En som säkert jublar?

…Ja, det torde väl vara Netflix – för grattis, om inte detta är underlag för en ny säsong av The Crown så vet jag inte vad. Leverera skandaler, det kan de därborta i brittiska kungahuset. My God. Och vi är trots allt bara nio dagar in på det nya året?!

För övrigt har jag hela tre avsnitt kvar av senaste säsongen av “The Crown”, eftersom vi verkligen ville suga på karamellen. Åh, som jag gillar Helena Bonham Carters tolkning av den kedjerökande, bortskämda skandalprinsessan Margaret. Det kändes liksom inte rätt att sträcktitta på en sådan ljuvligt välgjord serie. Detta härliga MÅSTE man dra ut på så länge det bara går!

Foto: Alastair Grant / TT

26 reaktioner till “En som säkert jublar?

 1. Men jag undrar… dom kommer aldrig kunna representera kungahuset efter detta. Aldrig. Så vad ska dom göra på halvtid i England? Det hela känns så tragiskt och samtidigt så oerhört naivt.

 2. Naivt skriver många här men mer ett desperat försök av H att rädda sitt äktenskap. Om man nu får spekulera så kan M ha ställt ultimatum. ” Jag står inte ut/accepterar inte det här livet. Sorgligt och ännu ett tecken på hur svårt det är att vara yngre kunglighet i dagens mediasamhälle. Kanske monarkin har överlevt sig själv.

 3. Du vet väl att det finns en podcast om Season 3 av The Crown! Så bra! Titta på avsnitten först, sedan podden!!!

 4. Hej! Passade tips nu när ni är på Bequia – besök princess Margrets beach! Döptes om efter hennes besök där 🙂

  Njut!
  Kram

 5. Äntligen tänkte jag, äntligen utmanar någon något gammalt, förlegat och hopplöst omodernt och försöker skapa sig ett eget liv. Där man dessutom inte tänker eller vill leva på statens pengar, det är ju som om att en frisk vårvind drog fram över Storbritannien!
  Att födas in i något och sen aldrig ens få andas om att man inte trivs med det livet måste ju vara fruktansvärt, nej way to go Meghan & Harry säger jag.
  Och om man kallar detta en skandal eller kris, så vet jag inte vad man ska kalla skogsbränderna i Australien eller klimatkrisen etc. Det är för mig helt absurt att två människor av de över 7miljarder människor som finns på denna jord, kan orsaka sådant rabalder bara genom att uttrycka viljan om att leva sina egna liv.
  Men så är jag inte heller någon rojalist 🙂

  1. Håller helt med dig! Förstår inte hur man 2020 kan försvara det faktum att en liten skara människor föds in i titlar som prinsessa och prins. De får inte uttala sig politiskt, de får inte ha självständiga liv, de får inte gifta sig med precis vem som helst och deras barn är fortfarande mer värda än andra då de får VIP-förlossningar, de får sina bröllop och dop betalda av folket, de anses ”jobba” när de inviger ett sjukhus med en sax. När ett par nu väljer att försöka stå på egna ben borde de hyllas för sitt mod att gå emot ett starkt och förlegat kungahus (detta låter ju som starten på en modern saga om nåt).

  2. Utifrån informationen som finns idag verkar de ju dock som att de endast avsäger sig 5 % av sitt apanage. De 95 % som kommer från Prins Charles ska de behålla, samt att brittiska befolkningen fortsatt ska stå för t.ex. alla deras säkerhet plus att de behåller det hus som drottning Victoria äger och som de bor gratis i. Så kanske inte jätteinspirerande “stå på egna ben”….

 6. Tack Ebba för snabb och insiktsfull rapportering om detta spektakel! Älskar när du skriver längre texter om kungligheterna och detta har du bevakat med bravur – precis det man vill läsa om istället för knastertorra tidningsartiklar som bara uppger att H+M skrivit ett meddelande på Instagram.

  Är så fascinerad av denna soppa, blir ju att man jämför med vår svenska kungafamilj och hur proffsigt de gick ut med gemensamt uttalande och pressträff angående prins Carl Philips och prinsessan madeleines barn i höstas. Är ju ofattbart att inte britterna kan stå enade och ha bättre PR-kunskap!

 7. Det här är så spännande, för min tolkning är verkligen en helt annan än det ”sensationella” (även om det såklart i sig är sensationellt att de tar ett steg tillbaka). Jag får känslan av att Harry och Meghan gick ut med sitt statement när de gjorde (och på det, som det framstår, hastiga sätt) för att de fått reda på att någon läckt informationen och därmed ville förekomma medierna. De fattade ett snabbt beslut att trycka på lanseringsknappen för att de för en gångs skull ville förekomma istället för att förekommas. Rent psykologiskt kan jag förstå den reaktionen med tanke på tidigare medierapportering kring paret.

  De skriver själva att det här (strukturen för hur dras nya roll ska se ut) kommer ta tid att arbeta igenom på sin hemsida, på samma sätt som Buckingham Palace gjorde i sitt korta pressmeddelande. Är Drottningen nöjd med hur det hela gick till? Förmodligen inte, men det tror jag faktiskt inte Harry och Meghan är heller. Hade de kunnat hade de förmodligen väntat ett par månader till tills diskussionerna var mer klara med att annonsera ut nyheten. Jag får känslan av att beslutet är förankrat med Drottningen, det som kvarstår är mer att bena ut hur deras nya roll ska se ut och att de har en bit kvar på den resan.

  Min känsla är att de kliver tillbaka för att de upplever att de måste för att kunna ta död på viss mediespekulation, framförallt baserat på vad de skriver på sin hemsida. För mig framstår det inte alls som om de vill ha kakan och äta den också, utan som om de för sin egen skull och för den vidriga medieförföljelse de fått utstå med falska spekulationer och rapporteringar (vilka som betalade för vad gällande deras renoveringar är ju ett tydligt exempel) helt enkelt känner att de måste göra det här för att kunna ta tillbaka lite av makten kring vad som sägs.

  Jag tror inblandade parter, Hovet och Harry och Meghan, hade önskat att de fått lite längre tid på sig att får arbeta igenom det här internt först så att de hade kunnat presentera mer av en fullständig lösning till allmänheten. Som det nu blev upplevs det som om Hovet blev tagna på sängen, men jag tror faktiskt båda parter blev det om än på olika sätt.

  Sen, som en separat notering, ”financially independent” innebär i den här kontexten inte finansiellt oberoende i bemärkelsen att ha råd att leva ett gott liv utan att tänka på pengar som vi skulle översätta (och tolka) det till svenska. Det innebär att de vill arbeta utan att ta emot bidrag från staten (vilket enligt deras hemsida täcker 5% av kostnaderna för deras arbete), säkerligen en konsekvens av de mediadrev som pågått under förra året.

  1. Håller helt med din pricksäkra kommentar Amanda:) Tusen tack till dig Ebba som skriver så lysande och intressant om detta! UNDERBART att ni har en ljuvlig semester:)

  2. Önskar man kunde skicka applåder via internet, i sådana fall skulle du få stående sådana för den här kommentaren!

 8. Dette ble jo virkelig dramatisk..Norske medier melder at Meghan allerede har dratt tilbake til Canada med Archie. Jeg tror nok det er mye dramatikk i kulissene, og jeg tror det er større gnisninger og konflikter enn vi vet. Noe MÅ ha skjedd, M har jo knapt hunnit å være i denne rollen enda og nå kunngjør de dette. Jeg beundrer og elsker dette paret, har alltid elsket de på hvert hold også før de ble et par, men dette syns jeg er trist❤️ Det bor en sterk og uavhengig kvinne i M og jeg tror det er hun som bestemmer mye av dette, men om mitt inntrykk stemmer i denne saken så syns jeg det virker hensynsløst overfor den kongelige familien. Hun HAR jo tross alt giftet seg med en prins. Nei, jeg tror virkelig noe mer må ha skjedd som vi ikke vet! Takk for at du følger dette😘❤️😘❤️😉

 9. Hej! Håller med några andra som skrivit. Det här med monarki känns inte så modernt, det brittiska kungahuset i synnerhet. Det blir massor av skriverier för allt, och jag tror att ingen av oss vanliga förstår mediatrycket, eller alla andras förväntningar och åsikter. Sen är det ju lite specialsituation med en monark som har suttit på tronen så länge. De nordiska kungahusen, jobbar på ett annat sätt. Jag tycker svenska kungahuset gjorde en bra sak med att hålla uppdragen i en snävare grupp

 10. Åh jag sträckkollade på säsong 3 av the Crown, så bra! Och avsnittet om Aberfan var så hemskt, så fint men så jobbigt. 🙂

 11. Läste att Netflix tydligen bestämt att inte göra ”närtid” säsonger så detta kommer troligen aldrig med i The Crown

  1. Bra beslut tycker jag. Det handlar ju ändå om riktiga levande människor, lite respekt för deras rätt till privatliv får man ha.

 12. Det hade varit skandal om drottningen hade kunnat tvinga dem kvar i systemet. Det blir kanske inte så lätt för Harry att komma ut i verkligheten.

 13. Så spännande och roligt att läsa dina välskrivna texter om detta, Ebba! Har verkligen uppskattat att läsa. Jag hoppas att det blir en bra lösning för dem alla – förstår verkligen att medietrycket är helt brutalt men med tanke på reaktionerna från hovet känns det hastigt. Vilken dramatik det måste vara för alla inblandade.

 14. Hej från sydkusten i England,

  Vilket bombnedslag Harry och Meghan släppte i veckan! Det debatteras förstås och skrivs om överallt i media här och alla tycks ha synpunkter. Drottningen är väldigt respekterad och något som har lyfts fram lite extra de senaste dagarna är hennes besvikelse över deras beslut och deras tillvägagångssätt. Förhoppningsvis kan de finna en lösning som passar dem och Buckingham Palace men att det är klyftor och interna konflikter inom familjen, eller ”the firm” som den kallas, är nog ingen överdrift.
  Personligen tror jag att situationen hade kunnat vara annorlunda om de hade gett allt lite mer tid och landat i sina relativt färska roller som nygifta föräldrar och Duke och Duchess of Sussex. Harry och Meghan verkar vilja göra/förändra allt NU men det fungerar inte riktigt i ett kungahus som leds av en omåttligt populär 93-åring.
  Meghan är redan tillbaka i Kanada hos Archie så vi får se vad som händer när hon kommer tillbaka…
  Som engelsk skattebetalare sedan +20 år tillbaka är det också av intresse att få reda på hur deras ”financially independent” liv kommer att se ut i framtiden och vilka ev utgifter som kommer att läggas på oss även i fortsättningen (24/7 polisskydd etc).

  Hälsningar
  Anna W

 15. Jag tycker den här historien är konstig. För mig är det ok att Harry och Megan blir senior royal men problemet är sättet de har kommunicerat ut detta. Harry och Megans roll borde ha kommunicerats ut via drottning Elisabeth. Ser man hur stora organisationer eller företag kommunicerar så är det chefen/direktören eller en ordförande som berättarar eller så går det via någon pressansvarig. Det är ingen på “golvet” som skickar ut pressmeddelande om viktiga beslut. Harry och Megan är på “golvet”. Nu blir det Harry och Megan i ena ringhörnan och drottningen i andra och allt kommer att utspelas i pressen. Brittisk press har varit fruktansvärd mot Megan och det INTE varit ok men det finns saker som Harry och Megan själva har bidragit till. Själva eldat på pressen. De gräver gropar som de själva trillar i, gång på gång. Detta är ett bra exempel där de har trillat i gropen och eldat på pressen. Detta kommer bara att ältas och ältas.

  1. Men tidningen the Sun publicerade ju nyheten innan de själva hade gått ut med det.. så det var förmodligen inte alls tänkt att det skulle släppas nu och såhär. Men för att det skulle komma ifrån dem, och inte från en av tidningarna som paret sedan länge har stämt, och för en chans att själva styra sina nyheter så var de tvungna att gå ut nu. Att de andra i hovet blev arga, kanske inte var enbart att de blev arga på Meghan och Harry utan även över tidningarna och tidpunkten. Det enda som har citerats är att Charles och William blev ursinniga. Det får en ju att tänka att det är på hertingparet, men egentligen vilka de blev ursinniga på vet vi ju inte.

   Det är det här som är problemet, och som Harry och Meghan kämpar emot genom att stämma brittiska tabloider, själva bestämma vilka journalister de kommer släppa fram osv. Det bedrivs en narrativ om att Meghan har manipulerat stackars försvarslösa Harry. Dels manipulerat till att han valde henne, gifte sig med henne, att hon lurade honom att bli gravid fort så att det alltid skulle finnas ett band till honom, att hon manipulerat honom till att flytta till windsor, och nu flytta utomlands. Att Harry är en högutbildad militär och är van (och känd för!) att fatta egna beslut tänker man inte på. Utan det är denna ‘rasblandade’ (alltså har ‘svarta’ gener), amerikanska (!) kvinna som har lurat honom. Precis som det var en amerikansk kvinna som “lurade” kungen att abdikera. För inte kunde stackars kungen själv ta ett sådant beslut, han måste ju ha blivit förförd och manipulerad av en kvinna och tillfråga på allt en amerikan. Det är både en rasistisk och kvinnofientlig bild av Meghan som sprids av media som the daily mail, the sun, mailonline osv. Att dessa tidningar är stämda av prinsparet för flertalet helt fabricerade historier nämner de ju inte när de rapporterar om paret.

   I nedan bifogade länk kan man själva läsa rättegångsunderlag från en av stämningarna som Meghan har gjort, där hennes advokater listar grunderna för stämningen. Det visar också vilken fruktansvärd narrativ som drivs mot henne, och som redan är befäst. Alla har vi ju hört att Meghan är besvärlig, att hon är van vid kaos och skapar kaos eftersom hon kommer från skilda föräldrar och har en svart mamma. Att hon har fått Kate att börja gråta och personal att sluta. Det är ju inte lika vedertaget känt att personliga sekreteraren som slutade för att Meghan var så besvärlig, inte alls slutade. Vilka har hört att egentligen var det en sekreterare som länge jobbat inom hovet och som egentligen redan hade gått i pension men som valde att gå tillbaka ett år för att arbeta för paret. Och som förlängde sedan sin tjänstgöring ytterligare, men gick tillbaka i pension när avtalet sedan var slut. Istället skylls det på Meghan. Allt skylls på Meghan.

   Det narrativ som är befäst om Meghan, kan vi ju läsa både i kommentarer här i bloggen, i svensk rapportering om prinsparet och även i några ordval från Ebba. Det bästa är ju att läsa de faktiska juridiska underlagen, än vad de stämda tabloiderna rapporterar.

   (funkar inte länken så gå in på bylineinvestigates.com)

   https://www.bylineinvestigates.com/mail/2020/1/10/kv913pun97mbewgk1hodcipttt1wfj?fbclid=IwAR0Z4Qn6miLI2DwUMo58D2gnK4SupEWOe1yKKP9omFoGVxIfUh_ICkGX8H0

   1. Bra skrivet, så sjukt att tidningarna får hålla på som de gör och det läskiga är att människor utan kritiskt tänkande går på allt så lätt. Ingen vet någonting men man tror att man vet allt, för att man läst om det i tidningarna, som i sin tur har en helt egen agenda.

 16. Jag såg precis den här dokumentären Meghan and Harry: An african journey, och den kändes så sorgsen. De verkar ensamma som par, och jag tycker att de har blivit orättvist behandlade av den brittiska pressen. Jag förlorade min pappa när jag var nio år, och det känns som att även Harry saknar sin mamma väldigt mycket. Jag undrar om vår prinsessa Sofia känner igen sig i det Meghan berättar på slutet. Jag önskar de all lycka, lugn och ro, och att kunna få läka.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.