Vi pratar i alla fall om det

Min första tanke – “puh, borde sätta mig och besvara alla kommentarer och mail om mina flygresor”, så viktigt men hur ska jag hinna, nu när jag måste fokusera på bokjobb?

Men trots alla kommentarer och hård kritik (som jag verkligen fattar, trots att jag såklart tycker att det är tungt med den hårda tonen) så är jag glad över att diskussionen förs. Ville ju också nånstans säga att jag inte blundar för problematiken.

Ni som skriver att ni sluta följa mig, på grund av mitt resande – det gör mig förstås sjukt ledsen, men jag är inte perfekt. Inte som människa, inte som mamma, inte som nånting alls faktiskt. Jag tänker också att kraften i detta måste gå att rikta även mot politiskt håll, mot stora företag och beslutsfattare med mer att säga till om i flygfrågan än jag.

Tänker också att jag kan bli bättre på att ta in miljön i annat här i bloggen, eftersom den i andra bitar är en så naturlig del av vår familj? Nej, det “berättigar” inte flygande men ändå. Vi kämpar ju alla även i vår vardag, med de små – men också viktiga – valen.

Nu tänker jag njuta av de här dagarna, på denna underbara plats. Kram från mig!

150 reaktioner till “Vi pratar i alla fall om det

 1. Vi måste nog alla ta ett eget ansvar för vårt flygande och konsumtion av mat, kläder och mode. Att ta ett vuxet ansvar – inte gömma sig bakom affärsmän eller att vänta på politiska beslut- är något var och en behöver göra.
  Den influencer som vågar ta konsekvenserna av detta och inspirera till ett nytt och hållbart förhållningssätt till resande och konsumtion skulle verkligen få stor betydelse. Att fortsätta som förr är som ” att fortsätta dansa när Titanic sjönk “. Hoppas du vågar byta inriktning!

  1. Håller helt med! Och stor influencer eller inte, alla har ansvar. Har själv det senaste två åren fått kräkreflexer när jag reflekterat över min konsumption och hur mitt resande ser ut, både i jobbet och privat. Fler måste göra mer. Även jag.

   1. Hej Emma! Ärligt och modigt att säga det! Och tack för din kommentar – håller också med, vi måste alla försöka göra mer. Jag ska förstår också göra det, men försöker i alla fall lyfta frågan. Kram från Ebba

  2. “att fortsätta dansa när Titanic sjönk”, en väldigt träffsäker kommentar. Det är ju precis det som de flesta gör, trots att vi har kunskapen om den klimat-katastrof som faktiskt pågår mitt i bland oss just nu. Men vi fortsätter konsumera som om ingenting händer. Något att ha i åtanke inför årets största konsumtionshögtid som snart är här.

 2. Du avslutar ditt inslag med: Och nu tänker jag njuta av de här dagarna, på denna underbara plats. Kram från mig!
  Den mening visar allt om din inställning mot dina följare, miljö, hotellgäster, alla som läser din blogg. Du bara bry om dig själv, att känna pengar med olika reklam på kläder som är miljon vänlig (tror inte att du klä dig och dina barn på Kappahl).
  Att vara bloggare är som att spela en roll i en film! Ingenting är på riktig! Det sorgligast är att i grunden ser ni ner på alla som läser. Viktigast för er är reklampengar för att konsumera, resa , synas, etc…
  Att ”snacka” om miljö det hjälper inte mycket. Du är inte trovärdig.

  1. Det var inte snällt – är du perfekt? Troligtvis inte så börja med dig själv – var snäll och se på alla med snälla ögon.

  2. Ska Ebba sitta och må dåligt på sin semester för att andra är avundsjuka? Haha du är väl för arger. Du kanske ska kolla in Petra Tungården – det är en bloggaren med stor (och säkert en del sponsrad) resvana. Ebba i jämförelse är småpotatis på restid på ex flyg. Bianca ingresso och Isabella Löwengrip stöttade olika partier innan valet, det finns inga “bevis” på att Isabella röstade på C som hon skrev att hon gjorde. Så om Ebba klär sig i Kappahl/Indiska eller inte – vad gör det? Hon smörjer kanske inte in sig i Cliniques krämer heller – men det kanske hjälper oss andra att hitta något fint i djungeln som vi tycker är bra för att hon lyfter fram det åt oss. Vi kanske också hittar tips på resor – och njuter på riktigt. Kan du leva med det? Jag hoppas det France. 🙂

 3. Företag i all ära, men ditt jobb är ju att vara influencer?!

  Tycker också det är problematiskt att du lägger bollen hos dina läsare, tycker att vi ska försöka påverka andra aktörer (det är jag säker på att flera av oss redan gör) istället. Det blir jag lite irriterad på.

  1. Hej Sara, jag försöker inte lägga bollen hos er – jag försökte bara vara ärlig och lyfta frågan och säga att nej, jag är inte stolt över mitt beteende men jag hoppas kunna lyfta diskussionen i alla fall. Och självklart måste vi alla som individer ta ansvar också. Kram från Ebba

 4. Med all respekt till dig Ebba o din fina blogg. Tänk vilka avtryck du kan sätta som influencer..o tänk att kunna se sina barn i ögonen och säga att jag gjorde skillnad och påverkade andra till annorlunda val.

 5. Hej! Jag kan varmt rekommendera boken Prylbanta skriven av Elisabeth och Johan.Den ger massor av tips och tänkvärda saker.De har även en bra blogg.

  1. Skulle vara en stor förlust om du tröttnade på all kritik och försvann från blogg och podd. Tycker så mycket om ditt respektfulla och reflekterande sätt, och du vet sannerligen hur man ska använda en penna!

 6. Lite väl hård ton här! Gå på alla andra influencers som reser långa resor flera gånger per år och månatliga weekends i Europa istället. Dessa brukar även vara förtjusta i att konsumera så det sprutar, både dyrt och billigt. Allt utan att reflektera. Tack för att du tar upp problematiken Ebba med att vi inte är perfekta, någon av oss!

  1. Hej Petra! TACK för din kommentar! Jag är ju van vid detta, jag får ofta ta hård kritik kring mina livsval, allt från amning till hur vi väljer att fördela familjepusslet hemma, smått och stort, om jag väljer att ha barnen på förskolan, om jag väljer att starta eget, om jag väljer att leva si eller så – men ja, trist men så oerhört hård ton, eller så visar det vara det viktiga i ämnet? Hur som helst, glad att jag lyfte det! Jag jobbar trots allt med att inspirera och jag fokuserar på livsstil. Det enda skulle väl vara att många andra flyger och far och låtsas som ingenting, det upplever jag är snäppet värre, om det nu finns något / någon som är värre än jag i den här frågan. Just nu känns det inte så! Kram från Ebba

   1. Inte är du värst. Men tänk vad fint att så många personer tycker att miljön är så viktig. Det är ju fantastiskt. Ta det inte personligt. Jag uppfattar som att dina läsare tycker om dig väldigt mycket men tycker mindre om flygresor helt enkelt 😃💕🎃. Klart du ska ha det härligt på din semester.

   2. Flikar in en reflektion. Jag har ofta tänkt att ni faktiskt (jämfört med andra som har samma förutsättningar som ni) verkar göra medvetna val. Jag har tänkt på att du tex ofta tar tåget med alla barnen, till skåne, till sälen och gbg. Ni stannar ofta länge på samma plats och verkar bo på rimliga kvadrat. Ni verkar inte ha någon bil och du cyklar runt i stan. Du verkar också till skillnad mot andra influencers tänka till inför köp och hur du konsumerar. Självklart har det varit för många flygresor men det är framförallt senaste året och verkat hänga ihop med att det varit väldigt många uppdrag och med det tidspress.
    Jag tänker att utmaningen ligger i att försöka planera sitt liv och i ditt fall jobbliv så det finns utrymme för mer tåg. Det är lätt att jobba på tåg men det är svårt att vara ifrån sin familj.
    Kram på dig

  2. Bra skrivet! Jag tycker också att du Ebba är en vettig och sund människa. Jag vill också leva mer hållbart, dock kommer jag inte ge avkall på resor som för mig är en stor del av mitt och min familjs liv. Jag hoppas att innovation driver ex. Airbus & Boeing att ta fram bränsle som föroenar mindre. För hur skulle världen se ut om vi inte reste och upplevde andra kulturer?

 7. Som jag tvekar inför att ge mig in i denna diskussion.
  Vi, vanliga, som lever ett annat liv. Med en medelinkomst, ett enda boende, en bil (för att vi måste, vi bor på landet) förundrar oss naturligtvis för Ebbas och Emilias liv.

  Podden har tagit en vändning.
  Jag kan iofs fortsätta lyssna på podden i underhållningssyfre som när man ser på Realhousewifes from NY. Vilket jag gör men kan inte relatera till mitt liv, såklart:)

  Så långt ifrån verkligheten har podden hamnar för mig. Vill tillbaka till tipsen om säker stil. Kanske är det ämnet uttömt. Det är bara när det är reklam som tipsen kommer upp.

  Men skall ni verkligen promota Klarna?

  Ser fram emot boken det gör jag i allafall.

  Kram

  1. Hej Annika! Kul att du ser fram emot boken och roligt att podden underhåller. Det hängde ju inte riktigt ihop med ämnet om solresan ovan – men jag hoppar in och svarar här också, angående samarbetet med Klarna. Vi läser på noga om alla partners som vi jobbar med, det är grundläggande att kunna står för deras affärsidé. Som i Klarnas fall: att göra betalningar så enkla, säkra och framförallt så smidiga som möjligt. Klarna är dessutom en trygg, etablerad aktör som idag är en av Europas största banker och erbjuder betalningslösningar till 60 miljoner konsumenter och 100 000 butiker i 14 länder. Och som sagt, vi gillar deras grundidé och tycker också att det är superkul att genom samarbetet kunna sprida tips kring hållbarhet och smartare shopping! Kram från Ebba

   1. Hej
    Tack för ditt svar.
    Jag anlitar också Klarna, men ser också problemen med att köpa på kredit. Men allt är business.
    Jag gillar dig ändå:)

 8. En del av problemet med flygresor är att flygbränslet är obeskattat. Flygresor betalar inte alls sina ”miljökostnader”. Skulle flygbränslet beskattas som annat bränsle skulle resorna bli mkt dyrare. Detta är en fråga alla kan driva på politikerna för. Men det är det nog inte så poppis tyvärr, att resande ska bli mkt dyrare. Fast frågan är vad vi har för alternativ….

 9. Hej Ebba! Jag tycker att det är fantastiskt hur du delar med dig öppet och ärligt, högt som lågt. allt från tips inom mode, kungligheter, livet som mamma och hårt arbetande egenföretagare – hoppas att du ser att du gör ett grymt jobb! Ja vi måste alla fundera på hur vår livsstil påverkar miljön och göra val utifrån det, där flyget är en del, men jag tycker du får oproportionellt hård kritik här.
  Jag hoppas du trots det njutet av din resa och att få umgås med din familj!

 10. Håller med Annika. Någonting har hänt. Eller, har ni bara ”dragits” med i hela influencersvängen? Eller är det helt enkelt så att Säker stil och båda era respektive bolag nu går så fantastiskt bra att era inkomster tagit ett enormt kliv, och därmed också er konsumtion och vanor? Jag vet inte, men känslan i er podd och sociala kanaler är annorlunda. Fokus konsumtion, samarbete och reklam. Förstår att ni måste göra samarbeten, men det känns som att det blivit för mycket. Hela grejen med Klarna är en tickande bomb. Vi som är 35+ och har hyfsat stabil inkomst klarar kanske oftast att hantera ett upplägg med med avbetalning, men var landar det hos de 18-20-åringarna som följer er? Jag är innerligt tacksam för att webshoppar och kredittjänster inte fanns när jag var 18. Skulle helt enkelt önska att ni och alla andra influencers tänker några varv extra innan ni signar upp på samarbeten. Gå i bräschen för sunda, medvetna samarbeten i Säker stil-anda!

 11. Hej!
  Du är en av väldigt få influencers som ens tar upp klimatfrågan, är villig att diskutera den med dina läsare och reflekterar över ditt och allas vårt ansvar. När du nu är så pass transparent och vad jag uppfattar öppen så verkar många av dina läsare vilja kritisera dig ytterligare. Märkligt fenomen tycker jag. Jag kan likna det vid när jag har seminarium och föreläsningar kring hållbarheten i min bransch där jag är en av de ledande miljömässigt är det ändå jag som blir kritiserad för att inte göra ännu mer. Andra i samma bransch som struntar i både hållbarhet, miljö, utsläpp, konsumtion osv blir inte tillrättavisade och granskade utan vi som öppet visar att vi försöker så gott vi kan får riktad kritik.
  Det är svårt att vara perfekt när det kommer till klimatpåverkan men din beskrivning av solceller på huset är ju ett ypperligt första steg!

  Ha en fin semester!

  1. Hej “N”! Tack för din kommentar, ja – det var min förhoppning men samtidigt undrar jag nu om det bara var dumt att dryfta detta och lyfta frågan, eftersom det kanske kommer ta över allt annat jag jobbar med till vardags? Jag vet i ärlighetens namn inte. Det är ju ofta som du säger, den som öppet säger “jag försöker så gott jag kan men är då rakt inte perfekt” får en rejäl åthutning om allt som ska göras bättre. Jag fattar i och för sig att flyget är en sådan viktig faktor, avgörande rent ut sagt. Förstår det du beskriver, i din bransch. Och jag ska definitivt uppdatera om solcellerna på huset i Skåne! Heja dig! Stor kram från Ebba

 12. Håller med Hanna här ovan, dessutom tror jag inte på att kritisera enskilda personer utan vi måste se till samhället och världen i stort vad gäller denna fråga. Självklart ska vi som individer göra det vi kan för att ta hand om vår miljö, det kan vara små saker som att t.ex. sluta använda plastpåsar eller större saker som att ändra kost, sluta resa eller sälja bilen. Sedan tror jag att industrins egen utveckling kan göra mycket för vår miljö, politiker kan genom lagar målstyra samhället osv.

  1. Det spelar ingen roll hur vi nordbor konsumerar. Miljontals kineser, indier, amerikaner och afrikaner är de som kan göra förändring. Och största delen vet inte ens vad klimatförändring betyder. Vill vi då helt stoppa utvecklingen i våra små länder? Ingen köper något, ingen reser. Det leder till sämre ekonomi, färre skattemedel att hjälpa utsatta med och större arbetslöshet. Jag tycker Ebba och andra bloggare är modiga då de delar med sig! Ska läsa bloggen också i fortsättningen.

   1. Äntligen en vettig kommentar och vettiga synpunkter. Det är just så här som du skriver!
    Vi ska inte köpa nytt, men om ingen gör det kan ingen köpa begagnat heller.
    Vi här uppe i norden kan inte rädda jorden.

   2. Detta stämmer tyvärr inte. Vår konsumtion leder till både utsläpp och klimatproblem i de länder du tar upp, det är ju de som producerar våra varor. Men visst är det skönt att kunna lägga frågan på hyllan och tänka bort den med denna typ av argument, det gjorde jag själv för bara några veckor sedan. Nu har jag börjat läsa på och förstått hur allvarlig och nära inpå krisen faktiskt är, samt hur mitt eget beteende påverkar. Nej, vi kan inte enskilt rädda världen, men som en stor grupp konsumenter har vi makt att påverka företag och beslutsfattare.

 13. Att flyga mycket kan man enligt mig inte avfärda med att man inte är perfekt. Det har inte med det att göra. Man måste väl handla i linje med sin moral/övertygelse annars mår man väl inte bra, tror jag. Jag tror att man själv har ett ansvar att lära sig mer om frågan och att kunna koppla den till det egna livet. Tro mig, då flyger man inte. Mina barn kommer tex inte att kunna semestra i medelhavsområdet när de är gamla, det är på tok för varmt där då ( al gore found.) och delar av Sverige ligger under vatten. Om utsläppen skenar som de gör nu. Jag tror att många vill ha kvar kakan och äta den. Fortsätta flyga och konsumera och då blir det svårt att samtidigt tala om hållbarhet.

 14. Måste kommentera! Jag tror inte att dina flygresor gör särskilt mycket till eller från på global skala. Influencer eller inte. Det är politiken i länder som Kina, Indien, USA och Brasilien som kan göra skillnad – lilla Sverige? Not so much. Däremot är det bra att väcka medvetenheten hos alla, så att vi kan utöva påtryckningar på RÄTT personer och företag. Nej njut av din resa, hela klimatdiskussionen har gått över styr för att folk har fått panik och avreagerar sig till höger och vänster. Så tycker jag att det ser ut från mitt perspektiv. Du tar upp frågan och det är faktiskt nog. Ha en härlig resa! Njut!

  1. Det största hotet mot mänskligheten och vår värld är att tyvärr att vi tror att någon annan kommer att rädda den åt oss. Det kommer inte att hända.

 15. Jag kan tipsa om bloggarna Husligheter och Trendenser, samt Emma Sundhs blogg – alla dessa har tydlig hållbarhetsprofil. Ska bli intressant att se vart deras färd tar vägen. Hur kan vi ägna oss och vackra saker och njutning utan att förstöra jorden? Jag har själv tampats med klimatsamvetet i höst, som många andra. Jag kommer hädanefter att försöka göra mina jobbresor med tåg. Jag åker Umeå-Sthlm ToR ca 1 gång/månad. En enkel resa tar drygt 6 h. Det kommer att bli tufft och jag kommer att bli sliten (ni som har små barn och reser i jobbet, ni vet). Och det kommer inte alltid att finnas biljetter att boka, eftersom det snabbt blir fullbokat på nattågen. Men när jag utvärderade mina utsläpp stod tjänsteresorna för hälften av dem (flyger nästan aldrig privat). Om jag byter dem mot tåg ser mitt utsläppläge betydligt – alltså BETYDLIGT – bättre ut, men ändå långt från de nivåer som vi måste komma ned i för att klotet ska räcka till. Jag kommer också att se mig om efter ett annat jobb, där jag inte behöver resa. En flygresa Sthlm-Gbg orsakar lika mycket utsläpp som 50 000 tågresor. I myndigheten där jag jobbar informerar den interna resebyrån oss om att en inrikes flygresa orsakar lika mycket utsläpp som ALLA myndighetens tågresor tillsammans. Nej, jag kan inte uthärda detta på mitt samvete. Jag måste ändras, och hoppas att jag bidrar till en förändring genom att vara förändringen. Hoppas att jag med min kommentar kan inspirera dig Ebba, och er andra. Kram!

  1. Hej Eva! Tack för din kommentar och JA, så bra, klart du inspirerar! Tack för det också. Jag känner ju Emma, Maria och Frida och mailade senast igår med Emma Sundh om flygfrågan, så absolut läser jag och följer dem – men tack ändå för tips! Och så bra att myndigheten är tydlig med en resepolicy, så viktigt. Kram från Ebba

 16. Självklart ska du njuta nu när du är på plats. Ladda på riktigt ordentligt! Men det är ett faktum att vi alla behöver ändra våra vanor drastiskt (hallå läser inte ni tidningar och följer nyheter, ni som protesterar och säger att ”joooooo såklart man måste resa och UNNA SIG”?) för att inte den här planeten ska bli halvt obeboelig, med ständiga naturkatastrofer, enorma flyktingströmmar och bristande mat- och vattentillgång. Och det går inte att skylla på någon långt borta, som Kina eller storföretagen, och fortsätta att leva som vanligt! Vi svenskar lever som att vi har många fler jordklot än vi faktiskt har, och vi måste visa för politiker att vi bryr oss om detta så att de kan trycka på för kraftfulla beslut i världs- och företagspolitiken.

  Ingen kan göra allt, men alla måste göra något! Vill man göra ett par flygresor per år, till solsemester och till familj i annat land t ex, då får man lägga om sin livsstil i övrigt. Bli vegan och sluta all annan konsumtion, så minskar man sin miljöpåverkan.

  Jag är helt övertygad om att många av oss som kommenterat (tycker för övrigt att de flesta kommentarerna ang klimatet varken har varit syrliga eller onödigt hårda) också försöker påverka politiker, är medlemmar i naturorganisationer, gör vad vi själva kan och dessutom uppmuntrar folk i vår närhet till bättre val. Jag följer bara Ebba, inga andra influencers, så jag vet inte hur de gör med konsumtion och flygresor. Därför kommenterar jag här.

  Ebba, du har ju en sån fantastisk möjlighet att kunna använda din stora plattform för att påverka! Jag tror, som någon annan också kommenterade, att det skulle kunna göra stora avtryck i hela branschen och att du skulle kunna gå i bräschen för klimatsmart stil och levnadssätt. Tänk att kunna säga det till dina barn om tjugo år!

  1. Johanna vilken bra kommentar! Jag håller med allt som du precis sa!!!!

  2. Vadå “Visa för politiker?” och “påverka politiker”? DU Johanna kan bli politiker själv! Det skulle betyda betydligt mer för miljön och klimatet än att som du föreslår, bli vegan.Visst behöver konsumtionen av framför allt nötkött minska rejält, men att bli vegan är inte alls automatiskt det klimatvänligaste valet. Att äta fisk man fångat själv i svenska sjöar och älg och ren som levt i svenska skogar är tillexempel betydligt bättre för miljön och klimatet än att äta importerad avokado och soja. Läs vad Naturskyddsföreningen skriver om svenskt viltkött om du inte tror mig.
   Men bortsett från det: Politiker är inte automatiskt “några andra”, du och jag har också möjlighet att bli politiker här i Sverige. Vårt land är fantastiskt på det sättet att vem som helst kan ge sig in i politiken. Att vi har en statsminister som är före detta barnhemsbarn och vars ordinarie yrke är svetsare säger en hel del . Det finns flera riksdagspartier som verkligen prioriterar miljöfrågor, det är bara att välja! Tyvärr minskar medlemsantalet i princip alla riksdagspartier och på kommunal nivå är det på många håll svårt att tillsätta förtroendeuppdrag vilket är ett enormt problem.

   Men istället för att oroa sig över detta och på allvar överväga tanken att faktiskt själv bli politiskt aktiv går människor omkring och har dåligt sambete för löjliga skitsaker, rent ut sagt, som att de konsumerat en ny tröja. Är det något fler borde ha dåligt samvete för är det just att de inte engagerar sig politiskt. Både för demokratins och miljöns skull.

   Inget ont om duktiga yrkeskvinnor som Ebba, men något är på allvar skevt när människor verkar övertygade om att det är influencers som är de verkliga makthavarna. En influencer kan inte bestämma att en kommun bara ska köpa in närproducerade livsmedel eller vilka energiformer det kommunala elbolaget ska satsa på. Sådant bestämmer politiker. Politiker kan du och jag också bli själva, för det mesta, om vi är beredda att lägga ned tid och engagemang. I i synnerhet mindre kommuner är det sällan särskilt svårt att få in en fot i kommunpolitiken om man verkligen vill utan de flesta partiföreningar är bara tacksamma för lite “nytt blod”.

 17. Jag skulle på riktigt vilja veta hur dessa perfekta personer som avföljer pga flygresor lever sitt liv. Alltid 100% miljö-korrekta val? Vi ska absolut ta miljöfrågan på största allvar men vi måste också sluta döma varandra och ha större tillit till att de flesta av oss faktiskt gör så gott vi kan utefter våra liv och förutsättningar.

 18. Jag måste säga att jag delvis håller med några ovanstående. Har lyssnat på säker stil podden sen ni började och älskar mycket av det ni gör. Speciellt när ni delar med er av mer personliga historier, t.ex relationella tankegångar. Uppskattar även att ni båda har mycket humor. Dock upplever jag att podden kommit längre och längre ifrån min egen verklighet. Kanske har inget ändrats, kanske är det jag som blivit mer medveten om klasskillnader. Tycker att ni gör mycket bra men för mig har podden fyllts av för mycket okommenterad och oreflekterad lyxkonsumtion allteftersom. Förstå mig rätt, det är såklart spännande att höra om dyra designermärken/långresor/väskor osv men det kan också bli alldeles för mycket. Speciellt när det blir så tydligt att vi lever i helt olika verkligheter. Och då är jag ändå en lyssnare som har det hyfsat gott ställt. Jag håller med dig om att många kvinnor får kritik för saker som män kunnat göra okommenterat. Det handlar såklart om patriarkala strukturer som vi behöver prata mer om. Men en annan del av det tror jag har att göra med att man som influencer har en direkt kanal till sina läsare. I och med att många influencer bjuder in till att visa upp en livstil som är få förunnat kommer nog också kritiken att öka. Tidigare kunde ju vi ”vanlisar” inte se hur personer från överklassen lever annat än i vissa magasin. Självklart kommer denna snedfördelning av resurser provocera många människor. Med all rätt ändå. Hoppas du förstår hur jag menar för jag gillar ju dig

  1. Vill bara tillägga att jag inte vill rikta någon massiv kritik mot dig som enskild person i just miljöfrågan. Mitt inlägg handlar mer om lite andra värden. Jag tycker inte att du på något sätt ska behöva försvara vartenda val du gör kopplat till miljön. Hoppas du kan njuta på sin semester trots ett aktivt kommentarsfält.

   1. Hej Thilda! Tack snälla, ja, du skulle se min mailkorg – det blev som ett “öppet spår” för att klaga på allt man stör sig på med “Ebba von Sydos AB” men det är okej, jag är ändå okej rustad! Stor kram!

 19. Åh vilken fin väska, snälla säg var den kommer ifrån?! Tusen tack!

 20. Att du orkar svara Ebba på alla kommentarer om flygresor och kräksjuketider.
  Visst, du flyger mycket men du visar ju här att du är medveten om problemet, jag tänker ändå att det är första steget, att börja reflektera och sedan försöka få till en förändring.

  1. Hej Lisa, tack för din kommentar, så tänker jag också – men det kanske var fel, jag vet i ärlighetens namn inte. Jag är också egenföretagare, driver mitt bolag och en del av det är att se världen, en del möten kräver också resor, det är helt enkelt en del av hela min bransch. Och då menar jag inte “influencer”-brahnschen, utan mode, livsstil, författare och kungligheter. Det blir liksom inte ett lika levande reportage från Windsor Castle om jag aldrig varit där själv. Ja, du förstår… Men återigen, tack för din kommentar! Stor kram från Ebba – som nu sitter inne på hotellrummet och svarar på kommentarer istället för att vara med barnen, puh… 🙂

 21. Karin Björkegren Jones, en annan influenser med hyfsat stor skara följare, har tagit beslutet att sluta hålla yogaresor utomlands. Av miljöskäl. Hon kan inte försvara det längre. Det är ett bra exenpel på hur man som influenser kan gå före och ta ställning. Frida Ramstedt och Trendenser som flera har nämnt är en annan som tar ställning, i både innehåll och val av samarbeten.

  Vad gäller att rikta drevet till politiker och beslutsfattare håller jag helt med. Men där kan Du ju ha en roll! Bjud in makthavare till debatt där du och Emilia modererar? Inrätta ett Miljöstipendium till unga innovatörer inom mode? Samla influencers till en plattform för miljön? Debattartiklar – använda er röst? Kan kronprinsessan balansera sina roller och engagera sig helhjärtat för klimatet kan väl ni? Du själv, med massor av följare, skulle ju enkelt kunna vara talesperson och megafon för många bekymrade följare?

  I grunden handlar det väl om detta: Vem vill man vara? Tror att en tydlig röst från dig i miljöfrågan skulle öka din trovärdighet att ge dig ännu fler följare.

  1. Hej Britta! Tack för din kommentar! Och tack för ditt inspel. Jag känner mig helt ärligt på tok för dåligt påläst för att blir talesperson i den här frågan. Jämförelsen med kronprinsessan är förstås smickrande men hon ägnar ju sin arbetstid åt detta, och får betalt för att jobba med det. Hon reser världen över för att se, lära, få intryck och är Ambassadör för Agenda 2030 – och det är beundransvärt men jag är helt enkelt bra på en himla massa andra saker, som jag vill jobba med på dagarna. Stor kram från Ebba

 22. Lätt att prata om att sopsortera, inte äta kött osv. Men faktum är att flyg står för mkt av föroreningen (såklart är det bra o sopsortera osv oxå). Men man få sopsortera typ i 20 år för att kompensera en långflygning!!!!
  Klart att man ska kunna flyga nån gång ibland o unna sig semester. Men som bloggare håller på att rättfärdiga flygresor till Island, Thailand och gud vet var för att promota läppglans eller underkläder är inte försvarbart någonstans!!!! De bilderna kan man lätt ta runt om i Sverige & ta tåget eller än hellre i närområdet…
  Jag tror att bloggare sakta gräver sin egen grav med all reklam och oansvarighet vad gäller konsumtion av kläder o inredning och inte minst alla jäkla resor hit o dit… man blir rätt trött o helt ärligt rätt oinspirerad, samma reklam o bilder överallt, tröttsamt o jag personligen scrollar bara förbi allt sånt. Kan förstå att folk slutar läsa, och fortsätter det såhär kommer troligen fler att tröttna…..

  1. Hej “AA”! Samtidigt, det är lätt att bli uppgiven när man resonerar som du – för det betyder ju att vi därmed typ lika gärna kan lägga ner och sluta sopsortera, kämpa i vardagen och lära barnen de små valen. Och det tycker inte jag. Där tänker jag att jag i alla fall kan gör nåt futtigt, eftersom vi är himla noga med det i vår lilla familj. Kram från Ebba

   1. Självklart ska man sopsortera osv. Men det är inte gott nog att rättfärdiga en massa sk ”arbetsresor ” med att man sopsorterar, du får sopsortera i ca 20 innan du kompenserar för din resa du är på… Det är tänkvärt, det räcker inte med att klappa sig på ryggen för sopsortering eller köttfri måndag. Det i sig är så klart bra och självklart för många, men många verkar rättfärdiga sin resor med att de gör annat, men det räcker med 3-4 flygresor för att inte kunna kompensera genom sopsortering mm under en livstid…
    Håller inte med om resonemanget o överklass o priviligierade. Jag är oxå höginkomsttagare, men det betyder inte att jag flyger i tid o otid eller avundas dem som gör (läser inte bloggar för att drömma mig bort, kan köpa vad jag vill själv, vill ha inspiration och intressanta debatter). Enstaka semesterresor är väl helt ok, det är ”arbetsresorna” många bloggar gör, ofta flera i månaden o onödiga för att promota själva produkten, som inte riktigt går att rättfärdiga. Det finns internet, Skyp, tåg mm som alla andra företag använder, varför ska inte bloggare ta samm ansvar som företag gör idag….

 23. Min spontana tanke är snarast att “hur orkar hon sitta på flygplatser och i flygplan på fritiden när hon reser så mycket i jobbet!?”. Jag flyger också ibland, för att träffa vänner i andra länder eller för att se/uppleva något. De senaste 5 åren har jag gjort en flygresa per år, alla inom Europa. Mycket flygande för en del, lite för andra. Däremot har jag haft härliga hotellövernattningar inom landet och besökt grannländer med tåg/färja. Mitt barn älskar t.ex. badhotell och interaktiva museum, det kan vi fixa utan att åka långt! Har jag någon poäng med min kommentar? Kanske att det är dumt att “slentrianflyga”, att tänka att man måste långt bort för att komma hemifrån. Och att en staycation kan vara värd att testa!

 24. Ebba, jag har precis börjat lyssna på podden. Var lite anti först på grund av reklamen men insåg sen att det är ju så ni kan hålla podden i produktion.

  Det är faktiskt tack vare dig & många andra coola damer på Instagram/i bloggvärlden och i verkliga livet som gjorde att jag vågade söka en chefstjänst. Jag ska på intervju imorgon! 🙂 direkt säger folk men du har ju små barn & bla bla. Mitt svar blir att de har en pappa också, ingen ifrågasätter honom & hans arbetstider!
  Så tack för inspirationen att småbarns morsor också kan!
  Kör ditt race! Du är grym på det!

 25. Det är ju så lätt att sitta bakom tangenterna och peka på andra med stora pekfingret. Jag tycker du får oförtjänt mycket kritik! Det är ju inte ditt ansvar att folk handlar det du gör reklam för.

  Vi måste alla hjälpas åt för att vända det här. Men då tar man sitt eget personliga ansvar! Man pekar inte finger och anser att andra ska ta det ansvaret. Det är helt enkelt inte sjysst! Om var och en tar ansvar för sina egna vanor av konsumtion, resor, köttätande osv. kommer vi betydligt längre än att du ska behöva klä skott för andras dåliga samvete.

  Sen hade jag också gärna sett/lyssnar på mer säker stil i det man redan har. För mig var det ingången till säker stil. Att säker stil faktiskt också blir hållbar.

 26. Hej! Apropå inläggen här, som handlar om miljö och konsumtion – jag skickade en länk till dig, Ebba, för att jag tyckte det kunde vara något att ta upp i din och Emilias podd. Fick också svar, att visst är det viktiga ting att tänka på och att diskutera, men ännu har jag inte hört att ni talat om det… Jag kan hålla med tidigare synpunkter på att det liv ni lever är långt ifrån det liv som “vanligt folk” lever!
  Länken kommer från en annan influencer, som har sunda synpunkter på detta, Clara Lidström.
  https://underbaraclaras.se/2018/08/30/fattiga-ar-de-riktiga-miljohjaltarna/

  Jag skulle också gärna vilja lyssna till era tips på säker stil med enkla medel och hållbarhet som grundtanke. När det nu inte finns möjlighet att köpa en Rodebjer eller Prada…

  1. Det är ett bra inlägg av Underbara Clara 🙂 För min del hade jag gärna åkt utomlands under höstlovet, men vill gärna tänka på miljön och flyger därför inte i onödan. Det blev sålders staycation, och barnen är lika glada för det. Idag ska vi baka bullar och jag plockar fram vår Electrolux köksassistent anno 1970; den är inte ett dugg Instagramvänlig men däremot oerhört praktisk och den kommer användas tills den går sönder 😉

  2. Men underbara clara lever kanske inte mer miljövänligt än ebba? Hon reser en hel del och kör bil, har hund, tre barn, grisar, höns, äter kött, bygger och renoverar och bor i hus med sophämtning, värmekostnader, gör reklam för olika produkter o s v. Jag vet inte om hon heller är en jättebra förebild för att sänka koldioxidutsläppen även om det är väldigt bra att hon konsumerar mycket second hand!

 27. Jag tänker att det är väldigt lätt att kritisera någon som är lite mer priviligerad än en själv. Det hade jag också lätt kunnat göra. Har inte möjlighet, råd eller tid till det som tipsas och berättas om i podden. Känner mig dock glad och inspirerad att jag kan få höra om andras äventyr, drömväskan , livspussel osv . Stråk av avundsjukan finns hos mig med men den känslan gynnar ingen och bättre att bara gå vidare när den tränger sig på. Älskar eran podd och speciellt när ni får era skrattanfall tillsammans. Lite pepp till dig Ebba här bland all kritik . 😇

 28. Alla har vi klimatångest eller så lever vi i förnekelse. Du är ju medveten om att det är ett problem och har tankar (som jag förstår det) på att det måste komma till en förändring. Och det är ju första steget. Sedan måste ju det precis som allt annat passa in i livet. Och det är ju det svåra. Sedan finns det massa människor i världen som behöver ändra sitt beteende för att vi ska överleva. Och flygindustrin måste ta sitt ansvar för miljön.

 29. Det är så många arga kommentarer som gäller bara privata flygresor. Man måste se miljöfrågan i sin helhet ju. Blir faktiskt lite sugen på att börja skriva en miljöblogg efter att ha läst alla otrevliga reaktioner på workation inlägget, men tiden räcker tyvärr inte till.

  Jag tycker det vore jätteintressant om du tog upp ämnet sustainable fashion här på bloggen, miljö och mode liksom. /R

 30. Blev lite besviken på det här inlägget – vill inte låta hårt men det här med att du inte är perfekt har vi readan hört. Jag hade hoppats du kan skriva lite mer ingående om dina tankar kring konsumption, hållbart mode, etc. Det fiinns saker some både individer och bolag redan gör och jag är säker på att du som är så insatt och kunnig vet om och skulle kunna dela. Jag hittar ofta intressanta reflektioner kring dessa frågor hos t.ex. Underbara Clara och var jättenyfiken på att höra dina tankar.

   1. Tack för svar! Ser fram emot att läsa mer från dig. Och igen, det var inte meningen att klaga på dig som privatperson, tvärtom jag tycker det är skoj när du skriver/säger mer och inte mindre.

 31. Hej,

  Jag älskar själv att resa och tycker inte att man ska sluta upptäcka eller njuta av världen. Varje individ kan göra de val som känns bäst för en själv, det kan vara att sluta flyga, äta mer miljövänligt, välja miljövänlig bil etc. men att anonymt vräka ur sig spydiga kommentarer på ett blogginlägg är vidrigt! Vad har vi för rätt att kräva att andra ska sluta flyga eller bli vegetarianer?? Respekt till våra medmänniskor tack, och Ebba jag hoppas du fortsätter flyga och visa dina barn världen!!!

 32. Hej Ebba. Bra att du tar upp denna fråga och att du i alla fall tänker på hur du kan ändra på dina egna fotspårsavtryck här i världen. Cred till alla som gör så och tar tag i det.
  Jag undrar också hur “influencers” tänker kring konsumtion. Du jobbar ju med mode så det blir extra tydligt på just don blogg, med alla inlägg om kläder och länkar till det ena och till det andra. Vart ser du ansvaret ligga där? Ja, varje enskild konsument har ett ansvar, men om man får betalt att “få folk att klicka och köpa”, deltar man ju självklart i hetsen. Sen att tippsen kommer fr någon som alltid har stenkoll pã det nya, det bästa och alla must-haves, gör det inte lättare för oss läsare att säga- nej, nu ska jag inte “gå på” Ebbas stiL-förslag (även om pengarna finns och viljan att köpa)

  Detta var svårt att förklara men hoppas att du förstod ändå…
  Kram och njut av barnen (och dina skrivstunder)

 33. Hej Ebba,
  Jag har läst några kommentarer (långt ifrån alla) och min första reflektion är “oj, vad alla är kritiska”. Alla har ett ansvar tycker jag men man måste hitta sin egen väg: Skulle alla äta mindre kött så påverkar det mer än flygandet. Flygning står för 2% påverkan och just angående detta postade Jessica Almenäs ett väldigt intressant inlägg på Instagram för några dagar sedan där hon röt ifrån mot alla som klagar på de som flyger. Det har blivit som att alla måste sluta flyga men det skulle också påverka vårt samhälle på ett annat sätt. Allt är inte svart eller vitt. Jag tror också att man måste se på hur flygbranschen kan flyga på andra drivmedel etc. Men där behöver politikerna aktivt engagera sig.
  Ok, långt och konstig kommentar som seglade iväg men ville egentligen bara ge lite pepp och säga att jag tycker det är onödigt många kritiska kommentarer.

  1. Så är det förvisso, att flyget står för en liten del av klimatutsläppen. Men det är ju bara för att det är en väldigt liten del av jordens befolkning som flyger. På det personliga planet, för en enskild individ, är flygresor den enskilt största källan till klimatutsläpp. Skulle alla på jorden flyga som vi (jag också) gör i vår del av världen skulle flygets klimatpåverkan vara en betydligt större del. Det är inte så konstigt att biltrafik eller matproduktion innebär större del av totalutsläppen. Många fler åker bil än som flyger, och ännu fler, alla ju, äter ju mat…

 34. Bra att du lyfter frågan. Men det märks att detta är rätt infekterat, det var inga trevliga kommentarer du fick ta emot. Du är en av de mest jordnära influensers vi har enligt mig det kanske är därför du hela tiden åker på så mycket kritik. Jag ser inte att Forni, Michaela Tungården och det ”gänget” får speciellt många kommentarer kring sitt flygande och då verkar dom vara i luften tre gånger så mycket som du. Du är liksom nära oss ”vanliga” 🙂 bara en tanke! Jag tycker att allt du gör är så fint och bra! Har följt dig ända sen Veckorevyn och redan då var du en förebild för mig om än i andra områden än idag. Älskar dina inlägg om föräldraskap i kombination med det verkliga livet! Stor kram!

 35. Personligen så tycker ju jag att det är just resor som din resa som INTE skall bortprioriteras. Att flyga är dåligt för klimatet och vi borde sluta. Punkt slut. Men eftersom vi verkar så långt ifrån den verkligheten så är det väl nedskärning vi får börja med och inte tycker jag att det är semesterresor där vi får uppleva nya saker, kulturer osv som ju är jätteviktig idag när hot mot demokrati och oförståelse för andra tillhör vardagen på många platser i världen. Utan det är allt detta business-resande som måste minska. Jag känner en familj som bor i ett finansland i Europa där pappan blev befordrad och egentligen borde jobba ifrån England men ville inte flytta familjen så han bor 2 nätter där varje vecka. Bara det är 2 flygresor i VECKAN. Det är typ 100 om året bara i pendlande TILL SITT RIKTIGA KONTOR. Sen lägger vi till andra businessresor runt hela jorden då han jobbar med sales och så lite privata resor med familjen på det. Och detta är den familjen inte direkt ensam om. Det är DÄR vi måste börja. Inte med semestrar som kan förbättra personers välmående, även om de i långa loppet såklart också är problematiska.

 36. BRA att du reflekterar. BRA att alla pratar mer om det. Mindre bra kanske att (som ni gör i podden) försvara sig med ihåliga argument som “vi vill skapa minnen”, “vi måste flyga”, “jag behöver det här” och “jag är inte stolt över mitt flygande, men…”. Utsläppen blir inte mindre eller snällare bara för att man har med sig ett gäng ungar på planet, för att man har ont i foten eller ska släppa en bok. Och lite roligt att du distraherar barnen så att de inte ska höra svordomar på TV (lyssnade på fördomspodden) men samtidigt låter dem växa upp med tron att det är helt normalt och rimligt att flyga kors och tvärs. Vilket är värst, liksom? Men det är också mänskligt, det ÄR lättare att ta tag i ett hanterbart och litet problem som svärande. Mycket svårare att hantera globala miljökatastrofer.

  Men jag tycker att initiativet att ta upp det ändå är bättre än att blunda och låtsas att problemet inte finns. Och jag fattar att det är svårt att göra annorlunda när man lever i en miljö där resande är normen.

  Nästa steg är väl att börja säga nej. Att tänka i andra banor. Konusumera och flyga mindre. Att gå före och visa vägen. Vara en influencer, helt enkelt.

 37. Jag tror inte det finns någon som kan sitta och säga att man är 100% miljövänlig. Vissa flyger, andra äter kött, någon köper kläder från KINA, någon syr inte sina egna kläder, någon annan lappar inte alla sina plagg. Det är ganska lätt att attackera någon annan men om man ser till sig själv kan man heller inte blunda för det man själv gör som inte direkt är hållbart. Jag äter vego, haft menskopp sedan 2005, köper ekologiskt. Men på sidan av detta kör jag bil, jag handlar nya kläder och har nog aldrig lappat ett par byxor. Alla är vi miljöbovar mer eller mindre, men om man är medveten om dessa saker kan man ju i små steg förändra. Jag drömmer om att vara 100% miljömedveten, frågan är dock om man någonsin kan bli det i vårat samhälle? Kanske om man flyttar ut på landet, och självförsörjer sig själv. Men då är ju frågan om vilken uppvärmning huset ska ha.

 38. Bra och modigt att ändå våga ta upp detta! Så många andra influencers som totalt duckar för frågan.
  Liksom alla andra vet ju såklart även jag hur förkastligt det är ur miljösynpunkt att flyga. Jag försöker själv dra ner på flygandet på så sätt att t.ex. välja alternativet med direktflyg, istället för de billigare varianterna med mellanlandningar. Detta halverar ju ofta flygningen som görs för varje resa. Och t.ex. inrikes går det ofta väldigt bra att åka tåg.
  Jag skulle ändå också vilja lyfta att det ju faktiskt finns positiva saker med att resa också (det låter ofta i debatten som att det så vidrigt beteende att resa och att de inte borde finnas någon som helst förlåtelse för dem som gör det). Att t.ex. resa med barnen, visa dem andra länder och kulturer. Jag tror att det ökar deras förståelse och tolerans mot andra människor enormt.
  Om vi alla skulle sluta resa helt, om alla skulle växa upp och aldrig se något annat än Sverige (eller de länder de bor i) är jag inte säker på att världen och samhället skulle bli jättehärligt heller.
  Men som sagt: man kan ju ändå reflektera över hur och när man reser och många kan nog dra ner på timmarna i luften utan att egentligen behöva resa mindre.
  En veckas semester på Teneriffa känns i alla fall hos mig betydligt mer försvarbart än andra svenska influencers som åker till London över dagen för att köpa en klänning eller flyger hit 10 utländska influencers för att bjuda dem på en middag där syftet egentligen bara är att instagramma så mkt som möjligt under en viss hashtag. Eller alla företag som flyger anställda hit och dit för möten som med dagens teknik skulle kunna föras lika bra via Skype.

 39. Hej Ebba! Jag skrev första kommentaren i morse och har följt dina svar och kommentarerna under dagen. Jag vill tacka dig för att du svarar och tar dig tid att göra detta. En ros till dig för det 🌹! Vad du sen väljer att göra utifrån den mycket svåra klimatfrågan är ditt eget beslut och säkert inte lätt att komma fram till.
  Fånga nu dagen och njut av sol och värme och hoppas du ser att du får mycket positivt här inte alls bara arg kritik. Många har förhoppningar att just du som verkar vara en vettig och klok person ska kunna bidra med att gå ni bräschen för ett nytt sätt att influera på.
  Lycka till!

 40. Man kan ju oxå undra varför alla måste flyg/resa så förbaskat mkt hela tiden?!?! Är det för att man försöker fly en trist o tråkig vardag eller för att man trivs så illa med sig själv att man inte bara kan vara utan att få halvpanik!?!?! Visst kan det vara härligt o resa, men jag mår minst lika bra på hemmaplan. Många verkar så oroliga i själen i dagens samhälle, all ledig tid ska bokas upp, är det för att man är rädd för vad som händer/tankar som poppar upp om man bara är och inte gör ngt. Många skulle nog må bra av att finna lite ro o uppskatta det lila i livet….

 41. Givetvis måste vi sluta flyga och leva på ett annat sätt men jag blir ledsen av att läsa kommentarerna. En hård ton. Blir ledsen för din skull Ebba. Och så modigt av dig att lyfta frågan! Har själv inte kunnat resa privat på 6 år pga svår sjukdom i familjen – men tro mig, jag drömmer om att en dag kunna göra det. Visst kan jag finna njutning och nöjen hemma men jag skulle vilja visa min familj världen. Nu går det inte, jag är ledsen för det och plötsligt blev jag klimatsmart….. Fortsätt inspirera på ditt sätt! Och kanske ett samarbete med another blog, underbara Claras eller minimalisterna 🙏🏻🤩

 42. Vi har vår dotter bosatt i London – skulle jag inte hälsa på henne med tanke på flyg o klimat tänk. Aldrig i livet/

 43. Hej Ebba!
  Vill bara säga att jag tycker det är jättebra att du lyfter frågan och vi kan alla reflektera över vad man själv kan bidra med för en mer hållbar utveckling. Men att du ska få så mycket kritik handlar nog även om svensk jantelag än effekten av eventuella privata flygresor. Diskussionen behöver då föras på en annan nivå Kyotoavtalet, EU ETS etc. Jag lyssnar bara regelbundet på en pod varje vecka – Säker stil på torsdagar. Jag tycker det är otroligt inspirerade och givande att ta del av era synpunkter om alla ännen ni berör! Drivna, smarta karriärkvinnor stor eloge till er!

 44. Herregud. Jag vet inget annat samhälle som är så dömande och där alla förmodas göra samma sak samtidigt. Att flyga är vars och ens enskilda val, och om man verkligen vill diskutera vad som skulle hjälpa miljön så är det otroligt oinformerat och outbildat att babbla om vem som flyger var och hur mycket och hur långt — ungefär allting annat har större betydelse. Det är nästan skrattretande, och påminner om hur kvinnor ska anmärka på varandra om hur de gör med sina barn och liknande. Det är
  nästan som om svenska kvinnor behöver något att hacka ner på för tillfället, och nu är det detta, som är en viktig fråga som kräver ett lite mer begåvat synsätt. Jag har ett jobb som jag är stolt och nöjd med och som hjälper världen betydligt mycket mer än att sitta och gnälla på folk som flyger — och ja, det innebär att jag måste flyga en del. Jag har överhuvudtaget inga samvetskval för det, och jag är lite fascinerad över hur detta engagerar så många på ett vis som är dömande och kränkande mot andra. Den energi som ni alla lägger ner på detta skulle kunna användas mycket bättre — för allas bästa, och ja, för miljön 😉

  1. Svar på din kommentar Karin. Det är inte alls enskilda val! De val vi ALLA gör gällande saker som påverkar miljön på verkar ALLA människor på jorden, inklusive djur och växter och miljoner människor som ännu inte är födda. Vi som engagerar oss och försöker påverka här sitter inte här och gnäller. Vi tar ansvar, bryr oss om vår planet och försöker göra det som står i vår makt för att minska den påverkan. Alla skapa en stor rörelse på gräsrotsnivå är det enda sättet att påverka politiska beslut och få till en förändring. Att stoppa huvudet i sanden och tänka att politiker och teknik löser det är inte rätt sätt. Ingenting har ju skett hittills eller hur? Jag lägger ner min energi på att försöka bidra till förändring här, dessutom flyger jag inte, äter veganskt, har helt slutat konsumera mm för att göra allt JAG kan. Att vara medveten men inte ändra sitt beteenden är inte trovärdigt och det är inte hållbart Det känns otroligt sorgligt att du inte känner något dåligt samvete över dina flygresor. Jag hoppas att det kan ändra sig med lite kunskap. För hela världens skull.

 45. All omvärldsbevakning är enig – vi kommer inte att flyga mindre i framtiden. Ett bra sätt att möta den problematiken och att kunna göra sina flygresor på ett mer klimatsmart sätt är om flygplanens motorer blir än mer effektiva, om flygningar görs på ett bra sätt vad gäller tex höjder, och att bränslet är biobaserat. Stöt på politiker för att sätta krav på tillverkarna av JET-bränsle att de ska leverera med en viss andel bio. Precis som reduktionsplikten för bilar. Det här är ett otroligt viktigt område som kan göra stor nytta för vår värld.

 46. Hej Ebba!
  Du är så väldigt bra, härlig och inspirerande! Jag tror att du som Emma sundh brukar beskriva det håller på och justerar dina klimatglasögon. Så jädrans jobbig process när man inser att det man gör inte känns helt bra längre…
  Jag hoppas när detta landat att lite av all den ändå peppiga inspiration som finns här i vissa av kommentarerna kan ge dig och flera av oss som läser inspiration att våga prova något nytt. Jag försöker se det som en spännande utmaning att sluta flyga på semester. Att försöka hitta roliga utflyktsmål eller resemål på nära håll!
  Njut av din semester, det ser underbart ut! ☀️

 47. Tydligen får en ung kvinna inte vara initiativrik och ekonomisk framgångsrik- det är inte gångbart hos kvinnor rent generellt. Det är otroligt så många pekpinnar du serveras! Unga män möter inte på långt när samma klagan! Skulle du följa allas tyckandet om dina livsval, så borde du vara verksam i ett låglönejobb och möjligen tillåtas ha en höglönearvoderad make och ägna ditt liv åt långkok att fylla kylskåpet med och att lappa och stoppa strumpor åt dina barn! Fortsätt Ebba med din ärliga blogg självklart ska du presentera kläder och smink som du tilltalas av!! Jag gillar att läsa din blogg! 👍👍👍

  1. Brita. En ung kvinna kan vara initiativrik och ekonomisk framgångsrik utan att flyga massor med gånger varje år. Genom att välja tåget framför flyget och inse att det kanske inte är nödvändigt att flyga utomlands för att ha semester. Finns massor med hållbara alternativ om man väljer dem istället. Det betyder inte att man måste bli mindre framgångsrik. Snarare tvärtom.

   1. Har du känneddom/kunskap om hur det är för en mamma att åka tåg med tre minderåriga barn? Hur ofta träffar man på ensamma kvinnor resande med tre minderåriga barn på tåg? Inte särskilt ofta av förklarliga skäl! Tydligen förväntas Ebba göra det! Därtill i Sverige med dess pålitliga järnväg. Det är inte lite ni kräver av en hårt arbetande småbarnsmamma!

  2. Brita. Nu reser ju inte Ebba alltid med sina barn. Jag tror absolut det är möjligt att resa på tåg med tre barn. Kan man göra det med flyg kan man nog göra det med tåg. En vän till mig reste med tåg med tre barn. Kan hon kan alla. Det gäller att se möjligheterna och inte bara hindren.

   1. Hur gamla barn var det fråga om? Ebbas barn är mindeåriga, varav ett blöjbarn. Hur lång var din väns resa? Är det resa till sol o bad som irriterar? Det är dessutom magstarkt att påstå att kan en mamma, så kan ALLA göra det! Barn är oilka i fråga om personlighet, en del lugna, en del livliga, en del med ADH o en del med funktionshinder. Hur långt hinner man med tåg, jämfört med flyg. Dätill osäkra tågtider- en del kan uthärda tågstopp o få vänta i timmar på fortsatt busstransport! Tågen i Sverige är kända för att vara de sämsta i europa på att hålla tider, bl a på försummade skötsel av järnvägsnätet! Hur kan du vara så säker på Ebbas verklighet och hur hon ska få livspuzzlet att fungera! Det kan inte vara så absurt att allmänheten ska besluta om hennes livstillvaro, på grund av hon “bjussar “på sig sjäv ! Jag är en som uppskattar hennes livsberättelse som ger mig glädje i min vardag- och jag tror att vi är rätt många som gör det!

 48. Jag lyssnade på podden och tänkte att det är bra att du åtminstone inte bara viftar bort dem med att kompensera med att äta växter eller något annat trams. Jag har också reagerat på ert resande några gånger, framförallt Emilias, men det finns så många influencers som är betydligt värre. För mig är det helt oförsvarbart att flyga nånstans för att vara där ett dygn till exempel. Tänker att ni åtminstone har konkreta jobbprojekt som kräver resor ibland till skillnad från att visa upp lyxhotell och frukostar på IG (ja jag vet, man får inte säga att influencer inte är ett riktigt jobb 😂).

  1. Varför detta drev mot Ebba?
   Ja, varför riktar ingen kritik mot Emilia som flyger oftare och längre och med både familj och barnvakt?
   Ebbas resande hör inte till det extrema.

   1. Exakt vad jag känner, Magdalena!
    Persbrandt, Katrin och Bingo och många andra reser runt och får mängder av “ååh så härligt” och “söta barn” kommentarer. Wahlgrens Värld visar upp hur man överkonsumerar och efter att ha låtit kläder, möbler och annat förstöras p.g.a. nonchalans och lättja bara köper nytt igen. Däremellan flyger de av och an till Marbella, Mallorca, Dubai och Sydkorea och folk hejar och skrattar och röstar fram programmet till det bästa någonsin. För att inte tala om alla intelligensbefriade realityserier som folk älskar trots att de spelas in på olika paradisöar dit deltagarna flygs in och ut tillsammans med stora TV-team. Jag kunde fortsätta räkna upp exempel hur länge som helst. Men ja, varför detta drev mot Ebba?

   2. Just för att Ebba är öppen med detta, medan Emilia inte är det!

 49. Jag tycker tonen är rätt okej då det är en rätt livsavgörande fråga. Om du ammar eller gör egen barnmat eller har barnen på förskola eller nanny – det berör mig inte alls då det inte på något sått påverkar mig eller någon annan. Men att flyga till London, Philly, Mallorca, Göteborg, Köpenhamn, Kanarieöarna under ett år mm – det påverkar mig och mina barn. Det gör att andra får avstå framöver. Såklart finns folk som är värre, men också mycket bättre. Och nu bjöd du in till diskussion. Min familj har flugit 1 ggr på sex år. Inte för att vi inte gillar att resa, men för att flyg inte är vettigt. Det förstör klimatet, och alla måste ta ansvar. Det är vi som ska ändra beteende. Det politiker kan göra är att förbjuda? Ge en viss ”kvot”? Då måste vi ändra dra ner flygandet! Min familj åker tåg, elbil, cyklar. Semestrar ofta nära. Jag saknar resandet, men det känns bra ändå. Jag gör det för mina barns framtid.

 50. Vill bara säga att du är fantastisk! På er podd pratar ni om att hitta ”sin” stil och genom detta har ni har iaf fått mig att köpa färre klädesplagg och tänka efter både en och två gånger innan jag gör inköp! Ni pratar om att låna varandras kläder för att konsumera mindre, om detta inte är miljötänk så vet jag inte vad! Sen kan ni ju inte bara prata om miljö och klimatfrågor i er podd, i all vardags stress behövs en dos lyx och flärd vilket ni bidrar med! Fortsätt som ni gör!

  1. Håller verkligen med dig, Cecilia! Jag har också fått en annan inställning till mina kläd- och skoinköp, då jag satsar på kvalité och säker stil, som håller i många år! Älskar verkligen podden!

 51. Hej, jag lyssnade på podden som släpptes idag/läst lite ovan och sett kritiken du fått som jag kan hålla med om (kanske inte tonen men facts…). Och jag är absolut inte bättre själv och tar åt mig lika mkt som jag förmodar att du gör av kommentarerna. En sak som jag personligen hade tyckt varit sp sjukt inspirerande (istället för fina bilder på ständer som ni touchade på i podden) är om du som är så stor med dina kanaler influerade till en annan typ av livsstil tex ta tåget till mysigt hotell i Sverige, statcation etc, pratade ännu mer om hållbart mode samt fortsätta belysa klimatproblematiken. Det skulle jag iaf tycka var sjuuuukt intressant och skulle gärna läsa/lyssna/följa dig ännu mer då! Kramar till dig och hoppas att ni njuter av semestern (man ska ju inte straffa sig själv för val man redan gjort utan bara tänka hur jag kan bli bättre/gör annorlunda någon annan gång!)

 52. Tror att en del kritik du och Emilia får om podden, resande, barnflickor och dyr konsumtion härrör från att många av dina/era följare inte kan identifiera sig helt med er livsstil och ekonomiska förutsättningar.
  Jag bor själv i innerstan, har några gemensamma ytligsa bekanta med dig, har själv hjälp hemma med olika saker så reagerar inte så mycket. Men tror folk utanför vissa kretsar kanske reagerar.
  Det är så synd att man känner att man måste hävda att ens egna val är de bästa (läs att andra är kassa) för att försvara sina livsval. Jag själv har inte i närheten av de ekonomiska muskler som Emilia med familj besitter men inte missunnar jag henne saker för det.
  Om alla kunde vara lite mer amerikanska i det avseendet vore det toppen, dvs att man gratulerar andra till deras framgång istället för att leta fel.

  Kram

  1. Va? Tror du att alla vi som kommenterat med oro över vårt gemensamma jordklot och över vår framtid, gör det pga någon slags missunnsamhet/avundsjuka/jantelag? Vilken otroligt tråkig attityd av dig.

   Absolut inte! Jag unnar Ebba, Emilia och alla andra att ha lyx och flärd i sin vardag och att kunna göra klädval/skoval/väskval etc som inte jag har möjlighet att göra. Verkligen! Good for them! MEN det handlar om att vi alla behöver ta ansvar för jorden vi lever på! Och att val som att flyga i tid och otid eller att konsumera mängder med kött faktiskt påverkar oss allihop. Det är det detta handlar om, ingen missunnsamhet!

   1. Jag kommenterade inte flygresorna som du kanske såg om du läst mer noggrant.
    Jag kommenterade det faktum att Ebba alltid får kritik för en dyr livsstil. Förra gången det stormade var det barnflickan som var målet.
    Måste säga att den här attityden alla har med att “spy ut” sina åsikter är tröttsam.
    Engagera er politiskt, skriv debattartiklar! Men det här är inte riktigt rätt forum.

   2. Hej igen Camilla. Tack, jag läste noga och du skriver ”resande”. Så jo, visst är flygresorna med i ditt argument.

    Ebbas inlägg nu handlade om flygresorna och klimatångest. Du nämnde bl a resorna i din kommentar och hävdade att det handlade om missunnsamhet från människor som inte har det lika gott ställt. Jag svarade och sa att det inte stämmer, utan att det handlar om en oro och ett engagemang för vår gemensamma framtid på denna planet.

    Alla forum är rätt forum för att öka medvetenheten kring klimatfrågan! Jag gör massor för klimatet. Vad gör du?

   3. Bra Johanna!!! Helt rätt argumenterat! Håller så med dig!

   4. Jag menar inte flygandet i sig utan att man unnar sig resor i största allmänhet, dvs den ekonomiska aspekten.
    Jag tycker absolut inte att detta är rätt forum.
    Gå med i ett politiskt förbund/förening eller liknande. Där gör ni bäst nytta.

    Jag gör själv massor, men lider inte av bekräftelsebehov eller att jag måste leka “godhetsapostel”. Behöver ingen som applåderar mina insatser.
    Men om du måste veta:
    Handlar mer eller mindre aldrig syntetmaterial och inte på lågpriskedjor (Hm, Zara, Lindex etc) pga produktionsmetoder
    Handlar inte mkt nya möbler utan ropar in på auktion. Om jag måste köpa nytt väljer jag naturmaterial
    Äter väldigt lite kött, om vi gör det enbart svenskt
    Äger ingen bil, cyklar för det mesta i min vardag
    Handlar aldrig läsk eller flaskvatten
    Använder avsaltat havsvatten istället för grundvatten på landet
    Köper ekologiska grönsaker, helst i säsong
    Har solceller på landet

    Ja, listan är lång.
    Känns det bättre? Vad mer kräver du för att man ska vara en “god” medborgare?

 53. Jag har fantiskt gett upp. Vi bor miljarder på denna planet. Vår konsumtion ökar, befolkningen ökar och vi flyger överallt hela tiden. Visst, alla kan göra något men om vi ska vara krassa så bryr sig nog majoriteten av jordens befolkning inte alls. Vad spelar det då för roll? Isarna försvinner och i somras drunknade tex en halv miljon kutar när det inte fanns de isar de behöver i början av sina liv. WWFs siffror, på i vilken omfattning vi nu utrotar ryggradsdjur, som matades ut på sociala kanaler i veckan gör mig panikslagen och klumpen det ger i magen verkar aldrig försvinna.Och, så mitt i detta, en vetskap om att vad jag än gör, påverkar det så marginellt lite att jag inte kan göra något åt det. Realismen kring det, men rädslan för vad som faktiskt kommer hända och händer tycker jag är vidrig. Så, jag har gett upp. Vi dödar den planeten och det finns inget jag kan göra. På riktigt, om vi ska vara ärliga. Kanske bättre att flyga och se något nu? Sen finns ändå inget kvar.

  1. Mia – vi måste ta ångesten och göra något positivt av den, organisera oss och ta action! Om inte annat så för våra barns skull och för att kunna säga att vi gjorde vad vi kunde när vi insåg det. Ännu är det ju inte för sent och varje ton koldioxid som vi inte släpper ut hjälper ju världen en liten bit till tänker jag. Nu kör vi!! @klimatklubben

 54. Hej Ebba, Jag gillar att läsa din blogg för att du skriver öppet och ärligt om högt och lågt, blandar vardagens dilemma med kunglig input och allt där i mellan. Utvecklingen som vi ser på sociala medier med att det är så enkelt att sitta bakom sin skärm och “kräka” av sig hårda och negativa kommentarer är nackdelen samt baksidan. Det är väldigt enkelt att skriva hårda ord och inte behöva stå för de i verkligheten öga för öga med den man skriver illa om. Inte en alltför smickrande utveckling tycker jag. Fördelen och det positiva är just det du gjorde, du lyfte upp diskussionen och var ärlig med det. Stå på dig och hoppas att du ser det positivt att nu diskuteras det ännu mer.
  Avslutningsvis så kan du välja att se det positivt! Tänk så många som kommenterat här angående detta som INTE flyger på semester eller arbetet, som redan nu valt andra alternativ. För så måste det ju vara eller hur? Inte kan väl alla de som kräker på sociala medier vara samma person som sedan letar sista minuten resor, åker på lång weekend, jobbpendlar i egen bil, flyger i arbetet/konferenser osv? Synd bara att de inte valde att dela med sig av det positiva i det utan istället kasta skit på andra. Så välj att se det positiva i diskussionen, massor av människor där ute har tagit ställning. Du startade en diskussion och har börjat reflektera över det. Njut av resten av resan!

 55. Ebba! Så glad att du äntligen lyfter detta! Så mycket mer intressant och inspirerande att få följa dina tankar kring detta här på bloggen än om du stack huvudet i sanden. Vi kommer ju alla behöva förändra oss, antingen gradvis redan nu eller om några år när det redan är för sent. Hoppas innerligt att du vill hoppa på tåget (oj – göteborgsskämt?!) och ta små steg tillsammans med dina följare. Du har makt att påverka ett stort antal människor. 💚💚💚 / nybliven miljöaktivist och tvåbarnsmamma

 56. Heja Ebba!
  Blev väldigt ledsen efter att jag kästnkommentarerna på dina senaste inlägg igår och blev tvungen att stänga av allt i frustration. Fick som tur var läst lite Denise Rudberg eftersom bebis sov så gott.

  Vill egentligen bara säga att jag fattar att människor reagerar och vill kämpa för miljön. Jag kan inte förstå hur det leder till alla nedvärderande, förminskande och elaka kommentarer. All osaklighet gör bara att ingen orkar lyssna till slut. Och sluta ifrågasätt alla andra mammor. ALLA mammor vet vad som gäller med sina sjuka barn, och vet dom inte tar dom reda på och gör rätt. I vart fall måste det börja bli allas utgångspunkt. Det är tufft nog att vara mamma med sin egen ångest över allt som kan gå fel eller går fel, det räcker!

  Jättebra att du funderar kring det och är medveten Ebba. Jättebra att du delar det med alla. Självklart leder det någonstans till mindre flygande i slutändan, bara medvetenheten.

  Hoppas ni har en härlig fortsatt semester!

 57. Men ah! Alltså ge ett tips men sluta skuldbelägga så förbenat!
  Jag ska också till Kanarieöarna i veckan & jag längtar så. Tänker det är bättre med en kort resa än en lång då.
  Tycker du ska strunta i alla kommentarer och enbart njuta av din resa! Ingen är perfekt och jag är övertygad om vi inte kommer attsluta flyga, men det behöver hittas bättre drivmedlen. Men de uppfinns inte för att du sitter hemma. Så njut!

  1. Fast det uppfinns ju faktiskt om vi sitter hemma. Eller snarare om vi slutar stödja flygande som det ser ut nu. Flygbolagen kommer aldrig sluta med de drivmedel de använder nu eftersom många flyget så sjukt mycket och uppmuntrar till flygande som det ser ut nu. Men tänk om vi ALLA gick samman och bojkottade flyget och ingen skulle flyga. Vilket incitament för flygbolagen att ställa om och hitta andra bränslen. De skulle behöva göra det gör att överleva . Tänk vad fantastiskt konsumentmakten är och vad vi kan göra tillsammans! Politiker och makthavare gör det folket vill. Tänkt vad vi skulle kunna påverka alla tillsammans. Om man känner skuld över att folk här skriver sanningen om flygets påverkan på klimatet kan det är för att man innerst inne inser att de här rätt?

 58. Hej Ebba,
  fantastiskt av dig att välja att svara på kommentarerna här. Jag känner ändå att du knappast kommer att göra de som skrivit nöjda ändå. De har redan valt att kritisera det du gör och står för. Det känns otrevligt och onödigt när den största delen av kommentarerna handlar om att du ska ändra dig och ditt beteende. Själv tänker jag att jag väljer att följa dig (och vissa andra, väl utvalda influencers) exakt för att DU är DU. Nu har det plötsligt uppstått en rörelse som går ut på att influencers ska “tala” för olika saker och fenomen som är valda, inte av dem själva utan av “publiken”. Nej tack!!! Idén med att följa en viss influencer är att man blir inspirerad. Blir man inte det så ska man välja någon annan, det finns garanterat någon som inspirerar var och en av oss. Du har ansvar för vad du lägger ut men du har inte ansvar för att rädda världen! Att be dig samarbeta eller bli som någon annan är väl lite som att vilja göra om en partner i en relation?! Bli som jag vill för då kan jag gilla dig, typ.
  Fortsätt du att göra det du gör och tror på. Det har redan fört dig långt. Självklart bryr vi oss om miljön och oroar oss för framtiden, men oberoende av det måste vi få leva på det sätt vi mår bra av och behöver just för att orka med vardagen. Jag hoppas att du kunnat både jobba och koppla av under din workation! Som vissa har nämnt tidigare önskar jag också att Säker Stil podden igen börjar fokusera mera på just Säker Stil. Lyssnarfrågorna har i princip försvunnit och ofta har det enda moderelaterade varit en 5-i-topp-lista. Fortsätt med er humor och era diskussioner om dit och datt mellan stiltips, spaningar och inspiration. <3

  1. Hej Marianne! Tack för din kommentar och vänliga ord – och yes, tar hela tiden till oss om feedback på podden, och försöker alltid utveckla den och hitta nya vägar framåt, utan att tappa grundidén, som är att följa oss, Säker stil och vår vardag. Kul att du lyssnar, och hoppas att du fortsätter! Kram från Ebba + trevlig helg!

   1. Men majoriteten av de kommentarer du väljer att svara på är ju de som försvarar dig Ebba. Det gör mig väldigt ledsen

  2. Marianne. Om man behöver resa kors och tvärs flera gånger per år och gör ohållbara val för “Att klara av vardagen” då kanske man bör se över sin vardag och välja att leva på ett annat sätt. Att msn inte behöver förstöra planeten för att klara av vardagen. Att få leva som man själv mår bra är oerhört själviskt, att inte tänka på att de val vi göra kommer att påverka andra. De påverkar redan människor som lever på andra platser i världen. Jag hoppas verkligen att vi kommer bort från tankesättet att sätta sig själv först och bort från att det är ok att göra vad man vill oavsett om man skadar någon annan.

   1. Alexandra, tyvärr blir människan bara mer och mer egoistisk. Me, myself and I. Blicken mot en skärm och örat likaså. För oss som lever vanliga liv utanför sociala medier är det faktiskt viktigt att ta hand om oss själva och vår närmiljö. Och vet du, det är fullt möjligt att göra det och samtidigt bry sig om andra. <3

 59. Hej Ebba!

  Jag brukar inte kommentera och det kanske redan finns ngn som skrivit ngt liknande här. Men jag vill bara ge dig en eloge och samtidigt förundras över hur många som irriterar sig på dig, Emilia och andra influencers för att ni inte lever efter moralens alla regler och agerar ”som en borde” i alla lägen. Att ni inte ger er in i ALLA samhällsdebatter som pågår. Att det har blivit ett yrke att bli influencer är för mig fortfarande svårt att greppa, då det faktiskt bygger på människans nyfikenhet. Hade inte vi varit så förbaskat nyfikna så hade vi inte börjat läsa bloggar, följa konton på Instagram osv, och ni hade inte kunnat tjäna pengar på det. Nu rantar jag, men vad jag vill säga är att jag fattar verkligen inte hur följare kan begära och fakriskt kräva av er att ni ska vara deras eller deras barns förebilder? Irriterar man sig för att ni flyger x ggr per år, men så avfölj då. Vill man att ni ska lyfta ngt ni inte gör, nej men sluta lyssna. Vad är egentligen problemet? Hoppar de på folk på gatan som slänger fimpar på marken, frågar de folk utanför Arlanda express ifall de kompenserar på ngt sätt sina flygresor? Och, som du skrev i ditt första inlägg, alla affärs(män) som flyger varje dag mellan Sthlm o annan svensk ort? De då? Vill de tvinga dem att byta jobb också? Visst kan jag förstå att det sticker i ögonen på folk, men likaväl som du gör ett val att resa till Teneriffa så gör de ett val att irritera sig. När ska människan lära sig att den enda man faktiskt kan förändra är sig själv? Stor kram till dig Ebba och ha en fortsatt ljuvlig semester!

  1. Josefin. Jag tror att många av oss som kommenterar här även kommenterar i andra forum också. Både män och kvinnor, politiker och företag. Att vi tar vårt eget ansvar och gör allt vi kan. Att vi kommenterar här för att vi bryr oss om klimatet och att dina val och Ebbas väl att flyga så mycket påverkar oss alla. Så länge man gör ett val som påverkar någon annan eller klimatet och miljön negativt så är det inte längre ens egen ensak längre. Vi är alla en del i ett sammanhang och de väl vi gör påverkar att isarna smälter, djurarter utrotad och att torka bryter ut och hotar livsmedelsförsörjing och tillgången till rent vatten. Finns alla anledningar i världen att försöka få till en förändring och uppmuntra alla att göra bättre val.

 60. En tanke som flera i Klimatklubben har lyft ar ju att man inte alltid behover/kan leva perfekt – men man kan valja vad man visar upp i sociala medier, och vilken typ av livsstil man idealiserar. Om influencers kunde tanka sig att inte posta nagot om resor med flyg (eller att problematisera nar de gor det, som du gjort har) och att anstranga sig for att visa pa harliga miljovanliga satt att leva livet, da skulle vara forvantningar pa vad som ar ett “bra” liv kanske andras. Jag marker sjalv att nar jag laser bloggar som handlar mycket om konsumtion sa upplever jag att jag behover mycket mer saker. Nar jag laser bloggar som handlar mer om relationer, jobb och mer vardaglig lyx sa kanner jag mig mycket mer nojd, och minskar ocksa mitt kopande.

  Sen tycker jag att vi som laser kan ha som tumregel att om vi kritiserar en kvinnlig influencer for deras val sa far vi minsann leta upp en manlig motsvarighet och gora det samma. Helt sjukt att det har haller pa att bli en kvinnofraga som redan sonderstressade kvinnor maste hantera medan man lever pa som om inget hant.

 61. Tänkt om din reaktion på allt detta Ebba hade varit att medge att du förstår att det inte är hållbart och att du ska göra vad du kan för att inte flyga lika mycket nästa år. Istället för att säga att du är medveten om det och har dåligt samvete men inte är beredd att minska på ditt flygande för att du är värd det och “unna sig”.

 62. Ebba, jag gillar din blogg som jag har läst länge och tycker du gör ett bra jobb. Men jag förstår inte varför du tackade ja till att hålla i Svenska Handelskammarens jubileum i Beijing. Det känns onödigt att flyga dit för det, finns säkert kompetenta personer som redan finns på plats. Sen förstår jag att det även finns flygresor som är nödvändiga att göra men inte för detta uppdrag. Och att du sen bara några dagar efter du kommit hem flyger igen blir för mycket samtidigt som du redan tidigare i år har flugit mycket. Affärsmännen bör också bli kritiserade men nu är det din blogg jag läser så då är det dig jag vänder mig till. Alla måste börja ändra sina vanor och börja tänka på vår planet NU. Jag tror att många som kommenterat, liksom jag, är oroliga för hur klimatet kommer att vara om sådär 30-40 år framåt. Jag är nyfiken på hur du ser på dina flygresor framöver och att du ser min kommentar som en tankeställare som kanske kan få dig att börja tänka om. Ha en fortsatt skön semester!

  1. Hej Maria! Jag läser alla kommentarer och tackar förstås också för din input, och för att du följer mig och det jag gör och skriver – ska absolut fundera på hur jag framöver kan förändra detta men kanske framför allt lyfta fram miljötänk i andra perspektiv, i det jag fokuserar på – nämligen livsstil, mode, skönhet och att inspirera och underhålla kring det. Samt förstås kungligt. Kram från Ebba + trevlig helg!

   1. Men i din livsstil ingår det ju uppenbarligen att flyga. Du visar det i dina sociala kanaler hela tiden och pratar om det i din blogg och podd. Varför kan du inte lyfta det perspektivet då? Du säger ju att du måste flyga i ditt arbete. Då får du ju också lyfta fram miljöperspektivet i det med.

 63. Jag brukar aldrig skriva något här även om jag läser då och då, men vill gärna lämna en liten kommentar till dig, Ebba. Jag har läst bloggar sedan bloggvärldens begynnelse och har hängt med i alla möjliga svängar. Det förakt jag läst i kommentarer de senaste åren är väldigt märkligt då kommentatorerna ofta utger sig att vara öppna, inkluderande och kärleksfulla människor. Bloggmasshysterin gäller för tillfället mest klimatångest, köttångest och flygångest. Om två år gissar jag att något annat är viktigare. Jag önskar dig sköna dagar i solen, hopp om bättre tider och lycka till med finslipning av boken.

 64. Det finns så mycket den enskilda individen kan göra – men vi är bara människor. Fantastiskt alla de som orkar vara full time vegetarianer, källsortera, bara handla på second hand, cykla överallt och åka på ställen som nås med tåg på sina semestrar. En stor eloge till dem! Men om man inte klarar av att göra alla de där förändringarna på en gång är små steg och medvetenhet viktigt. Som en annan skrev så gör ju du göra medvetna val! Cyklar, åker tåg med barnen och semestrar på sommaren till största delen i Sverige. Naturligtvis finns det alltid rum för förbättring (och förbättras behöver vi alla göra när det gäller klimatsmart beteende), men jag tycker du förtjänar en klapp på axeln. För att du åtminstone LYFTER frågan och inser ditt problematiska beteende till skillnad från många andra influencers, för din sunda syn på kropp och hälsa och för din ärlighet. Jag har följt dig sen jag var ish 13 bast och du bloggade på Expressen och du har alltid varit en förebild med din klokhet och värme som lyser igenom dina inlägg. Hoppas du kan ta till dig det positiva som skrivs till dig också! Kram.

 65. Trodde jag kommenterade i det tidigare inlägget där tonen blivit väldigt hård. Verkar som jag inte klickat skicka.. jag skrev något om att jag undrar om alla som kommenterar agerar perfekt alla gånger själva? Det är ytterst tvivelaktigt. Vi kan alla göra bättre. Det kommer alltid finnas andra som tycker att vi gör fel, oavsett vad vi gör. Vi är bara människor och fullkomligt imperfekta.

  Oavsett tycker jag att vi ska behandla varandra med mer respekt. Tonen blir oerhört hård angående klimat. Jag förstår att man oroar sig. Jag förstår att man vill påverka – MEN när man skriver hårt och argt tror ni som gör det att det ger bäst resultat? Det tror inte jag. Om ni grälar med era respektive, skriker ni och gapar? Och om ni gör det, ger det resultat? Lyssnar era respektive??

  Tala och skriv för det första med respekt. För det andra. Det behöver inte bli en diskussion i var och varannat inlägg. Det syns att vissa skriver samma sak om och om och om igen. Ni vill påverka Ebbas val, förståeligt, men hon är också bara människa. Ni sårar, stressar och får henne att känna dåligt samvete mitt under en semester med hennes barn.. hur skulle NI känna? Tänk först, tala eller skriv sen. Inte i affekt.

  Tänk också på vad ni kan göra i stort istället, om ni vill agera. Att skrika och gapa på influensers är en otroligt menlös grej. Skriv till politikerna, eller ännu bättre, engagera er själva politiskt. Påverka debatten i stort. Inte på individnivå genom att skriva argt, nedlåtande och anklagande till en individ. Jag upprepar. HUR skulle NI känna?

  Jag är säker på att ni som kommenterar hårt är bättre medmänniskor än såhär. Det är lätt bakom en skärm. Precis som det gamla, nu klassiska, trollandet. Lätt bakom en skärm. Skulle ni tala till era kollegor på jobbet på det här viset? Grannen? Bästa kompisen? En del av er kanske skulle det, men de flesta av er skulle aldrig bete er så i person. Tänk på det.

  1. Jag undrar om det du gör nu är precis det du tycker att vi andra gör fel som kommenterar här? Kritiserar oss för att vi försöker förmedla något och för att vi bryr oss. Kanske något för dig att tänka på. Du vet väl inte om vi prata med våra kollegor eller andra om detta eller om vi är engagerade politiskt eller inte. Jag undrar vad exakt det är i de som kommenterar att de skulle vilja ha en djupare reflektion från Ebba kring detta som du tycker är ett dåligt beteende och vem som gapar och skricker? Tycker det är tråkigt att man inte får ha en avvikande åsikt än den som Ebba och du uttrycker.

   1. @K: jag känner spontant att du kände dig rätt träffad av min kommentar men du vill inte reflektera över varför du tar åt dig.

    Ingen sa att man inte får ha en avvikande kommentar. Däremot är det inte inte nödvändigt att bete sig som somliga gör i dessa kommentarer.

 66. Hej Ebba! SÅ bra att du pratar om detta! Enskilda individers (i vart fall min) motivation att ta sitt klimatansvar genom att flyga mindre minskar rejält när man läser om folk som flyger otroligt mycket mer utan att problematisera flygandet det minsta. Hittills har jag faktiskt trott att du inte ser något problem med ditt flygande, så det glädjer mig att du tagit upp frågan. Sen är det rätt sjukt att folk avföljer dig först nu när du väl pratar om problemet. Har de inte noterat flygresorna tidigare? Att du sen blir uppläxad ang magsjukekarens är helt fascinerande, att folk orkar! Dessutom har de fel i sak:) De två dygn som hänvisas till är för återgång till förskola. Ett dygn gäller för skolbarn enligt 1177.se. En frukost med familjen/häng med morföräldrar innebär dessutom inte samma smittorisk för utomstående som lek en hel dag på föris. Med detta sagt önskar jag dig en fortsatt trevlig semester!

 67. Blir lite ledsen när jag läser dina svar.. Du är en vuxen människa med 3 barn ska du inte visa för dina barn att stå för det man gör. Nu reser du i olika sammanhang och stå då för det. Du kan aldrig göra alla nöjda. Ursäkta dig aldrig för det du gör om du gör det. Leif GE Persson, Paolo Roberto, Katarin Zytomierska är förebilder de står för sina handlingar och åsikter. Tuffa till dig.. är det människor som slutar följa dig så får det vara så. Du är du och vet vad DU måste göra för att må bra inte för hur någon annan vill att du ska vara.

  1. Elle, det är heller inte många som ifrågasätter att Katrin Z reser hela, hela tiden och visar upp det på instagram och talar om det i sina poddar. Även om hon, som du säger, står för det så förstör hon väl framtiden för sina 3 barn och alla andra ändå. Eller? Vilka problem löser hon genom att säga att jo, jag flyger och jag fortsätter med det precis så ofta jag har lust?! Är det då inte mycket bättre att som Ebba vara villig att reflektera och diskutera?

 68. Nu har jag inte läst allt som har skrivits och jätte fint att det diskuteras men diskutera med flygbolag som kan göra skilnad på riktigt. Det är så naivt att tro att Ebba och de ni lyckas få att stå över en resa eller två kommer göra skillnad så istället för att få Ebba att må dåligt lägg energin där det gör nytta.

 69. Hej Ebba, att äta kött och därmed bidra till största miljöboven är mycket värre än att flyga. Det är något inte många tänker på. Se gärna Cowspiracy på Netflix. Så flyg vidare! Tack för underbar pod och insta.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.