Nu börjar det, livet 3.0!

/ I samarbete med Mat.se /

Vardagskaoset kom som en smocka. Skolstart, späckad kalender, barnen som lever på sommartid (i alla fall på kvällarna…) och jag hänger inte med. Idag dubbelvikt av ont i magen, så kom DET också! Det onda jag inte känt sen innan sommaren. Usch, ta mig tillbaka till detta…

5A1A9696

En viktig vardagsgrej vi MÅSTE få ordning på: veckohandla! Alltså, vi måste. Ekonomiskt inte minst, effektivt och ut matsvinn-perspektiv. Just nu? Katastrof. Jag drar runt med hungriga, trötta barn i affären på väg hem, får med onödiga tuggummipaket, Bamse-tidningar och kakpaket. Sms:ar Johan att panikhandla på väg hem, vi handlar dubbelt. Och ändå har vi ingen vettig plan för middag. Att BARA handla lite mjölk går liksom aldrig under hundra kronor?! Jätteroligt är det inte heller att dra runt i mataffären.

I förlängningen blir det också mer hälsosamt, att veckoplanera handling och spika några middagsrätter. Färre smörgås-middagar, helt enkelt, vilket Amy så klokt påpekar.

Är då väldigt glad över mitt lilla samarbete med Mat.se – som bjuder mina läsare på ett schysst erbjudande just nu. Med rabattkoden SYDOW erbjuder de alla nya kunder 200 kr rabatt när de handlar för minst 500 kr.

Jag har handlat hos Mat.se (älskar att se hur många kilo mat jag nu sluppit BÄRA hem!) men inte kommit igång med veckohandling. Alltså en smart inköpslista med middagsingredienser alla basvaror som jag VET går åt varje vecka, typ mjölk, yoghurt, bananer, köttbullar, barnmat, brödoch frukt. Men nu kööör vi, tänker att detta ska bli Johans grej att ansvara för. Får tipsa honom om  att Mat.se har en görbra rabattkod – koden SYDOW – som just nu ger honom 200 kr rabatt när han handlar för 500 kr!

Någon av er därute som får det att funka, tack vare att veckohandla på nätet? Kommentera gärna, vill ha ALLA goda råd!

22 reaktioner till “Nu börjar det, livet 3.0!

 1. ÄLSKAR mat.se! Brukar alltid tipsa kompisar om dina koder. Det var perfekt under värsta stekhettan med vår nya lilla bebis också, fick hem alla bebisgrejer och många kilo vattenmelon, haha. Extra tips för att faktiskt komma ihåg: direkt när jag har beställt skriver jag eller min man upp vilka rätter vi köpt ingredienser till på en lista som sitter på kylen. Så kan man stryka över/kryssa för när man har lagat den rätten och ser när det börjar bli dags att beställa igen. Det är så lätt att glömma annars och börja nalla ingredienser till annat.

  Märker också att matsvinnet minskar otroligt mycket när vi kan skippa varje dag-handlandet. Känns extra bra, tycker jag! 🙂 Kram!

 2. Min mamma är kanske världsmästare i veckohandling. När vi var små planerade hon alla måltider tre veckor framåt och veckohandlade varje fredag. Mycket sällan men ibland hände det att vi behövde köpa en eller två mjölk på tisdag men annars räckte allt hela veckan. Hennes inköpslista (ännu idag) är otroligt organiserad, hon känner sin matbutik ut och in och skriver först en “slarv lista” med allt som saknas vart efter det tar slut för att sedan på torsdag kväll “ren skriva” den så att varje vara är skriven i butikens ordning (först frukt och grönsaker då de är först i denna butik, så bröd, ost, kött osv…) Jag försöker göra lika men har insett för länge sedan att jag aldrig kommer bli lika bra som hon på att veckohandla. En budget har hon också, och följer den !
  Matsvinnet kämpar vi också mot och det gör att kreativiteten på restmatlagning har nått helt nya höjder i detta hem !
  Lycka till och engagera hela familjen 🙂

 3. Alltså, jag är svindålig på att handla och jag har som regel att aldrig ta med ungarna till affären på en vardagseftermiddag – eftersom det inte gör någon glad.

  Min lösning när det känns som om man har INGENTING hemma, är att tänka som en riktigt fattig mamma och hitta en lösning ur en tom kyl, halvtom frys och urplockat skafferi. Dvs – det finns nästan alltid något att äta en ett svenskt medelklasshem. Det kanske inte blir en middagsupplevelse, men skit samma =) dessutom mår hjärnan bättre av att försöka vara kreativ med det lilla som finns, än att stressa till affären, runt i affären och sen hem – med resultatet att man sedan har ännu mindre tid på sig att fixa måltiden.

  Sedan skickade jag antingen mannen att handla efter att barnen kommit i säng – eller så fick han lägga barn medan jag handlade.

  Tipset är alltså att våga lita på att man kan ställa mat på bordet även när man inte handlat. Sen är det klart att det är super att planera och veckohandla – men det är inte alltid man kommit ihåg/orkat/etc.

 4. mat.se är grymt, hoppas du kommer igång och får igång veckohandlingsrutinen ordentligt!

  Vi gör alltid veckohandlingen på onsdagkvällar, så kör maten hem till oss på torsdag eftermiddag. Då har man kylen fylld med nya goa grejer inför helgen och kan sen leva lite mer på rester och det som finns kvar måndag-onsdag veckan efter. Det funkar för oss 🙂

  1. Vi gör ungefär samma. Handlar på onsdagar och får leverans på torsdagar och har då planerat helgens mat. Älskar att vi först kan plocka det vi brukar köpa och det som borde vara slut!
   Men sen kompletterar vi med en matkasse varannan vecka som vi lagar på veckodagarna. Kanske inte bästa lösningen rent ekonomiskt men det underlättar definitivt vardagspusslet. Och blir ”bättre” mat. Om vi själva skulle planera veckomatsedeln så skulle det bli alldeles för mycket pannkakor och korv och makaroner…

 5. När mina 3 ungar var små, i slutet av 90-talet, ja då fanns ju inte näthandel,
  men rätt snabbt kom maken och jag på att det blev mer och mer viktigt med planering av mat.
  Precis som förskolan och skolan hade veckomatsedel, så började även vi med detta. Barnen fick delvis vara med och planera, utifrån vad dom tyckte om.
  Viktig blev att exv en dag i veckan soppa med macka, en dag fisk, en dag nån korvrätt, en dag vego, osv.
  Det blev en del repeat på maträtter, vi försökte ha koll så vi inte serverade samma mat som förskola/skola samma dag, missade väl nån gång.
  I det stora hela, kan jag bara säga att storhandla är räddningen med flera barn, och båda arbetar. Och ha koll på vad som behövs ( som Malin skriver ovanför om sin mamma)
  Att dessutom planera, är otroligt stressreducerande. Man får stå ut under några år med att maten kanske blir lite tråkig ur vuxensynpunkt, ( menar alltså om man har fokus på barnvänlig mat) men samtidigt handlar det om rätt kort tid ändå.
  Nu åkte nån av oss iväg, med tydlig inköpslista, och alla hjälptes åt att packa in i kyl/frys/skafferi osv.
  För oss var det viktigt att samlas vid middagen, sitta tillsammans och äta samma mat. Man provar sig fram.
  Hade jag haft småbarn idag, hade jag säkert använt nätköp, men vi storhandlar och planerar rätt ok fortfarande, även om det nu är bara vi föräldrar som är kvar hemma

 6. Hej! Att handla maten online är ett smidigt sätt, gäller att skapa rutiner. Vi brukar planera några maträtter innan shoppingen sker.Ett bra tips är att alla i familjen får bestämma en maträtt.Den har funkat hos oss!om det kör ihop sig så brukar jag köra en kyl och frys tömning.Vissa dagar blir det rester, de är guld värda en tisdagkväll!

 7. Där jag bor får jag en låda med säsongens grönsaker hemlevererad varje onsdag. På måndagen vet jag vad lådan kommer att innehålla. Utifrån innehållet gör jag en ungefärlig plan för 5 dagar eller fler. Försöker använda upp allting som finns i lådan och när fantasin tryter blir det grönsakssoppa med feta ost eller mini köttbullar som får koka med. På vintern när det är mycket rotsaker blir de rivna och kokta som köttfärssås, ofta utan köttfärs. Räddaren i nöden är att ta det vi har (rester eller bara random mat vi känner för) samt kokt hackat ägg blandat med lite salt och valfritt fett (smör, kokos, olja). Det är väldigt mättande och populärt hos våra små.
  Vi försöker dra ner på köttkonsumtionen överlag, för de dagar vi äter animaliskt har jag köpt och fryst in kött, fisk och fågel. Ägg, halloumi och kikärtor är hos oss populäraste ersättningen till rent kött. Hoppas du får till en plan som fungerar för er. Dela gärna med dig. Lycka till!

 8. Vi veckohandlar via mat.se. Vi satte oss ner och tog oss tiden en gång för att göra olika inköpslistor. En för frukost och sen 4 st veckolistor för middag med 5 st middagar. I de listorna finns varje ingrediens man behöver. Varje torsdag lägger vi en av middag matlistorn plus frukostlistan i varukorgen och sen raderar vi de som man redan har hemma. Tar max 10 min att beställa och allt kommer söndag kväll inför veckan!

 9. Känner igen mig helt! Vi är inne i en dålig period och ”gav upp”. Från och med måndag testar vi kockens förberedda låda på matochro.se
  Varannna vecka har vi den så kan vi känna och duktiga och kreativa i köket den andra veckan. Håller tummarna stt det fungerar! Mat.se levererar inte dit vi bor men annars låter det supersmart också.

 10. Har testat matkassar, handlat på nätet m.m. Det som funkar bäst för oss är helt enkelt att: göra och planera en veckomatsedel, skriver veckans middagar på en svart tavla i köket, då vet alla vad det blir till middag. Inga konstigheter, det blir ofta sånt som barnen gillar men jag försöker tex. få in minst en vegetarisk rätt per vecka. Tycker att det är bra att planera middagarna som ska ätas under vardagarna iaf! Oftast storhandlar jag på typ Ica Maxi, men ibland beställer jag på nätet! Sååå skönt att veta att ikväll blir det spaghetti & köttfärssås och vi har allt hemma! Behöver inte va konstigare! Känner igen stressen att handla när man är trött, hungrig och har noll inspiration…inte bra för någon. Fast ibland blir det så…

 11. Nyckeln heter planering, men det är viktigt att också planera in planeringen! Planera inte bara under kortpauser som uppstår utan avsätt en bestämd tid för det. Fördelen är att man då kan lägga en hel del bekymmer åt sidan vid alla andra tillfällen.

 12. kör Linas matkasse – sååå skönt att ngn bestämt vad man ska äta & allt blir hemkört

 13. Jag ska ge dig ett ännu bättre logistiktips! 😉 Nä men skämt åsido. Linas barnmatkasse är gudagåvan till oss! Man slipper komma på egna maträtter och man får de dessutom hemkört! Då har man den varannan vecka och den andra veckan kör man egen matsedel och mat men hem till dörren. Så sparar man alla recept från matkassar a och använder sina favoriter de veckor man sen gör sin egen. Vi slipper äntligen ångesten med mat och vad man ska äta. Lycka till! ❤️

 14. Klarar ej av affärer ens ensam en bra dag. Fixar max en varukorg full sen tappar jag fokus och det blir en hemskt dålig handling och mitt huvud bara snurrar.

  Jag gör månadsmatsedel, bara marginellt svårare ön en veckomatsedel och en månads kan du sedan återvinna rakt av nästa månad

  Har fått blrja kross-köra den med skolans matsedel nu (har appen skolmaten) så att barnen ej freakar ur pga samma mat som i skolan…

  Söndag kväll handlar jag, börjar när jag ligger bredvid barnen och nattar, avslutar i tv-soffan. Det är en sån livräddare för oss!

 15. Hej!
  Åh vad jag känner igen mig!!!
  Men jag har efter några turer hittat en bra och smidig lösning.
  Varje söndag så googlar jag upp recept för veckan. Vill att de ska vara enkla, få rätt fort men ändå lite roliga.
  ICA har recept på sin hemsida som heter “billiga veckan”. Man kan söka på ingredienser/vegetariskt/de som fått bäst betyg etc. Där brukar jag ta recept. Får väldigt fort, inte så många ingredienser ofta men är ändå något nytt.
  Finns vissa bloggar med som varje söndag lägger ut veckomatsedel. Ett ex är Jennys matblogg.
  Sedan åker mannen eller jag och handlar allt.
  Underlättar enormt i veckan.
  Kan tyckas jobbigt innan man kommer igång men bara man har gjort det en gång så inser man att det inte ör jobbigt (och så värt det). 💛

 16. Att köra veckoplan hjälper när man ska göra matsedeln!
  Måndag: färs
  Tisdag: soppa + pankisar
  Onsdag: fisk
  Torsdag: pasta m olika såser
  Fredag: tacos/burgare/plock

 17. Mina barn är tonåringar, så jag har lagat middag varenda dag i mååånga år. Jag brukade handla var och varannan dag, kunde aldrig komma på vad jag skulle laga för mer än max två dagar framåt. Matkasse blev räddningen för mig, först hade jag Citygross kasse i över två år, men nu har jag bytt till Icas familjekasse. Det är väl värt 500-600 i veckan att alltid ha mat hemma. Det är inte alltid jag lagar enligt recepten, men bara det att det alltid finns kyckling, fisk och färs hemma och en massa grönt gör att jag slipper småhandla och när jag kommer hem från jobb är det bara att sätta igång att fixa middagen. För mig har matkasse varit räddningen, och jag längtar efter att ungarna flyger ut så jag kan börja köpa de lite mer avancerade kassarna med “konstig” mat som de vägrar äta.

 18. Hej! På vardagskvällarna kommer jag på vad vi ska ha till middag när jag kommer hem, Utan att stressa. Den enda stressen är att hinna äta innan kvällsaktiviteterna börjar. Så här gör vi:

  1) Istället för att hänga upp en tom lapp för inköp så har vi en färdig inköpslista som vi kryssar i hemma. Alla varor står i den ordning de finns på vår stormarknad. Det är både mat och förbrukningsvaror.
  2) När söndagen kommer plockar jag ner listan, går ett extra varv och kollar enligt listan om inte mjölet och tvättmedlet också är slut. Kryssar i. Ser till att i matväg minst få med fågel-fisk-kött-grönsaker-rotsaker-mejerier-bröd.
  3) Åker o handlar. Själv. Ser till att jag inte måste vara hemma en viss tid. Det viktigaste: Jag får tid att filosofera! (Mindfulness time om du vill) Allt på listan står ju i ordning och jag stryker kryssen efter hand som jag plockar ner varorna. Listan återanvänds med nya kryss veckan efter. Först när pappret är slitet skriver jag ut en ny lista.
  4) Den här söndagstrippen till mataffären tar alltid en timme. +/-15min

  Två tips till: För att fylla på med mer färska grönsaker (läs säsongsvaror) och ägg under veckan så åker jag förbi en lantbutik med lokala varor som ligger på vägen hem från jobbet. Jättefin miljö så det blir lite ögongodis på det. Det andra tipset är: Ha alltid presenter till kalas och födelsedagar hemma!

  Välkommen hösten! Vi är redo!

 19. Vi har en fyraveckors matplanering som rullar, det har vi haft sen barnen föddes ungefär och det räddar vårt vardagsliv. Vi behöver aldrig fundera på vad vi ska äta, utan tittar i planeringen och tar fram ur frysen på morgonen osv. Till varje vecka en handlingslista och så en storhandling till första veckan. Så första veckan köps alla basvaror, inkl fryst, inkl toapapper osv.

  Sen uppdaterar vi matplaneringen en gång per år och tar bort rätter vi är less på osv. Och inför veckohandlingen kollar vi av kalendern så vi inte handlar middag till lördagen då vi är bortbjudna osv.

  Funkar fantastiskt. Men, man måste vara beredd att lägga några timmar på planeringen från början när man ska få ihop fyra veckors mat som också är bra i förhållande till varandra under veckan, dvs inte köttfärs tre dagar i rad och sådant.

 20. Asså, jag har så många gånger tänkt att nu ska jag bli duktig och börja veckoplanera och sedan har det hållit i en-två veckor. Men nu har jag äntligen kommit på lösningen. Jag har skrivit en lista med alla maträtter jag vet att både jag och sonen tycker om så när jag sitter där med blankt huvud när jag ska skriva planeringen tar jag bara fram den. På så sätt måste jag inte uppfinna hjulet varje gång. Naturligtvis kan andra rätter användas också, tex något recept jag sett i en tidning. Blir det en hit får det komma med på listan. Planerar för två veckor i taget och stor handlar för det. Sparar så mycket pengar!

 21. Min kille och jag delar en anteckning i iPhone där vi skriveri på allt som håller på/har tagit slut och på så sätt kommer allt vi behöver typ alltid med när vi handlar. Sen bestämmer vi fyra rätter per vecka som vi köper alla ingredienser till och äter ute/rester/annat resten av dagarna.

  Tricket (det lätta) tycker jag dels är att alltid ha typ en pestoburk eller liknande hemma så man alltid kan laga något gott in case of emergency och tricket (det svåra) är att när man bestämt de fyra rätterna för veckan, preppa några av dem typ på söndagen. Strukturerade veckor fixar jag t ex allt med lasagnen utan att köra in den det sista i ugnen, jag lagar en gryta och låter en tomatsås puttra. På så sätt går det så mycket snabbare att bara värma/laga det sista på vardagarna.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.