30 dagars challenge?

Hade sällskap på bussen från dotterns skola imorse med en mamma från klassen. Hon berättade att hon startat en 30 dagars “challenge” idag. Min första tanke var att det förstås var någon slags gluten-fri, plantbaserad challenge…

5A1A4233Men nej, det var nåt helt annat. Älskar när man blir förvånad! Istället berättade hon om en challenge som gick ut på att göra något schysst, hjälpsamt eller extra snällt för någon annan – en hyfsat främmande person (typ, en kollega eller bara någon i kön i mataffären) en gång om dagen. I trettio dagar i sträck.

Blev så glad och tänkte genast att jag borde haka på. Eller, man borde ju alltid göra sådant. Det är på sätt och vis en självklarhet. Men ibland kanske man behöver utmana sig själv – en challenge – som påminnelse? Lite som “hemliga snälla veckan” som barnen haft som uppgift, där de ska samla på sig snälla saker i hemlighet under en hel vecka och fylla i sitt hemliga papper, när man gjort något snällt. Lekt med ett småsyskon, varit en extra bra kompis, frågat om någon behöver hjälp. Javisst, självklarheter även detta, men alla behöver vi nog en knuff ibland. Stora som små.

Ska försöka göra detta till snälla veckan. Idag var det produktionsdag i mitt bolag. Vilket betyder fotografering och inspelning hela dagen, drog igång imorse med smink och hår hemma hos mig, direkt när jag lämnat på skolan, min assistent Tova och jag körde två timmars effektiv planering, checka av status på olika projekt och sedan kom fotografen Lisa Höök och vi körde till klockan fem. Imorgon är det 100% Säker stil, Emilia och jag poddar på förmiddagen, sedan möten och på kvällen shopping-AW med Rodebjer i deras fina butik, för 120 glada gäster. Innan dess ska Emilia och jag gå igenom kollektionen med designern Carin Rodebjer, ser verkligen fram emot att prata med henne. Att vara lite extra snäll mot någon imorgon känns inte supersvårt faktiskt, jag hakar nog på den där utmaningen!

Kommentera gärna!

23 reaktioner till “30 dagars challenge?

 1. Häromdagen stod jag i kön till taxfree, mannen före mig frågade om det fanns nånstans att köpa våtservetter till blöjbyte. Nä sa danen i kassan, sånt har vi inte. Jag flög själv men som tvåbarnsmamma så fanns det ett halvt paket i min väska ändå, gav då klart det till mannen och han såg ut som jag givit honom en miljonvinst. Kändes så bra! Så ja, jag hänger på!

 2. Om man vill ha lite hjälp på vägen rekommenderar jag varmt Snällkalendern! En julkalender som uppmanar till snälla handlingar hela december ❤️

 3. Bra där! Jag hänger lätt på! Vart kommer dina grå sjukt fina byxor ifrån?😘

   1. Håller med dig, Ebba! Det här var en genuint fin challenge som gör att man får en tankeställare! Fint att du skriver om den!
    Kram!

 4. Låter som en riktgt fräsch utmaning, i gott sällskap av alla utmaningar kring precis allt! En djungel, ytterligare en djungel är att hitta en varm och stilsäker vinterjacka, hade varit så tacksam om du och Emilia kunde tipsa om detta i podden! Jag är 179 cm lång så känner mig lätt väldigt stor även om jag är smal, lite hjärnspöken, men figursydd är nödvändigt, och den bör vara väldigt varm då jag fryser lätt! Tack för bra podd och all säker stilinspiration!

 5. På riktigt – vart är världen på väg om man måste utmana sig själv för att vara trevlig, snäll och hjälpsam mot sina medmänniskor?

  1. Nu tror jag du drar lite förhastade slutsatser. De flesta är trots allt trevliga, snälla och hjälpsamma. Det handlar väl mer om att göra någonting extra och samtidigt vara medveten om det. Vi lever våra ”snabba” liv och visst håller man upp dörren till den som kommer efter och visst säger man hej till kassörskan på Ica. Men samtidigt kan man ta sig en liten medveten titt och berömma någon för ett fint halsband eller säga något extra vänligt ord.

   Jag tycker det är en fin utmaning och jag anser mig själv vara både snäll och hjälpsam även annars.

   1. Att jag håller upp dörren, säger hej och tack? Ja, självklart! Eller menar du något annat nu? Din kommentar är lite smått insinuant men jag vet inte riktigt vad jag skrev som du kunde irritera dig på.

 6. Hej !
  Kan lite stämma in med föregânde kommentar… Vi Försöker har det som en alldaglig vana att hjälpa till när man kan. Sâklart kan man alltid göra mera och det är ju bra 🙂 Ville ocksâ dela med mig av en challenge som jag och mina barn brukar köra : “Ett skräp om dagen” heter den. Det gâr ut pâ att varje dag plockar vi upp minst ett skräp som ligger i naturen och slänger det i soporna. Sâklart kan man plocka upp fler ocksâ 😉
  Tack Ebba för dina fina och genuina blogg !

  1. Hej Malin, vilken jättebra grej – det ska jag lära mina barn! Tack för tips! Åh, vad jag älskar att blogga när man får sådana här bra tips tillbaka! Kram!

   1. Tack Ebba, det är just därför jag läser din blogg och älskar den !
    Kram och trevlig helg i Göteborg !

 7. Det låter fint♥️ När jag läste på ditt instagraminlägg så trodde jag du hakat på Vestiare collectives vintage challenge😂☺️

 8. Jag brukar fråga min dotter om hon har hjälpt någon med något under dagen, när hon ska sova och vi småpratar i mörkret. Hon brukar bli glad över att få berätta och ställer ofta frågan tillbaka. Vi har också pratat om vad det kan innebära eller vara att hjälpa och ta emot hjälp. Det blir fina stunder av en rätt så enkel fråga.

 9. Jag brukar försöka säga det snälla jag tänker på. Det blir så lätt att en håller det tillbaka, speciellt mot främlingar.

  Häromdagen hade jag en kund på jobbet. Det visade sig att hon hette Ingrid, ett av min absoluta favoritnamn. Jag berättade det för henne, enligt principen ovan, och hon blev såå glad.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.