Proffsets smarta jobba hemifrån-knep

Imorse började jobbveckan med digitalt måndagsmöte med Säker stil-teamet, vi var åtta stycken i varsin liten “ruta”, alla hemma med morgonkaffet. Jag tänkte då på att mitt i all denna ovisshet, så medför denna kris åtminstone en bra sak: Ett jättekliv för det digitala mötet. Hejdå onödiga resor, hej effektivt hemifrån-jobb. Ja, givetvis inte för alla, för väldigt många är det en omöjlighet att jobba hemma. Inte minst inom vård och skola, av naturliga skäl. Men för andra är det en möjlighet. Så, HUR tar man då vara på denna möjlighet? Hur blir man maximalt produktiv när man jobbar hemifrån? Icke helt enkelt alla gånger, när man bara ska slänga in en tvättmaskin, få undan frukostdisken, gå till kylen för tredje gången på en timma, vattna blommorna…

För ett tag sedan fick jag kontakt – via Instagram (älskar förövrigt all pepp, tips, kommentarer och fin stämning vi har där just nu) med en härlig person som heter Dorotea Pettersson. Dorotea “Dorro” Pettersson är beteendeexpert samt expert både på att jobba hemifrån OCH på hur man bäst planerar sin tid för att snabbare nå resultat. Jag skickade över 5 frågor till Dorotea och här kommer hennes proffs-knep, från hennes skrivbord till mitt! Läs vidare…

Okej, en stor fråga – men jag undrar helt enkelt… HUR fasen strukturerar jag upp min dag på ett bra sätt när jag jobbar hemifrån? 
– Att jobba hemifrån är inte mycket mer annorlunda än att gå till sin arbetsplats. Så, gör som du brukar. Vakna, klä på dig, ät frukost, gör din morgonrutin som du har och gå sedan till jobbet. Du kan till och med gå ut genom dörren gå en runda och gå in igen! Jobbet är den plats där du väljer att sitta under arbetsdagen. Försök att inte sitta i soffan även om det är skönt, lämna den till pauserna.
Undvika soffan alltså, några fler sådana konkreta tips?
– Var noga med att faktiskt klä på dig vanliga kläder. De kan vara bekväma – men om du inte klär dig i mysdress när du går till arbetet i vanliga fall så gör det inte nu heller.
– Viktigast skulle jag säga är att sätta dina arbetstider. När börjar din dag och när slutar den och håll dig sedan till det. Det är nämligen så väldigt lätt att “jag ska bara” bli klar med det här sen avslutar jag. Det blir lätt kväll på det sättet.
Kanske en basal fråga men hur hittar jag motivationen att genomföra de saker jag förväntas göra? Ofta vet jag med mig vad jag SKA göra men så går dagen… 
– Motivation kommer från görandet. Den går inte att hitta. Börja med en uppgift som du vet är enkel för dig att genomföra. Vi triggas av resultat. Det är då motivationen liksom kickar in!
– För att genomföra alla uppgifter under en dag så föreslår jag att göra en tydlig att göra lista med det som ska göras idag. Inte för många punkter. Sex punkter i taget är bra för det kan din hjärna hantera utan att känna sig överväldigad. Skriv den i prioriteringsordning om möjligt och om du vill göra det ännu mer detaljerat så skriver du till vilken tid det ska göras och hur länge.
Om man tänker att “NU ska jag köra igång” men sen ser det där tvättberget – hur gör jag för att pausa det och fokusera på jobbet? 
– Det är just därför du behöver ha arbetstider. Under arbetstiden är det enbart det som är kopplat till ditt förvärsarbete som gäller. Stäng dörren till tvättstugan! Med det sagt… Om du vill så kan du såklart slänga in en maskin tvätt i en paus. Det viktiga då är att det får inte ta mycket tid. Ställ klockan på tio minuters paus och när den ringer då får maskinen sköta sig själv till nästa paus. Om du kan vara disciplinerad så fungerar det men om du vet med dig att när du väl börjar så gör du en sak till och sedan en till då ska du helt undvika det.
Hmm, då ska jag nog undvika det. Och om barnen är hemma, hur knäcker man den nöten? 
– Oooh, ja, den här är inte helt enkel. Det beror på barnens åldrar. Har du små barn, ja, då är det som det är. De kommer ha svårt att förhålla sig till att mammajobbar. Du är ju där. Tillgänglig. Men ordna med en plats för dem också, där du är. Lägg dit pysselmaterial och sådant som “liknar” det arbete du gör. De vill ofta göra samma sak. Låt dem se film och sådant som du kanske begränsar i vanliga fall. Återigen, det är ingen vanlig situation.
Ja, så bra tips! Jag jobbar ofta vid köksbordet och vi har ett rejält sådant, då skulle de kunna få “en del” och jag har mitt kontor på en annan.
– Ja, och ett tips till – har du äldre barn, berätta för dem vilka arbetstider du har och vad som gäller. Hos mig vet barnen att när skärmen är uppe på min laptop, då jobbar jag. När den är nere, då gör jag inte det. Den är förstås uppe även när jag tittar på Netflix men det hör de skillnad på.
Smart, så gör nog även jag omedvetet. Hur gör jag för att inte bli deppig av att sitta själv – och inte ta den där lunchen eller fikan med kollegorna?
– Den digitala världen är fantastisk idag. Brukar ni ha fikastund under dagen? Ja, ha det nu också. Vid samma tid.  Använd videkonferens. Skype eller Zoom är bra. Där kan ni ta möten under dagen och ses när det är fika och lunch och äta tillsammans. Jobbar du med något som kräver att ni samtalar ofta under dagen då kan ni bestämma tider för avstämning via chatt eller videokonferens. Jobba en timme och möte femton minuter, exempelvis.
Tusen tack Dorotea!

Hoppas detta kan hjälpa någon därute att hitta en bra struktur i denna konstiga jobbsits många av oss befinner oss i just nu. Tack Dorotea och herregud, jag blir sååå taggad på att hitta ny, bättre struktur på vardagsjobbandet nu!

17 reaktioner till “Proffsets smarta jobba hemifrån-knep

 1. Hej Ebba!
  Så svårt hitta snygga byxor tycker jag, framförallt så svårt hitta snygga jeans. Men även andra byxor. Kan du inte skriva ett inlägg med tips på snygga jeans och byxor. Skulle vara så uppskattat!
  Ha det så fint! Sandra

 2. Ebba: Du måste se nya serien ”Staniton”, brittisk på SVT 1. Precis sett första avsnittet, verkade bli magiskt bra. Engelsk överklass, vackra klänningar, smycken etc.

 3. Den knepiga biten för min del är definitivt att jobba med barnen hemma. Bor i Finland och här är skolorna stängda så vi måste hemskola barnen och se till så att dom lär sig det dom ska och pluggar. Min man har ett samhällsviktigt yrke och jobbar borta på dagarna.
  Ett barn i ettan, ett i trean och en 4-åring hemma som alla konstant pockar på min uppmärksamhet, DET är utmaningen för mig för att få jobbet gjort och då hjälper tyvärr inte pyssel utan jag får jobba på kvällarna när min man är hemma OCH så gott det går på dagarna. Är faktiskt lite avundsjuk på er som ”bara” är själva hemma och jobbar utan barn 😬

  Sen har vi ju mkt färre döda här, men givetvis vet man ju inte i långa loppet vilken strategi som leder till flest dödsfall, så det är bara att följa myndigheternas instruktioner och hoppas på det bästa. 🙂

  1. Tack för att du berättar om hur det kan se ut för er i Finland. Jag har funderat över det och undrat hur ni lyckas lösa dagarna. De arbetsuppgifter jag själv tar flera timmar mer tid per vecka att lösa jämfört med när det görs på arbetsplatsen. Att då också ha barn omkring sig som ska undervisas skulle i alla fall inte jag reda ut. Om allt praktiskt ligger efter hemma hos mig, hur ska det då inte vara hos er?
   Allt gott till dig (och alla andra) som kämpar med att lösa detta!

   1. Tack snälla du! 🤗❤️ Jag uppskattar dina ord. Många här är nog precis på bristningsgränsen nu så hoppas på en lösning inom kort.

   2. Nästan samma situation här – bor också i Finland och både min man och jag distansjobbar som lärare samtidigt som vi har två skolbarn och en femåring hemma. Tack och lov jobbar vi båda på distans och har rätt ofta flexibla tider, så vi kan “ta skift” – när den ena måste ha ett möte eller onlinelektion kan den andra ägna sig åt barnen och tvärtom. Skulle en av oss jobba borta skulle det nog bli pannkaka av mycket! I praktiken blir det ströjobb, mest kortare uppgifter, elevkontakter och videomöten under arbetsdagen och sedan uppgifter som kräver lite längre fokus sena kvällar… Allt som allt är jag ändå glad för att vi kan ha jobba på distans i den här situationen och trots att det låter som en dröm att få sitta ensam hemma och jobba så har vi det ändå ganska mysigt i vår bubbla!

    PS. Bara för sakens skull – yngre barn har alltså rätt till dagvård och skola för åk 1-3, men har man möjlighet ska man hålla dem hemma. Så allt är ju inte stängt om det är så att båda föräldrarna jobbar borta!

 4. Jättebra tips och otroligt bra blogginlägg om drottning Margrethe!

 5. Jag märker att jag är ännu mer effektiv när jag jobbar hemma och sitter för många timmar. Men jag har inte småbarn och bara en liten lägenhet. Så ta en svängom med damsugaren tycker jag är helt ok,

  1. Det är inte helt ovanligt att bli mer effektiv i hemmet när man väl hittat en bra arbetsmetod. Du slipper att bli störd av din omgivning. Gällande att jobba för många timmar så kan det vara okej så länge det inte skapar stress eller en känsla av att du missar annat som du vill göra. Därav arbetstider även hemma.

 6. Hej Ebba,

  Jag har mailat till Per Moritz på Bookbinders design ang min beställning som jag la för ca två veckor sedan. Han har inte återkommit till mig, hur ska jag göra för att han ska svara på mitt mail???

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.