Kungligt fredagsgodis – i rutigt, grönt och blått

/ Innehåller affiliate-länkar, produkter valde av mig /

Först och främst, kul att boktipsen nedan var uppskattade! Och sedan: Vi MÅSTE börja med kronprinsessan Marys vallmoröda klänning, med svart bälte, på väg in till prisutdelningen av Nordiska rådets litteraturpris, för barn och unga. Och priset för bästa barn- och ungdomsbok gick till svenska författaren Elin Persson för hennes debutroman “De afghanska sönerna“!

Elin Persson tog emot priset ur kronprinsessans hand, i en direktsänd prisutdelning från Skuespilhuset i Köpenhamn…

Jamen, vi får väl väl också tacka kronprinsessan som även hon satte FÄRG på sista dagarna i oktober (innan de förmodligen stack iväg på höstlov) men denna härliga jacka – och jag tycker därför att vi fortsätter där, i denna kungliga fredagsgodispåse, som innehåller både gamla godbitar och nya, otippade smaker. Vi kör…

Kronprinsessan och prins Daniel besökte Folkhälsomyndigheten i Solna i veckan som gick! Här hälsades de välkomna av generaldirektör Johan Carlson…

Är det möjligen ännu en jacka från Stockholms stadsmission Remake? Som den vi såg för ett par veckor sedan, i form av denna “alla nyanser av grått”-favoritlook?

Tips, på ARKET såg jag detta silvriga halsband i samma stil – dessutom 15% på alla nyheter i helgen, hos ARKET.

Under jackan bar hon helsvart, en kortärmad polo och kostymbyxor – vilket syntes senare under besöket, när paret fick en presentation om hur myndigheten jobbat under pandemin och planerna framåt.

Passar på att ge ett tips till, apropå rutigt: Den här superfina från ARKET i mossgrönt. Så höstsnygg med kostymbyxor och boots. Ok, vi drar vidare i det kungliga flödet…

Nästa look vet jag definitivt var den kommer ifrån, för kavajen hänger även i min garderob. Och används flitigt. Underbar ullkavaj från Acne och jag älskar den! Kronprinsessan har också de matchande kostymbyxorna, uppenbarligen ett bra köp med tanke på hur mycket vi sett dem.

Tips, om du är på jakt efter liknande look eller en rutig kavaj (som onekligen är en garderobhjälte): Den här pärlan från & Other Stories. Rodebjer har också fått till en fullträff med sin rutiga kavaj denna säsong. Tipsar också om Indiskas rutiga klänning här.

Att återanvända passade onekligen extra bra vid detta tillfälle. Kungen och kronprinsessan var med på Världsnaturfonden WWF:s årsmöte. Kungen delade ut utmärkelsen “Årets Miljöhjälte för natur- och klimatinsatser” till professor Johan Rockström…

Ja, en favorit som vi sett många gånger förut och – hoppas jag – kommer se många gånger igen. Här ovan med en vit sidenblus under, här nedan med slät T-shirt…

…Och här nedan, ytterligare en variant. Åh, nu längtar jag hem efter att använda min rutiga ullkavaj också.

…Det är ju något visst med kungligt och rutigt! En snabb arkiv-snegling innan vi går vidare…

…Och den som bemästrar rutigt som en drottning bör, hon har ju tråkigt nog varit inlagd på sjukhus. Usch, oktobers tråkigaste kungliga nyheter. Första gången på evigheter som drottningen är sjuk – och hovet rapporterade att det var “av praktiska skäl” hon stannade över natten på sjukhus. Men givetvis ändå en väckarklocka – och lika djupt imponerande som fascinerande, får man säga, att världen skakar till för att en 95-åring (!) ställer in en planerad arbetsresa och diverse uppdrag.

The Queen was back at her desk Thursday afternoon and undertaking light duties” – också ett underbart citat som säger väldigt mycket om världens mest hårt arbetande kunglighet.

Drottningen närvarade alltså inte fysiskt på klimatmötet i Glasgow, efter inrådan av sina läkare – men skickade ändå en hälsning (iklädd grön klänning) till världsledarna på plats:

En annan stilig drottning-look? Det bjöd Margrethe på, när hon tig emot Jens Stoltenberg på Amalienborg i veckan som gick:

Danska regenten och statschefen, drottning sedan 1972, alltid lika stilsäker med sina välmålade röda naglar, läppstiftet, signaturfrisyren och som så ofta, iklädd en välskräddad fodralklänning:

En till kornblå look bjöd Kate på under klimatmötet…

Tja, en klassisk Kate-look, en lite kapp-inspirerad klänning:

Kate var också ute på scout-uppdrag i Glasgow, för att uppmärksamma scouternas klimatinitiativ:

Vi återvänder till Danmark en snabbis igen! Margrete besökte i veckan också Tivolis balettskola, som den konstnärliga, kulturintresserade drottningen samarbetat med kreativt under många år…

Drottningen är scenograf och kostymdesigner – och föreställningen “Snödrottningen” (skrevs av H.C. Andersen 1845) ska alltså sättas upp av balettskolans elever i samarbete med drottningen…

Vi avslutar med en grå stickad look från kronprinsessan i Italien, som inte kom med i Italien-svepet. Men den är på tok för fin för att låta passera, eller hur? Victorias kungligt eleganta gest får också bli ett farväl och hurra för FREEEDAG!

Foto: Jonas Ekströmer / TT, Henrik Montgomery / TT

KOMMENTERA NU: Vilken look hade DU helst lånat för en dag?

6 reaktioner till “Kungligt fredagsgodis – i rutigt, grönt och blått

  1. Den grå alla dagar i veckan. Älsk på grått👌 Vet du möjligen var väskan hon bär i den looken kommer ifrån?

  2. Kronprinsessan är verkligen så snyggt klädd och så vacker! kostymen från Acne är min favorit

  3. Jättefint urval av bilder, Ebba! Det som slår mig är elegansen hos drottning Margrethe i sina fodralklänningar, drottning Elisabeths prydliga elegans och förstås hur väl kronprinsessan passar i mjukare material som stickat (cashmere) som mjukar upp henne utan att förta hennes pondus! Oversize kostymer och kappor med låånga, stora ärmar gör henne inte rättvisa utan får henne att se – nästan – utklädd ut. Materialens tjocklek är avgörande för rätt look.

  4. Det verkar inte som om varken danska (eller svenska) kungafamiljen åkt i väg på höstlov efter prisutdelning. Möjligen inte helt skamfritt att nöjesflyga under Glasgowkonferensen – och de har ju barn så de kanske även tänker så själva utan skamtrycket
    .

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.