Tyck till om skärmtid – så blir vi mer skärmkloka tillsammans?

/ Betalt samarbete med Telia, som har Sveriges mest populära familjeabonnemang /

Hur många timmar får barnen? Hur många har DU, som väl sitter med telefonen jämt!? Vad tycker din omgivning om det? Kör ni skärmfritt vissa dagar? Ja, ett av de mest återkommande ämnena – och frågorna – i mina sociala kanaler är faktiskt skärmtid. Och jag skriver ju om detta titt som tätt, vilket någon på Telia hade märkt, och hörde av sig om ett möte. Sagt och gjort, vi träffades, hade ett superkul möte, jag ställde tusen frågor (tänkte att Telia säkert sitter inne på massvis med spännande kunskap kring detta – vilket stämde) och jag kom med ETT önskemål…

Jag är uppriktigt nyfiken på hur alla ni därute hanterar detta? Hur gör folk? Kan vi inte dela med oss av knep och tips – och av det icke-perfekta. För jag är övertygad om att det inte finns ett facit här, utan att vi måste hitta ett förhållningssätt som passar just oss, vår familj, min vardag, vår vardag. Vad är då “lite mer rätt”, om det nu finns något sådant? Så, min önskan var: Kan jag inte göra en enkel undersökning, där följare får svara – så tar vi diskussionen därifrån? Telia sa “kör” och jag satte ihop ett gäng frågor, som jag lagt upp HÄR.

Du är givetvis anonym, det tar någon minut och jag är så tacksam över om du vill svara. Så sammanställer jag svaren, och bjuder på alla era tips, råd och tankar kring detta. Så kanske vi kan bli lite mer skärmkloka tillsammans?

Jag vill också ärligt erkänna att…

…Jag känner mig vilsen ibland, vad gäller min egen (enorma, måste ta mod till mig för att “outa” den…) skärmtid, och barnens såklart. Det är verkligen en ständig kamp med barnen, känner jag stundvis. Men oftast är jag ändå rätt trygg med ”såhär gör vi, det är EJ perfekt, men det funkar för oss”. Telia har även en familjehubb där jag läste en intressant artikel av forskaren Elza Dunkels om barn och skärmtid. Vi har även här hemma testat Telias mobilkörkort – ett enkelt sätt att tillsammans gå igenom med barnen om mobilvett,

Visste du förresten att Telia har det mest populära familjeabonnemanget i Sverige? Ett abonnemang jag är grymt nöjd användare av. Alla användare får lika mycket surf, alla har eget nummer och allt hamnar på samma faktura. Så smidigt. Det ingår obegränsade samtal och meddelanden inom Sverige. Läs mer om Telias Familjeabonnemang HÄR.

Nu är jag så nyfiken på att följa era svar här – och håller lite grand andan för att vi är fler som har rejält med skärmtid, haha!

SVARA PÅ FRÅGORNA HÄR – tack på förhand!

UPPDATERING: Stort GRATTIS till er fem som vunnit signerade Säker stil-böcker – ni har blivit kontaktade på mail!

6 reaktioner till “Tyck till om skärmtid – så blir vi mer skärmkloka tillsammans?

 1. Kanske dum fråga här men när folk pratar om skärmtid, vad är definitionen? Ingår även TV?

 2. Hej. Tänkte svara på enkäten, men tyckte det var svårt med frågorna. För våra barn får prata/sms:a med sina kompisar hur mycket de vill (nä nu gick det inte att bestämma en lekträff för du har pratat med en annan kompis), men har satt skärmtid för sociala medier/spel. Min egen skärmtid är ju 8 timmar framför datorn varje dag i jobbet, men det kändes inte relevant i sammanhanget. Om skärmtid istället är telefon/platta är det en annan sak, men då blev jag också nyfiken på varför du angett per vecka och inte per dag såsom man får statistik på. Två timmer per dag blir ju 14 timmar per vecka. Heja dig som tar upp det här och för en debatt i “vad som är rätt för en själv kanske inte är det för någon annan familj osv”. En sak som jag ville belysa är just att skärmtid i sig inte behöver vara dåligt, som det oftast kanske framstår som. Det som jag är livrädd för som mamma till två döttrar på 11 och 8 år är det digitala klimatet och hur påverkansbara barn är. Det finns en anledning till att det är förbjudet med barnreklam. Eller att Facebooks interna utredningar (läste jag om) visar att Instagram är skadligt för tjejer i yngre tonåren (rätta mig om jag fått det om bakfoten). Så, vad jag skulle vilja lyfta fram är skärmtid som i stillasittande vs utelek eller samvaro med andra (allt behövs), samt VAD barnen konsumerar. Tack för en härlig blogg Ebba!!

 3. Vore bra med tips kopplat till barnens ålder, ser väldigt olika ut för en 9-åring kontra 13-åring.

 4. Håller med, hade velat skriva lite på svaren. Mina barn är 5 år och 1,5 år så vi håller paddan borta på vardagar, då är det utelek, förskola och annat men på helgen när vi vuxna vill kolla på hockey får stora tjejen ha sin padda om hon inte vill kolla med oss. När hon kollar så sitter lillebror bredvid och kollar med. Eftersom de inte har paddan var och varannan dag så får de ha den mer när de är sjuka och ska vara mer stillsamma.
  Hittills så har det funkat bra, utan att det tjatas om att ha den, men det kan nog bli skillnad när de blir äldre. Och framför allt när det är dags för mobil. Just nu är det ju vi föräldrar som styr upp lekdejter.
  Jag som vuxen försöker att inte hålla på med mobilen när jag är med barnen, ibland lyckas jag bättre och ibland sämre, men eftersom det märks tydligt att de gör som vi gör och inte som vi säger lär jag ju försöka leva efter de regler jag vill ha. 😁

 5. Vi använder familjekonto att begränsa vissa appar i mobil och padda(tex Tiktok,Youtube) mer än andra appar (tex Safari för att söka information). Barnen är 13-15. Ingen i familjen använder någon device när vi äter tillsammans oavsett måltid. Vi har inställningar på vår router som gör att alla enheter kopplade till barnen har ett schema ett för vardagar och ett annat för helger. Dvs nätet är helt nerstängt nattetid. Det är en djungel men vi har försökt hela tiden pratat om det och hittat en balans som passar oss.

 6. Jag rekommenderar att lyssna på ett danskt radioprogram – Brinkmanns briks – där psykologen Svend Brinkmann i ett avsnitt talar med två experter på mediavetenskap respektive barn och medier. Bland annat kring vårt enorma fokus på TIDEN. Att det är tiden framför skärmen som är så förbannat viktig för oss, att man vill ha en exakt tid för respektive ålder (lite som Livsmedelsverkets gamla 8-10 skivor bröd/dag), men det är inte tiden som spelar roll utan INNEHÅLLET. Jämför med att det är inte farligt att äta, men allt beror på vad du äter. I Skandinavien fokuserar vi på tid (och vad appar kostar), i USA på att innehållet inte ska vara skadligt. Det faller eventuellt lite tillbaka på att vi tillämpar “fri barnuppfostran” i Skandinavien, vi litar på att ungarna leker fritt och tryggt på skärmen, vilket vi kanske inte ska ta för givet…
  De säger också att det för övrigt inte går att sätta en viss tidsram som är “lämplig”. Så länge barnet sover, äter, har en social värld och rör på sig så spelar tiden vid skärmen inte så stor roll.
  De kommer också fram till att det är viktigt att barn får tid att fördjupa sig i något. Så hellre obegränsat med tid vid skärmen en gång i veckan än en fast tid varje dag, eftersom det oftast bara leder till konflikter.
  De menar också att det är viktigt att som förälder engagera sig, att förstå vad barnen gör på skärmen. För att dela deras värld.

  https://www.dr.dk/lyd/p1/brinkmanns-briks/brinkmanns-briks-2021-09-22
  Bli inte rädd för danskan, man kommer in i det!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.