Paniktips för deppig balkong

En september-vacker helg har passerat förbi och jo, nu kände det! Två nya krukor på balkongen och nu BANNE mig ska jag – den här hösten SKA det ske – sitta där ute och njuta med en kopp kaffe. Det ska bli fler gånger. Tack vare all pepp och alla bra tips jag fick, kring hur man förvandlar depp till pepp på balkongen. Såhär ser det ut nu, exakt i denna stund faktiskt:

Jag efterlyste ju tips på Instagram och fick ett gäng bra, som jag tänkte dela med mig av. Någon kommenterade för övrigt också att det såg ut som Frankrike utanför oss här på Narvavägen och ja – det är lite Paris-känsla i den vackra, pampiga men ganska lugna allén. Ännu en anledning till att balkongen MÅSTE användas bättre…

Prydnadsgräs! Skimmia, alunrot, plättar i luften osv – shoppa loss på detta!

Bygg eller köp en sittbänk med förvaring!

Förvara kuddar och filtar i en kista precis innanför dörren alternativ lämnar dem ute om ni, liksom vi, har lä och regnskydd om inte vinden ligger fel. Gör det! Min oas är vår balkong, älskar att sitta där en stund innan middagen när barnen har skärmtid och det inte är min tur att laga mat

Kommentar här! Precis innanför dörren = mitt i vårt vardagsrum, som är öppet och delat med köket. Så det går liksom bara inte. Suck.

Rekommenderar fårskinn till sittytor, varmt för rumpan och snyggt!

Köp ett fint prydnadsgräs!

Ebba! Alurot! Tål frost och håller sina färger hela året. Finns i MASSOR med bladfärger och blommar fint under sommaren. Man kan få till riktigt fina färgkombinationer! Men satsa på perenner, så slipper du köpa nytt varje år…

Skaffa infravärme! Så kan ni mysa där året om!

Värmelampor, typ sånna rör som man kan sätta längs balkongräcket. Kanske inte det snyggaste men skönt att sätta upp när det blir kallt och fortfarande kunna njuta av balkongen.

Bygg en bänk Ebba, få ngn till att hjälpa. Så mysigt och praktiskt!

Bollkryss är fina och höstiga!

Buxbom i olika storlekar. Alltid snyggt och grönt!

Jag har alla kuddar, filtar i en teak-box. Liknande du köpte till sommarstugan. Där ligger de sedan i en vattentät påse från Ikea som är gjord för boxar. Sedan har jag torrbollar i på vintern/hösten mm. Men ja ärligt, jag sitter där väldigt lite på senhösten. Men men är mysigt de dagar jag verkligen tar på mig en jacka och gör det. Är ju bara mysigt att ha en fin balkong i sig.

Jag hade lagt dit något mysigt att gå på, typ balkongmatta eller något trall liknande golv.

Hoppar in här med kommentar! Alltså, vore ju härligt med matta eller trall men samtidigt är det en balkong ut mot allén, känns konstigt att lägga en matta? Jag gillar också det grå cement-golvet lite. Hmmm!

Jag ska träffa en trädgårdsarkitekt två timmar och lägga upp en plan för vår balkong…

Lavendel och ljung. Och sån insynsskydd från Ikea för 150kr finns i svart och vitt. Då blåser det inte så mkt in heller och köpa TJOCKA filtar.

En hängmatta i ekologisk bomull från Norrgavel kanske!?

Kommentar här igen – haha, ÄLSKAR detta! Men med tanke på att vi satte upp en hängmatta i trädgården i Falsterbo i början av sommaren som användes exakt noll gånger, så är det nog inte vår grej. Tyvärr.

Alla kuddar & filtar i en STOOR korg av naturmaterial precis innanför dörren. Finns många bra, kolla tex TineK

Små träd som är fina året om! Typ japansk rönn eller silverpäron. Massa ljusslingor också såklart, gärna med solceller för klimatsmart!

Platsbygga en go sittyta med inbyggd förvaring? Några planeringslådor i samma träslag? Ett vindskydd o en värmare o ngt krukat litet träd? Matta. Och lyktor 🙂

Murgröna är ju vintergrön till och med, så spara den!

Satsa på stora lyxiga krukor, och träd som kan blomstra men klarar vintern i kruka. Sådana finns!

Jätteverbena! Aster! Klockljung!

Balkongtips: Frosttåliga klinker på golvet (om det är en bostadsrätt) så lätt att hålla rent och en platsbyggd vattentålig dynbox kanske i vinkel som ni kan ha som soffa = sittplats + förvaring av kuddar o filtar mm sedan kan man ha typ caféstolar som komplement. På bild ser balkongen lång ut men inte så bred. Hoppas ni får till något bra så härligt med en mysig balkong hela året!

5 reaktioner till “Paniktips för deppig balkong

 1. Många bra tips för att göra balkongen trevligare även på annan tid än sommaren.
  Mina favoriter är att fixa en kombinerad sitt- och förvarings-plats samt att plantera grönt som tål temperaturvariationer.

  Hoppas få se resultatet så småningom.
  Lycka till!

 2. Om du ska köpa nytt leta efter miljömärkta möbler eller kuddar och kolla blocket efter begagnade design klassiker… Eftersom du har ett yngre barn. Se till att inte ha en klättervänlig möbel precis vid räcket. Tänk på att möbler som är lite mindre skrymmande och lätta att bära är enklare att ställa i källaren under vintern. Jag tycker inte du ska satsa på värme. Tänk på miljön… Hellre sitta ute med mössa och filt… Och en ljuslykta kanske eller snål ljusslinga.

 3. Linda en ljusslinga på räcket med LED lampor, jättemysigt tänk på att ta lampor med varmt sken☺️Till våren lägger ni trägolv, blir varmt och skönt att gå på. Kanske två stötte krukor med syrenträd och låg soffa med bord till, kanske rotting?? Lycka till💖🌸🌼💃

 4. Alla har redan tipsat om möbler och växter, så då tipsar jag om ELDgarden. Så mycket fina trädgårdsdetaljer man även kan ha på balkongen. Spana in deras instagram- min favorit heter eldvakt och den kan man sätta i en kruka, så mysig att tända på kvällen!

 5. Ett till tips. Kärleksört! Kan stå i kruka, omöjlig att ta död på. Jag hörde om någon som hade den i kruka och provade att inte vattna alls. Det var 2018 (!) och funkade utmärkt. Finns i många färger.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.