DÄRFÖR säger Meghan och Harry upp sig (fem möjliga förklaringar)

Oj! Ja, oj kan man lugnt säga. Idag meddelade världens mest omskrivna kungliga par, Meghan och Harry, via sin Instagram till sina 10,1 miljoner följare (just liiite färre än de 10,7 miljoner som storebror William och Kate har, på sin Instagram men nog kom nyheten ut rätt bra ändå) – att de säger upp sig. Måste säga att jag blev extremt överraskad, detta är en såväl stor som historisk förändring. Och ett väldigt modigt beslut!

Säga upp sig kanske är att ta i men nog var det ord och inga visor i uttalandet som de själva säger har landat såhär efter “många månaders eftertanke och interna diskussioner“. Så varför? Jo…

…Det spekuleras nu förstås vilt. Fem möjliga förklaringar lyder:

1. Monarkin slimmas – och fokuserar på prins Charles och Prince William. En tydlig trend i det kungliga i Europa, just som vi sett i Sverige och även i Danmark. Fokus på kärnan, en naturlig konsekvens för att inte urvattna, för att fortsätta hålla sig relevanta. Ja, för att överleva i en modern tid. Klokt av drottningen, enligt många ett måste för att monarkin ska behålla sin glans och status. Apanage kommer alltså inte att betalas ut till hertigparet, utan den kungliga “lönen” får bara de heltidsarbetande familjemedlemmarna.

2. Meghan vill att Archie ska bli “halv-amerikan”. De gör helt enkelt en #prinsessanmadeleine och vill kunna bo utomlands. Utan tjafs. Förmodligen i Toronto, där Meghan bodde under åren med “Suits”. Vilket naturligtvis inte funkar, om man samtidigt vill vara en del av kärnan av kungahuset (vars roll ju trots allt går ut på att representera landet). “We now plan to balance our time between the United Kingdom and North America“, skriver paret och är alltså väldigt tydliga med att en viktig del i detta är att de vill uppfostra Archie Mountbatten-Windsor – och eventuella kommande syskon – delvis i USA. De vill uppfostra honom enligt “royal tradition” men säger sig också vilja ha utrymme för att fokusera på “nästa kapitel” för familjen, och för att bygga upp deras nya (egna) välgörenhetssatsning. Som de snart ska berätta mer om. Säkerligen har de en plan. Så tja, en hyfsat fluffig formulering men fortsättning lär följa…

3. De har fått nog = ett modigt och klokt val, då de helt enkelt inte står ut att leva med drev, skvallerpress och stenhårda mediebevakningen. En fullt förståelig förklaring, frågan är väl bara om detta hjälper? Man hoppas onekligen det, ur ett mänskligt perspektiv. Bevakningen de får stå ut med är fullständigt vidrig. Harry såväl som Meghan har stämt brittisk press, för publiceringar av privata brev, avlyssnade telefonsamtal och lögner, långt över gränsen. Addera sedan alla elaka kommentarer, förnedrande krönikor, spekulerande kring bråk, dramatik och fejk-nyheter. Och icke-fejk-nyheter i form av Meghans pappa, som hon ju sedan många år sagt upp kontakten med, som tillåts gråta ut och kommentera det mesta.

I ITV-dokumentären som släpptes i oktober, från parets 10 dagar långa resa i södra Afrika, framträdde en nästan sorglig bild kring detta. Nyblivna mamman Meghan berättade, nära tårar, hur hon kämpade med sin nya vardag. Berättade hur “tufft” det varit att anpassa sig till kungliga livet. Att hon var beredd på att det skulle vara tufft “men trodde att det ändå skulle vara rättvist…”. Och att hennes kompisar hade varnat henne: “Gift dig inte, de brittiska skvallertidningarna kommer förstöra ditt liv“.

Tankarna går såklart också till prinsessan Diana, vars skugga vilar över Harry och som han själv sagt, apropå tragedin: Han kommer till varje pris att försvara sin familj. I synnerhet nu när han har en familj att försvara. Hjärtskärande och fullt förståeligt då, att göra vad man kan för att få lite mer utrymme kring sin vardag och sin familj.

4. Hey, det är 2020! De vill köra sitt eget race, de vill kunna tycka saker – på egen plattform! Med över 10 miljoner följare på Instagram och kungliga titlar finns det en milslång buffé av möjligheter. De kan ägna sig åt sina hjärtefrågor, samla in mängder med pengar till goda ändamål och ändå ha större frihet att tycka och tänka, när de inte är en del av det innersta, arbetande kungahuset. Verkligheten är trots allt än annan, än när Edward VIII tvingades abdikera 1936 för att han gifte sig med sin älskade Wallis Simpson.  

5. De vill slippa redovisa, förklara och försvara vartenda steg de tar – de betalar själva (och hör sen). Det är ingen slump att just ekonomin lyfts fram i parets uttalande (och att de säger att målet är att finansiera sin egen tillvaro, att bli “‘financially independent”). De är trötta på oket av att delvis finansieras av skattepengar, en diskussion som ständigt omger allt de gör. Som när de nyligen valde att skippa det traditionsenliga kungliga julfirandet i ett ruggigt England (nåt man bara GÖR som engelsk kunglighet, det är liksom som Kalle Anka på julafton) för att istället hyra en 140-miljoners mansion i Kanada där de hade semester i sex veckor.

Och debatten som rasade när de renoverade Frogmore Cottage för 25 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar, för att passa dem bättre, var inte att leka med… Å andra sidan, prins Harry har råd. Med råge. Engelska kungahuset är förmögna och han kommer att fixa detta utmärkt.

Bonus-förklaring: De vill ha kakan och äta den. Och vem hade INTE velat ha det?! De har kvar sina kungliga titlar, de understryker att de kommer att fortsätta arbeta för drottningen MEN de vill ändå kunna leva friare, välja en plats att bo på och ett sätt att leva som passar dem. De styr över sina egna uppdrag, utan att fråga pappa Charles eller storebror William.

Kort och gott, heja Meghan och Harry ändå. Som går sin egen väg. Och för att man ändå hejar på dem! Såklart lever de i en bubbla, med extrema privilegier och personliga assistenter, en stab av folk runt sig MEN jag tycker ändå de verkar härliga. Duktiga. Så bra hon axlat rollen, så fin han är i intervjuer. Måtte vi bara inte få se mindre av dem nu – men jag tror inte det är nåt att oroa sig för alls faktiskt. KOMMENTERA gärna!

5 reaktioner till “DÄRFÖR säger Meghan och Harry upp sig (fem möjliga förklaringar)

  1. Efter att ha läst den nya hemsida som detta par nu har lanserat tycker jag verkligen att det förefaller som att de vill ha kakan och äta den. Det känns som att de lite grann snor hela historien och varumärket som är det brittiska kungahuset, en institution som har funnits mycket länge och som spelar en viktig roll för Storbritannien diplomatiskt och på många andra sätt. Nej detta är faktiskt inte bara ett litet varumärke som de ska kunna använda för att samtidigt kunna leva precis som de vill. Det rätta vore isåfall att de avsade sig sina titlar och inte profiterade på kungahuset på det här sättet. Kommer tyvärr inte heja på ett sådant beteende. Konstigt också att ingen annan medlem ur kungahuset har kommenterat detta, utom ett kryptiskt meddelande från Buckingham Palace om att det här är en komplex fråga. Tycker inte alls att det är samma sak som det som hänt i Sverige, här var det ju en ordnad pressträff och det hela utgick från kungen, det var ju knappast prins Carl Philip eller prinsessan Madeleine som själva uttalade sig först.

  2. Kul inlägg. Intressanta punkter.. Ja man kan nog bara fundera, men du har säkert rätt i dem. Höll med om mycket fram till de sista raderna, blev lite förundrad hur du kunde mena det. Heja på vad? Ha kvar titlar men inte göra det de förutsätter? Det själviska sättet att framföra nyheterna? Skapa skandal direkt efter det hemska Andrew ställde till med? Förundrad över timingen. Närmast utesluta sig själva så kort efter både skandal men också uteslutningen av drottningens son. Men detta är sannerligen en intressant diskussion. Dock imponeras jag inte lika myclet längre av Meghan som jag tidigare verkligen sett upp till och tyckt gjort ett bra jobb. Så nej, jag blev otroligt förvånad över hur de kunde göra detta. Kunde de inte väntat liite.. Inte så kort efter dyra renoveringar, bröllop och Andrew-skandalen. Gett den snart 94-åriga drottningen det, tänker jag. Så mycket hon fått hantera mot familjen nu i (förmodligen) hennes sista år.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.