Kröningen – och fem kungliga looks!

Många hälsningar från MYCKET regnigt London, har nu tagit mig in och hängt upp exakt ALLA mina kläder på tork. En mycket regnig men historisk rolig dag i ett alldeles märkligt London. Bara känslan av att GÅ på Londons gator, som var avstängda för trafik, med tusentals andra människor, som alla slussades fram av poliser och vakter, och de överfulla gatorna längs med “kröningsvägen”. Halvåtta imorse tvingades de stänga av alla vägar runt själva processionen, det var helt enkelt FÖR mycket folk! Och ja, betydligt mer än väntat, sa de snälla, glada poliser som mamma och jag pratade med…

Men hörni, vi har så MYCKET att prata om?! Var ska vi börja? Vi börjar förstås med att titta på den kungliga stilen från idag. Och givetvis börjar vi HÄR, med våra egna representanter på plats:

Wow, wow, wow! Kronprinsessan Victoria i dagens mest PERFEKTA färg. Otroligt elegant, i kungligt blått – svenskt blått – från topp till tå, flankerad av pappa kungen i uniform. Älskar halsbandet, det ser onekligen UT som det halsband hon bland annat burit på Nobelfesten, fast då med ett stort kors? Helt rätt med tanke på klädkoden – men jag kan inte låta bli att tänka att det hade varit roligt med ännu lite mer juveler och uppklätt. Samtidigt var detta en viktig markering för nykrönte kungen – pompa och ståt finns det så det räcker ändå, en helg som denna!

Regnstänk också på norska kronprinsessan Mette-Marits blekrosa handskar, som matchade den ljusrosa klänningen och den söta pillerburkshatten perfekt. Diskreta smycken även här…

…Ytterligare en kunglighet i rosa: spanska drottning Letizia, som som kunglig karamell med… lock?!

Att det ens kom kungligheter var en stor överraskning – och ett “brott” mot traditionen. Eller en ny tradition? Mycket bra sådan, tycker jag, som älskar den extra flärden det adderar.

För alla brittiska högt uppsatta personer, politiker, ledare för organisationer i all ära – men när Charlene och Albert kom, ja, DEM känner jag igen! Charlene, som ju varit sjuk under lång tid, efter komplikationer efter en operation, som det varit väldigt mycket prat – och hyschande – kring.

Ja, blått och rosa tycks vara två säkra kort en sådan här dag – det såg vi även på Marie-Chantal av Grekland, här med sin Pavlos:

Notera också lilla “bokväskan” med “På jakt efter den tid som flytt” i väskform, signerad Olympa Le-Tan (som blivit känd för sina bokväskor, är fortfarande sååå sugen på att göra en Säker stil-bokväska…). Kul!

…Och jag får återkomma om Marys lila outfit, för jag såg den bara i sändningen – och den såg ursnygg ut! Återkommer med fler bilder, vi måste ju noga analysera brittiska kungligheternas klädval denna stora, stora dag. Roligt!

Foto: Toby Melville / TT, Andrew Matthews / TT, Dan Charity / TT

KOMMENTERA GÄRNA! Vem var din favorit, bland de kungliga gästerna?

19 reaktioner till “Kröningen – och fem kungliga looks!

 1. Som Finländare skulle det vara trevligt om du berättade hur Jenny Haukio var klädd.😀

  1. Men de här är ju kungliga looks. Där finns inte kungahuset i Finland!

 2. Prinsesse Astrid, kong Haralds søster var til stede under kroningen av Dronning Elizabeth II og har fortalt litt om hvordan det var den gangen.
  Og der kommer også forklaringen på hvorfor det ikke var konger til stede ved tidligere kroninger. At det i dag var sittende monarker viser vel kanskje en slags fornying. https://www.kongehuset.no/nyhet.html?tid=218828&sek=26939

  1. Tusen takk for att du delte, lurte på hvorfor det ikke var tradisjonen å invitere monarker.

 3. Så roligt m bloggen och rapport ifrån London och allt kring kungafamiljen. Vad tycker du om William och Kate? Det känns som de är exemplariska kungligheter… lite som Daniel och Viktoria. Inget fel med det men en del passar så bra in i dessa kungahus som dockor i dockskåp typ. Hade du velat leva ett sånt liv? Fördelar/nackdelar? Många kramar och tack för att du är så bra på många grejer!!!

 4. Tack för dessa inlägg! I smyg hoppades jag på att nu om någonsin kommer du tillbaka IT-klassrum din blogg 😘 Det här kan du !!
  Njut av London !

 5. Var inte drottning Camillas klänning tråkig? Såg ut som en fin-morgonrock. Borde ha haft en annan skärning och modell, så att det mer ser ut som en festklänning – med tanke på tillställningen.

 6. Hej Ebba! Jag har en fråga angående gårdagens kröning som jag hoppas du kan svara mig på! Under någon del av ceremonin upptäckte jag att vår kung och kronprinsessa var de enda som stod upp av gästerna? Hur kommer detta sig? Är så nyfiken då det såg lite märkligt ut

  1. De följde svenska kyrkans ordning på när man ska stå upp vid vissa moment. Tror det var under te deum?

   1. Intressant. Ja svensk sed skiljer sig lite mot annan. Vi sitter oftast under bön medan man utomlands ofta står upp (eller knäfaller). Vi står upp under lovsånger/-psalmer och det var kanske det de gjorde om det var under te deum (Gud vår Gud vi lovar dig).

   2. Jag har sett hela sändningen nu och tror att anledningen att vår kung och kronprinsessa har ställt sig upp är för att prästerna m fl är på väg ut i procession. Man brukar resa sig vid procession. Det faller sig antagligen naturligt för kungen. Sen har processionsföljet vänt sig om och står och väntar en halv evighet men de står tappra kvar. Heder åt dem, tycker jag.

 7. Hur var klädkoden? Och brukar inte andra länders kungligheter vara med vid kröningstillfällen? Känner en kunskapslucka här då det inte är kröningar så ofta 🙂

  1. Jeg tror det bare er Storbritannia som fortsatt har kroning av monarken. I følge en artikkel på det norske kongehusets nettsider sier Prinsesse Astrid, som var til stede under kroningen av Elizabeth II,følgende: «Det var ingen monarker til stede den gang. Dette fordi det ikke skal være noen som er høyere i rang enn monarken som skal krones. En ny monark rangerer lavere enn monarker som har sittet på tronen lenger. Det var bakgrunnen for at det ikke var regjerende monarker tilstede i 1953.» Så prinser og prinsesser har vært til stede tidligere, men ikke konger og dronninger.

 8. Jag tycker att man fick inte se gästerna i närbild Svårt att bedöma deras klädval

 9. Har du köpt lägenhet i London!? Drömmen. Ha ringer hängt med – berätta mer 😍

 10. Hade varit roligt om du skriver om kungens firande! Håller tummarna för det.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.