Yoga, kanske nåt för mig? Eller kanske inte…

Kanske inte? Eller… kanske? Kanske ÄR det nåt för mig ändå? Hmmm. Så tänkte jag imorse efter ett underbart pass yoga här i Skanörs hamn. En härlig timma på mattan. Gråmulen himmel. Utsikt över havet. Utmanande. Rätt svårt, stundvis. Hopplöst fel andades jag, som vanligt, men jag struntade i det – och körde mig grej.

Jag känner mig två centimeter längre, liksom skönt mjuk i kroppen och blev verkligen sugen på mer av detta i mitt liv. Mer av den här känslan. Jag kan inte ens räkna gångerna jag försökt med yoga. Det blir bara enstaka gånger, dock. Kanske ska man inte ge upp? Alltså inte två gånger i veckan, men kanske liiite mer “någon gång ibland”-regelbundet?

Å andra sidan är det en “träningstimma”, eller “stund för mig själv” åtminstone, i kalendern som jag känner att jag får mer ut av, om jag kör ett rejäl styrkepass eller en workout. Maxar. Visst, yoga är superskönt men om jag får välja en sak, en timma, så får jag liksom mer… muskler, styrka och “svett för pengarna”. Eller såhär, jag kan klara mig utan en timma yoga men styrkan behöver jag, och kroppen, för att orka. Låter kanske hemskt, men ni fattar?! Å andra sidan kanske knoppen (och naturligtvis även kroppen, herregud, det var jobbigt imorse!) skulle må bra av yogan…

Ja, det var dagens tanke denna regniga söndag här i Skåne. Där jag nu är tillbaka efter två fantastiskt späckade och intensiva dygn med jobb och livet i Köpenhamn. Hoppas att du har en skön söndag, därute!

KOMMENTERA GÄRNA!

35 reaktioner till “Yoga, kanske nåt för mig? Eller kanske inte…

 1. Andningen kommer av sig själv precis som det gör med annan träning. Yoga är den mest utmärkta träningsform – du ska fokusera på andning och kropp, samt iom att man andas genom näsan så tillför du mer syre till hjärnan och tänker klarare. Det är just det man bör göra när man är stressad!

 2. Kanske testa någon av de mer fysiska yoga-formerna? Är verkligen ingen expert, men har upplevt att t.ex. ashtanga och vinyasa flow kan innebära riktiga genomkörare med mycket styrka och flås. Samtidigt som det ger rörlighet, balans och någon sorts rörelsemeditation som är bra för huvudet. Allt i ett liksom. Har dock känt att jag behövde köra regelbundet ett tag med en riktigt bra ledare för att bli tillräckligt bra för att få till styrkan och flåset från yogan. Man måste liksom veta vad man ska göra. Så mitt tips är en kurs av något slag om du skulle vara sugen på att testa hur yoga kan ge mer.

  1. I början kan det vara bra att gå på instruktörsledda pass för att lära sig tekniken men sen finns hur mycket som helst på nätet både gratis och betalvarianter. Kolla tex yoga with adrienne. Yoga är så bra för kropp och själ.

  2. Instämmer med ditt förslag att prova någon av de mer fysiska yoga-formerna. Vinyasa eller jivamukti – då blir man garanterat svettig. Sen gäller det att hitta den eller de yoga-lärare som man gillar. En del väver in lite mer av de andliga, medan andra kör klassen med lite mer aerobicshurtighet. Det ena är inte bättre än det andra utan det gäller att hitta det som passar en bäst.

 3. Jag går på yoga här i min lilla by med en dam i 60-åldern som ledare. Underskatta inte yoga som styrketräning! Den här damen är by faar den starkaste person jag träffat och hon har perfekt kroppskontroll. Så ge det några gånger med en ledare du gillar. Det ger mer än man tror!

 4. Håller med – yoga är faktiskt inte något för mig heller. Men pilates och/eller pilates boll är, mkt fokus på core/de djupa inre magmusklerna och mer tempo än yoga tycker jag. Men pilates ball/pilates är ett bra komplement till megaformer och tennis för mig. Kanske även för dig!

 5. Mediyoga tycker jag är helt annorlunda. Kan man ganska enkelt göra hemma också.

 6. Hej!

  Jag förstår preciiiis vad du menar!Jag har testat yoga 2-3 gånger och skulle verkligen behöva det; dels för att bli smidigare och dels för att “hitta mig själv”/lära mig att slappna av, men de gånger jag testat det känner jag mig bara mer stressad! Jag byter om till träningskläder och förväntar mig då troligen automatiskt att jag ska bli svettig och trött, vilket jag inte blir och då känner jag “jag har ju inte tränat, nu måste jag ju hinna med att träna också”! Lösningen är ju att träna yoga oftare så att jag lär mig hur jag ska andas och hur övningarna ska göras (det är ju då det ger effekt) och att acceptera att då yoga står på schemat så är det inte “träning” utan meditation.

  1. Precis det tror jag är nyckeln (om man inte tränar värsta svettiga yogan): att tänka att nu blir det en stunds lugn och mental träning istället för att tänka att det blir en timmas träning. Det har funkat för mig (de få gånger jag fått till lite yoga, föredrar också att prioritera träning). Och att skapa en rutin där man bara gör det. Skulle också vilja få in yoga för sinnesro, men viljan är nog inte tillräckligt stark än.

 7. Jag är ashtangayoga frälst! Behöver ingen annan träning. Allsidigt, både för musklerna, alla inre organ och nervsystemet. Och för knoppen! Påverkar fokus, koncentration, stresstålighet, självkänsla, självkännedom, självkärlek (self-love). Rekommenderar en grundkurs för att lära sig från grunden och för att undvika skador och för att ”komma in i det”, för det tar ett tag. Ge det en chans, vilken yogaform du än väljer, Ebba! Och var snäll mot dig själv, yoga är en resa på vilken man hela tiden utvecklas, i sin egen takt. Handlar inte om prestation, det är just det som är grejen! ❤️🙏🏻

  1. Testa yoga shred eller annan HIIT yoga, som blir som typ cirkelträning i intensitet men med sköna yoga rörelser och (oftast) sund yogafilosofi! Blir också tokig när det är för mycket mantra/rökelse/andlighetsprat och för långsamt, men älskar fysisk yoga som ju innebär massor av styrketräning och med intervaller av t.ex. Burpees inbyggda dessutom flås 🙂 lycka till – och kul att följa dina tankar i bloggen, uppskattar ärligheten kring din resa! (Och herregud ang. de som klagar, det är ju ett personligt porträtt – läs nåt annat om det inte ger dig nåt, det går alltid att “stänga av TVn”!!). PS ni måste ge falsk identitet en chans, känns mer verklighetstrogen än homeland – och kul med europeisk TV oxå!

 8. Blir genomsvettig och svinstark av mina ashtanga-yogapass. Om du är sugen på att testa på så kan du testa yoga with adriene och hennes flowpass.

 9. Har provat flera olika sorter men aldrig fastnat. Beror nog lite på hur man är som person. Rörlighetsträning kan man få på annat sätt om man behöver det, och om det är det man önskar från yogan.

 10. 100% igenkänning! I sommar har jag dock hittat korta pass på youtube. Max en kvart. Idag har jag kört 8 minuter och det gör skillnad! Offra en timme gör jag inte, tycker inte det är tillräckligt kul, men även de korta insatserna ger en skön känsla i kroppen. Lätttillgängligt de där dagarna man ändå har tightsen på 🤪😀

 11. När jag började träna så fick jag höra att yoga och pilates är bra för att kunna göra de ”svettiga” passen då de hjälper till att minimera skaderisken. Så jag försöker hela tiden att ha ett pass bodybalance (som är en blandning av båda) och ett mer kraftpass. Jag märker att jag tack vare bodybalance har lättare att hitta rätt teknik på de andra passen. Jag tycker att jag lär känna min kropp bättre.
  Sen efter ett tag känner man att man faktiskt blir smidigare också och det är ju aldrig fel…….

  1. Håller helt med dig! BodyBalance är den absolut bästa träningen, speciellt när man tränar annat. Styrka, balans, smidighet, kroppskännedom. Bygger skonsamt hela kroppen.

 12. Vet inte om formtoppen i Skanör har det men i Höllviken finns ett pass som heter body balance som är magiskt!

 13. Åh! Jag kände för yoga precis som du beskriver! Tills jag blev utmattad och tvingades hitta en träningsform som inte gav hög puls. Jag anmälde mig till en kurs i ashtangayogan, en gång i veckan, och tyckte det var svinsvårt! Och jobbigt! Men jag slutade inte.
  Nu, fem år senare, kan jag med handen på hjärtat säga att det är det bästa jag någonsin gjort för mig själv! Jag har aldrig känt mig så fysisk stärk som jag gör nu. Jag har lärt känna – och tycka om(!) min kropp och har på köpet fått ett kraftfullt verktyg för stressreducering. Kan inte nog rekommendera yoga!
  Har dragit med mig min före detta elitidrottare till man några gångar och njuter av att vara starkare än honom 😉

 14. Tycker precis som andra har skrivit i kommentarerna att man måste testa olika yogaformer innan man hittar rätt. Jag har fastnat för yinyoga samt core med redskap.
  Tänker även att jag var otroligt rastlös i början och blev stressad av att det var för ”lugnt” och blev otålig. Men så tänkte jag att det kanske är precis vad jag behöver för att komma ner i andning och ro.
  Men vill du svettas testa hot yoga. Det rinner om en i värmen!

 15. Jag var extremt anti till allt vad yoga, meditation och mindfulness och allt jag hade testat gav mej ingenting. Fram tills för två och ett halvt år sen då jag bestämde mej för att testa att meditera en kort stund varje kväll. Hade verkligen inga som helst förväntningar på att det skulle ge nåt men bara några dagar senare så försvann mitt sötsug, jag upplevde ett annat lugn och jag blev gladare. En månad senare testade jag medi-yoga och första gångwn var helt ok men inget wow. Andra gången däremot, när vi gick igenom andningen så kände jag bara wow, är set såhär det känns att andas? Men jag hade aldrig hittat andningen om jag inte gått just medi-yoga. Så där började min yoga resa och i höst börjar jag plugga till yogalärare.
  Underskatta inte yogan som träning, jag har verkligen lyckats bygga upp både kropp och själ med den. Allt vikt jag tappat plus muskler jag byggt upp är tack vare yogan.
  Och yogan är för mej att möta mej själv, en träning i att vara närvarande i nuet och inte hela tiden vara i det som ska ske imorgon eller nästa vecka. Även om man älskar det man gör och enbart har roliga saker att se fram emot så behöver man stanna upp och våga vara i nuet.

 16. När det gäller yoga gäller det att hitta en form som passar en själv tror jag. Jag har testat yoga vid flera tillfällen tidigare i mitt liv, men kände inte att det var något för mig. Det kändes inte som “träning”, jag hade svårt att fokusera, det “gav” ingenting. Sedan testade jag ashtangayoga för drygt tre år sedan och fastnade direkt! Kände efter första tillfället att detta vill jag göra igen. Nu har jag tränat denna yogaform regelbundet varje vecka sedan dess och jag älskar det. Andra former som t.ex. yin och hatha passar inte mig, så ge inte upp om du ändå känner att yoga lockar. Det gäller bara att hitta den yoga som passar dig 🙂

 17. Jag hatar yoga i grupp. Jag har försökt några gånger men tycker det är irriterande att lyssna när de andra andas. Det som funkar bra för mig är att köra 20-30 min yoga hemma eller när jag reser och jag inte har så mycket tid att träna. Ibland struntar jag i att duscha efteråt för det är inte alltid jag blir så svettig av detta. Nej, för mig är det inte den jobbigaste träningen men jag uppskattar att den håller mig mjuk och smidig och ger bra balansövningar vilket inte ska underskattas när man har passerat 40. Det är också bra träning när jag inte vill störa grannarna under med pass som innehåller hopp. Jag kör med ”Down dog- appen som gör att jag får variation utan att behöva leta efter nya pass hela tiden. Sedan måste man inte älska yoga bara för att det är väldigt populärt just nu.

 18. Jag älskar att yoga – men som mamma till tre små barn o lite tid så hade jag fokuserat på konditions o styrketräning. Gör lite rörlighetsövningar så blir du smidig också. Jag har testat att bara yoga och jag har testat att köra bara vanlig träning. Med samma mängd träning i tid ger ”vanlig” träning mer resultat i form av starkare kropp o mer ork. Du kan ju yoga mer om några år när du har mer tid.

 19. Ashtanga-yoga är verkligen fysisk, både svettigt och tungtt! Min favorit, ge det 5-6 ggr coh en bra instruktör för att hitta flowet!

 20. Jag kände precis samma men jag sen hittade jag hot yoga, ashtanga, eller barre – svettigt och muskelträning, men långa rörliga muskler.

 21. Stressade länge för att jag inte tyckte att yoga var sådär “wow!” som alla sa. Sedan läste jag en intervju med en yoga lärare som sa: “Om yoga inte är din grej så är det inte fin grej. Alla är inte gjorda för att gilla yoga. Gör det som passar dig!” Så jag styrketränar, powerwalkar och kör zumbapass och funderar inte mer på att försöka älska yoga. Jag gör min grej som jag mår bra av.

  1. Samma här – ville så gärna bli en sån där enlightened yogi och försökte flera gånger men till slut så gav jag upp. Yoga är en hel levnadssätt som inte fungerar för mig och det är ok. Pilates ger lika mycket fokus på core, styrka och flexibilitet. Sen zumba och springa ute för att må bra. Gör det som funkar och som du njuter av!

 22. Tror som Anna Törnblom att det är bra med en intensivkurs, att lära sig från grunden, och då med en riktigt erfaren, och ordentligt djupt utbildad yogalärare. De är ofta starka, har en grym fysik, vet hur man lär ut och kan ge rätt slags instruktioner. Rätt utförd är yoga en fantastiskt formgivande träningsform, och den är perfekt att kombinera med “mysjogg” eller löpning. Kan dessutom utföras hemma, på stranden, på altanen eller whereever. Så lite som 20 min på morgonen kan förändra och förbättra en hel dag för mig! Jag har alltid gått på iyengayoga, där man bara ger instruktionen “andas lugnt” och det räcker fullt gott de första åren. Har alltid avskytt de där instruktionerna när någon ska tala om för mig när jag ska andas in och andas ut – det valet vill jag faktiskt ha kvar för mig själv:-).

 23. Även jag är en biten ashtangayogi – började med en grundkurs en gång i veckan. Svårt och jobbigt… blev två ggr, tre ggr och nu minst fyra pass i veckan. Har aldrig varit starkare och lugnare på insidan. Yogar helst i studio men om det inte passar kör jag själv.

 24. Testa att yoga hemma med yoga with adriene. Räcker med kortare pass, dvs behöver inte ta en timme.

 25. Yoga är lurigt, det tar 6-7 gånger tycker jag innan man är inne i det. Ibland är det smidigheten som trasslar till det, ibland stress (fast man själv inte tycker att man är stressad…). Det gäller att hitta rätt Yoga form också, jag gillar poweryoga men alla är olika…En annan aspekt är ju att Yoga är i sig ingen prestationsport men jag är prestationsinriktad och har jag ibland kommit in med fel inställning. Jag har kört spinning i många år, styrketräning och där är allt ganska mätbart men Yoga…det är bara Yoga tills jag hittade ett inre lugn och fokuserade inåt…klurigt att förklara och det tar några gånger men det är klart ibland hittar man inte rätt och då kanske man får testa något annat. Rätt instruktör är också viktigt tycker jag, någon som kan lära ut och kan ge tips (för icke-viga) att få en chans att komma in i Yoga-rörelserna. Jag kan också bli rastlös efter ett Yoga-pass ibland det känns inte som jag “tränat” men har märkt att yoga-effekten inte kommer direkt efter passen (inre lugn och trött kropp), antingen på kvällen eller dagen efter.

 26. Jag fattar exakt vad du menar. Har testat sååå många gånger men kan inte för mitt liv tycka det är bättre än ett svettigt styrkepass eller motsvarande. MEN, jag fattar att jag kanske borde… Eller, måste alla yoga? Jag hör alla frälsta och jag respekterar dom men känner inte att jag måste bli en yogi för att bli lycklig. Kanske kommer vi dit en dag eller inte. Oavsett tror jag på att gå på magkänslan och göra det man gillar bäst. Tycker du är otroligt inspirerande! Startade en livsstilsförändring för ett år sedan. Poletten trillade ner och jag tränar nu för tiden inte för att jag borde utan för att jag verkligen vill! Jag vet att jag behöver och mår bra av träningen och då har det blivit enklare att prioritera. Jag kämpar också med stegen. Är inne på 21:e dagen i rad med över 10 000 och målet är ända fram till nyår. Tack för att du delar din resa! Mvh/trogen följare i med och motgång men dålig på att kommentera. 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.