Jo, nu åker vi!

Hemma igen i stan, ja vi åkte ju faktiskt hem på nyårsafton. Firade julafton hemma hos oss – och även nyårsafton. Det blev bäst så, eftersom Johan behövde vara hemma och jobba i mellandagarna. Det har varit en intensiv höst med Bookbinders Design, flytt till nytt kontor och vi kom helt enkelt överens om att han tar de här dagarna för att fokusera på jobb. Men nu är vi alltså hemma i Stockholm – och nu gör vi det.

Har packat armpuffar, simglasögon, pysselböcker, kaftan och sandaler halva dagen och imorgon bitti åker iväg – bara vi fem – till en liten ö i S:t Vincent och Grenadinerna. Öriket som ju består av 32 öar och alltså ligger en bit utanför Venezuela. Dock är 6-åringen mest peppad på att den ökände piraten kapten Svartskägg sägs ha haft sin bas på just ön Bequia, dit vi ska åka. Tack Sarah Sheppard och Viktiga kartor”-boken, för all denna fantastiska äventyrskunskap!

En gammal kollega från SVT var på just den här lilla ön i höstas och reste runt, hon postade fantastiska bilder på fina gamla trähus i vackra färger, den sötaste gamla bokaffär jag sett och ja, förstås också paradisiska stränder. Ska bli så spännande att upptäcka detta, att göra det här äventyret med barnen, bara vi fem. Planen är att göra båtturer och vi ska bo på ett svenskägt familjehotell. Okej, lite bokskrivande MÅSTE jag göra (lovar, Emilia, och yesm Johan är införstådd med detta!) på eftermiddagarna men framför allt ska vi bara vara och göra roliga saker tillsammans, vi fem. Spela kort, simma, läsa och prata utan väckarklocka, utan vinteroveraller, utan lera och… Jag ser så otroligt mycket fram emot den här semestern.

Jag vet att det är en stor och på sätt och vis fullständigt orimlig lyx. Och jag förstår – med all rätt, verkligen – att folk kommer ha åsikter om det. Vilket jag tycker är bra. Det låter motsägelsefullt, jag fattar, för visst är detta inte en resa vi MÅSTE göra. Det är problematiskt att jag, som jobbar med att inspirera i vardagen, reser såhär. Jag är också fullt medveten om att ALLA de medvetna val jag ändå idag gör i vardagen inte på något sätt “väger upp” för en sådan här flygresa och semester.

Men nu kommer vi ändå att åka. Skapa minnen. Jag längtar så. Vi har planerat detta länge och jag hoppas ändå att ni kommer att vilja följa med på mina glimtar från den här resan. Slutligen, som alltid: Diskussion är BRA – men jag är evigt tacksam om ni håller en god ton i kommentarsfältet. Tack snälla för det!

117 reaktioner till “Jo, nu åker vi!

 1. Låter fantastiskt! Ser gärna lite bilder och glimtar därifrån😃Hoppas ni får en underbar resa!

 2. Också ressugen! Blir jätteglad för vackra bilder om du vill. Njut!

  1. Låter helt underbart! Jag inspireras gärna av inlägg från din resa. Njut riktigt ordentligt tillsammans med familjen.

 3. Jag och familjen kommer också snart åka iväg till Thailand i en månad. Ngt vi också planerat länge och ”behöver” som familj. Tänker dock att det sen kommer dröja innan vi gör ngt liknande igen och att det ändå är ”bättre” att vara borta längre när man reser så långt…

  I min bekantskapskrets tycker jag det ofta är de som skriker högst om miljön som faktiskt reser mest… Jag dömer inte dem och har inte sagt något om beteendet liksom att jag hoppas att ingen sätter sig till doms över min familjs val. I det stora hela gör jag och min familj bra miljöval men självklart kan man alltid bli bättre. Inför 2020 blir det bl.a. att se över elförbrukning.

  Ha det bra och njut!

 4. Låter fantastiskt! Självklart bra med diskussion och det är bra att man är medveten om de val man gör. Tråkigt bara att diskussionen tenderar att bli så svartvit och hätsk. Hoppas ni får en superbra resa!

 5. Hej Ebba!
  Du behöver inte ursäkta dig för att du ska ha det mysigt med din familj. Ha det riktigt skönt och njut av varandra. 😘😘😘😘

  1. Åk och njut EBBA det behöver du. Du arbetar och satsar och du och din familj behöver ett äventyr och att få vara i er egna bubbla ett tag.
   Maude

  2. Jag hoppas såklart att du får en fin resa. För alla som är intresserade av klimatsituationen kan jag rekomendera Johan Rockströms vinterprat,
   ; han konkretiserar hur klimatet beter sig, kedjeeffekterna, vad som händer om vi går över olika tipingpoints och vad som måste göras det här året för att förhindra det. SR har alla programmen på nätet/ i appar

 6. Ebba!
  Du hårt arbetande, duktiga kvinna. Hoppas du får en underbar resa med dina barn och din man. Det är du väl värd!

 7. Ååååh! Vad underbart!!! Älskar när du delar med dig av glimtar från dina resor. Ser fram emot detta!😊 Njut av värme, lata dagar och din familj.

 8. Låter underbart! Ser fram emot bilder på härliga stränder, palmer, kristallklart vatten …. Bara så man vet att det finns, när det är grått o kallt här hemma. Njut och mys! / Anna

 9. Res och njut nu med familjen 🤗🤗🤗🤗och bry dig inte om vad folk tycker.

 10. Åh, låter fantastiskt! Ha det så härligt! Du är ju en kämpe som jobbar och står i alltid så bara njut av att vara lediga och tillsammans. Då orkar man mer sen också och man kommer närmare varandra i familjen. Bon voyage!😎🌴☀️

 11. Wow ebba, vilket ställe 😍 ha en underbar semester med familjen och se till att njuta!

  1. Det går inte alltid att vara så jefla pretto, PK, helylle och så vidare. Nu lever vi i den här världen dör det finns möjlighet att resa och visa barnen Hur världen är beskaffad. Ja, inte optimalt för miljön med flygningar, men det är också en viktig aspekt att kunna resa och på så sätt skaffa sig Världskunskap som kommer att främja miljöintresse och öppna ögonen för andra människors liv, vardag och kultur. Res på, njut, andas!

   1. Hej Ia
    Du har rätt i att resor främjar lärande och förståelse människor emellan. Men vi måste ju banta utsläppen, både inom Sverige och utanför. Har jobbat med att beräkna klimatgasutsläpp i byggprojekt och delar gärna mina tankar med dig. =)

    Som samhälle är det svårt att över en natt ställa om från kolbaserad el-produktion, och el klarar vi inte att driva sjukhus, livsmedelsproduktion, läkemedelstillverkning etc.

    Som privatperson kan jag kapa mina utsläpp över en natt helt utan konsekvenser genom att ersätta flyg med tåg, ersätta nyköp med beggat och att äta mer vego. Etc.

    För mig är det så logiskt att dra ner på egna utsläpp genom att sluta flyga etc så att det finns ”utrymme” kvar för samhället att ställa om.

    Ebbas och andras nöjesresande ”äter upp” det lilla utrymme som finns som jag personligen hade sett gick till att förse samhällen med kraft och värme och så vidare.

    Det kokar ned till att bli Individens behov versus samhällets behov.

 12. Ha det fantastiskt och njut av värmen och solen! Jag gillar också Sarah Shepherds böcker.

  1. Ingenjören skriver bra! Jag fattar också att det är SÅ svårt att bli bra i den här grejen alltså ens egna beteende med klimaten. MEN ändå tänker jag att vi alla (inklusive jag) måste överge någonting. Detta gör jag också för dina barn, Ebba, för jag inte har egna. Jag förstår att det är ”behövligt” att resa till solen på vintern, men kanske räcker det med en gång i året? Tror det var inte mer än två-tre månader ni var på Mallis eller liknande? Jag hoppas naturligtvis att du njuter av din semester men det finns andra sätt att tillbringa tid som familj och uppfostra barn – det är inte i Karibien dom ser hur det är att leva i andra sidan av jorden. Jag verkligen hoppas du ska tänka på det här på allvar och inte övertyga dig själv och andra att det här med flygandet är okej för andra gör det också eller att ni skulle vara mer i behov av detta än andra. För tänker all så, är det ingen av oss som gör någon skillnad.

 13. Klart ni ska åka – blir alltid så inspirerad och sugen på att åka efter 😊👍🏻☀️☀️😊👍🏻!!

 14. Njut av resan och tiden med din familj. Själv blir jag galen på rättfärdigandet av alla dåliga val vi människor gör.

  1. Jag tycker det är bra att du blir så ”defensiv” över denna resa. Det visar ju att aktivism och engagemang för klimatet fungerar, det får folk att börja tänka till. För många går det numera inte att resa långt och lägga upp härliga bilder utan skuldkänslor, ursäkter och skam. Vi vet ju att vi gör dessa grejer på våra barns bekostnad. På nästa generations livs bekostnad.

   Visst, de flesta gör det ju ändå. Men detta är ett första steg till förändrat beteende. Och framförallt, ett bevis för framtida generationer att influensers visste precis vad de gjorde. De visste vilka förödande konsekvenser deras livsstil Kommer ha för sina barn och nästa generationer men valde att ha det skönt ändå. Trots att världsdelar brinner ner, trots att man skäms, så unnar man sig en resa för att ha det skönt och vila upp sig.

   Hoppas den blir fin.

   1. Men är du på riktig? Även om man själv väljer bort resandet så behöver man inte ge sig på andra för deras val. Jorden kommer inte gå under pga ngr influensers i väst och deras semesterresor. Det är helt andra saker som är 100000000 ggr värre. Om du nu ska förfasa dig, gör det då över rätt saker.

   2. Jag håller med. Tycker mycket om din blogg Ebba och förstående vånda men det som står i den här kommentaren är helt enkelt sant.

    Argumentet ”men alla andra då” ”det finns saker som är mycket värre” håller (uppenbarligen inte). Har tidigare jobbat med klimatfrågor och att det är bråttom kan omöjligen ha undgått någon. Den i särklass billigaste och snabbaste åtgärdsminskningen är att de 10 % av världens befolkning som släpper ut mest sänker sina utsläpp. Ebba tillhör definitivt dessa 10 %.

    Och sorry men det här är andras business. Det påverkar min och i synnerhet mina barns möjlighet till ett drägligt liv.

   3. Jag håller helt med. Uppskattar också Ebbas innehåll men kan också fascineras över att hur många, offentliga profiler eller inte, som rättfärdigar fortsatt resande med att man har ”förtjänat det”. Kan vi verkligen se våra barn och kommande generationer i ögonen och stå för alla resor och konsumtion? Jag kan iallafall definitivt inte med det längre. Det håller liksom inte heller att peka på alla andra som är mycket värre.

    Med det sagt vill jag ändå önska trevlig resa! ( för jag är också uppriktigt avundsjuk på resan:))

   4. Jag förstår hur du känner. Men i år bygger Kina 50 nya kolkraftverk. Kina, USA, Indien, Ryssland och Japan står för 60% av världens koldioxidutsläpp. Per capita ligger vi i Sverige lågt jämfört med andra OECD-länder, trots våra influencers flygresor. Men även om alla i Sverige flög jorden runt skulle vi inte komma upp i många andra länders utsläpp per capita.

   5. Hej,
    Jag håller med Kalla. Trots att vi VET att atmosfären inte pallar mer tillförsel av koldioxid så rättfärdigar vi vårt resande pga av livspussel och ”detta är jag minsann värd”.

    Sorgligt.

    Jag har också barn och skulle älska att slippa overaller, lekplatser i grå novemberdimma, allt grus överallt etc.

    Men inte fan kan jag se dem i ögonen och säga ”ledsen vi pajade atmosfären för att vi ville slippa slasket” när de blir stora nog att förstå.

    Jag är oroad över vår framtida livsmedelsförsörjning, Sverige importerar mkt mat. Vi är beroende av stabilt väder runt om i världen för att a) skördarna inte ska slå fel b) priserna inte ska gå upp

    Så ja, jag tycker det är helt i sin ordning att kritisera flygande eftersom det är ett hot mot vår livsmedelstrygghet.

    Nöjesflygande är inte ett reellt behov. Att bygga kraftverk för att förse befolkning med kraft (värme eller energi) är nödvändigt. Särskilt i länder som Indien eller Kina där alla inte haft tillgång till (säker, pålitlig) el.

   6. Återigen – Kan vi inte ge upp det här extrema dömandet? Ni är dessutom garanterat inte felfria själva, bara för att ni inte flyger.
    Skulle tro att de flesta av er har egen bil/transporterar er med bil – något som genererar mer utsläpp i Sverige än flyget. (Var är den debatten??) I det här fallet har Ebba valt bort bil och därmed kapat ”sin” utsläppsdel mer än er som har bil och inte flyger.

   7. Till Anna i denna tråd som tycker det är tråkigt med allt ”dömande”. Att värna en tryggare framtid för alla våra barn ser jag inte som dömande utan snarare som modigt och framåtlutat.

    Att diskutera åtgärder vi alla måste göra med personer som anser att de har RÄTT till utsläpp snarare än en skyldighet att ändra på en förödande livsstil är ju inte direkt upplyftande.

    Vi som värnar klimatet drivs inte av en glädje att peka-finger-åt-andra. Snarare av en växande oro över våra barns krympande utrymme.

    Med ditt resonemang om att alla minsann gör fel ibland så skulle jag kunna hävda att det är helt ok att unna mig ibland att slå mina barn för andra misshandlar minsann sina barn ibland.

    Varför ska undvika att göra vårt allra bästa för rädda upp situationen?

   8. Sandra: Ditt inlägg var det dummaste jag läst på länge. Hur kan du dra paralleller till ”att det är ok om du slår ditt barn…” – för att jag tycker att väldigt många har en dömande ton i detta ämne??
    Det är PRECIS den här typen av kommentarer som jag menar är både dömande och nedsättande – du utgör tyvärr ett bra exempel.
    Man kan både göra sitt bästa för miljön och diskutera frågan UTAN att ha en mästrande ton mot andra. Att klanka ned på andra gör inte världen bättre på något sätt.

  2. Till Sandra,
   Din kommentar var verkligen urkorkad!
   Dessutom, har du valt att skaffa barn, den mest egoistiska och miljöovänliga handlingen av alla, har du också förlorat rätten att gnälla över andras resande.

 15. Åh ni kommer att få det fantastiskt så njut när ni är där! Vi var på Bequia över jul och nyår förra året och lever fortfarande på våra härliga minnen därifrån!!

 16. Så härligt! Njut av fantastik semester med familjen, de är de bästa resorna! Känn inte att du behöver ursäkta dessa typer av resor eller semestrar för de som följer dina sociala kanaler! Jag är helt övertygad om att våra resor som vi gör med våra familjer och som privatpersoner inte i det stora hela har så stor betydelse för klimatet. Det är den kol och olja som fraktas världen över för energikonsumtion samt frakt av alla varor som vi i västvärlden helt onödigt vill konsumera (på grund av vårt samhälles uppbyggnad kring evig tillväxt) som har verklig betydelse för klimatet. De flesta som kritiserar dig för dina eventuella resor tror jag inte förstår detta. Ha en skön resa och dela gärna med dig av bilder om du har lust! 😊☀️

  1. Hej Andrea,
   Du har rätt i att all typ av energikonsumtion genererar utsläpp. Men vi måste ju banta utsläppen, både inom Sverige och utanför. Har jobbat med att beräkna klimatgasutsläpp i byggprojekt och delar gärna mina tankar med dig. =)

   Som samhälle är det svårt att över en natt ställa om från kolbaserad el-produktion, och el klarar vi inte att driva sjukhus, livsmedelsproduktion, läkemedelstillverkning etc.

   Som privatperson kan jag kapa mina utsläpp över en natt helt utan konsekvenser genom att ersätta flyg med tåg, ersätta nyköp med beggat och att äta mer vego.

   För mig är det så logiskt att dra ner på egna utsläpp genom att sluta flyga etc så att det finns ”utrymme” kvar för samhället att ställa om.

   Ebbas och andras nöjesresande ”äter upp” det lilla utrymme som finns som jag personligen hade sett gick till att förse samhällen med kraft och värme.

   Det kokar ned till att bli Individens behov versus samhällets behov.

 17. Låter magiskt! Som flera ovan nämnt, be inte om ursäkt! Ni har jobbat och slitit så njut av resan tillsammans. Har själv gjort något liknande om vi haft de möjligheten.

  Ska bli spännande att se glimtarna från paradiset, njut av semestern tillsammans med familjen!

 18. Njut! Bequia är härligt. Vi firade julafton där för tre år sedan då vi seglade runt i Grenadinerna. Var en svensk familj, som har restaurang där, som erbjöd svenskt julbord på julafton. Mycket uppskattat. Många fina stränder. Ha det superhärligt!

 19. Åh, jag känner mig verkligt uppgiven över alla (för det är ju de allra allra flesta) som fortsätter att flyga som om det inte fanns en morgondag. Jag är inte perfekt men vill göra vad jag kan som situationen ser ut, inte bara ducka och hänvisa till att “det är upp till andra”. Drt finns så mycket att se och göra som inte inkluderar flyg!! Och hur ska vi kunna ha önskemål /synpunkter på andra länders och befolkningars val om vi fortsätter såhär?

  Ebba, jag har följt dig många år och kommer fortsätta -du är en stor inspirationskälla på så många sätt!

 20. Njut!!!! Medvetenhet är nödvändigt men att sluta leva helt är inte ett alternativ.

 21. Blir nästan lite ledsen att du ska behöva posta ett sådan inlägg. Men nästan mest irriterad över alla människor som tycker så j-la mycket om vad andra gör och inte gör!

  Jag hoppas du får en helt underbar resa med din familj och att du postar extra mycket bara för att!

  Ha en alldeles fab vacay och känn inte att endaste liten droppe skam är du snäll ❤️

 22. Vad härligt med semester! Jag förstår att du känner att du borde kommentera att du flyger, på grund av alla diskussion gällande flygbranschen de senaste åren. Jag arbetar som flygvärdinna och tycker det är ledsamt när folk utan att veta vad de pratar om säger att det är dåligt att flyga. Ja, flygplan släpper ut avgaser, det gör det mesta vi västerlänningar gör om dagarna, det kommer inte leda till att vi alla slutar flyga, precis som att vi alla borde sluta äta kött men det kommer ju inte heller hända. Därför är det viktigt att ansvariga inom flygbranschen (och alla andra branscher också som i något led i deras kedja släpper ut avgaser som påverkar vår miljö) sitter ner och diskutera hur vi kan flyga smartare och är det möjligt att göra om kött till något mer miljövänligt. Till exempel så finns det studier som visar att inrikesflygbranschen utsläpp har minskat de senaste åren på grund av att det finns fler och mer miljövänliga flygplan, samtidigt som att utsläpp från tex tågen inom Sverige har gått upp. Med det sagt, hoppas jag att ni får en riktigt härlig flygresa (tips för att underhålla barn, ett litet tag iaf, är att slå in favorit snacks i presentpapper) och en underbar semester! Hoppas att vi alla under 2020 kan sluta skuldbelägga varandra och blicka mer inåt och fundera ut vad vi kan göra för att hjälpa utvecklingen framåt. Och heja dig, tycker du verkar vara en väldigt rolig och skön person!

  1. Så bra skrivet, är helt med dig. Så trist med detta skuldbeläggande av andras val och dessutom på felaktiga grunder. Precis som du säger så måste åtgärderna ske ”i rätt ända” för att det ska ge effekt. Om en minoritet i Sverige slutar flyga ger noll effekt i det hela. Flygbolag som bygger flygplan som går på miljövänligt bränsle- ger effekter. De största effekterna skulle vi få om Indiens, Kinas och Rysslands extremt snabbt växande medelklass (och extremt snabbt växande konsumtion, 400 miljoner människor som plötsligt har råd att konsumera och resa, skulle bli fattiga igen. Men det vill väl ingen??

 23. Jag tänker ibland att det är ganska tragiskt att människor idag ska behöva stå till svars för sina livssituationer och val. Det är snart inte okej att “unna” sig saker i livet alls. Om människor ska leva utifrån de krav som många framhåller som fel eller inte politiskt korrekt så undrar jag vilket liv var och en av oss får. Har man pengar nog att resa borde man skänka dessa till de mindre privilegade, har man råd att fixa naglar/hår/fransar borde man skänka denna summa till diverse organisationer för människor som saknar mat/vård/vatten. Äter man kött är man en självisk icke djur/naturvän ocj borde sluta och ge pengarna till djurorganisationer.

  Det blir ganska svårt att leva ett liv där man själv får ge till sig själv/familjen när man ska be om ursäkt för att man vill kunna göra saker man själv mår bra av. Ens liv kommer alltid störa andra, jag tex äter numera kött (var vegetarian i 2 år men eftersom jag har gått på ätstörningsbehandling började jag äta allt), jag unnar mig fransar och naglar. I mångas ögon bör jag sluta med kött och skänka mitt må bra till behövande. Samtidigt är frågan, om jag själv mår dåligt för att jag ger allt till andra (jag skänker redan idag pengar som månadsgivare till WWF samt Plan) blir jag förmodligen sjukskriven, kostar samhället pengar och det jag skänker finns inte längre utrymme att ge. Är det då rimligt att ställa andra till svars för resor och glädjeämnen?

  Kanske blev långt och invecklat men med färre ord, VI var och en som människor måste få unna oss livet också. Så om du reser för ditt välmående GÖR det, jag lovar att du lyckas kompensera ditt “lyx” på så många sätt ändå i slutändan.

  1. Hej Orsakullan,
   Ebba blir ju inte ju inte kritiserad för att hon umgås med familjen eller för att de unnar sig mys och bad.

   Hon, och alla andra som nöjesflyger flera ggr per per år, blir kritiserade för att hennes val av transportsätt orsakar ytterligare belastning på klimatet.

   Hade hon valt att åka tåg till Slovenien/Kroatiens kust för en badsemester skulle INGEN haft ngt att invända. Vår familj tågluffar ner dit i mitten på april, ser verkligen fram emot det.

   Så kör hårt med att unna sig, fixa naglar umgås med barnen, få egentid, bada etc men res lite klokare.

   Att Bookbinders har ett pressat schema eller taskig planering för nya ledningsgruppen är för mig en legitim ”ursäkt” att bränna runt halva jordklotet för att hinna jobba ikapp medans barnen badar. ”your lack of planning does not constitute my emergency “

 24. Låter som en härlig resa! Går inte dina barn i skolan? Lovet är väl snart slut för de flesta!

 25. Kloka fina Ebba, ha en underbar resa med Din familj.
  Förstår Din resfeber, jag har det när jag åker till Köpenhamn, ha ha

  Var rädda om Er, Ann ❤️

 26. Åh, Ebba, du som är en så klok och strukturerad trebarnsmamma, SNÄLLA skriv ett matigt inlägg med alla dina tips och tricks för underhållning av barn – och allt annat praktiskt som en barnfamilj behöver tänka på vid LÅNGA resor. Du har säkert en massa erfarenhet, googlat runt och skrivit smarta listor som vi andra skulle ha stor glädje av! Tänker att detta i högsta grad är intressant även för den som väljer att tex tågluffa eller bila med familjen, så du skulle inte behöva känna att du uppmuntrar till just flygresor 🙂

 27. Å så härligt! Ha en super skön resa, njut och skapa många fina minnen 🌟👗🦋🐠☀️

 28. Ha en fantastisk resa tillsammans med familjen Ebba😃 Tack för att du är en sån fantastisk inspirationskälla!

 29. Hej!
  Jag förstår inte riktigt våndan, ni gör ju reklam för resor
  i podden? När ni är sponsrade av Secret Escapes , och lyfter fram att de har låga priser och hundratals kampanjer varje vecka, måste väl ni tycka det är ok att resa?
  //Karin

  1. Det är nog lite det som är problemet för t ex Ebba och X antal influencers.
   Trovärdigheten i klimatsmarta inlägg försvinner.
   Alla får givetvis göra som de vill, men jag tror det är bättre att isf stå för sina val och inte ursäkta dem.
   Lisa nedan skriver också bra om det.

 30. Jag har inget emot att folk flyger, jag retar mig mer på skenhelighet och tågskryt och instakryt. När medelklassen rynkar på näsan åt bensinupproret men flyger desto mer på semestern än den ensamstående mamman som suckar åt höga bensinpriser. När influencers uppmanar oss att köpa mindre ena dagen och lägger ut rabatter till dyra designklassiker den andra och inte tål när någon påpekar att man kanske inte har råd med något annat än lågpris.
  När ska det bli status att göra absolut ingenting på jullovet? Att lägga upp bilder på sin hemmiljö och faktiskt unna sig en hemester? Varför ska medelklassens förmanade pekpinnar drabba ekonomiskt utsatta när det är medelklassen som är de största miljöbovarna själva? Varför kan vi inte vara mer ärliga och sluta skambelägga?

 31. Vad skönt att känna att det faktiskt är okej att unna sig en lång flygresa till. Vi har varit iväg några gånger redan under det senaste året (precis som ni 🙂 ) och jag tvekade så att boka nästa långflygning, men känner också att jag och min familj faktiskt förtjänar att få lite sol, värme och minnen och barnen lär sig ju faktiskt om andra länder också! Du är sant inspirerande!

 32. Jag har kommit så långt upp i åren (65) så jag bryr mej inte, vill jag flyga, gör jag det, vill jag fixa naglar gör jag det, vill jag dricka starköl en Tisdag kväll gör jag det. Vill jag jobba till 68 gör jag det. Det är jag o mitt liv det gäller.

 33. Härligt med en familjeresa, såklart! Men jag tycker att kommentarsfältet under det här inlägget visar på hur långt vi har kvar att gå i klimatdebatten, eller klimatinsikten. Väldigt många tycker uppenbarligen att pratet om klimatet har gått för långt, även om gemene man i ett land som Sverige ännu inte har behövt ge upp ett endaste dugg för att rädda vår planet. På det stora hela konsumerar, äter och reser vi som vanligt (mig inkluderat). Jag förstår att insikt tar tid, och det hedrar dig Ebba att du ändå lyfter vår gemensamma livsstil och resande som något problematiskt, men det gör mig rädd att så många bara fortsätter att rättfärdiga sina val, helt utan reflektion. Sanningen är att vår livsstil i rika länder har skapat en situation där miljontals fattiga människor inte längre kan överleva i sina länder på grund av klimatförändringar. Om vi inte kan skämmas kollektivt över det så vet jag inte vad vi kan skämmas för?

  1. Men vi har ju väldigt låga koldioxidutsläpp per capita i Sverige jämfört med andra OECD-länder. Så även om vi inte ”behövt ge upp något” måste vi ju göra något rätt. Det skulle vara ett ofattbart framsteg om alla länder hade samma utsläppsnivåer per capita som Sverige.

 34. Om hela världen skulle ”unna sig” så ofta som ni ”unnar er” att skapa minnen mha flygresor- ja då undrar jag verkligen vad som skulle hända. Moder jord blöder och miljontals barn ber oss att göra allt vi kan. Förstår inte hur folk kan leva på som om inget händer och fortsätta att konsumera som om det inte finns någon morgondag. Obs säger inte att man behöver sluta resa. Men res mer sällan och stanna längre. Välj alternativa transportsätt också. Och för mig innebär att göra allt jag kan för mina barns – och dina barns! – framtid att kapa den största utsläppsposten i mitt liv- flyget. Som konsumenter har vi makt. Och jag tänker inte stå och peka finger åt andra länder. Vi alla måste göra vad vi kan! Förstår inte hur man annars kan se sina barn i ögonen.

  1. Vem säger att ”folk fortsätter som om ingenting”? Vad har du för kunskap om det? Det kan ju vara så att alla gör så gott de kan, precis som du tycker att du gör? Och är verkligen flyget din största utsläppspost? Inrikestrafiken i Sverige står för 90 procent av transportutsläppen i landet – Så har du bil är det den allra största miljöboven.
   Jag är så extremt trött på alla moraltanter med pekpinnar åt andra, som är så säkra på att just deras val är rätt. Vad sägs om att lägga ned moraliserandet och dömandet??

   1. Oj trampade jag på en öm tå? Grejen är den att ditt, mitt och allas konsumerande pajar mina barns framtid. Alla barns framtid. Så är det. Var god läs klimatrapporterna. Världen kan inte konsumera som oss i väst. Jag cyklar, tack så mycket och har dessutom gjort tester som visar att just flyget ökade mitt klimatavtryck enormt. Och jag märker då inga större åtgärder i svenska samhället för att stoppa klimatförändringarna – gör du? Jag önskar verkligen politiska initiativ för att skapa förändring. Men jag tror också på konsumentmakt – där influensers levande är del av normen om hur samhället ska se ut. Ebba mfl har en så stor möjlighet att påverka andra. Önskar verkligen att fler tog chansen men tyvärr handlar flödena om konsumtion i 9 fall av 10. Jag är verkligen inte perfekt själv. Äter inte veganskt och handlar alldeles för mycket nytt istället för begagnat till mina barn. Men vi måste måste måste börja. Alla måste göra vad de kan. Flera flygresor om året ÄR inte hållbart.. Det är så tydligt i det här kommentarsfältet hur lite kunskap det finns och hur allvarligt läget är. Lite sopsortering kommer inte stoppa klimatförändringarna.

   2. Ingen öm tå – men är allergisk mot moraltanter som intar en ”vet-bäst-attityd”..
    Självklart måste man ha en hållbar konsumtion och göra det man kan för miljön. Däremot för många som ser detta i svart-vitt och ur ett ensidigt perspektiv. Och som är otroligt naiva som tror att lösningen är att svenskarna minskar sitt semesterflyg.

   3. När du kallar mig moraltant – ja då vet jag att du inte har fler argument att komma med. Du skriver om och om igen att jag mfl ”dömer” de som nöjesflyger. Ja det gör jag? Om man vet bättre – som Ebba verkar göra – och ändå gör tvärt emot den kunskapen enkom i syfte att ”unna sig och skapa minnen” – ja det är höjden av ignorans för mig. Det är så obegripligt att människor struntar i forskningen och i våra barns framtid. Så säg mig, vad tycker du att vi ska göra? Vad ska vi sluta med för att sakta ned klimatförändringarna?

   4. Det enda jag framfört är önskemål en mindre dömande ton mot andra – och att man ska ha utgångspunkten att alla gör så gott man kan i miljöfrågan. Tyvärr verkar detta ha fått helt motsatt effekt. Lämnar det här kommentarsfältet nu.

  2. Josefin, jag håller med dig. Under mina tio år som förälder har min familj unnat oss noll långresor. Två flygsemestrar på tio år. Jag undrar hur vi har överlevt? Tja, kanske genom att upptäcka att barn behöver föräldrars närvaro, några glassar på sommaren, ett hav att bada i någongång ( i Skåne är vi bortskämda med hav), en övernattning i trädgården, något spännande sommarland kanske. Det kommer aldrig bli häftigt på instagram, men familjen kommer klara livhanken fint och ändå ha guldkant i tillvaron.
   Ni som skäms för era flygresor, flyg för mig, men gör det inte till någon ursäkt att ”familjen behövde detta”.

   1. Exakt. Det finns mycket vi kan ”unna” oss här på hemmaplan – men som inte äter upp den lilla utsläppsbudget som finns (btw så hade vi den bästa familjesemestern en sommar på Österlen – blev helt betagen av den magiska stranden!).

 35. Önskar er en fantastisk resa till ett underbart ställe!
  Hälsa Bengt o Wiveca!!!!!!!!!

 36. Ha en fantastisk resa och njut av lediga dagar med familjen 🌴🌸 Vink 👋 från Barbados 🇧🇧

 37. Om man inte vill åka så långt kan jag varmt rekommendera Irland och Skottland. Helt fantastiska resmål. Wild Atlantic Way på Irlands västkust är en av mitt livs största upplevelser. Kram!

 38. Ha en fin resa med familjen! Det är ingen annan som kan avgöra vad du ska göra eller inte göra! Det bestämmer du själv så bra! Njut av livet!
  😎☀️🏊‍♀️🤸‍♀️

 39. tyvärr är det en besvikelse att du väljer att rättfärdiga att flyga så mycket som du gör. Andra kommer också välja att resa med flyg eftersom de ser att andra gör det och då kan de med. eftersom du är en offentlig person. om du valt ett annat sätt att åka till england kanske det hade varit lite bättre iallafall.

 40. Ja, flygskam åt sidan, hur kommer det sig att en familj med tillgång till både diverse sommarstugor och vinterställe ”behöver” åka till andra sidan av jordklotet för att skapa minnen? Resa långt till exositiska platser fortsätter vara statusgivande helt enkelt och genererar dessutom både ”bra content” och lite liv bland kommetarerna.

 41. Tror du seriöst att detta är en resa för att skapa content? Att man släpar med hela familjen på en 14 timmarsresa för status och fler följare..?
  Så om man har ett sommarställe – får man aldrig åka någon annanstans då? Luktar som vanlig svensk avundsjuka och missunnsamhet.

 42. Denna bloggs moralpoliser ger mig en fadd och unken upplevelse. Nåja moralpoliser har föerkommit i alla tider! Under digerdödens härjningar i europa var de rikligt förekommande! Man angriper en enskild familjsflygresor. SAMTIDIGT som man kanske varje vecka handlar apelsiner, bananer o annan exptisk frukt hem till familjen. Frukt som DAGLIGEN och stundligen transporteras med flyg över halva jordklotet. Och i stället låter man våra svenskodlade, nyttiga och vitaminrika äpplen ligga kvar under äppelträden i våra villaträdgårdar och ruttna!!! Ebba med familj önskas en skön ledighetsvistelse! Ladda batterierna o kreativiteten!

 43. Nej, jag förstår helt ärligt inte hur du kan flyga som du gör. Australien står i lågor och Greta har blivit känd över hela världen. Någon skrev att det är så många länder som är värre. Tror inte det per capita. Och Du Ebba gör ett särdeles stort klimatavtryck med dina resor. Gissar att du tog flyget till sälen med. För någon bil har du ju inte och tåg har jag svårt att se dig åka när ni bara var borta några dagar. Jag har också lust att åka till solen med min familj. Råd har jag också men vet inte om jag kan med det när klimatet ser ut som det gör. Har inte flugit på två år. Just på grund av klimatet. Men egentligen är det väl lika bra att flyga på medan vi kan. Problem med maten kommer leda till krig så småningom.

  1. Men du har valt att skaffa familj?
   Och du har bara låtit bli att flyga i två år?!
   Ska du moralpredika bör du föregå med lite bättre exempel.

   1. Ok. Så om hur många år kan jag moralpredika??? När jag inte flugit på tre år eller tio? Vilket är ett GOTT exempel för DIG? Ganska stor skillnad på mig och Ebba som nöjesflyger 10 ggr per år.

   2. Skulle helst se att du håller din moralpredikan för dig själv – och istället utgår från att alla gör så gott de kan.

 44. Blir mest beklämd över samhällets orättvisor. Och är det moralpredikan eller svensk avundsjuka så får det vara det. Tänker på alla familjer som knappt får vardagen att gå runt som också sliter och jobbar men inte har råd att unna sig flera semestrar varje år. Som inte åker till både fjällstuga, sommarställe och utomlands ett par gr per år för de har inte råd. Som inte har råd att åka någonstans på flera år. Och absolut man väljer sitt yrke själv men visst är det skevt att det är så olika betalt på olika yrken och alla kan inte ha högstatusjobb för då går inte samhället runt. Är inte fattiga värda att unna sig resor? De om några behöver semester och ladda batterierna från att ständigt oroa sig för att inte pengarna ska räcka trots att man vänder på vartenda öre.

  1. Vad tycker du att man ska göra åt det då? Tycker du Ebba skulle ha stannat hemma, blir det mer rättvist då?
   Livet är ju orättvist på många sätt.
   (Ebba kan knappast vara orsak till att inte alla andra har samma priviligierade förutsättningar som vad hon har.)

 45. När jag var barn och flera tillika mig, fick vi inte lämna middagsbordet förrän vi ätit upp all mat. Vi fick höra att vi skulle tänka på alla barn i afrika, som inte fick äta sig mätta! Det var en sorts moralpredikan, tämligen vanligt förekommande under min barndom. Men inte fick barnen i Afrika mer mat för att vi tvingades lämna middagsbordet övermätta. Moralpredikan på enskilda människor och familjer för deras flygresor ger enbart motsatt effekt. Menar ni allvar, så får ni agera politiskt! Kräva att varje enskild flygresa måste ansökas o beviljas tillstånd eller avslag av därtill utsedd myndighet!

 46. Såklart att det är härligt att resa, men vi måste alla ta vårt ansvar för att minska vår klimatpåverkan. Flyget har stor klimatpåverkan och det är inte hållbart att resa med flyga flera gånger per år. Förra julen var det en resa till Maldiverna, sedan till USA, till London en helg, till Mallorca på sommaren, Teneriffa på höstlovet och nu en resa till västindien. “Vi är värda det” håller tyvärr inte. Vi är väl alla värda en skön semester. För många av oss kanske det inte är realistiskt att sluta flyga helt, men vi måste i alla fall börja begränsa oss. Man får nog välja vilka resor man ska göra och kan inte flyga flera gånger per år. Kanske hade ni kunnat skippa höstlovsresan nu när det blir en långresa i januari? Positivt i alla fall fall att du ser problemen med denna resa, men tyvärr är det ju inte tillräckligt när valet ändå blir att resa. Jag har följt dig ett par år men känner nu att jag inte vill möjliggöra och stödja detta beteende längre. Hoppas att resan blir bra och att ni tänker några gånger extra innan ni bokar nästa resa och kanske begränsar er till en resa per år till att börja med i alla fall.

  1. Och du är då någon som vet vilket exakt antal flygresor som är korrekt för alla svenskar..?
   Tror du på allvar att miljön blir särskilt mycket bättre av några svenskar som minskar sitt enskilda flygande – När bara stålindustrin och SSAB i Sverige årligen gör koldioxidutsläpp motsvarar över 2,5 MILJONER Thailandsresor!?
   Dessutom står flygtrafiken för knappa 2 procent av koldioxidutsläppen globalt sett.
   Jämför det med att 20 procent av utsläppen i Europa orsakas av kött- och mejeriproduktionen. Näst efter livsmedelsframställningen är mänsklig avföring en stor utsläppskälla…
   Så ni som vill göra skillnad – Ställ krav på beslutsfattare, sluta med kött och mejeri – och lägg ned toalettbesöken! (Men det kanske är roligare att flygskamma kändisar som har det gott ställt, så att man får utlopp för lite svensk jante-lag..?)

   1. Såklart att det är många andra saker som också bidrar till klimatförändringarna och jag tycker verkligen att alla bör göra vad de kan, tex flyga mindre, konsumera mindre, äta mindre kött, åka mindre bil osv. Det krävs förstås politiska beslut också, men det hindrar inte att man på individnivå ändå gör vad man kan. Och flygresor ökar ditt personliga klimatavtryck mycket, se t.ex. http://www.klimatkontot.se

    Och nej, det är inte jantelagen som talar, jag har råd att åka på flygresor, det är inte där skon klämmer.

  2. Håller helt med Karin! Det var väl dessutom flera svängar till London.

   Jag ser så många i mitt flöde som låtsas bry sig om klimatkrisen för att vara politiskt korrekta men som sedan måste unna familjen att resa varje lov. Det går inte ihop för mig! Tänk om folk kunde hålla sig till en resa om året åtminstone.

   Jag gillar dig Ebba men det här inlägget köper jag inte.

   1. Klart ni ska unna er att åka Ebba! Vi var också i Karibien på jullovet, helt underbart och vi ser det som en investering i familjen! Kram!

  3. Jag håller med dig Karin. Det är inte drömresan som man som familj gör en gång på ett decennium som vi ser. Det är långa flygresor flera gånger om året och ibland bara med argumentet vila och avkoppling, något man naturligtvis kan åstadkomma på närmare håll. De senaste åren har jag förutom London, Mallorca, Teneriffa, USA, Västindien, också sett Israel och Kina och då ganska korta resor.

   Det är inte bara problem med klimat jag ser utan överhuvudtaget främjandet av en livsstil som är så överdådig och full av lyx. Det känns inte rätt 2020. Säker Stil måste kunna finnas tillsammans med en varsamhet om gemensamma resurser och en uppskattning av det lilla livet närmare hemma. Det här är inte längre en Säker Stil för en vanlig kvinna med karriär och barn utan en lansering av en livsstil som hör till eliten. Det tycker jag är en tråkig vändning, inte minst eftersom jag uppskattat Ebbas blogg och inte minst Säker Stil enormt mycket.

   Det är svårt att tänka att denna förändring inte har att göra med nya sponsorer och då känns det ännu tråkigare tycker jag, om det är kapitalet som driver på, snarare än värderingarna. När jag lyssnade på senaste Säker Stil, visst var det ett resebolag som sponsrade och Ebba och Emilia pratade om resor till fjärran länder som när man väljer film på Netflix ungefär. Nä, det här tror inte jag kommer att slå och jag beklagar denna strategi. Inte heller samarbetet med Volvo har imponerat i den kontexten. Bil som accessoar känns inte rätt 2020. Med en säker stil kan man hoppa upp på cykeln.

   1. Bil som acceccoar? Hur trafikvänligt/ trafikfarligt tror du det är för en trebarnsmor att cykla runt i Stockholm med tre barn åkande i en cykelkärra? Har jag förstått Ebba rätt avstår familjen från att köpa bil och o i stället leasar de bil periodvis! Vilket torde vara mer miljöbesparande än att köra runt med egna ofta äldre och mer utsläppsbenägna bilar. Kanske är det önsvärt att fler följde Ebba val i fråga om bilkörning!

 47. Klart ni ska unna er att åka Ebba! Vi var också i Karibien på jullovet, helt underbart och vi ser det som en investering i familjen! Kram!

 48. Sedan 2011 har jag inte rest utanför EU. Och även om jag flyger fortfarande väljer jag kortast möjliga resa och reser mindre ofta och jag har testat att ta nattåg och dagtåg.
  På hösten och våren är det fint väder kring Medelhavet.
  Jag tycker inte att det har varit svårt att ge upp långresor.
  Jag konsumerar bara miljömärkta kläder.
  Och handlar ekologisk mat.
  Undviker att pendla med bil.
  Jag har slutat med parfym, nagellack och att färga håret. Och sliter ut mina kläder.

 49. Min kommentar kommer här: https://youtu.be/E73ag2Fvi3o
  Och om du menar allvar med att du vill ta klimatansvar ditt myckna flygande till trots tycker jag att du publicerar denna video som en blogpost. Då nyttjar du ditt medieutrymme på ett ansvarfullt sätt.

  1. Menar du allvar?? Snacka om att driva på klimatångest och därtill dåligt mående hos unga med den filmen. På vilket sätt hjälper det att få barn ångestfyllda?

   1. Jag menar absolut allvar. Filmen riktar naturligtvis inte till barn, utan till deras föräldrar, det tror jag nog att du också förstår. Filmen är en ganska exakt allegori över vår — även Ebbas — nuvarande strategi gentemot klimatkrisen. Vi dumpar den på barnen och säger “Try not to worry too much”.

  2. Eftersom den ligger på YT så är den riktad direkt till barn. (Det kan ju inte undgått dig vilken åldersgrupp som främst använder den kanalen..?) Och du svarar inte på frågan – På vilket sätt ska den här typen av inlägg hjälpa miljöfrågan? Din uppfodrande och otrevliga ton hjälper då inte någon,

   1. 1. En film är naturligtvis inte riktad till barn för att den finns på YouTube, var har du fått något så dumt ifrån?
    2. Filmen är en ögonöppnare och en väckarklocka. Den beskriver ett i grunden sant förhållande, nämligen det att vi dumpar klimatkrisen på yngre generationer för att man “bara måste unna sig”, “skapa minnen”, “är värd det”. Är den obehaglig ? Ja, men obehag och ångest är nog nödvändigt för att motivera förändring.
    3. Ebba — i gott sällskap med horder av andra s.k. påverkare — säger sig vilja stå för ett ansvarsullt och hållbart tänk men är inte beredd att avstå sina två-tre långflygningar per år. Hon vill äta kakan och ha den kvar. Mänskligt. Men ett sätt att litegrann äta kakan och ha den kvar är just att använda sin plattform till stöd för exempelvis Fridays for future (som gjort filmen) eller annan klimataktivism. Då gör hon nytta, som delvis väger upp för den skada hon också gör genom att marknadsföra en orimligt klimatslukande livsstil.

   2. Återigen – Jag undanber mig din mästrande och otrevliga ton. Det hjälper inte miljöarbetet på ett konstruktivt sätt. Och det är precis det som är min grundläggande poäng – Jag tror inte skammande, dömande, moraliserande, påhopp, allmänna otrevligheter och ångestframkallande hos barn (och vuxna) hjälper miljöarbetet framåt ALLS. Snarare får det många miljökämpar (som ofta har rätt i sak) att framstå som lätt hysteriska och bittra moraltanter. Sådana orkar inte någon lyssna på – Tyvärr!
    Istället borde fler följa Greta och hennes strategi – Att sakligt lyfta fram FAKTA och vända sig mot makthavare som på riktigt kan göra skillnad.
    Sen – Lägger man ut en film på YT exponeras den omedelbart för majoriteten av Sveriges barn (och barn i resten av världen). Så även om filmen kanske inte är menad för barn – i första hand – så blir det så i praktiken. Man är otroligt naiv om man inte förstår det.

 50. Om alla på jorden levde som medelsvensken gjorde skulle vi behöva 4 och 1/2 jordklot. Enda anledningen till att vi fortfarande lever är alltså för att andra är mera fattiga än oss och kan ej resa och konsumera som du och jag gör. Res hur mycket du vill men stå för dina resor då och kom inte med några lama ursäkter om att skapa minnen och yada yada.

  1. Till “Trött” ovan:

   Du återkommer till att jag är otrevlig och gör “påhopp”. Det gör jag ju faktiskt inte alls. Men det räcker tydligen med att jag är rak och inte gullar till frågan för att uppfattas som hemsk. Detta är inget påhopp, utan ett konkret förslag till bloggaren, som efterfrågar diskussion om sitt flygande.

   Du framhåller Greta Thunberg. Om du sett hennes tal på FN så inser du att budskapet sammanfaller helt med denna films budskap (det är ju också Fridays for Future som gjort filmen, det som närmast kan kallas “Gretas organisation”).

   Käcka tips, glada tillrop och “ekologiska” bambutandborstar räcker helt uppenbart inte för att åstadkomma meningsfull förändring. Du tycks efterfråga en kritikfri och trivsam klimatdiskussion, men det är litegrann som att efterfråga en kritikfri och trivsam diskussion om slaveriet eller om kvinnoförtryck.

   Tror du inte det kan vara så att du helt enkelt inte klarar av att hantera den ångest som filmen väcker hos dig, och reagerar därför med det eviga ropet “tänk på barnen!”? Jag skulle då vilja hävda att det är vi klimataktivister som tänker på barnen, fast då kanske inte främst från att skydda dem från en tre minuter lång läskig film utan från en framtid med livsmedelsbrist, översvämningar och bränder som gör att de inte själva vågar få barn.

   Men för all del, om det är just denna lilla film som är så förfärlig så är ett annat förslag till Ebba att publicera Gretas tal från FN i en blogpost.

   1. Blir nästan full i skratt över ditt inlägg, eftersom du utgör ett så tydligt exempel på den typ av attityd som jag lyfter fram.. Vet inte om jag ska skratta eller gråta åt argumentet att ”…det är vi klimataktivister som tänker på barnen…”; Så bara för att man inte gillar skuldbeläggande så tänker man inte på barnen..?
    Jag säger inte att filmens budskap är fel på något sätt – men är fullständigt övertygad om att det går att både diskutera klimatet/genomföra alla nödvändiga åtgärder – UTAN att skuld- och skambelägga vare sig själv eller sina medmänniskor.
    Men alla tycker vi olika.
    (Filmen skapar fö ingen som helst ångest hos mig, Jag väljer som sagt att ha en positiv grundsyn och bidra med vad jag kan – utan att kasta en blöt filt av skuld/ångest över mig själv eller andra. Blir beklämd över att många väljer det motsatta, tror det skapar värre problem för mänskligheten.)

 51. Ja. Eller så kan man ju prova tanken att det finns olika grader av insikt hos dig och mig.? Det är naturligtvis inte enskildas uppoffringar som kommer att vara motorn bakom klimatanpassnigar, där håller jag med dig, och det inser ju också alla seriösa klimataktivister, som riktar sin aktivism åt politiskt håll. Men Ebba v Sydow och denna blogg är heller inte en enskild. Hon lever på sin roll som påverkare och marknadsför en livsstil. Hon har därmed naturligtvis ett ansvar som Svenssons next door inte har.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.