Jobbångest? Mina sju tips!

Har ÅNGEST på jobbet och vill BARA säga upp mig och driva eget. Hur vågar jag och var börjar jag?!

SVAR: Jag fick den här frågan igår och ville skriva svaret här också – för att den dels ligger mig så varmt om hjärtat, för att den dels är så viktig. Kanske alldeles speciellt i dessa tider, när det egentligen INTE är ultimat att säga upp sig från en trygg plats jobbmässigt. Absolut inte rätt tajming att kasta sig ut i det okända. Men ändå… Så lyder mina bästa tips såhär. Jag drog dem faktiskt med en kompis rätt nyligen (och med mig själv, inför att våga ta steget och satsa på mitt Ebba Jewelry-projekt) så nu får ni dem här också. Håll till godo:

ETT. Om du KAN, försök att överlappa. Nej, inget man kanske ska uppmuntra som arbetsgivare – men jag menar inte att smygjobba med drömmen på arbetstid, utan snarare någon kväll i veckan. Boka in dejt med dig själv, annars blir det inte av. Söndagseftermiddag i kalendern, en stående fast tid, eller varje söndag mellan 9 – 12?

TVÅ. Pitcha din idé för nära och kära. Om och om igen, haha! Ni anar inte så trött Johan är på att höra mitt ältande om mitt signaturhalsband, eller Emilia för den delen. Eller nej, det är inte sant, jag är lyckligt lottad som har sådana oerhört peppande personer i min närhet, med tålamod av guld. Men ni förstår grejen, säg idén HÖGT inför någon du litar på, inför kloka personer i din närhet. Det hjälper dig att forma den, att skala av den, att förenkla och förbättra. Du ser direkt på folks reaktion, eller hör själv när det är något ställe du kör fast på. Finslipa, gör om, gör rätt!

TRE. Ok, har du en plan och en sparbuffert? Som gör att du kan satsa på din dröm åtminstone året ut? Funkar det med ert familjepussel, får du ihop livet? Gör den tråkiga läxan, räkna på det och se till att ha liiite mer extra än du behöver. Min erfarenhet är att de här drömprojekten ofta blir lite mer kostsamma än man tror. Puh. Viktigt med uthålligheten.

FYRA. Kan du ta tjänstledigt? Det finns ingen lag som ger dig rätt att ta tjänstledigt MEN det finns ett undantag då du alltid har rätt till tjänstledighet enligt lag – om du vill prova på att bedriva egen näringsverksamhet. Detta kräver att du har varit anställd hos din arbetsgivare i minst sex månader. Ja, kolla upp och läs på helt enkelt!

FEM. De svåra, tuffa besluten i livet är ofta de som… Blir bra! Ja, låter ju konstigt men så är det. Tycker jag. I alla fall i business och jobb (alltså inte i kärlek, haha). Det gäller att knuffa upp den där stentunga bollen i lätt uppförsbacke innan man ens ser nedförsbacken ibland.

SEX. Viktigt nu! Fråga dig själv: Kommer jag ångra att jag INTE testade detta, om typ tio år?! Kommer jag då att älta att jag borde testat, för jag hade ju en idé, sedan gjorde någon annan det, så om… Ja, du fattar.

SJU. Håll i hatten, för här kommer en klyscha. Jag gillar ju klyschor. Livet går inte i repris. Bara kör! Man är liksom ALDRIG helt 100% redo att kasta sig ut, så till slut måste man bara… Köra.

KOMMENTERA GÄRNA! Ja, fyll gärna på!

8 reaktioner till “Jobbångest? Mina sju tips!

  1. Kloka ord!

    Ebba när kommer din take på Prins Philips begravning, Meghans frånvaro med mer?! Väntar med spänning. Kram

  2. Bra tips.
    Innan det är dags för beslutet (punkt 5) så kan det vara bra att förbereda så gott det går – kolla förutsättningar angående ekonomi, konkurrens, målgrupp, tekniska förutsättningar m.m. så när beslutet tagits så är det bästa möjliga förutsättningar.

  3. Tack för ett bra inlägg! Ett inlägg som kom perfekt i tid för den fas jag är i! Tack!

  4. Men om du har varit fast anställd i över sex månader har du alltid rätt enligt lag att vara tjänstledig för att starta eget då? Min sambo ställdes nyss inför det och det gnisslades väldigt mycket så till slut sa han upp sig istället

  5. Har ingen jobbångest, därför blir beslutet svårare. Men punkt 6 säger ju ändå något! En av anledningarna till att driva eget för mig är att styra min tid och jobba för mig själv. Men misstänker att styra min egen tid istället blir att jag måste jobba mer än 100 % och missa tid med familjen. Men i förlängningen kanske jag får mer tid över? Hur ska man tänka?

  6. Åh Ebba TACK! Det var jag som ställde frågan på instastories och blir såå glad av att du tog dig tiden att svara – och så utförligt också! Detta är precis det jag behöver höra! Är sjukt peppad på att ta klivet snart, så stort tack för det! Det beslutet gör också ångesten på jobbet mindre för jag vet att det bara är för en kort tid framöver. Tack igen, ser så mycket fram emot att följa Ebba Jewelry framöver också! KRAM

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.