Kunglig succé, Maximas hatt och Madeleines efternamn

En himla bra sak med DETTA är ju härligt mycket tid för kungliga spaningar. Vi kör ett maxat kungligt lördagsgodis – och börjar förstås med den mest maxade av dem alla…

Hallå Maxima! Äntligen lite mer Maxima i våra liv, det har varit alldeles för lite den här våren tycker jag. Här ser vi ett besök i Potsdam i Tyskland i veckan. Jippie! Drottningen valde ljust aprikos klänning och hatt som i Maximas garderob är en “helt vanlig tisdags”-look. Underbart.

Och mer då? Jo, ni har nog inte missat att prinsessan Madeleine ska till Bokmässan! Grattis Madeleine, det är superkul. Prinsessan är ju aktuell med barnboken “Stella och hemligheten”, som hon skrivit med Karini Gustafson-Teixeira och Marie Oskarsson. Prinsessans författarnamn?

Helt enkelt, Madeleine Bernadotte. Där “Bernadotte” egentligen inte är ett efternamn, eftersom medlemmar av svenska kungahuset av tradition inte har efternamn. En aktuell jämförelse är prins Harrys lille son Archie, som fick ett efternamn: Mountbatten-Windsor. Och ingen kunglig titel (då hade han inte haft efternamn). När de engelska prinsarna använder efternamn, så använder de istället sitt hertigdöme. Lille prins George skrevs alltså till exempel in på förskolan som George Cambridge, eftersom det är hans hertigdöme.

Men då prinsessan Madeleine och hennes barn ska vara en del av tronföljden, så har de inga efternamn. Jag trodde därför kanske att det skulle stått “Prinsessan Madeleine” på boken? Men coolt av Madeleine att rätt och slätt köra på Madeleine Bernadotte. Tja, sådana detaljer som vi kungliga nördar bryr oss om, men tack och lov inte alla, hehe…

Men visst är det praktiskt ibland, att ha NÅT att skriva på tröjan. Som när en kronprinsessa kommer till Jämtland en vacker maj-dag, som en del av sin landskapsvandring – och ska haka på en match parafotboll i Östersund! Då står det Bernadotte på tröjan, eftersom hon är ”av ätten” Bernadotte. OCH hennes man heter faktiskt Westling i mellannamn och Bernadotte i efternamn, enligt folkbokföringen – men det är han den enda i familjen att göra, som ingift man. För detta gäller inte (!) prinsessan Sofia. Ja, hjälp, det är en del traditioner och undantag här får man nog säga…

Hon körde järnet, helt enkelt! Och det ser ut som att hon har en tv-sändare på sig, så förmodligen får vi se en glimt av detta i antingen SVT:s eller TV4:s program (där jag är himla glad att min idé lever vidare!) i slutet av året…

Vi fortsätter med kronprinsessan Victoria som åkte museijärnvägen mellan Läggesta och Mariefred under landskapsvandringen i Södermanland. Åh Läggesta, där min kära kompis Ida sålde kaffe under gymnasiet, haha!

Alltså, hon är ju otrolig! Ja, min kompis Ida men också kronprinsessan. Snacka om superkraft. Längdskidor, snowracer, tåg, hajk – och till häst? Äh, inga problem. Allt tar hon sig för galant och med ett glatt leende. Här en ridtur vid Skottvångs Gruva…

Just det kronprinsessan, sedan ska kronprinsessan även paddla kanot och ja…” – “Kanot? Alright. Inga problem, vi kör”!

Hade de bett henne bungyjumpa nedför klippan hade hon säkert grejat det också, hur snyggt som helst. Vet för övrigt inte om det var meningen att hon fick paddla i er hyrkanot just från “Kanotkungen”? Men så blev det och det var ju passande. Trodde ni förresten det var slut där? Nej nej, det skulle köras tåg också – inga konstigheter!

Nä, okej, hon körde faktiskt inte tåget. Men hon körde hela besöket på ett femstjärnigt kronprinsess-vis som man måste älska. Dessutom med 100% säker stil i skjorta, jeans och vita sneakers:

Att kungligheterna har lika späckade kalendrar såhär års som vi vanliga dödliga, går inte att ta miste på. Sedan kanske inte din kalender är fylld med “hurling” men så är du heller inte drottning Silvia:

Här drämmer vår kära drottning till bollen i Croke Park i Dublin, spana in kungen som iakttar – han såg betydligt mer oroad ut när professionella hurlern skulle demonstrera den uråldriga irländska sporten…

Hurling var såklart inte det enda som stod på agendan under statsbesöket till Irland men jag vill ju bjuda er på godbitarna, därför lämnar vi nu Irland och sticker vidare till Stockholms slott där det varit…

…Dags för Dementia Foum X som drottning Silvia initierade 2015, tillsammans med bland andra Karolinska Institutet. Heja drottningen, så otroligt mycket bra hon gör kring dessa frågor! På plats var också prinsessan Sofia och exdrottning Sofia av Spanien, samt – i aprikos dräkt – prinsessan Takamado av Japan.

Kul att prinsessan Sofia stöttar drottningen här och engagerar sig även i frågorna kring demens. En hard working prinsessa, utan tvekan, som verkligen sett till att använda sin plattform. Dessutom full fart i prinsparets egen stiftelse, där de ju jobbar för en bättre klimat på nätet, mot mobbning och lyfter viktiga frågorna kring dyslexi. Heja!

Kläderna då? Stiliga allihop, såklart. Kan väl tycka att prinsessan Sofia som är snygg i typ allt, skulle kunna hitta “sin” look i sådana här sammanhang – och den måste inte vara en klassisk damig kostym.

Jag tänker till exempel på Meghans snygga “ton i ton”-looks, som med Hugo Boss-skinnkjol och sidenblus, som ju någonstans är en yngre variant av dräkten som man ser drottningen i här. Representativt, elegant men ändå coolt!

En annan look från prinsessan Sofia fick vi se när hon delade ut Worlds Childrens Prize på Gripsholms slott i Mariefred – och eftersom det lyfter frågor kring barnets rättigheter och demokrati, så var det ju helt i linje med hennes engagemang att vara på plats. Vi kollar in…

Svart dräkt, svarta klackar och välfönat svall! Här ser vi alltså prinsessan Sofia tillsammans med medlemmar ur barnjuryn inför prisceremonin…

I England bjöd drottningen på en isblå look under ett besök på Heathrow i veckan som gick. En härlig, klassisk drottning-look:

Underbart att hon fyllde 93 år i slutet av april – och hon kör på!

Det var långt ifrån enda engagemanget den här veckan (!) och här besökte hon ett jippo inne i London. Såklart med handskar, hatten och sin klassiska väska i högsta hugg:

Men nej, det slutar INTE där. Det var ju också Chelsea Flower Show och ingen Chelsea Flower Show utan kunglig glans:

…Och med denna härliga bild på kronprinsessan, kära vänner, tar vi och njuter av resten av helgen! Men FÖRST en viktig fråga: någon favorit-look från detta kungliga svep? Vilken gillar du bäst? KOMMENTERA!

Foto: Brian Lawless / TT, Jessica Gow / TT, Heathcliff O’Malley / TT, Jonas Ekströmer / TT, Pontus Lundahl / TT, Tolga Akmen / TT

31 reaktioner till “Kunglig succé, Maximas hatt och Madeleines efternamn

 1. Underbart! Tack Ebba, och krya på dig!

  Jag håller med dig, tycker att det borde stå Kronprinsessan Madeleine, eller faktiskt HKH framför. Är det ett försök till att göra sig “vanliga” faller det ganska platt tycker jag. Kunde lika gärna stått Victoria på tröjan eller varför inte bara Kronprinsessan? Bernadotte hör inte hemma där då det inte är ett namn som de använder.

  Victoria är underbar och jag tror hon kommer att bli en jättefin drottning en dag. Min favorit den här veckan är faktiskt hennes casual look.

  1. Fast de använder väl Bernadotte? Carl Philip använder det ju i Bernadotte & Kylberg och kallade inte Victoria sig Victoria Bernadotte bär hon pluggade i USA? Även om de nu inte formellt har ett efternamn så är det ju rätt logiskt och nog tycker jag att det är bättre än författarnamnet prinsessan Madeleine…

   1. Håller med dig, Flisan. Det är ju inte så konstigt att dom vill använder sig av Bernadotte som efternamn när dom tycker att det passar. Det känns säkert märkligt att kalla sig själv för prins eller prinsessa som man ju gör när man skapar något och ska sätta sitt namn på det. Man kan ju tycka vad man vill om vad som är korrekt eller ej, men det är väl så dom vill göra det.

 2. Victorias randiga skjorta är ju snygg, funderade på att köpa en själv häromdagen men tyckte att tyget i just den skjortan jag tittade på var så tunt, att BH:n skulle synas igenom. Det är ofta ett problem nuförtiden tycker jag, det finns massor med snygga blusar, skjortor och linnen men tygerna är så tunna att man måste ha något annat under för att inte BH:n ska synas. Och då försvinner ju liksom hela poängen med tunna svala plagg för sommaren…Annars gillade jag också Sofias svarta outfit. Och drottning Elizabeth är ju alltid fin i sin egen stil, även om jag inte skulle klä mig som hon 🙂

  1. Med en hudfärgad bh under tycker jag att man kan ha väldigt tunna tyger utan att man ser så mycket bh. Annars kan man också ha ett hudfärgat linne under om man inte vill visa någon bh alls.

 3. Hej,
  Härligt att du verkar piggare 🤗
  Allt med Victoria är ju kul eftersom jag har följt henne sedan hon kom…
  Sedan är det Engelsks kungahuset intressant att spegla mot vårt, eller hur 👌
  Tack och ha det så bra det går 😘
  Mona

 4. Hej Ebba!
  Älskar Meghans look som är säker stil liksom Victorias.
  Krya på dig💕

  1. Meghans look i grönt är 👌. Men visst ser det ut som ett veck mitt över blusen? Får känslan av att den kommer direkt från butik där den har varit vikt och de har liksom inte hunnit stryka ny-vecket? Eller ser jag fel?

 5. Att se Victorias klädsel med jeans, vita sneakers och vit/blå-randig skjorta var som att titta på mig själv. Min favoritvardagsoutfit! Annars tycker jag Meghans gröna look är fab!!

 6. Roligt att du kommenterade Madeleines efternamn just denna veckan. Här i Norge har det varit ramaskri runt att Märtha Louise har marknadsfört sin föreläsningsturne med en shaman som ”The Princess and The Shaman”. I stort sett alla medier här har reagerat på att hon använder sin kungliga titel i marknadsföringen och det är ganska bred enighet om att det är opassande. Som någon kommenterade debatten ”kungliga ska tjäna folket, inte tjäna pengar på folket”. Så därför är det kanske naturligt att marknadsföra en bok med förnamn och efternamn istället för titel. Till jämförelse har ju inte du kallat dig Fru Ebba Kleberg von Sydow på er bok heller;-)

  1. Hej! Sant! Fast nu är ju inte Bernadotte hennes efternamn, hennes titel ÄR liksom hennes namn i Madeleines fall! Spännande med Märtha Louise… Pratar om detta i nya podden! Kram! Och tack för din kommentar!

   1. Det är sant, det är inte hennes efternamn, men man får väl se det som ett slags pseudonym helt enkelt. Skulle väl ändå tro att det är hennes eget önskemål att ha det så:-)

 7. Viktoria på islandshäst förstås! (Som när Peder Fredricson på Idrottsgalan på fråga om sin klädsel svarade: ”Jag vet att jag ser allra bäst ut i sadeln på en riktigt bra häst!”)

 8. Alltså kronprinsessan Victoria verkar ju så underbart härlig när man ser bilder som dessa! Stilmässigt tycker jag Silvia var gör-snygg i fuchsia kappa och matchande hatt och skor vid besöket på Irland – alltid snygg vår fina drottning!

 9. Vackrast i sin svart-vita dräkt var som alltid prinsessan Sofia!
  Medan Meghan som vanligt ser flottig & ostruken ut,
  Men Maxima är ju Europas enda modedrottning!
  Motsatsen till charmlösa Mary.
  Silvias vanställande plastik-kirurgi ger henne hamsterpåsar på bilden bredvid úber-charmige Kungen
  Drottning Elisabeth ser mer levande ut än “upphängda” Silvia – dessutom är hon alltid smickrande klädd.
  Vilket Våran Vickan – totalt struntar !
  Naturlig kunglighet lyser utan pråliga plagg!
  Världens bästa drottning blir Victoria.

  1. Oj! Kan man inte kommentera om stilen utan att det blir påhopp? Blev illa till mods som bara den av din kommentar. Fruktansvärt otrevligt. Värt att tänka på @Estetica.

   1. Sorry Annica – men vad som gör dig illa till mods – är irrelevant i min stil-recension.

  2. Jo jag har förstått att du enbart är ett troll. Hoppas du mår bättre snart och hittar en vettigare väg i livet.

 10. Kronprinsessan Victoria har snyggast look!
  För övrigt undrar jag, vem bad fröken Estetica om en utseendebedömning av Drottning Silvia?
  Är det något självklart för Estetica att klaga på kända ansiktens åldrande, eller andra nedsättande kommentarer om utseenden, håll dina elaka kommentarer för dig själv!

 11. Detta med efternamnet (nu nördar man ju in här), står det inte Bernadotte i folkbokföringen heller? Dvs HAR de inget efternamn eller använder de bara det inte?

  Och då på en bok. Klarar bokhandeln av att sortera in en bok utan för- och efternamn på författaren? Jag tänker att det kanske är för komplicerat med någons titel istället.

  Jag är en icke-kjol-person. Går aldrig i kjol om jag inte måste (typ fest). Känner mig inte bekväm i det, hatar strumpbyxor, svårt att hitta snygga och bekväma skor till osv. Så då blir jag glad de gånger de kungliga faktiskt också har byxor som jobbklädsel (som tex prinsessan Sofia här). Jag tycker synd om dem om det krävs kjol i alla sammanhang hela tiden. Och synd om mig själv då om jag skulle behöva härma det. 🙂

 12. Ebbas favoriter har det gemensamt att de är plain Janes – som torra Mary.
  Ja – skönheter som Kate kritiseras alltid.
  Medan billiga Meghan hyllas för att hon blekt sina tänder och fångat en hbtq-prins.
  Men von Sydows grymma hatobjekt – vackra prinsessan Sofia förföljer Ebba 24/7.
  Ja – eftersom undersköne esteten prins Carl Philip fnyste åt kolossen från Götet.
  Pinsam avundsjuka.
  Men det löste sig ju iaf – ja med “the oldest rick in the book” Bli på smällen – så slapp hon nuckeberget, fisförnäma Örgryte på Överåsgatan.
  Men självinsikt saknar Götets von Sydow

 13. Maximas klänning är grymt snygg.
  Annars är drottning Elizabeth alltid stilig och elegant, färgglad.
  Gillar också Victorias randiga skjorta och jeans – perfekt vardagsoutfit.

 14. Drottning Elisabeth är ju himla cool ändå, är man så hurtig vid 93 års ålder är man ju nöjd! 🙂

 15. Maxima tar priset alla dagar i veckan. Inget fel alls på de andra vackra kvinnorna men Maxima levererar alltid och man får ett leende på läpparna.

 16. Princess Madeleine of Sweden söt rar kyss kram puss kramar kristian Anders Palmén trädlyckevägen 128 43234 Varberg sweden Sverige 🇸🇪 ja bröllopet och bröllopet 💍 💒 bröllopet 👸 🙋 👫 👰 prinsessan Madeleine 💓 och 🤵 🤴 💓 kristian Anders Palmén 💓 ja gitfa konungenprins Carl kul Kurt Håkan Anders kristian palmen 🤴 ja sexy puss filmen tejejer man Sexfilm ja

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.