag själv skulle känt/gjort och JA jag hade nog dementerat. Man måste av och till få säga sitt,känns detta för svårt och sårande för dem att svälja så ska de självklart göra ett uttalande. Huruvida detta leder till mer eller mindre spekulationer tror jag spelar mindre roll för dem,om det hade vart det viktigaste hade de nog inte gjort ngt uttalande

 9. Tror det är Ryssland som är skapare av ryktena.. kom ihåg var ni läste det först!

  Jag är en av de som aldrig hade nåts av ryktena innan, så tycker en dementi var förvånande, oväntad och onödig.

 10. Några osorterade tankar.
  1. ”Vår privata relation” nja. Den är ju inte privat, i och med att bröllopet betalandes med skattepengar och partnern måste godkännas av regeringen. Så nej, speciellt privat är den ju inte även om jag förstå att det upplevs som en invasion av privatlivet.

  2. Hur mycket jag än gillar att se bilder och följa de kungliga kan jag inte komma på ett enda argument för monarki. Man föds alltså in i en bevakad och kontrollerad roll där man förväntas följa en väldigt smal, utstakad väg. Jag kommer inte på ett enda argument för och tycker det bara blir mer tydligt att det inte passar för vår tid.

  3. Behovet att sätta ner foten känns väldigt mänsklig och normal. Frågan är väl bara om det gjorde saken bättre eller värre.

 11. Jag tyckte det var fint att de undertecknade dementin med bara ”Victoria och Daniel”, utan titlar. Det understryker det privata i sammanhanget. Innerst inne är ju också de två helt vanliga människor.

 12. Helt rätt att de kommenterade. Fattar inte hur stoppa presserna får skriva precis vad som helst utan konsekvenser – såvida det inte händer nåt med Gunilla Perssons stämningsansökan?
  För övrigt, så fin outfit på Victoria på första bilden.

 13. Nej, de skulle inte gått ut med en dementi. Jag tillhör dom som inte hade en aning om något och heller inte skulle anat att något var fel! Viktoria och Daniel kändes ju som det perfekta paret! Tills dementin kom ut! De skulle suttit lugnt i båten och stått över skvallret.

 14. De dementerade för att det kändes rätt för dem att göra det. Sedan om det var fel eller rätt är oväsentligt. Nu gäller dementin och vidare smutskastning blir löjeväckande.

 15. Mycket dumt att dementera. Det ger mig tankar att det verkligen inte står rätt till.
  Jämför dementierna från brittiska hovet gällande Charles o Diana.

 16. Dementera var väl en sak som bestäms av berörda. Men vad är sanning i förhållandet får vi ej veta. Allt mörkas ner. Men vad jag kan se på deras kroppsspråk på alla bilder i media så har närheten å värmen försvunnit mellan dom. Så vad är rätt å fel. Sanningen är bäst av allt.

 17. Jag nåddes faktiskt av det här ryktet via etablerad media i jobbet. Det har skvallrats en längre tid bland journalister på de stora dagstidningarna faktiskt, precis som ledarskribenterna antyder.
  Även folk som arbetar kring paret har skvallrat, så det är inte bara den tveksamma sidan Stoppa Pressarna.
  Nåja, om det var rätt beslut eller ej ger väl sig på sikt.

 18. Nu är det ju så att paret har två barn varav en är läskunnig .Hur kul är det för henne, vilken rädsla det måste rymmas där i det 10 åriga hjärtat. Fruktansvärt. Vad värre är att du Ebba inte ger barnen en tanke. Du är ju så intresserad av att vara känd med kungligheterna då borde du tänka på hur du själv uppför dig. Jag såg dig i ett lekprogram för bra många år sedan och du var så töntig. Sedan dess har du upparbetat ett förtroende. Men nu trillar du tillbaka igen till en stor streber som inte skyr några medel för att synas och höras. Visa hänsyn till den 10 åring som har födelsedag, förstör inte för henne.

  1. Ja det var rätt av dem. Deras privatliv bör respekteras. Alla de ansvariga som både skrivit och spridit dessa påståenden. Press. Media. Stoppa pressarna i synnerhet. Borde verkligen be om ursäkt. 🖋️ Skriftligen. Till Viktoria 🌹Daniel.

 19. Jag följer det mesta kungligt men hade inte läst ett enda ord om detta. För rena skvallersidor läser jag inte. Jag har inga åsikter om dementin, det måste väl vara skönt att få sätta ner foten tänker jag. Men det är märkligt hur det tydligen kan pågå oerhört mycket bakom kulisserna på Sveriges mediaställen utan att man som vanlig svensson inte har en aning…

  För övrigt kan man ju inte döma någons äktenskap efter hur de ser ut mot varandra utåt i offentliga sammanhang. Min man och jag ser nog inte heller så kära ut när vi är bland folk, vare sig det är på ica eller på en fest. Men vårt äktenskap är helt stabilt för det. 🙂

 20. Om det hjälper till att stoppa Stoppa pressarnas fullständigt makabra “bevakning” och falska ryktesspridning om kungahusets medlemmars förehavanden, så ja, det var rätt! De är ju människor av kött och blod, med känslor. Inga marionetter!

 21. Jag kan inte låta bli att tycka att det känns märkligt och svårt på så många vis. Först fick man intrycket av att det bara var Stoppa pressarna som fabulerade, men om även etablerad media stått stand by i flera veckor och skickat reportrar till Solna tingsrätt mm så måste det ju finnas seriösa källor? Detta och uppgifterna om att Daniel tagit ut stora utdelningar och hela affären med Loviseberg känns ju onekligen som väldigt svårförklarliga sammanträffanden. Och är det bästa verkligen att gå ut med en dementi på detta sätt? Och så känns det ytterst märkligt att man inte tog tillfället i akt nu när Estelle fyller år genom att visa hela familjen tillsammans. Istället kommer det en bild på Estelle med mormor och morfar. Det var såklart en fin bild, men den går helt emot hur barnens födelsedagar vanligtvis uppmärksammas. Det brukar ju vara några bilder på den som fyller år och eventuellt syskonet, Victoria och Daniel har inte varit med på de bilderna på länge. Så varför valde man nu att frångå det vanliga upplägget, men inte med en bild på närmaste familjen? Tänker man att det ska leda till minskade spekulationer i detta läge? Så många frågor…

 22. Allt är inte guld som glimtar…bakom fasaden finns det både mindre o större problem – Daniel helt vanlig arbetargrabb där verkligheten har hunnit ikapp honom, kan jag tänka mig. F ö så har kungafamiljen neuropsykiatriska diagnoser både äldre o nu även ungarna.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.