Vi firar en kunglig stilikon (till)

Jag litar på er därute som tycker att den här platsen är en härligt flärdfull förströelse – och visst är det tacksamt när det idag är ÄNNU en kunglig stilikon att fira? Idag, 21 april, är det nämligen drottning Elizabeth den andras födelsedag. En födelsedag som historiskt nog inte alls firas idag, på drottningens egen begäran givetvis. Hisade flaggor, pompa och ståt känns fjärran mitt i denna kris.

Så även här, så istället bjuder jag på en stil-hyllning! Till en, i mina ögon, underskattad kunglig stilikon. Som är värd att hylla för att hon genom åren varit enormt konsekvent, haft ett stadigt grepp om favorit-handväskan från Launer, sidensjalarna från Hermès, alltid återanvänt flitigt, samtidigt vågat sticka ut med vackra, glada färger och en parad av härliga hattar. Varsågoda, här kommer tio härliga kungliga Elizabeth-modeögonblick. Utan inbördes ordning – men vi börjar med detta…

Bilden ovan är från 1942, då hon fortfarande var prinsessa – hon tog över kronan 1952 och har idag regerat i rekordlånga 68 år. Helt otroligt ändå, så mycket denna kvinna har upplevt. Vi fortsätter med en bild från 21-årsdagen, i Sydafrika, även här i typisk 40-talslook med vadlånga klänningen och självklart, pärlorna.

Ännu en tidstypisk och urhärlig klännings-look från samma resa kommer här…

Ingen stilstudie från Elizabeth-arkivet utan att lyfta fram kröningsklänningen, The Coronation Gown, broderad med guld, pärlor och diamanter. Denna magnifikt utsmyckade klänning har en speciell plats i mitt hjärta eftersom jag blev alldeles tagen av att se den live, på en underbar mode-utställning på Buckingham Palace. Här ser man en bättre bild

Klänningen är skapad av Norman Hartnell och här nedanför ser vi hans slutgiltiga skiss. Nio versioner togs fram och drottningen var väldigt involverad i processen, inte så konstigt kanske med tanke på det historiska ögonblick den skapades för…

Designern Norman Hartnell gjorde även Elizabeths brudklänning och de samarbetade tätt under många år, han blev senare adlad för sina insatser. Apropå romantiska aftonklänningar, så rör vi oss fram några år till 1961 när…

Jackie och John Kennedy besökte Buckingham Palace. Roligt att se stilskillnaden här, Jackis båtringade klänning och drottningens prinsessiga tyll.

Ingen stilstudie av en drottning utan att nämna juvelerna. Drottningens signum är en maffig brosch och hon har en stor samling som hon ofta använder. Brittisk press är flitiga med att tolka valet av brosch – att de skulle tala ett eget språk – tja, men jag tänker att hon framför allt älskar sina broscher?

Vackra är de i alla fall och det är kul att se dessa unika smycken, nästan alltid fästa på en prydlig kappa i hennes signifikativa raka, vadlånga modell.

Lyxen att kunna ha en brosch för varje kappa – minst. Voilà, lila och…

Naturligtvis även en blå. För övrigt otroligt vacker:

Snart klar, vi måste bara kika på EN till – nämligen den här. En riktigt kunglig grön matchning!

Apropå matchning, titta på denna engelsk lakritskonfekt-matchningen:

En drottning med en färgsprakande garderob. Och med många favoritfärger. Gult återkommer hon ofta till…

Den här kappan med guldknappar är ett annat typiskt exempel. Alltid tillsammans med bekväma men eleganta skor. Nej, inte ett dugg trendiga men de är ju 100% säker stil på HENNE!

…Men också mycket rosa. Från pudrigt pastelligt till knallig pionrosa:

Här nedan ser vi henne i en annan favorit från smyckeskrinet, rubintiaran från Garrard skapad av 96 (!) rubiner som hon fick i bröllopspresent av Burma / Myanmar. Paret är här på väg in till middag på Elysee-palatset i Paris, året var 1991…

Japp, ett bättre garnityr får man ändå säga.

Men nästa tiara – med femton karamellstora smaragder som kan bytas ut mot pärlor – går inte heller av för hackor, läs den fascinerande historien om den här. Wow!

Ja, nog kan hon den ädla konsten att glittra, denna kvinna:

…Och konsten att låta looken poppa, i en folkmassa:

Och ja, det är nog fler än tio bilder vid det här laget – sorry – men en barndomsbild måste faktiskt med. För titta på gulligheten i denna 1-åriga bokmärkes-söta lilla prinsessa! Kalufsen! Och pärlhalsbandet! Man måste älska det…

…Och här, en 8-årig prinsess på väg ut från tandläkaren. När jag ser detta inser jag att jag inte kommer ge mig med kappor, sandaler och knästrumpor för mina egna barn. Åh, det är ju bara för fint!

En barndomsbild till, i elementet hon trivs allra bäst i, enligt de som säger sig veta. Utomhus, på landet, hemma på Windsor. Med sina älskade hästar – här som 9åring med sin ridlärare:

…Och här i förra veckan, när hon talade till nationen inför närmare 25 miljoner tittare. Så stiligt. Talet var det femte av sitt slag, som drottningen gett under sin 68-åriga tid på tronen.

Foto: Kirsty Wigglesworth / TT, Jan Bauer / TT, Peter Morrison / TT, Alastair Grant / TT

HIPP HIPP HURRA för 94-åriga drottningen och hoppas att hon fick mycket hälsningar från familjen via Zoom och annat. Och nu vill jag förstås veta, har DU någon favorit bland dessa stil-tillbakablickar? Svårt alltså, säger jag… Hmm. KOMMENTERA!

12 reaktioner till “Vi firar en kunglig stilikon (till)

  1. Tycker att Elisabeth börjar se väldigt gammal o trött ut! O grå i ansiktet.

    1. Ens öde som kvinna… att inte ens vid 94 års ålder få se gammal och trött ut i fred. Herregud alltså.

  2. Hon är en riktig powerkvinna!! Antagligen inte lätt att stå i skuggan av henne! Men så stilig…alltid!

  3. Hennes levnadsöde blur ännu mer häpnadsväckande om man betänker att hon egentligen aldrig skulle ha blivit drottning utan hennes farbrors abdikation, tycker jag.

  4. Stort tack för de här helt underbara kungliga inläggen! Älskar att läsa och titta och återvänder flera gånger för att läsa om. Jätteroligt att du lyfter fram dessa två äkta powerkvinnor! Älskar all färgen, det är verkligen en inspiration för mig.

  5. Tack för detta, Ebba! Alltid lika kul att läsa om kungliga. Drottingen och jag har samma födelsedag, jag önskar att jag hinner se henne innan det är för sent.

  6. Kul att se var dom placerar hennes brosch. Jag har aldrig riktigt förstått var jag ska sätta mina och nu inser att jag alltid satt dom för lågt!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.