Kungligt fredagsgodis – och kungligt blått som gör gott

Kungligt fredagsgodis och om jag sa att vi förra veckan behövde lite FLÄRD och guldglitter över vår vardag, så behöver vi det kanske ännu mer den här veckan?!

Jamen dåså. Vi kör igång! Jag ska se vad jag kan bjuda på. Några spoilers för UNDERBARA nya säsongen av “The Crown” vågar jag mig inte på ännu MEN visst är det underbart med Diana, åh, vad man vill analysera detta öde, gärna i timmar…

Vi lämnar England och dåtid för hemmaplan och härtid. Kronprinsessan (foto Kungliga Hovstaterna) uppmärksammade Världsdiabetesdagen 2020 med att bära armbandet “blå knuten”, till stöd för diabetesforskningen:

I övrigt, digitala möten för de kungliga – liksom för många andra. Jobba hemifrån i mesta möjliga mån gäller även på slottet, givetvis. Här ser vi kronprinsessan och prins Daniel i digitalt möte med Mikael Brännvall, verkställande direktör för Svensk scenkonst:

Och kronprinsessan hade också en digital avstämning med Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström, som berättade om fondens arbete:

Victoria fick också en uppdatering kring Rosa Bandet-kampanjen, som ju Kronprinsessan är beskyddare för, samt även om betydelsen av stödet till forskningen. ÄLSKAR att hon antecknar, jag måste ju skicka en liten Bookbinders-order till Haga slott?! Hmm, undrar vilken färg som skulle passa bäst?

Här ser vi kronprinsessan med 2018 års rosa band, designat av Bea Szenfeldt:

…Och här med 2017 års rosa band, designat av ingen mindre än smyckesdesignern Efva Attling:

Slutligen, med årets Rosa band, som för övrigt fortfarande sitter kvar på min kappa. Där ska det få sitta, för det är ju den bästa rosa accessoar man kan bära, i oktober såväl som alla andra månader.

…Själv dukade jag upp en Nobel-inspirerad dukning hemma i veckan, jorå, mitt på blanka dagen och på en onsdag! Detta för ett kommande reportage, inför jul- och nyårshelgerna. Istället för att ställa in, så ställde jag om. Dukade upp hemma på köksbordet, fixade med blommor som jag köpte ute på torget vid Karlaplan, använde porslin hemifrån och gamla silverbestick och mängder med småvaser. Och för sex personer, vilket väl är ungefär så många man kommer vara på nyårsfirandet i år? Så, på ett vis VÄLDIGT långt från Nobel – men ändå inte.

Detta gav mig en anledning av spana tillbaka i arkivet på underbara Nobel-dukningar genom året. Jag bjuder på en liten kavalkad och börjar med 2015, då floristen Per Benjamin bjöd på ett hav av nejlikor i sju olika färger…

Mängder med nejlikor. Älskar detta! Äääälskar också alltid att blanda nejlikor i rosa, aprikos, rött och vitt!

Nejlikorna var, som traditionen bjuder, en gåva från staden San Remo. Detta är en lång tradition som Nobelstiftelsen har tillsammans med San Remo stad, för att fira Alfred Nobels minne eftersom han bodde i San Remo i många år. Något som blev kritiserat, med tanke på hållbarhetsaspekten i att flyga hit sådana mängder med blommor, mer om detta under hashtaggen #blomsterupproret som Hanna Wendelbo drog igång för att få till mer närodlade blommor på Nobel? Jag tror mycket väl att hon kan få gehör för detta framöver!

2013 var det vintrigt krispigt ljust med inslag av lila på borden…

Är det någon som minns (eller nån som glömt, snarare) de enormt maffiga rosen-bollarna från 2014? Som rosa blomstertårtor nästan?!

Det heter säkert något annat på florist-språk men det var verkligen stora bollar (och bågar, som broar) av rosor. Här ser vi förberedelserna…

Och här ser vi “broarna” av rosor framför kronprinsessan. Faktiskt ett arrangemang som gav den här härliga frisyren allvarlig konkurrens:

Rosorna gick i rött och rosa och här ser man tydligt hur arrangemangen verkligen tog för sig, på ett fantastiskt vis:

Sedan var det ju extra härligt att kronprinsessans kreation av Pär Engsheden var som den maffigaste rosenröda mästerverk man kan föreställa sig…

Nej, det går inte att lämna denna klänning utan att titta på EN bild till:

Lika minnesvärt var 2010, än idag svårslaget – med “provrören” med skira blommor i:

Vi fortsätter med 2016, som OCKSÅ var underbart:

Det har inte ALLTID varit överdådigt mycket blommor. Såhär såh det ut 1994. Äpplen! Tja?!

…Och såhär såg det ut när bordet var dukat ifjol – 2019 – just timmar före gästerna skulle anlända.

De där chokladpengarna försvinner ju ALLTID, har själv lyckats få med några hem till barnen, haha. Men hur står sig blommorna så bra? Jo, det är svalt inne i Blå hallen – vilket är bra för blommorna!

Usch, så sorgligt att det inte blir något dukat alls i Stadshuset den 10 december i år. Ja, det finns mycket som är BETYDLIGT mer sorgligt, givetvis, men ändå. Usch, så ofattbart trist utan festernas fest som lyser upp Nobel-mörkret. Och inte bara det, alla barnens lucia-firandet och allt annat som nu ställs in. Med all rätt, absolut, missförstå mig inte – men tråkigt kan man ändå få tycka att det är…

…För ovanlighetens skull fanns det också en fin, bra bild på ett kuvert. Kul att se! Åh, vad man älskar Nobelservisen av Karin Björquist ändå. Så vacker, inte sant?

Och jo, det dukas faktiskt med linjal – om nu nån ens trott nåt annat?

Foto: Jessica Gow / TT, Jonas Ekströmer/TT, Fredrik Sandberg / TT, Anders Wiklund / TT, Jan Collsiöö / TT

Nog med kunglig flärd, nu kör jag igång denna fredag. Måtte det bli en bra sådan, för mig – och för dig därute. Nu håller vi i och kämpar på. Tillsammans. KOMMENTERA KUNGLIGT GÄRNA!

11 reaktioner till “Kungligt fredagsgodis – och kungligt blått som gör gott

  1. Så härligt med kunglig flärd till morgonkaffet i dessa tider! Önskar dig en härlig fredag!

  2. Jag kan ha fel, men visst har även Gunnar Cyrén varit delaktig i designen av servisen? Glas och bestick, kanske?

  3. Härligt att se tidigare nobelfester. Vi kommer säkert att fira smått i många vrår även i år. Hoppas att pristagarna blir extra promotade 2020, risk annars att dom blir lite bleka i historieperspektivet. Kanske bara jag som inte tycker jag har lika mycket koll på årets pristagare? Allt ljus på pristagarna 2020 redan nu.Gillar att vi får se flärd 2020 även om det är second hand.

  4. Underbart med ett härligt kungligt inlägg till förmiddagskaffet. Behövde verkligen det idag när vädret är höstgrått och coronaångesten hänger över en. Tack för att du fortsätter med dessa inlägg 🙂

  5. Det är lätt att bli uppslukad av The Crown. Man vill bara se mer. Vill tipsa om dokumentären Diana in Her Own Words som också finns på Netflix. Den ger perspektiv. Underbart att hon omedelbart älskas av ett helt folk men den förälskelsen är ju lika läskig som den är underbar. Ett livsöde man inte ens önskar sin värsta fiende.

  6. Klart du ska skicka Bookbinders till Victoria! Nån blå eller rosa kanske 😃👍🏼

  7. Härliga tillbakablickar, fina bilder men tycker lite synd om vår kronprinsessa som inte verkar ha ett höj och sänk bart skrivbord

  8. Älskar de kungliga inläggen! Kan tipsa om boken ”HRH” från Elizabeth Holmes om du inte redan känner till den, verkar riktigt härlig om man gillar brittiskt kungligt mode!

  9. Det är olämpligt att skicka gåvor i kommersiellt syfte till kungligheter, så det skulle jag avstå…

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.