Kungligt måndagsextra!

Nämen, vi kör en del 2 av detta – för att… För att det är ännu en måndag i dessa tider. För att det trots allt är en kunglig stilikon som fyllt jämt! En exceptionellt färgstark sådan. Och för att det finns ett sådant underbart stilarkiv att bläddra i.

Man älskar ju en 80-årig kvinna som bär upp rött läppstift och röda naglar (dronningens signum, för övrigt) och en blus som Margrethe. Vilken förebild. Drömmen att vara i närheten av henne när man är i den åldern. Ja, eller i vilken ålder som helst…

Den språkbegåvade drottningen pratar utöver danska och svenska även franska och engelska. Lika mycket som jag älskar hennes kreativitet (hon tecknar och målar och har även illustrerat böcker) och stilsäkerhet, så älskar jag att hon har en sådan här regnkappa i garderoben:

Ett annat signum? Skärpet. Över kavajen, över skjortklänningar, över kappor. URSNYGGT:

Looken andas klassisk elegans à la Dior, sofistikerat skräddat med konstnärlig bohemchic touch och en vacker, genomtänkt färgskala.

Alltid vackra material. Och material-mix. Tweed, siden, sammet. Ett annat signum är knytblusen:

Klassisk plagg som hon använder igen och igen…

Så inspirerande, jag blir sugen på att plocka fram knytblusen i garderoben NU!

Här nedan ser vi den unga kronprinsessan på 60-talet. Margrethe blev ju drottning 1972 när hennes pappa, kung Fredrik, gick bort, bara 72 år gammal. Hennes mamma var svenska Ingrid, drottning av Danmark och prinsessa av Sverige, av huset Bernadotte, tillika syster till vår kungs pappa Gustaf Adolf. Alltså, Margrethes mamma och kungens pappa var syskon. Så, Margrethe och vår kung är alltså så nära släkt som kusiner!

Här ser vi Benedikte, Anne-Marie och Margrethe med pappa kungen, hur härlig vad inte denna bild!?

Tre systrar – men Margrethe var den som skulle ta över kronan. Svårt att inte tänka på systrarna och “The Crown” och att det inte KAN ha varit helt enkelt alla gånger. Ett väldigt märkligt liv och öde, trots allt. Även om de förstås inte vet något annat…

…Och här ser vi systrarna igen, samlade för att dela ut drottning Ingrids hedersutmärkelse:

Alright, vi fortsätter att backa bandet och stannar nu till 1966 på Fredensborgs slott…

Förlovningen mellan den blivande drottningen och den stilige franske greven och diplomaten, Henri de Laborde de Monpezat! Här vinkar de nyförlovade från slottstrappan:

Paret, två starka viljor enligt det som sagts – som träffades en partykväll i London – gifte sig året därpå, 10 juni, 1967 i Holmens kyrka. Han blev prins Henrik, alltid ett litet halvt steg bakom men ändå alltid vid hennes sida.

Ett 51 år långt äktenskap, fram till dess att prinsen gick bort 2018 efter en tids demenssjukdom.

Här ser vi dem som ung familj, med sönerna på Fredensborgs slotts trappa, drottning Ingrid står just bakom norske kungen:

Margrethe är den regent som suttit näst längst på tronen efter drottning Elizabeth. Liksom sin regentkollega i Storbritannien är hon expert på att återanvända, som denna magnifika orange aftonklänning:

Eller denna chiffon-dröm i isigt grått…

Måste ju vara en fördel att ha exakt samma figur genom åren?! Wow, alltså. En annan favoritfärg är förstås lila:

Den här kreationen är en annan favorit, här ovan på systern Benediktes födelsedag – här nedan under statsbesök från Frankrike:

Utöver lila, så älskar hon royal red. Vi fortsätter med en look från 2017, tagen under den officiella ombordstigningen på kungliga skeppet Dannebrogen.

Ett skepp hon älskar och som hon varje sommar åker med, under sin sommartur. Ja, även detta med säker stil i behåll, givetvis. Och här nedan ser vi henne….

Under förra sommarens tur, när hon gjorde ett stopp i Borup – fastnade för den här looken för att det är något HÄRLIGT typiskt Magrethe med färgkombon grått och gult. Och den svepande capen över. Så flott, ju!

Hurra för Margrethe! Och vi avslutar med en riktig karamell…

Foto: Bonne Johnny / TT, Pedersen Peer / TT, Vagn Hansen / TT, Erik Thorberg / TT, Kim Haugaard / TT

KOMMENTERA! Vilken Margrethe-look tycker du är allra härligast av dessa?

22 reaktioner till “Kungligt måndagsextra!

 1. Hon är smashing, men klänningen från 60-talet eller den oranga tycker jag hon är extra cool i!!

 2. Älskar hennes regnkappa! Hon hittade plastduk i England som hon köpte och lät sy den. Hur kan man inte älska det? Klänningen från 1995 på Joakims bröllop är magnifik med sin vink mot Alexandras ursprung 😍

 3. Älskar färg, o att hon är vågat – vad kan man inte gilla med det. Parant kvinna genom åren! (just grått o gult var ett helt nytt tips för mig – tack!)

 4. På SVTPLAY finns “Frederik af Folket” som berättar om Margaretes far och familjen. Sevärd!

 5. Hela hon är så cool! Har träffat henne en gång, när hon var gäst på Studentafton i Lund för sisådär 15 år sen. Hon var så vänlig, rättfram, glad och med MYCKET pondus. Rökte sig igenom hela middagen, trots inträtt rökförbud. Men vad jag förstod så gällde det inte kungligheter. Jag ska inte glorifiera rökning men hon var så genomball där hon satt med ett överfullt askfat och bolmade, glatt konverserandes med alla oss studenter:)

   1. Hej hej, hon var där för att tala om sin konst och sitt konstnärskap. En fantastisk kväll!

 6. Ebba, vilket otroligt fint inlägg. Imponeras så av dina inlägg som har en sådan bredd och den stora mängd innehåll som ryms. Inläggen går inte att jämföra med någon annan svensk blogg. Som sagt, imponerad!

 7. Förbluffas alltid över att hon aldrig brytt sig om att göra nåt åt de hiskeligt nikotingula tänderna. Känns så märkligt att ha en massa svindyra smycken och fantastiska outfits, men samtidigt strunta i en så missprydande detalj. Pengar hade hon ju definitivt haft att fixa till ett Hollywoodsmile, många gånger om!

   1. Absolut inget fel, coolt tillika ju, haha! Bara lite oväntat.

 8. Denna fantastiska och inspirerande kvinna. Visst önskar vi att också att vi fått kalla henne tant Daisy? Det är någonting med det lite “nedtonade” blus, en mjuk och tunn, lite större kofta med en fin kjol som känns väldigt Margrethe… och hennes fantastiska pavé Daisy-brosch… Den orange klänningen var verkligen något alldeles extra! Fint inlägg Ebba!

 9. Fantastiskt Ebba! Och Margrethe givetvis, men att du kan få ihop inlägg som det här är underbart! Älskar alla tillbakablickar. Vilket jobb du gör. Tack!

 10. Så roligt att läsa dina kungliga inlägg med alla fina bilder! Hoppas du förstår hur uppskattat det är! Tycker du gör ett fantastiskt jobb och vill verkligen berömma din blogg!

 11. Detta var en härlig bildkavalkad. Även jag tipsar om Fredrik af folket, på SvT. Jätteintressant! Är säker på att du skulle gilla det, Ebba. Vill passa på att tacka för ditt tips häromveckan – unorthodox var det klart bästa jag sett på länge. Hälsningar Mia i Trollhättan

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.