Säg hej till min nya bästis (och en mer aktiv vardag)

/ Betalt samarbete med Fitbit Foto: Lisa Höök. Kod EBBA15 ger 15% på ett helt köp hos Fitbit, gäller året ut! HÄR kommer du till shoppen /

Okej, här kommer ett efterlängtat inlägg som jag fått MÅÅÅNGA frågor om! Nämligen min älskade kompis #FitbitSense från Fitbit. För övrigt det bästa jag har gjort för att hålla koll på min hälsa vad gäller sömnmönster, stress och aktivitet. Tidigare nöjde jag mig med hälsofunktionen i mobilen, nu kan jag helt ärligt inte föreställa mig livet utan mitt armband. Tänkte nu besvara de många (!) frågor som strömmat in. Vi kör igång:

FRÅGA: Ebba, så nyfiken, vilken modell på klockan har du?
SVAR: Jag har alltså Fitbit Sense,  en avancerad (men ändå väldigt enkel att komma igång med) smartklocka med fokus på hälsa. Fitbit Sense är det senaste tillskottet i Fitbit-familjen. Dessutom bekväm att bära (mjukt silikonarmband utan hårda spännen), smidig, lätt och ursnygg med sin stilrena design! Här ser ni min svarta:

FRÅGA: Okej Ebba, hur skiljer sig Fitbit Sense från andra smartklockor, vad är det du gillar med just din?
SVAR: Jag har ju testat några olika varianter sedan i våras och det jag verkligen gillar med Fitbit Sense är att den loggar stress och faktiskt humör, genom stresshanteringspoängen, genom att den mäter EKG och hudtemperatur. Himla coolt! Genom en inbyggd EDA-skanner kan min Fitbit Sense enkelt mäta stressnivåerna och känner av när jag får för många “poäng”. Vad gör jag då med informationen? Jo, fler micropauser. Fem djupa andetag. Mer vardagsmotion, som för min del verkligen får mig att må bättre och minska den dåliga stressen. Jag VET ju detta men jag behövde uppenbarligen någon där på min handled som påminde mig, i vardagen…

FRÅGA: Jag är nyfiken på en bättre “stegräknare” än den jag har i mobilen, skulle du då rekommendera din klocka?
SVAR
: Absolut! Det var så det började för mig. Frustrerad över att mobilen missar så många steg, och att jag måste ha med den överallt. Sedan blev jag glatt överraskad över hur smart Fitbit mäter AZM (alltså, Active Zone Minutes). I appen (jo, den är kopplad till en app, som är helt grym) eller direkt på skärmen, så kan jag enkelt se hur jag “tjänar” Active Zone Minutes i olika pulszoner. Låter det krångligt? Det är det INTE!

Såhär, ju hårdare jag tar i under en aktivitet, låt säga ett tennispass, desto snabbare når jag mina mål med aktiva minuter under en hel dag. Visste du att Världshälsoorganisation WHO rekommenderar 150 minuters aktivitet per vecka för ett hälsosammare liv? Jag har ställt in min Fitbit på 200 Active Zone Minutes / vecka och den peppar mig när jag nåt exempelvis 50 eller 100 och grattar mig när jag kommit i mål. På samma sätt har jag ställt in tre träningspass / vecka, där påminner den också samt är min hejarklack.

FRÅGA: Går den att använda som “betalmedel”, som vissa andra smart-watches?
SVAR
: Yes! Fitbit har utvecklat Fitbit Pay, du kan alltså betala med smartklockan genom att hålla det över kortmaskinen utan att behöva röra vid knappsatsen eller stoppa in ett kort i terminalen. Otroligt bra, framförallt i dessa tider. Det finns heller ingen beloppsgräns.

FRÅGA: Jag är usel på att ladda! Hur ofta behöver du ladda din? Mvh / En som alltid glömmer ladda under natten..
SVAR
: I hear you! Här är Fitbit Sense genial, eftersom den håller upp till en vecka på en laddning. Sedan passar jag på att “snabbladda” medan jag duschar, för om jag laddar den i bara 12 minuter (!) så får jag en hel dags batterianvändning.

FRÅGA: Vilka funktioner gillar du utöver steg, sömnpoäng och Active Zone Minutes?
SVAR: Okej, HÄR kan du läsa mer om alla andra funktioner Fitbit Sense har. För att få ut så mycket som möjligt av alla funktioner kan du också testa tjänsten “Premium” som kommer med Sense, den är kostnadsfri i 6 månader. I Premium får du ytterligare analys om din data, dessutom erbjuder tjänsten massor av olika träningsformer (exemelvis loggar den cykling, cirkelträning, golf, pilates, spinning, löpband, simning) och andningsövningar du kan ta del av.

FRÅGA: Du pratar om sömnpoäng, är det inte stressande då?!
SVAR: Bra fråga, detta är givetvis individuellt. Men jag tycker faktiskt inte det. Tvärtom, så märker jag – efter ganska många månaders användning – hur jag faktiskt lägger om mitt beteende till det bättre, om jag har haft låga sömnpoäng ett längre tag. Då får jag det svart på vitt, och kan göra något åt det!

En natt hit eller dit struntar jag i, inatt härjade Ernst mellan 04.30 – 05.47 och då är det ju kört. Men sånt är livet. Med andra ord tycker jag att smartklockan är ett bra hjälpmedel för att få en överblick, för att bibehålla eller för att förändra.
Vad gäller den eventuella stressen, så får jag ofta frågan om “hur många minuter har du….” och “hur många steg har du tagit idag?”. Där vill jag bara understryka en viktig sak: Jämför dig bara med dig själv. Din hälsa är din resa, inte någon annans. Om du inte blir positivt peppad, förstås, och det känns kul. Det gör det verkligen för mig, och jag är så himla glad och tacksam för att jag under det här deppiga året faktiskt fått mer balans i livet och en betydligt mer aktiv vardag.

En för tidig julklapp? Kod EBBA15 ger dig 15% på ett helt köp hos Fitbit. Gäller året ut! HÄR så kommer du till shoppen #fitbitSE #MinFitbit #fitbit_se #fitbitsense

KOMMENTERA GÄRNA MED FLER FRÅGOR, så svarar jag så gott jag kan!

11 reaktioner till “Säg hej till min nya bästis (och en mer aktiv vardag)

 1. Jag har en 6år gammal Fitbit som jag slutade att använda för att den räknade steg när jag satt vid datorn och bara röde på armen.
  Har de fixat detta med de nya modellerna eller blir det fortfarande många falska steg som räknas med?

 2. Hur tänkte du vid val av färg?
  Jag har beslutsångest när det kommer till val av färg på klockan, kanske låter löjligt men den ska ju liksom passa till så mycket…
  Har tidigare haft fitbit och varit nöjd så efter en paus nu sugen på att gå tillbaka och denna låter lovande!
  Vänligen//Ulrika

 3. Jag tycker den verkar bra, men samtidigt undrar jag om man inte vill ha kopplingen till mobilen så man kan se notiser, svara i telefon och lyssna på ljudböcker, Spotify eller podd utan att släpa med telefonen på promenad. För det går väl inte med denna?

 4. Jag undrar om den inte är ganska avancerad att ställa in och hålla koll på? Jag tänker på priset och allt detta med sömn. Jag är nybörjare och känner att blir det för krångligt kan detta nästan ha motsatt effekt.

 5. Hej! Går det att använda Spotify i klockan så att jag slipper ta med mobilen ut?

 6. Hej, jag är så sugen på klockan! Behöver man ha ett abonnemang som med Apple Watch eller funkar allt ändå?

 7. Jag är sugen på en Fitbit, men är osäker om jag är en person som kan ha en klocka på mig hela tiden. Hur tänker du där? Och måste man ha klockan hela tiden? Tack för superbra pepp varje dagg! 🙂

 8. Skulle gärna läsa svar på frågorna ovan innan jag bestämmer mer mig för om det är ett värt köp eller inte!

 9. Hittar inte reglerna för tävlingen om Fitbit sense…
  Är gärna med 🙌

 10. Jag skulle verkligen vilja ha en Fitbit för att få en helhetssyn på min aktivitet. Jag kör just nu bara stegmätare i mobilen men den säger ju inget om hur dagen sett ut. Jag undrar också över tävlingsreglerna som jag letat efter, var finns de?

 11. Skriver igen eftersom du fortfarande inte svarat på frågorna… kan du inte försöka svara – du skrev ju att du ville ha frågor i inlägget? 😇 jag går in här med jämna mellanrum men inga svar. Vill verkligen veta dessa saker folk frågar om ovan innan jag bestämmer mig för ett köp. Snart är det för sent innan jul..

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.