Helgens iPad-fria pyssel

Ja, är något jag tar med mig från den här ofattbara, oroliga våren – så är det att inte ta något för givet. Alla jobbuppdrag, events men kanske framför allt, vilket jag känner bokstavligen värker i mig just nu: Att träffa familj och vänner. Det där vi bara tar för givet. Som just nu, denna påskaftons morgon, när jag inte för mitt LIV kunnat drömma om något annat än att vakna i sängen i Falsterbo, gå barfota till köket och göra första koppen kaffe. Påsken i Skåne. Där våren alltid hunnit lite längre.

Så, vad hittar man då på hemma i stan? När det blev väldigt mycket mer hemmatid och inte alls som vi tänkt oss? Efter att jag postade Stories igår när barnen målade med akrylfärg (OBS, vattenbaserade = lätta att få bort, för herregud, kladdet alltså…) så var det någon som frågade om jag inte kunde tipsa om iPad-fria roliga pysselprojekt för barnen? Jag antog utmaningen och here we go. Känns ju extra bra att barnen just i denna stund leker med små-Lego i Klas rum, trots att det förmodligen kommer vrål och gråt om en liiiten stund. Vi ser om jag hinner skriva klart:

SKRIV ETT KORT. Lagom nivå för mig, det vill säga (väldigt) långt från att schablonmåla på möbler, bakpulver-vulkan eller göra stilsäkra naturligt färgade riktiga ägg. Ja, ni fattar. Så, skicka ett påskkort. Eller bara ett kort. Till morfar eller farmor, till kusinerna, till kompisen. Att det kommer fram lite efter påsk är icke hela världen, tänker jag. Som stolt medlem i Frimärksrådet vet ni ju att jag älskar brev, frimärken, fina kort och kuvert – till nära och kära ni inte får träffa. Ta bara fram papper i olika färger, kanske några bomullstussar för eventuell kaninsvans, glitter, något band, lim och sax. Obs, viktigt att skriva adress, sätta på frimärken och gå iväg och posta, så att barnen själva får stoppa brevet på lådan!

GAMLA HEDERLIGA PÄRLANDET. “Näää, det är tråkigt….” säger 7-åringen – tills jag tar fram pärlor, pärlplattan och projektet är igång. Klassiska pärlplattan blir faktiskt aldrig tråkig. När man väl kommer in i det, så fastnar jag också.

GÖR EN LOPPA! En busenkel pappersloppa gjorde succé här hemma förra helgen, eftersom dottern kom på att de kunde skriva “Stå i planka i en minut” eller “10 jobbiga hopp” som de sedan kunde utsätta sin mamma för. Svettigt, skrattigt och lite som med pärlorna, först “Näää, det är inte kul…” men när projektet väl är igång – kul.

ÄGG-TÄVLING. I USA älskar man sin “egg hunt” – som går ut på att man gömmer massa små ägg i trädgården och sedan får barnen, utrustade med små korgar, springa och plocka så många ägg de kan. Eftersom solen skiner planerar jag nu detta projekt för barnen i eftermiddag, ska bara få till det så att jag kan smyga ut på gården och gömma. Och sedan lär det väl bli kaos och tårar då en majoritet av familjen är dåliga förlorare men… Äsch, vi testar?!

GÅ PÅ MUESUM – HEMMA. Helg för oss brukar betyda en tur till Etnografiska, Tekniska eller Historiska museet och det är så sorgligt med alla museer och teatrar som står tomma och kämpar för sin överlevnad. Förståeligt, givetvis. Men ändå, sorgligt. Många har varit snabba på att ställa om och det går faktiskt att gå på museum hemma, spana in HÄR!

TA FRAM KORTLEKEN. I love it! Kanske min favorit-aktivitet med barnen faktiskt!? Vänd-10:a, Gurka och Casino. Tränar också räkning och att lära sig att förlora. Puh. Svettigt stundvis. Sedan är det är ju alltid en fröjd att ta fram min underbara Liberty-mönstrade kortlek från London (och den SKA det banne mig finnas 52 kort i, det vet barnen…).

GÖR EN EGEN PÅSKFAMILJ. Ta fram enkelt pysselmaterial och säg engagerat att “vi MÅSTE ju ha en påskfamilj hemma“. En tom 12-pack äggkartong, några engångsskedar i trä och två toarullar blev en hel liten påsk-djur-familj här hemma i fönsterbrädet. Jag plockade fram några papper i färg, pennor, sax och tejp. Alla fick olika namn och efternamn, säg hej till Bella och Stella von Påsk:

TA MED EN FOTBOLL UT – OCH KÖP GLASS. Och ta fram sparkcyklarna! Hmm, en ganska (väldigt?) o-pysslig aktivitet inser jag när jag skriver det. Men det funkar. Barnen sparkar boll tills någon trillar och skrapar upp ett knä och glassen ger en stunds lugn och ro och mys! Och den får alltid ut dem utanför dörren…

Fyll GÄRNA på med fler iPad-fria påskpyssel: KOMMENTERA! Även om jag vill understryka att skärmtid och tv-timmar faktiskt inte är av ondo. I dessa tider får vi alla vara extra snälla mot varandra och ge varandra så mycket utrymme det bara går. Lite mera skärmtid just nu tänker jag… Vad gör det om hundra år, liksom. Glad påsk till er därute!

4 reaktioner till “Helgens iPad-fria pyssel

 1. Ååh nu känner jag att jag vara måste tipsa om min bästa vän som driver superfina Stockholmsbaserade barnklädesmärket Facade. Denna talangfulla 3-barnsmamma lyckas komma på de mest kreativa pyssel med sina barn! Här samlar hon en del av deras idéer och alster, https://www.facade-apt.com/kids-crafts
  Enjoy! ☺️

 2. Bra tips! Vi har hunnit med ganska mycket av detta och haft kul på vägen. En annan bra grej är gatukritor! Hoppa hage, rita en springbana, göra en påskteckning på cykelbanan osv. Pokémon?! Lite skärm men ändå frisk luft och promenad. Kurragömma eller under hökens vingar kom. Inser att inget att det är pyssel dock 😃 baka en enkel påsktårta, tex kladdkaka som man dekorerar med en massa marsipanfigurer som barnen gjort i färgad marsipan. Så något i en kruka inne, krasse eller gräs.

 3. Tack Ebba !
  Vi klippte, limmade o målade fåglar som vi hängde i lite kvistar vi plockat. Vips hade vi ett påskträd här hemma (lite målade ägg från ifjol fanns det också kvar!).Annars kan man måla och laga ägg/harar/kycklingar utav trolldeg !
  Nu är det inte pyssel men baka med barnen eller laga mat, citron pajer och muffins är gott och lite påskigt.
  Glad påsk !

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.