Kungligt lördagsgodis – och en (viktig) NEDRÄKNING!

Jo, men vi tar och vinkar in läslovet och helgen med hjälp av kronprinsessan…

Ingen superspäckad kunglig vecka men det finns ändå en hel del roligt att spana in. Dessutom en viktig nedräkning som snart börjar! Apropå nedräkning, så börjar vi med att skänka ansvarige horologen på Windsor Castle en tanke denna helg, då de närmare 400 (!) klockorna på slottet ska ställas om en timma – för hand. Varenda. En.

Fjodor van den Broek är den som utför jobbet på Windsor, på Buckingham Palace har han en kollega som utför samma jobb. Och stämmer då myten om att klockorna i köken på Buckingham Palace och Windsor går hem minuter före, alltid? För att maten absolut inte under några omständigheter får vara sen? Yes, enligt den här artikeln på BBC – där de intervjuat hov-horologen – så stämmer det.

Okej, vi börjar i en ursnygg kavaj, nämligen den här blå kavajen som åkte på när kronprinsessan, tillsammans med prins Daniel, i veckan besökte Rinman gymnasium i Eskilstuna. Detta under parets länsbesök i Södermanland…

Sådan härlig look, vi pratade JUST om detta i podden som vi släpper nästa vecka med ett specialavsnitt om höstens palett! Att det är påfallande mycket av just den här nyansen av blått – gärna stylat med svart. Ursnyggt! Långa halsbanden är en Victoria-favorit den här hösten:

Väl inne i skolag så assisterade kronprinsessan kungligt hos en klass som hade äppeltema i hemkunskapssalen. Är det en äpplesvarv, för övrigt? Åh, en sådan skulle man ha hemma!

Det är ingen hemlighet att Valentino-väskgarderoben hos kungligheterna är välfylld, den här åkte med till Eskilstuna:

Förra veckan var det ju en ljusblå variant av väskan, mot manchesterkostymen:

Blått är ju en återkommande favorit i kronprinsessans garderob, jag tänker inte minst på de vackra lysnings-klänningarna, den Klein-blå draperade och den isigt ljusblå. Minns ni?!

…Och den ljusblå, på en av de FYRA lysningsmottagningarna. Ja, absolut hopplös kunskap men såklart minns man att det var just fyra lysningsmottagningar?! Åh, den härliga bröllopsyriga våren 2010, sådan kontrast mot våren 10 år senare:

Åter till veckan som gick. Paret besökte också Kullbergska sjukhuset i Katrineholm, här ser vi en glad kronprinsessa kliva ur bilen i regnet på väg dit:

Vi kliver vidare till Danmark, även där var kungligheterna ute och jobbade i regnet. Här ser vid Mary vid 50-årsfirandet av  Den nya Lilla Bältsbron:

Stilsäkra Mary, som alltid lyckas se chic ut även i regn och mössa. Notera proffsiga paraply-hållaren, som vi ser bättre om vi zoomar ur något:

Hon tog också emot David Beasley, chefen för FN:s livsmedelprogram som ju är årets mottagare av Nobels fredspris. Här ser vi Beaslys kungliga audiens på Amalienborg:

Kronprinsessan Mary var i veckan också med och kickstartade World Hour 2020:

World Hour 2020 handlar om att sprida kunskap i skolor om de 17 globala hållbarhetsmålet, som i (väldigt) stora drag syftar till att utrota fattigdom, stoppa klimatförändringar och skapa fredliga och trygga samhällen. Här ser vi kronprinsessan vid “lanseringen” av kampanjen, i Köpenhamn:

Vi fortsätter med en urtjusig stålgrå look på Margrethe, från öppningen av Folketinget. Färgen! Knytblusen! Hatten! Örhängena! Love it all:

Vi har inte sett så mycket av danska drottningen denna höst, tråkigt men fullt förståeligt med tanke på läget i världen, och landet – men såhär stilig var hon i slutet av september på en prisutdelning:

…Då med samma vackra jacka. Säger det igen – färgen! Wow, så härlig! Från en mäktig drottning till en annan…

Så, till nedräkningen: 15 november smäller det kungligt! Då kommer äntligen säsong 4 av Peter Morgans mästerverk “The Crown”:

Detta märkliga mörka år då det mest är framflyttat eller inställd blir man ju lite extra lycklig över detta. Som jag längtar. Så, vad vet vi? Jo, Olivia Colman är fortfarande drottningen i säsongen som har sitt avstamp i slutet av 70-talet. Helena Bonham Carter spelar fortfarande skandalomsusade prinsessan Margaret och fenomenala Gillian Anderson dyker upp som Margaret Thatcher och får då givetvis en viktig roll – mmm, bådar gott detta!

Prinsessan Diana spelas i NÄSTA säsong (rättelse här, tack!) av 30-åriga australiensiska skådespelaren Elizabeth Debicki. Nu är det fortfarande Emma Corrin som spelar den unga ogifta Diana Frances Spencer.

Här nedan ser vi Emma Corrin i nya säsongen, som alltså har premiär om tre veckor ungefär. Kanske inte superlikt men vad gör det? Äh, inte särskilt mycket, tycker jag. Det är en dramatisering och att haka upp sig på hur lika karaktärerna är verkligheten är ju inte det viktiga. Det viktiga är att det är en svindlande välgjord, pampig och underbar serie – där man får lära sig massor om modern historia som format Storbritannien – och som bygger på verkliga händelser, i en på många sätt väldigt overklig familj!

…Och vi vet också att detta blir Olivia Colmans sista säsong, säsong 5 och säsong 6 är det ingen mindre än Imelda Staunton som tar över kronan. Japp, för oss “Downton Abbey”-fans bättre känd som Lady Bagshaw. Mycket bra castat tycker jag:

Foto: Jonas Ekströmer / TT, foto: Mads Claus Rasmussen / TT, Emil Helms / TT

KOMMENTERA KUNGLIGT GÄRNA! Hur mycket ser DU fram emot “The Crown”?!

10 reaktioner till “Kungligt lördagsgodis – och en (viktig) NEDRÄKNING!

  1. Är det inte först i säsong fem som Elizabeth Debicki tar över som Diana? Nu i säsong fyra som kommer är det väl fortfarande Emma Corrin (på bilden) som spelar Diana? Och jag håller med dig – Emma Corrin är kanske inte superlik Diana. Men mer lik än vad Olivia Colman är drottningen i alla fall. Ska hur som helst bli en härlig säsong. ❤️

  2. Så roligt att du nämnde stackars paraplyhållaren. På bilder som kom tillsammans med den du la ut har jag och min man funderat över vem som blev mest våt, paraplyhållaren eller kronprinsessan. Han vill ju liksom inte stå för nära så man anar att droppet som blir ytterst på spetsarna faller rakt ner över Mary.
    Tack för ett nytt härligt svep! De är så bra!

  3. Kan även tipsa om en annan kunglig serie, som jag hoppas kan ses även i Sverige. Atlantic Crossing på NRK, där Sofia Helin spelar prinsessan Märtha. Den handlar om hur kronprinsparet fick fly till USA under ockupationen av Norge.

    1. Det jag gillar bäst med din blogg är dessa kungliga svep👌😍 sen älskar jag The clown, blir perfekt i dessa mörka tider!

  4. Har inte sett The Crown. Men drottningar på tv4 så bra o kul. Ser att man kommer ihåg rätt mycket från historia i skolan som är ganska längesedan. Fint svep Ebba. 😍

  5. Jag förbereder mig genom att se om säsong 3. Lika bra andra gången. Särskilt avsnittet om gruvolyckan är sevärt. Och Helena Bonham-Carter är bara underbar!

  6. Ser väldigt mycket fram emot nästa säsong av The Crown! Men Imelda Staunton… hm. Vet inte om jag kommer att lyckas skaka av mig tanken på henne som Dolores Umbridge i Harry Potter och Fenixorden… mycket tveksamt! 😀

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.