10 saker om livet med elbil, laddning & körförtroende

/ Betalt samarbete med Volvo Car Sverige @volvocarse /

ETT: Elbilscommunityt är en härlig, varm och trevlig värld. Okej, det är kanske den pratsamma göteborgaren i mig (japp, en sån som gärna småpratar, med vilt främmande människor) men som jag älskar dessa snack oss elbilsmänniskor emellan. Jag blir stoppad på gatan – från människor som vill prata elbil! Och som vill prata XC40 Recharge. Hur funkar det för er därhemma? Hur långt kommer DU på en laddning egentligen, Ebba? Hur mycket rymmer den, för er med tre barn? Åh, visst är soltaket ljuvligt!? Många vill också prata om den underbara färgen Sage Green, fråga vad den heter och om det är en specialfärg – det är det inte. Det är en färg du kan välja, och ja, den är om du frågar mig helt otrolig snygg! Interiört kan du också “klä” din XC40 Recharge efter smak och tycke, min mamma valde svart till sin nya blå Volvo – men velade länge mellan det och ljus interiör (som min kompis Ida har i sin Volvo) vilket ju OCKSÅ är ursnyggt…

TVÅ: Att ladda på långresor och roadtrips är så mycket enklare och smidigare än jag trodde. Jag var i ärlighetens namn lite osäker på hur detta skulle funka, citykörning, visst – men när vi gör utflykter då? Kör till tennistävlingen i Nynäshamn? Bilar till Göteborg? Nu, efter över ett år med elbil, är jag helt lugn med detta. Det finns stationer på bensinmackar, givetvis, men också på så många andra ställen. Elbilen har tagit oss till stopp vi aldrig skulle gjort annars. Jag ser dessutom elbilsladd-stopp överallt nu! Det är lite som – konstig jämförelse här kanske, men jag tror ni förstår – att man ser gravida överallt när man är gravid själv! Det är kort sagt, som jag brukar svara när folk frågar: Inga problem alls.

TRE: Den är rent ut sagt ursnygg! Känslan att köra min XC40 Recharge är som att bära ett välskräddat, ursnyggt älsklingsplagg i garderoben, som man aldrig tröttnar på. Och precis som de riktigt välskräddade plaggen är den lika snygg utanpå som inuti, med alla genomtänkta detaljer i designen, snygga linjer, alla ursmarta funktioner som dessutom är snyggt designade. Stil och funktion i härlig harmoni, vilket jag alltid söker i garderoben, ja och i livet. Ja, XC40 Recharge är verkligen en drömbil för en som älskar dem stilsäkra, skandinaviska enkelheten. Jag måste ju erkänna att jag också DRÖMMER om en handgjord växelspak i kristallglas från svenska Orrefors, munblåst i Småland, hur härligt?!

FYRA: XC40 Recharge har Volvos smarta system som varnar, innan jag själv ens hinner märka det. Så enormt tacksam över detta, och tryggheten det ger. Jag minns själv första gången jag upplevde det, när jag backade ut från en parkering, skulle skynda iväg, plötsligt tvärbromsar bilen och det smarta systemet tog över – Volvons sensorer hade upptäckt cyklisten som också hade bråttom – och bilen stannade i tid. “Vad var det som HÄNDE mamma“, säger barnen i baksätet och jag förklarade, och vågar inte tänka på vad som kunde hänt.

FEM: Laddstoppen blir väl använda stunder (som jag typ nu inte kan tänka mig att vara utan?)! Bensträckare, matpaus, ja, att pausa efter att ha kört cirka 40 mil (räckvidden på XC40 Recharge är alltså cirka 40 mil, faktiskt räckvidd kan variera beroende på körbeteende och yttre faktorer, som kyla, väglag och hastighet) är oftast något vi ändå skulle gjort – och behövt göra. Som exempel, när vi i juni stoppade in barnen och åkte upp till väveriet i Insjön i Dalarna och passade på att göra en utflyktshelg – så klarade vi oss fint med ett laddstopp på vägen upp. Man vänjer sig snabbt vid detta, även barnen, nu är det verkligen inga konstigheter. “Mamma, ska vi stanna och ladda sen, så att vi kan få glass” – vanligt förekommande kommentar från baksätet…

SEX: Det var en gamechanger att skaffa laddbox hemma! Men, det funkar fint att leva med elbil som familj i stan utan egen laddbox. Vi har testat och det är överraskande smidigt. I Stockholm finns det laddstopp på de allra flesta större parkeringar. Det är ofta tidsgräns på laddparkeringarna, så det är dessutom bra rotation. Laddstopp blir också en naturlig del av vardagen när jag exempelvis lämnar barnen på simhallen, gör ärenden eller ställer bilen på laddning över natten.

Men som sagt, en riktig gamechanger för oss när vi nyligen installerade en smidig laddbox i vårt garage hemma i stan (också bra eftersom vi då kan ladda på natten, när elen är billigare). I Falsterbo installerade vi en förra sommaren. Jag tänker också att det är en investering man rätt snabbt “tar hem” och något vi alla snart kommer att vilja ha.

SJU: Frågan om elbil är inte OM – utan NÄR. Jag ville först skriva att jag hoppas att fler vågar satsa på en elbil (eller åtminstone laddhybrid, som mamma just köpte – även om hon nu i princip BARA kör på el!) men i framtiden ser jag inte hur det kommer att finnas andra alternativ? Och jo, all förändring känns lite småjobbig i en övergångsfas – tänk bara på återvinningen, som gått från “allt i en påse” när jag var liten, och idag är en naturlig del av vår vardag, och en ny rutin. I Falsterbo har vi precis fått fyrfackskärl som kommunen infört, vi källsorterar alltså redan hemma – och det är ju en självklarhet, och att kasta allt i en slaskpåse känns numera orimligt. Men jag tänker att det tar tid, att få med alla, och att det är lite samma sak med skiftet till elbil. För vår del är vi redan över tröskeln och tar aldrig klivet tillbaka.

ÅTTA: Bilen är MITT extraförråd (kompakta XC40 Recharge slukar så mycket mer än man tror). Yes, vi är fem personer i familjen och alla tre barn sitter bra i baksätet (Ernst fortfarande i barnstol och Klas på kudde, Marianne har bra plats i mitten) OCH jag älskar alla smarta utrymmen, som den “hemliga” luckan i bakluckan. Alltså, detta måste du kolla in om du provkör, eller funderar på en XC40 Recharge! Johan (som inte alltid jublar över att ha en prylsamlande fru…) kanske inte alltid HELT nöjd med att jag har ett förråd av prylar här, haha, men JAG älskar att ha lite smått och gott med mig för oförutsedda händelser: Badkläder, handdukar, loppisfyndad trasmatta, filt, gummistövlar, tennisrack, ett litet förråd av mina egna kokböcker – man vet ALDRIG när man vill ge bort en, eller behöver en?!

NIO: Jag älskar lugnet – tystnaden – och egentiden. Du som följer mig VET att jag verkligen uppskattar de där små stunderna i vardagen (min tenderar att bli rätt hektiskt ibland, som hopplös tidsoptimist men många roliga projekt på gång…) och det är faktiskt nästan bara i bilen jag får det. I bilen sitter jag gärna kvar med en ljudbok eller ett sommarprat och tar ett par djupa andetag – det HAR (!) eventuellt hänt att jag ursäktat mig med att vi måste handla yoghurt, mjöl och smör på Ica i Skanör för att jag ska få ta en tur…

Nere i Skåne på sommaren får XC40 Recharge också agera poddstudio, ett genidrag jag upptäckte förra sommaren. Jag ringer upp Emilia, tar med poddmaskinen och vi kör. Det är ljuvligt tyst, perfekt ljud och well, grannarna kanske tittar lite när jag sitter i bilen i en timma och pratar med mig själv – men de har vant sig, haha!

TIO: Att jag skulle hitta tillbaka till körförtroendet. Sista men för mig kanske den allra viktigaste punkten. Till tryggheten bakom ratten, till känslan av lugn och kontroll. För mig är det en sådan stor frihetskänsla – och lycka! Jag kan! Jag har koll! Jag känner mig trygg, lugn och säker i mitt körande. Njuter av de små pratstunderna med barnen, när vi kör till stallet eller tennisen, lyssnar på en ljudbok eller mini-dokumentär på SR-appen, som barnen väljer. Stunderna i bilen är härliga stunder, i en vardag med mycket som pågår, jämt.

Såhär har det alltså inte alltid varit för mig, jag tror att jag blev skakad av att ha kört själv med illvrålande baby med svetten rinnandes längs ryggen, kört fel, gjort fel, känt mig usel och som en sådan “som är dålig på att köra bil“. Sedan fastnade det. Fast jag inte alls var det, insåg jag nu. Ja, det där körförtroendet. Alla som vet, ja, ni vet. Det har väl egentligen inte med just elbilen att göra, men det har verkligen med Volvo att göra, för mig – och enkelheten, säkerheten, smartheten i bilen. Jag är så enormt tacksam över det!

KOMMENTERA GÄRNA MED FLER FRÅGOR. Så svarar jag här i inlägget!

41 reaktioner till “10 saker om livet med elbil, laddning & körförtroende

  1. Jag tyckte att detta var jätteintressant och jag är glad att jag läste hela inlägget. Den sista punkten var den viktigaste för mig. Så fint du skriver Ebba! Så vill jag också känna då jag kör bil (just nu kör jag så sällan att jag är väldigt osäker).

  2. Instämmer helt. Reklam, reklam, reklam. Hade slutat följa. Tittade tillbaka. Definitivt adjö nu.

 1. Angående punkt sex, så tänk på att det är långt ifrån alla som kan skaffa laddbox hemma. Du får det att ,åta som att det är nåt att bara göra om man vill.
  Jag bor i radhus med en samfällighet och då är man helst låst av vad föreningen/ samfälligheten får och vill göra.

  1. Hej Jenny, det förstår jag verkligen – det är klart att det INTE är helt enkelt, och det krävs engagemang (och ändå går det verkligen inte alltid, jag har flera vänner som kämpar med detta och driver frågan) och visst är det dyrt – men vår förhoppning är att det på sikt lönar sig. För vår del, så sitter min man sitter i styrelsen i vår förening och vi brinner båda för frågan och är enormt glada över att det – till sist – gick att få igenom! Glad sommar! Bästa hälsningar från Ebba

   1. Många bor i hyresrätt och kan inte påverka någon styrelse.

   2. Så sant – men vi alla kan i alla fall dra något litet strå till stacken för att påverka utvecklingen! De som har möjlighet, borde ju såklart verkligen göra det!

 2. Elbil är verkligen inte för alla. Priset är galet högt, hur fixar man laddning hemma om man tex bor i lägenhet, där får man rätta sig efter föreningen man bor i.

  1. Man kan gå med i styrelsen och påverka föreningen att fixa laddboxar (om föreningen har egna parkeringsplatser vill säga). Det gjorde mina föräldrar och det tog inte lång tid innan laddboxar var på plats. Men då får man lägga lite engagemang i styrelsen.

   1. Fast riktigt så enkelt är det ju inte. Enbart engagemang räcker inte när det handlar om anläggningsbeslutoch stora summor pengar.

   2. Styrelser finns inte om man bor i hyresrätt.

 3. Hej! Så fin outfit, varifrån är koftan? Ha en fin sommar ☀️

 4. ”Tänker att det får ta tid att få med alla”, som om motivationen handlade om att man är skeptisk till en elbil, precis som man var till källsortering (grattis Vellinge kommun, vi har haft fyrfackssortering i min mellanskånska kommun i sju år redan). Säg som det är! Det är pengar som saknas! Tycker definitivt att ni som kan bör skaffa elbil, vi andra fattiga får vackert utpekas som miljöbovar och betala hög bensinskatt i flera år till.

 5. Vi köpte en begagnad hybridbil som vi är väldigt nöjda med! Men vi längtar redan efter att kunna köra enbart på el. Det känns så bra! Fortfarande är nya elbilar för dyra för oss men jag tror att vi snart kommer se betydligt fler elbilar på begagnatmarknaden.

 6. Tänk på att kolla upp både räckvidd (helst även realistisk räckvidd på vintern och inte bara enligt standardtestet) och hur snabbt man kan ladda (kan man nyttja kapaciteten på supersnabbladdarna eller blir det ingen skillnad mot snabbladdaren?). Vi kör en enklare/billigare elbil så laddstoppen tar tid. Räckvidd enligt tillverkaren är 430 km, vår erfarenhet på sommaren 380 km och på vintern (västkusten så onte superkallt) 240 km. Vi behöver helt klart planera på ett annat sätt för långturer, men å andra sidan är det skönt med en bensträckare/lunch/fika.

  1. Hej Åsa! Tack för din kommentar, absolut – jag håller helt med! Fast det beror förstås på hur långt man har til ICA och hur mycket man ska handla, jag cyklar ofta till affären men det funkar ju inte alltid. Bästa hälsningar från Ebba

 7. Vet inte om jag tycker att det känns jättehärligt att lägga 6000 sek på en växelspak i kristall. Jag klarar mig nog utan.
  Jag tycker nog också du ska lägga ner den här bloggen. Den kräver lite mer tid än du verkar ha möjlighet att lägga på den. Mängden reklam irriterar också. Det kanske räcker med att köra Instagram?

 8. Förstår precis vad du menar med “körförtroende”, bra ord för det! Jag tog körkort som 18åring, körde sen inte alls på ca 10 år, och var såklart helt beroende av att andra kunde skjutsa. Nervös och orolig för min egen förmåga, men tänkte till slut “jag måste kunna köra själv”, så jagtog några extra körlektioner och har nu fått tillbaka körförtroendet”, precis som du!

 9. Är det ingen som kör med gasbilar i Sverige? Tycker det skrivs inget om det iallafall. Kanska jag bara missat det. Alltså bilar som drivs med biogas. Man slipper ha dåligt samvete för hur batterierna producerats eller fundera på hur de ska återvinnas, eller fundera på om elen man laddar med också är miljövänligt producerad. Och jo, jag vet att jag förenklar lite här, det finns säkert flera aspekter av saken, men ville bara säga att elbil inte är det enda alternativet till “vanliga” bilar. Finns visst nån bil som drivs av vätgas också, men det vet jag inget om så uttalar mig inte om det.

 10. Älskar min Volvo XC40! Jag gillar det där du skriver om att ha fått tillbaka körsjälvförtroendet. Helt rätt!

 11. Alltså vad är det med er bittra kvinnor som skriver här inne och klagar på Ebba vad hon än gör? Ingen tvingar er att läsa. Du har alltid ett eget val hur du använder din energi och jag skulle rekommendera att inte fortsätta läsa om du blir så irriterad varje gång Ebba publicerar något. Men för guds skull, sluta kommentera och pika om att det ”är sista gången jag läser”. Just let it go istället.

  Tack Ebba för dina inlägg! Och din outtröttliga energi till att fortsätta publicera trots tråkig jargong från några i kommentarsfältet. Jag saknar också dina inlägg men har full förståelse att livet kommer emellan ibland, som för oss alla.

 12. Vi har precis skaffat elbil som vår lilla “andrabil”, glad för detta!

  Men en reflektion är ju att du, Ebba, för några år sedan skrev ganska övertygat om att ni inte behövde bil i stan. Ni hade bara bil under sommaren i Skåne. Vad hände, vad är skillnaden, är det barnens aktiviteter som lett till bilbehovet?
  Alltså, vi bor i förort och använder bil jättemycket men det är mest intressant att läsa om hur du reflekterar över ert förändrade behov?

 13. ”Men jag tänker att det tar tid, att få med alla, och att det är lite samma sak med skiftet till elbil” — förstår din tanke, men hur tänker du kring kostnadsfrågan i att införskaffa en elbil? De flesta vill nog gärna, man få har möjligheten. Tyvärr är elbilen rätt ouppnåelig för många svenskar idag…

 14. Elbil är framtiden! Vi bytte till en elbil för ca 6 månader sedan. Både jag å sambon pendlar ca 7 mil totalt om dagen (bor på landet) vi har dock en Kia Niro (vi leasar. Gör gärna reklam för det alternativet. Tror att det är
  lättare för oss ”vanliga Svenssons” att ha råd med det alternativet) Den går 40 mil på en laddning och vi sparar hela 3000 kr i månaden på att ha den mot dieselbilen vi hade innan! För att inte tala om vad vi sparar på miljön❤️ Sambon kör bilen å jag åker buss kommunalt. Bra att du gör reklam för miljöalternativ👏 Å tack för en fin blogg💝

 15. Visst är elbil framtiden men så länge min Volkswagen Golf som jag köpte kontant för ca 8 år sedan går som den ska byter jag inte. Den är liten, smidig, bensinsnål och billig! Sen, när den gjort sitt blir det förstås elbil även för mig. Men då är elbilarna förhoppningsvis betydligt billigare än nu. Fram till den dagen tänker jag att jag gjort både min egen plånbok och miljön en tjänst genom att köra så länge det går med det jag har.

 16. Jag har också gått över till elbil. En liten Mini Cooper. Det är så kul att köra. Och den är så härligt liten, jag kan inte skjutsa alla på en gång och inte handla så mycket. Min lyxbil.

 17. Jag blir glad att läsa att du fått förtroende för att köra elbil längre sträckor. Det är det jag oroar mig för. Men som du skriver, så sker en utbyggnad av laddstolpar och möjlighet att ladda. Det är ju ett måste om vi ska kunna köra elbil. Du har en så vacker kjol. Var är den ifrån? Ha en härlig sommar!

 18. Och jag är så ytlig att jag fastnade för bilderna:-) HUR SNYGG är du inte!!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.