Intensiva dagar (och min sämsta gren)

Så var klockan tjugo över elva. Vinden viner, en gren knackar på en ruta, trädgården är nattsvart och äntligen, äntligen ÄNTLIGEN sover fyra av fyra barn här i huset. Last man standing här intill mig i soffan. Ernst har inte varit många centimeter ifrån mig ikväll, lille grodan. Han fick somna i mitt knä även ikväll, vi körde på det som var enklast och mysigast. Och det jag tror att vi båda behövde.

Arbetsdagen började åtta och var slut vid halvtio idag, så en lång men väldigt rolig dag. Med barnen runt benen och många små trevliga kaffepauser. Fotograf Lisa kom ner från Stockholm och jag hade lagt upp ett späckat schema för bilder till ett superkul sommarprojekt, som jag kommer berätta mer om snart. Suveräna makeupartisten Camilla (som bor på en gård ute på skånska landsbygden) jobbade också med oss, även det är ju teamwork och allt klaffade så himla bra. Igår passade vi också på att fånga kvällssolen på stranden, vi hade båda en vision om exakt vilka bilder vi ville få till – och det blev på pricken rätt. Åh, lyckan i mig då! Det är samma lycka som i att få till “slutknorren” på en krönika, skriva en text jag längtat efter att få ur mig eller klicka “publicera” på ett maffigt kungligt svep här i bloggen. I just LOVE it!

Eller, för den delen, att podda loss med Emilia. Hon skrev så fint i bloggen om vår strategi, eller hur man ska säga. Nej, strategi är fel ord – om inte det kan vara en strategi att ha så himla KUL varje gång, att man aldrig vill ta sommarlov, paus eller lägga ner, för att sen återuppstå? Vi bara kör på och älskar det, just som Emilia skriver.

Att lägga barn är jag uppenbarligen ohyggligt dålig på. Eller alltså, faktiskt inte alltid, när jag är själv med dem BRUKAR det gå riktigt bra. Börjar i god tid. Kanske för att jag verkligen har min lilla testund i soffan i sikte? Vilket verkligen var fallet ikväll. Jag menar, klart det går egentligen (även om ett av barnen är ganska kvälls-orolig, alltid varit) men vi kanske inte riktigt nånsin gör ett jätteryck med ordentliga rutiner många kvällar i rad, utan livet bara går på.

Johan är i Stockholm och jobbar, mamma var här igår och idag men åkte ikväll. Men ändå… Gick det åt skogen. Oh well, de sover i alla fall nu. Har precis baxat över dottern + hennes kompis till våningssängen. Imorgon har vi en lugn dag, så äsch, det får gå. Inte hela världen. Men jag TRODDE verkligen att de skulle somna vid nio. Efter lugn kväll, rena och Lasse Maja-saga. OCH efter att ha lekt non-stop hela dagen, allt från vattenkrig till dunken, bakat hos barnens farmor här i husen intill, spelat tennis i trädgården, spelat kort, hjälpt till på fotograferingen med att plocka blommor, fixa och göra små ärenden. Mellanpojken har fått hänga på hela tiden, ja till och med Ernst. Halleluja för övrigt, för att kasta om syskon-dynamiken med en superfin kompis, som jag härligt nog fick låna den här veckan!

Nej, nu ska jag och foten sova för att orka med morgondagen…

KOMMENTERA GÄRNA – och hoppas att ni alla haft en fin dag!

13 reaktioner till “Intensiva dagar (och min sämsta gren)

 1. Jag har reflekterat tidigare över att era läggningar i vardagen verkar lite, tja, senare än vad ni egentligen tänker er. Och det är ju inget problem om ni trivs med det. Om ni går upp lite senare på morgnarna (än genomsnittet) och det därför inte gör något om de somnar 21-22 (vilket jag får intryck av att de gör).

  Men om ni tycker det är för sent, att det blir långdraget och stressigt så kan man ju förändra det. Jag har alltid behövt egen tid på kvällen när barnen somnat, det har varit viktigt för mig (och min man). Så vi har alltid hållit rätt hårt på läggtider. Mina barn är några år äldre än dina två äldsta så nu börjar det ju bli lättare med läggningar osv men jag kan ändå inte helt krascha i soffan förrän vi lagt dem. Mitt budskap är att just läggningar måste inte vara den stund på dagen då allt ska ske, långa samtal, långa läsningar, långt av allt. Och det är ju viktigt att man mår bra i de val man gjort och faktiskt känner att det är val – inte något som bara blivit.

  Nu på sommaren kan vi njuta av ledighet och det är inte så noga med sovtiderna. Men i vardagen i höst är det viktigt för att man ska känna att livet flyter på.

  1. Det där är ju så olika. Jag och mannen har i grunden också ett stort behov av egentid på kvällen. Med min äldsta dotter som nu snart är 12 år gick det jättebra att få in rutiner när hon var liten där hon somnade rätt tidigt på kvällen och sedan sov hela natten. Med vår yngsta dotter, nu 7,5 år, har det aldrig gått. Vi försökte men det hade blivit riktigt ohälsosamt för oss alla om vi hade genomfört våra försök att få henne att somna när vi vuxna tyckte hon skulle sova. Hon är fullt frisk, men var och är till viss del fortfarande väldigt kvälls- och nattorolig (som Ebba skriver). Så min mans och mitt behov av egentid på kvällarna har suddats ut eftersom vi har lagt fokus på hennes och hennes systers behov kvällstid, vi har fått prioritera om vilket inte varit så lätt, men vi har också vant oss vid att “hänga” med våra barn även under kvällarna. Ju äldre de blir ju senare går de ju och lägger sig. Men det är klart att det också blir mindre “arbetstsintensivt” för oss föräldrar när de blir äldre. 😊

   1. Precis så var det för oss. Jag är en person med stort behov av egentid, men det funkade inte på kvällarna. Det var bara att anpassa sig till barnet, alternativet var läggningar som pågick flera timmar, tills vi somnade själva.
    Vill påminna (pga andra svar här) om att även om man har barn vet man ingenting om hur det är att vara förälder till någon annans barn. Det bästa man kan göra är att hitta den lösning som passar ens egen familj, Om man undrar vad familjerna man ser omkring sig egentligen sysslar med så är det med största sannolikhet just det.
    Till Ebba: Att det tar tid att lägga barnen betyder inte att man är dålig på det, bara att dina barn tar tid att lägga. Du genomför troligen uppgiften på det bästa sätt , respektfullt och kärleksfullt, det är väl att lyckas med uppgiften!

 2. Vad är det för trista troll som har kommit in här? Är så trött på bittra människor som hackar på hårt arbetande – om än priviligierade – kvinnor. Kom med konstruktiv kritik istället om ni känner så starkt att ni inte kan hålla inne med era negativa synpunkter. Era bittra kommentarer tillför noll och intet, de leder bara till en tråkigare värld.

 3. Hej Ebba! Ska på ett bröllop med klädkod smoking nu i sommar. Ett önskeinlägg är således tips på passande klänningar för detta;) Önskar dig och familjen en fin sommar! Kram

 4. Önskar lite mer stiltips och lite mindre åh-vi-är-så-stressade snack i er podd! Älskar den och förstår att livet kan bli lite körigt, men det är liksom universiellt och inte varför jag lyssnar på er podd. Tack för toppenpodd i övrigt, följt från början!

  1. Åh, jag håller inte med, även om jag ju kan förstå att vi lyssnare intresserar oss av olika anledningar :-). Så Lily, jag menar inte att kritisera din önskan, men själv uppskattar jag SÅ mycket “vardagssnacket” i podden (även i bloggen förstås).
   För mig är det det som gör att det blir personligt och mänskligt. Det där universella ger mig en känsla av att kunna identifiera sig, även om vi lever olika liv. Jag tycker ni får in precis lagom mycket stiltips :-). Tack för fint sällskap på morgonjoggingturerna ❤️.

 5. Hej Ebba! Tidigare har jag skrivit om hur mycket jag uppskattar din blogg! Du skriver och uttrycker dig väl, har en bra hållning och attityd till dina ämnen och det du skriver om är intresseväckande! Det är helt fantastiskt att den digitala utvecklingen har givit kvinnor möjlighet att driva helt nya sorters företag. Du har dessutom ett företag som bidrar till andra kvinnors inkomster och därpå påföljande sociala sociala åtaganden. Du är också ekonomiskt framgångsrik! Grattis! Det framgår att du har följare i hela Norden och troligen också utlandssvenskar! Jag funderar lite framdeles! Den digitala utvecklingen tror jag kommer att medföra att man med ett enkelt tangenttryck kan få svenska övrsatt till perfekt engelska. Vilka möjligheter inte i nuläget, men kanske när dina barn är tonåringar. Låta din blogg nå ut i världen- kanske i något redigerad upplaga! Så intressanta sverigebilder med boende i storstan sommarvistelse i strandmiljö o vintervistelse i fjällen. Dina annonslänkar är också ett plus i detta sammanhang, Den svenska livsstilen! Du skulle fungera som ambassadör för sverigebilden utomlands! Mina mycket personliga tankar inspirerade av din blogg! Lycka till framgent!

 6. Absolut viktigt att alla håller en god ton i sina kommentarer! Det är så självklart att det knappt behöver sägas. Däremot är det naturligt att vi har varierande åsikter i olika frågor. Tendensen numera verkar vara att om en avvikande åsikt skrivs, blir den som skrivit genast klassad som ”Nättroll”. Bloggaren själv tål avvikande åsikter men inte hens följare. Då man kollar in kommentarer i bloggar ( inte så ofta i Ebbas som i andra ”idolers”) är det menlöst fjäskigt, smörigt. Om bloggaren ifråga skriver om något angeläget och seriöst ämne så blir kommentaren bara : ” Var har du köpt klänningen du har på dig.”

  1. Cajsa kommenterade två inlägg av samma person tidigt i morse, som nu tydligen är bortrensad på mångas begäran utifrån tidigare blogginslag!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.