Måndagsrapporten – och en måndagarnas måndag!

Måndagarnas måndag av måndagar, kände jag imorse när jag – med ett ryck – imorse vaknade med en obehagskänsla av att det var VÄLDIGT mycket något som var fel. Panik! Mycket riktigt, vi hade försovit oss! Gah! Neeeej! Upp med barn, i med yoghurt i barn, kamma hår, hjälpas åt, ut och iväg. Så. Det gick. Men för att inte låta detta förstöra hela dagen, vilket det ju kan göra med en dålig start… Nu gör vi en omstart. Fem, fyra, tre, två ett: Fem djupa andetag, ner med axlarna, får bli en powerwalk efter att morgonens möten är avklarade. Frisk luft, ny energi. Ladda om för att ta tag i en kul vecka!

MÅNDAG: Rutiner, som jag faktiskt längtat efter – nu är de äntligen här. Måndagsmöte med kollegorna, sedan “stor-möte” med Säker stil. Digitalt förstås men ändå sååå skönt att komma iväg till kontoret. Ut och iväg, komma in i “jobb-mode”. Tända ljus, göra en stor kopp kaffe och sätta mig tillrätta med datorn i min bästa Y-stol.

På agendan denna måndag? Massvis med kul idéer och planer! Att gå igenom pågående projekt, plåtningar, inspelningar, utvärdera veckan som gick, sedan status med kommande boken – och sedan också en himla rolig poddnyhet som vi släpper senare den här veckan, håll utkik. Det är en efterlängtad “lillasyster” till podden, eller “kusin” kanske man snarare kan säga?! Mycket pepp på att släppa detta.

Denna måndagseftermiddag klockan 13 – 14 ska jag göra en telefonintervju, som ska resultera i en större artikel om glasögontrender som jag gör tillsammans med Synoptik, som jag ju jobbar med. Ska slänga ett sista öga på trendrapporterna jag fått gå igenom inför detta. Även den förstås digitalt, här på kontoret, sedan en paus innan nästa möte klockan 15.00.

Måste sedan förbi Bookbinders för att kika på ett färgprov på en väv. Absolut sista turerna kring årets säsongsfärger, innan allt går in i nästa produktionsfas… Ännu ett roligt men lite läskigt beslut – men det landar i att lyssna på och lita på magkänslan. Och nej, det blir inte denna blå (se nedan) men det var en stark kandidat kan jag säga:

Målet denna måndagskväll är förutom rest-middag (helgens morotssoppa med kokosmjölk och kyckling till mig, Carbonara till barnen) att lägga mig i tid. Hur svårt ska det vara?! Kanske också ett hemma träning-pass. Är sugen på lite ny inspiration på den fronten!

TISDAG: Icke försova oss, kan vi väl börja med?! Jatack. Sedan har vi i Säker stil ett möte med Alcro, som är partner i podden, för att diskutera igenom en idé, jag ska också passa på att fråga om en kulör till kontoret, eftersom jag tror (!) att deras kulörexpert Yvonne är med i mötet. Haha, man får passa på när man får äran att träffa proffs.

Skrivtid avsatt på eftermiddagen, är i akut behov av detta så INGET ska få komma emellan. Kontoret, tända ljus, lugn och ro. Mysjobba, helt enkelt. Längtar!

Barnen får läxor på tisdagar, vanligtvis har Marianne simning och kommer hem sent, supertrött, men eftersom hallarna är stängda så är det paus från det. Alltså passar vi på att greja med läxor. Hennes läxor givetvis men det ska läsas högt för vuxen. Just det, har också en “läsutmaning” den här veckan med 20 minuter läsning / dag för 7-åringen och 9-åringen och mig själv, haha. Jag kan också i ett svagt ögonblick ha utlovat någon slags belöning till barnen, hmmm…?! Well well, belöning för läsning är ju en god muta, så att säga. Tänker jag.

ONSDAG: På med kreativitets-hatten, nu så! Dags att packa, plocka, fixa, skriva, piffa. Kampanjfotografering för Bookbinders, som jag stylar och gör tillsammans med fotografen Lisa Höök. Vi ska plåta fina nyheter och vårinspiration. Vi kör det hemma hos oss på Narvavägen, för att hålla det litet och enkelt och för att jag tycker att det är något fint och personligt att göra det där. Det är trots allt vårt lilla bolag, en stor studio och maxade locations är inte “vi”.

Sedan bokjobb, det ska skrivas presentationstexter, författar-texter och börja jobbas med utskick. Pirrigt!

TORSDAG: En 100% mötesfri dag i kalendern, halleluja så bra – jag ska försöka hålla det så. Alltså, älskar ju roliga möten men… Älskar också en dag då jag hinner jobba ikapp allt det vi diskuterar på dessa möten. Perfekt dag att boka in lunchpass med hemmaträning?! Ja, så gör vi! Hemma-pass klockan 11.30 får det blir, sedan en god lunch efter det.

FREDAG: HJÄLP! Inspelning! Jag får lite lätt panik av att tänka på detta men… Jag tar det. När det blir. Fredag. Helt enkelt. Puh. En dag i taget, var sak har sin tur. Och sedan väntar ju trots allt den där lördagsfriden.

LÖRDAG & SÖNDAG: Förutom en liten jobbgrej på söndagen, ett Instagram-inlägg kring Säker stil som ska publiceras, så ser det ut att bli en skönt ledig helg. Ännu en. Ja, man börjar onekligen vänja sig vid detta planlösa. Vi som annars har så mycket planer på helgerna. Eller planer och planer, men familjemiddag med kompisar med barn och sådant, det brukar vi ha kanske en ELLER två kvällar. Men icke nu. Japp, jag njuter faktiskt så länge det varar.

Helgens träningsmål? Ett pass på lördag och ett på söndag. Apropå ovan, så finns ju faktiskt inga ursäkter till det nu. Bara att köra! Lördag morgon och söndag morgon, helst före frukost, fast med typ en banan eller så i magen?! För helgfrukosten smakar ju ännu godare sedan efteråt

Barnen är helt inne på pärlor efter jullovet, så jag klickade hem nya pärlgrejer som jag hoppas har kommit vid det här laget. Så det blir även pärlverkstad hemma. Fram med strykjärnet alltså. Det åker annars inte fram jätteofta hos oss, haha.

Hoppas att du får en fin start på veckan. KOMMENTERA GÄRNA!

39 reaktioner till “Måndagsrapporten – och en måndagarnas måndag!

  1. Hej Lena, vad tråkigt att du känner så! Tack för länk också, ska genast in och läsa. Följer och hejar på (och har ju ofta länkat till henne!) UnderbaraClara men just detta inlägg hade jag missat. Och skälet till att jag under min ledighet inte besvarade alla kommentarer, är för att jag, tja, helt enkelt var ledig från vissa delar av min plattform. Viktigt för återhämtningen, men jag ser ju nu i efterhand att det kanske var fel del att vara ledig från? Jag lär mig, och tänker på ett annat sätt nästa gång! Bästa hälsningar från Ebba

   1. Jag tror inte nagon av dina läsare förväntade sig att du skulle svara pa var kommentar. Det de flesta fragade efter var hur ni tänkte när ni akte pa inte bara en utan tva resor mitt i radande pandemi. Instagramklippen fran Sälen har tagits bort och svaren du ger är mer ursäkter för att du inte svarat da du hade “ledigt”. Att sedan med denna kritiken i ryggen spela tennis ganska frekvent, (ja, tennishallar i Stockholm är tydligen öppna men det innebär ju inte att man maste spela) det känns i alla fall för mig som om du/ni ännu inte insett att det är skarpt läge nu och att alla maste ta sitt ansvar.

 1. Jag börjar undra hur dumma du Ebba tror att vi läsare är? Att vi bara ska glömma bort allt vi kommenterat och frågat om men som du bara ignorerar och sen ska vi glatt fortsätta läsa om annat.

  1. Hej Josefina, tack för din kommentar! Oj, om du bara visste hur mycket jag uppskattar allt engagemang – få saker gör mig så ledsen som när folk inte förstår att uppskatta just det: Engagemang! Och känslor. Jag har svarat ikapp på så många kommentarer jag bara kunnat hitta, bokade faktiskt av ett långt möte (och en telefonintervju) för att bara kunna ägna tid åt detta. Sedan hoppas jag OCKSÅ att jag får fortsätta skriva om “andra saker” också, för det är ju vad jag längtar efter! Men givetvis, vi lever i en speciell tid och det ÄR enormt viktigt att använda sin plattform till rätt saker. Jag förstår att jag formulerade mig fel kring vårt jullov och ser i efterhand hur det uppfattades, är verkligen ledsem för det! Ha en fin vecka! Bästa hälsningar från Ebba

   1. Tack för att du svarar nu:) önskar dig också en fin vecka:)

 2. Du tänker alltså inte bemöta alla kommentarer du fått? Jag misstänker att jag är långt ifrån den enda av dina läsare som inte tänker stötta verksamheter som inte delar mina värderingar. Man kan tycka olika om det här med att resa under pandemin och det respekterar jag, men jag respekterar inte en verksamhet som försöker sopa jobbiga saker under mattan. Det är trots allt det du representerar, en verksamhet. Eller flera, om man nu räknar med Bookbinders och företag som gör samarbeten med dig.

   1. Hej Camilla, tack för din kommentar – jag förstår verkligen att du instämmer med Emelie, jag har nu jobbat ikapp rejält och svarat på så många kommentarer jag bara kan! Bästa hälsningar från Ebba

 3. Wow. Du kan alltså inte ägna 5 min åt att bemöta kritik (väldigt tänkvärd och välformulerad sådan dessutom) som du själv lovat att bemöta, men du vill gärna att vi ska köpa köpa köpa dina grejer. Ok, då är bloggen inte för mig. Kärlek till alla som lämnat så vettiga kommentarer om solidaritet och ansvar under pandemin, väldigt fint att läsa. Tänk om du Ebba, med din möjlighet att nå ut till många, hade kunnat vara en del av det.

  1. Hej Hanna – och TACK för din kommentar och för att du läser! Jag har besvarat i princip alla kommentarer, låg efter med detta och är verkligen ledsen för att det blev så, jag förstår att det uppfattades fel och det känns sjukt tråkigt såklart. Men som sagt, jag förstår. Gör om, gör rätt helt enkelt! Och jag – hur konstigt det än låter – instämmer i att ge kärlek till alla välformulerade inlägg och kommentarer. Som du skriver, väldigt fint att läsa. Bästa hälsningar från Ebba

   1. Vad är gör om och gör rätt? Resandet har du ju redan gjort, pandemi eller inte. Många, framför allt, influenser verkar strunta i de rekommendationer som FHM går ut med och gör precis som vanligt. Det skall laddas batteri både här och där. Många stannar hemma solidariskt och föregår med gott exempel.

 4. Här kommer ett tips på ett sätt att få lite inspiration och variation på hemmaträningen – låt slumpen avgöra!! Går att göra på lite olika sätt, men två enkla kommer här:
  – använd en kortlek, bestäm innan en övning per färg (tex spader- upphopp, hjärter armhävning osv..) släng gärna in några specialare tex ess=10 burpees. Sen är det bara att köra igång, dra ett kort och gör så många reps som siffran visar av just den övningen (dvs spader 7 = 7 st upphopp) sen är det bara att fortsätta dra kort tills kortleken är slut eller efter en viss tid man bestämt innan. Svettigt och kul!
  – liknande upplägg funkar med tärningar då bestämmer man helt enkelt vilken övning varje siffra representerar och slår sen tärningen en gång för att slumpa fram övning och sen en gång till för hur många reps

  Viktigast är att inte fuska utan göra exakt som tärningen/korten visar – även om man får alla spader på raken 😅

 5. Men alltså ni som fortsätter kommentera, ta det lugnt! Gå vidare i era liv. Ebba har erkänt att hon gjorde fler. Släpp det. Lägg energi på något annat. Andas in, andas ut. Jag var också irriterad över nonchalansen men alla kan göra fel. Ni gör inget produktivt i att fortsätta skriva samma klagomål.

 6. Hej Ebba, jag följde med kommentarerna till ditt förra inlägg. Jag tycker egentligen inte att du (eller någon annan) är skyldig att redovisa och svara på alla kommentarer. Vi gör väl alla så gott vi kan i den här märkliga tiden tänker jag. Däremot märkte jag att jag efter ditt jullov blev irriterad över dina inlägg på insta som var fyllda med stress, icke-peppad inställning, skrynklig sweatshirt och annat som inte alls passade ihop med att du, i motsats till de flesta andra, fått ladda dina batterier … Så ja, uppenbart väldigt viktigt att tänka på ordval och vilka signaler du vill ge. Samtidigt så inser jag att du nuförtiden har en lose-lose situation, d.v.s. du får kritik oavsett hur och vad du säger.

 7. Men Ebba, vad håller du på med? Du ber om ursäkt för att du inte svarat på kommentarer men inget kritisk inlägg om ditt egna agerande med alla resor under jul och nyår. Du bara låtsas som ingenting och kör på med dina meningslösa veckorapporter som passar bättre på ditt kylskåp än i bloggen. Suck!

  1. Hej “Ebba är hopplös!” – tack för din kommentar, vad tråkigt att du tycker att mina veckorapporter är “meningslösa”, men min tanke är i alla fall att inspirera och peppa, samt att strukturera upp veckan. Ha en fin sådan! Bästa hälsningar från Ebba

  2. Instämmer i dina tankar om veckrapporten. Blir tillräckligt stressad av min egen veckas to-do-lista, än mindre läsa om andras. Däremot gillar jag att läsa Ebbas övriga inlägg med allmänna reflektioner kring livet i en småbarnsfamilj.

 8. Hur menar du Ebba, “att det uppfattades fel? ?
  Vi har inte “uppfattat” fel. Vi har läst att du rest från Stockholm till Skåne. Från Skåne till Sälen.
  I en tid när vi ombeds att inte göra icke nödvändiga resor.
  För att bekämpa pandemin och virusets spridning är vi beroende av att alla är solidariska – hela tiden.
  Inte att “ja ja vi gör så gott vi kan….var och en väljer som den vill.” Det handlar om liv och död.
  Det gör faktiskt det. Vi har mer än 10 000 döda i vårt land och en smittspridning som är alarmerande i Skåne. Menar du då att problemet är hur vi UPPFATTAR ditt resande ? Är det dina läsares uppfattning som är problemet?

  1. Hej igen Jessica! Yes, jag fortsätter besvara här så fort jag kan – för att inte halka efter, vilket jag gjorde under mina lite mer nedkopplade dagar. Som jag skrev, inser verkligen att det blev fel! Detta handlar ju om oerhört viktiga frågor. Och som svar på din fråga, nej, det handlar givetvis inte om hur det uppfattades (trots att jag helt ärligt tolkade det, utifrån regeringens presskonferens, som att det var okej att på ett säkert sätt träffas, om den möjligheten fanns, vilket vi hade i och med eget boende) utan det handlar om ett agerande. Jag förstår och jag tar till mig! Ha en fin måndagskväll! Bästa hälsningar från Ebba

 9. Jag tror att det många av oss som kommenterat menar med att bemöta kritiken betyder att skriva ett inlägg om hur du/ni resonerade och framför allt vad ni kommer ändra framåt.
  Nu skriver du ju “tråkigt att du känner så. Jag förstår nu att resorna var fel i mångas ögon.” Alltså inte i dina ögon. Det är INTE att bemöta kritiken. Det gör det hela ännu mer nonchalant, sättet du hanterar det på nu och förstärker även bilden att det är ok för dig och din familj att bryta restriktionerna för ni behöver få ladda batterierna. Där tror jag som någon skrev att ni har lite att lära av pöbeln, hur man laddar hemma och lär sig ta vara på de små stunderna och koppla av i det lilla när det är ledighet.

  Som jag ser det så var EN resa ner till Falsterbo illa men att sen direkt efter det resa upp till stugan i Sälen till dina föräldrar (antar jag) efter att de varit med din syster med familj. Och oavsett vilka som var i stugan så var det dessutom i samma veva ett stort coronautbrott bland personal i Sälen före ni valde att göra så här. Vårdförbundet gick ut och vädjade den 30 december om att inte resa till Sälen.

  Samtidigt blir det lite skenheligt att skriva “Jag fick även en del frågor om Sälen-tips för barnfamiljer, men det är inget jag kommer skriva om här med tanke på rådande läge.” Som ett alibi att du minsann inte uppmuntrar folk att resa dit. Kontentan av det är dock att det är ok för dig och din familj att resa dit, men inte andra. Det är genomgående detta berättigande för dig och din familj, entitlement ett bra ord som någon skrev.

  Undrar även hur du tänker kring det här med att det inte råder reseförbud. Behövs verkligen ha ett lagstadgat förbud (som Sveriges lagstiftning i nuläget inte tillåter) för att hålla oss hemma? Räcker inte FMH med flera myndigheters restriktioner? Vad är det som gör att just du får bryta mot dem? Trafikverket gick ut precis före jul och vädjade till alla att hålla sig hemma då bilresor kan medföra personskador. Förstår man då inte hur otroligt pressad situationen är? Och detta skrev många till dig redan när ni valde att göra Falsterbo-resan men ändå blev det ännu en resa. Obegripligt och otroligt respektlöst.

  1. Hej igen Louise! Jag är ledsen att det uppfattades fel att jag var tydlig med att jag INTE vill skriva om tips, samt att du anser att mitt agerande här är, som du skriver “obegripligt och otroligt respektlöst”. Jag försöker svara så gott jag kan, och återigen, jag tar till mig av detta ska du veta. Det är inget jag tar lätt på. Bästa hälsningar från Ebba

   1. Hej igen Ebba!
    Jag tror inte att många av de som kommenterade menade att du skulle besvara varenda en kommentar enskilt, det är ju oerhört arbetsdrygt och självklart att du inte ska göra på semestern! Ett inlägg när du var tillbaka på jobb eller när du skrev från Sälen är nog det de flesta menade, särskilt som du besvarar de flesta kommentarer på ett liknande sätt, vilket är fullt förståeligt med den stora mängden.

    Det jag tror att förvånar många inklusive mig är att du ju fick denna kritik redan vid Falsterbo-resan gällande hur ni hade valt att tolka restriktionerna och att du ändå efter den kritikstormen valde att göra ytterligare en resa och sedan ursäkta det med att du nog inte förstod att ni tolkat restriktionerna fel håller inte.

    Du skriver att du är ledsen att jag anser att ditt beteende var obegripligt och respektlöst men det är ju att lägga över det på oss som kommenterar detta, inte att du tar ansvar för ditt beteende utan att det är vi som anser att det var så, inte att du tar ownership för att det var så.

 10. Som lärare blir jag så himla glad att du också läser. Vi vuxna måste vara läsande förebilder. Ibland läser jag i egen bok när min klass har tyst läsning. Ha en fin dag! Med vänlig hälsning, Malin Koski-Vähälä

 11. Jag tycker min syster sa en vettig sak. ” En influencer bör föregå med gott exempel och göra rätt men du som läsare kan också bara strunta i att följa dem (kommentera)om det inte passar dig. De jag (min syster) däremot anser ska följa rekommendationerna är de personer som är folkvalda till exempel våra riksdagsledamöter.

  1. Hej Tina, tack för din kommentar – så sant, fast jag tycker att vi alla ska försöka föregå med gott exempel, alltid, eller göra så gott vi kan. Jag förstår att jag inte gjorde så den här gången. Att de folkvalda inte gör det är ju onekligen allra mest förvånande. Bästa hälsningar från Ebba

 12. Tycker du behöver hjälp av ett kommunikationsproffs för att få ordning på bloggen här.

  1. Hej M! Tack för tipsen, men jag jobbar inte riktigt på det viset! Jag kämpar på med mitt eget här och eftersom det liksom är “min” röst och min egen plats, så vill jag inte ta in konsulter och annat! Bästa hälsningar från Ebba

   1. Kanske inte en konsult men någon annan som är duktig på hur det funkar med relationer och förtroende på sociala medier, både ur företagsperspektiv som varumärke och även andra synsätt. Detta är ju ett ganska stort och aktuellt ämne numera så det går säkert att hitta hjälp, råd och tips utan att behöva anställa någon för det.

   2. Nej förstår att du inte vill involvera någon annan men det går väl inte direkt toppen som det är nu med bloggen, eller vad tycker du själv? Du är superduktig skribent, kreativ med böckerna, smart med andra delar av din karriär(säker stil var ju ett nytt koncept, gravidboken -ingen kändis hade väl skrivit en sådan innan, kungaprogrammen) så vet du, det kanske kan vara ok att du inte fixar detta? Nina C. skrev o gjorde en avbön på sin blogg o motade därmed Olle i grind, Sandra B. svarade klokt om samarbeten så att hennes följare köpte konceptet..det är bara några exempel.

    Det går att vara superkompis med följarna o samtidigt göra en del, i vissa ögons konstiga val, men då måste det hanteras. Eller var försök inte vara superkompis och du har mer utrymme till att inte behöva besvara ngt alls.

    Flera skriver här att du inte har ngt ansvar. Så klart du inte har det! Fast vill du sälja reklamutrymme till din blogg/sociala medier bör du ändå fundera på trovärdigheten och vad det betyder för dig samt för dina följare. Det går liksom inte att låtsas att du själv gillar fula ECCO skor när du aldrig går i dem privat, eller att du använder ngt billigt märke när du o Emilia i podden fnyser åt att ngn ska köpa en väska för 15 000.

    Sofie F sade i hennes podd att hon pallade inte vara personlig i bloggen för att hon fick så mkt kritik. Så hon fyller bloggen med ytlighet för det gillar alla o ingen klagar. Det finns alltså alla möjliga vägar att gå! Välj en!

 13. För snabb hemmaträning (eller ute med för den delen, om man har några minuter över och inte har något emot att framstå som lite knäpp;)) så rekommenderar jag Melissa Wood Health. Vad gäller hur man anpassar sig efter pandemin så kommer det alltid vara någon som tycker att man gjort fel och skulle gjort mer. Ha en fin vecka!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.