Stackars drottningen

Japp, som någon kommenterade här nedan – varning för lite spekulerande här men det är snälla spekulationer, från en som älskar att följa kungligheterna, och jag måste ändå säga detta: Kan ändå inte allt detta låta bli att tänka: fy farao, detta kan inte vara kul för drottningen!

Denna hårt arbetande 93-åriga monark, som genomlider sonen prins Andrews skandaler, tvingas hantera hans omdömeslösa intervju och dra tillbaka hans kungliga plikter. Brexit! Boris! Och sedan när hon antagligen inget hellre önskar än att kunna dra på sig sidensjalen, gummistövlarna och ta en promenad ute i trädgården på Windsor med lite “peace and quiet”, så pang…

Prins Harry meddelar granny – via Instagram, for God’s sake – att han vill ta ett steg tillbaka, kunna tjäna egna pengar, flytta deltid utomlands, långt bort från familjen, och det verkar ju heller inte bättre än att alla ryktena stämmer, som säger att William och Harry glidit ifrån varandra. Usch, deppigt ändå om det stämmer. Så hoppas att det inte gör det!

Bara 18 månader efter bröllopet. Å ena sidan tänker man: förhastat!

Foto: John Stillwell / TT, Peter Byrne / TT, Phil Noble / TT

Å andra sidan: Läget måste vara desperat? Kanske har de inte så mycket stöd från hovet? Eller förståelse, för att det är extremt svårt att kastas in i den världen, den (väldigt) speciella familjen? Kanske är det helt enkelt hopplöst jobbigt att leva som fulltidsarbetande kunglighet i England? Och att Meghan och Harry efter sex veckors semester, långt från fotografer och uppdrag, kände nej, nu gör vi vår grej. Bära eller brista, liksom. Nej, man har förstås absolut ingen aning.

Men särskilt mycket MINDRE press lär det inte bli nu. Särskilt inte som titlarna är kvar och de fortsätter som medlemmar av kungafamiljen, med skillnaden att de nu också vill kunna ha friheten att exempelvis tjäna pengar. Som sagt, drottningen är nog inte ett dugg nöjd med läget just nu.

36 reaktioner till “Stackars drottningen

 1. Tyckte mig ändå läsa ett utlåtande att drottningen OK:at detta. Låter osannolikt att de skulle vips från ingenstans med egna fingrar knapra ett meddelande på instagram i stundens hetta utan att ha konsulterar samtliga inblandade.

 2. Men kommer de verkligen få behålla titlarna? Känns som dem som anställda på firman Queen dikterar sina egna villkor för att sen bara tro att chefen kommer godkänna allt. Svårt att tro att de kan både driva sin egen business och samtidigt med sina titlar marknadsföra kungahuset….. Tror inte drottningen släpper kontrollen över Huset så lättvindigt..

  1. De borde ge upp titlarna. Det ser dåligt ut om de börjar tjäna pengar på sin anknytning till kungahuset.

 3. Om detta inte är förankrat kommer det nog bli konsekvenser av deras agerande… det är lite naivt att tro att de både kan behålla kakan och äta den samtidigt som jag tolkar deras uttalande igår. Tror inte att Drottningen eller någon av de övriga i den kungliga familjen håller med om den handlingsfrihet de nu tar sig. Men visst ska det bli en spännande resa att följa?
  Och om detta inte ger Drottningen hjärtinfarkt kommer hon ju överleva dem alla 😉

 4. Observerar att drottningen inte har kort på Harry (eller Meghan) bland de andra familjefotona?!

  1. Hon har endast foto på tronföljarna (för detta foto). Hon har säkert foton på hela familjen någon annanstans.

  2. Det brukar hon inte ha, det är lite olika varje år men mest är det fokus på de som är närmast i tronföljden.

 5. Tycker det verkar helt galet att drottningen inte visste något. De kan ju inte stämma, känner jag.
  Jag tror att alla fått något slags meddelande om att de inte längre vill vara så stor del av kungahuset, men det kanske blev en chock för alla då de inte visste ALLT som de skulle gå ut med – exakt vad de skulle säga, hemsidan osv.
  Även om de möjligen kände sig desperata att försvinna från allt, tycker jag ändå att det är otroligt förhastat och naivt av dem. Och som sagt, smått respektlöst mot alla andra kungligheter som drar sitt strå till stacken, och kommer få arbeta ännu mer nu.
  Att Harry och William inte längre än lika nära känns så otroligt sorgligt tycker jag.

 6. Jag gillar att titta på bilder av vackra klänningar, bilder av eleganta prinsessor och deras familjer. Men jag avskyr spekulationer. Det är just spekulationer som hetsar på alla kändisar, kungliga eller inte att avsky skvallermedia.
  Ebba, du är en grym journalist, otroligt kunnig och påläst kring världens alla kungligheter! Förstår till fullo att denna nyhet är wow wow wow, men ingen av oss vet hur denna nyhet togs emot av deras familjer. Kanske kommer vi aldrig att få veta men vi kan ju inte gissa oss till sanningen.
  Det blir lite väl mycket att världen nu ”gottar sig” i deras liv.

  1. Instämmer! Klart det spekuleras när någonting sådant här händer. Och jag storm gillar verkligen Ebba, däremot känner jag att detta inlägg blev lite på skvallerblaska nivå.

   1. Så kan man se det. Och visst, man ska inte spekulera. Men för en kunglig reporter går det inte att inte rapportera om detta. Det kan sluta med att Harry tvingas avsäga sig sina titlar och bli civil, eftersom brittiska kungahuset har ansvar för sitt brands integritet (vet inte om paret tänkt igenom den aspekten eftersom de säger sig vilja fortsätta vara del av kungahuset). Så det här är en stor grej i kungakretsar och jag förstår absolut att Ebba skriver om det.

    (För att spekulera lite till undrar jag om Archie kommer ta sitt mellannamn Harrison som efternamn när han blir vuxen, ifall han blir civil.)

  2. Hej N! Åh, jag förstår din poäng – jag blev kanske lite carried away här! Men jag hoppas i alla fall att jag försöker belysa olika aspekter av detta, utifrån min kunskap och erfarenhet att ha rapporterat om dagens kungligheter – deras kläder och vackra klänningar – men också deras roll och liv. Som ju går väldigt mycket ihop med deras privatliv, dessvärre! Kram!

 7. Jag tycker precis tvärtom, det är självklart att en sådan här händelse kommenteras i en blogg som pratar kungligheter. Särskilt eftersom just detta par varit uppe så mkt tidigare. Att då bara visa klänningar skulle vara tamt.
  Kan för övrigt tipsa om Katrine Marsals artikel i DN om man vill läsa en analys.

 8. Jag håller inte med att det är synd om drottningen. Varför är de förpliktigade att ta hänsyn till henne? Att det är ett svek och att det är synd om henne är för mig bara känslomässig kvällstidningsvinkling.
  De är en familj, och familjer kan vara struliga och ha problem. Och de är även (som) ett företag – de kallas ju bokstavligen the Firm av engelsk press! – och att två medarbetare säger upp sig är något VDn får förhålla sig till.

  1. Hej Jos, jo – förstår din poäng! Men det är ändå speciellt, inte riktigt som att två medarbetare säger upp sig. Harry är född in i detta, som kungligheter är, gifte sig med pompa och ståt och det är förstås speciellt för drottningen – med tanke på det väldigt speciella yrke den här familjen har – att de gör den här vändningen. Tänker jag?

 9. Nä inte det minsta synd om henne, otroligt bra gjort av dem! Kungahus och monarki ligger INTE i tiden. Tror detta kommer fortsätta med flera kungahus och hoppas och tror att Estelle aldrig kommer behöva bli drottning utan att kungahuset i Sverige avvecklas och att Victoria är den sista i raden.
  I ett modernt samhälle blir det svårare och svårare att försvara att några individer som råkar födas i en viss familj bevakas och lever utifrån regler, ska vara landssymboler och föds till stadsöverhuvud, inte klokt någonstans. Låt dem bryta sig fria, med drottningens välsignelse eller ej!

   1. Nej precis, jag tror inte ett dugg på att övriga i familjen inte visste något. Tidningarna måste sälja men och det gör de ju bäst om de blåser upp det till en skandal. 🙂 Hoppas ni har det riktigt gott borta i Västindien, det ser helt ljuvligt ut i alla fall. 👌🏼

 10. Alltså, jag brukar aldrig kommentera men kände att jag behövde göra det efter din rubriksättning. Håller inte alls med dig! Varför skulle det vara synd om henne? Tycker dessa spekulationer rimmar fasligt illa med att du själv är en kvinnlig självständig journalist och entreprenör år 2020. Jag kan bara tänka mig hur många diskussioner och sömnlösa nätter ett sådant beslut krävt. Tycker vi kvinnor ska stötta varandra i utsatta situationer, för ingen kan väl påstå att situationen inte är det paret. Bara för att de inte väljer samma väg som drottningen valt betyder ju inte att någon av dem gjort fel väl.

  Ingen tror väl heller på fullaste ansvar att the Queen inte hade en aning om detta innan de kom ut på Instagram? Inte en chans! Sen att hon förmodligen hade velat ha det på annat sätt (För allt behöver ju se perfekt ut utåt, oavsett hur de mår på insidan – omodernt).
  Jag var i London förra året när en bil där Harry
  & Meghan tydligen färdades i åkte förbi. Folk var som tokiga när de sprang efter med mobilkameror och det skreks otroligt mycket hatiskt och rasistiskt mot Meghan. Efter den händelsen tänkte jag för mig själv att det där inte kan vara ett särskilt trevligt liv. Är nog inget prinsparet vill att sonen ska växa upp med.

  Brukar alltid gilla det du skriver och står för men denna gången tycker annorlunda.

  Hälsningar Pauline

 11. Hej hej, självklart ska det rapporteras om denna ändå stora händelse. Tyckte bara att vi kan skilja på rapportering och spekulering.
  Du är så himla kunnig Ebba, förstår om du som du själv skrev blev lite exalterad här!
  Hoppas ni har en fin semester!

 12. Jag har fått intrycket av att Harry och Meghan ville lämna och var i förhandlingar med drottning och Charles men att det inte var någonstans nära att meddelas till allmänheten. Nu blev de tvingad att meddela för att en tidning skulle publicera om detta och de ville väl vara steget före media. Kruxet är väl att de inte sa någonting till övriga familjemedlemmar.

  Så oprofessionellt av paret och Meghan har fått mycket kritik av media och folk men tycker det är viktigt att lägga fokus på Harry också. Han har trots allt upprepade gånger sagt han hatar ”the press” och än idag har svårt för det. Det är såklart det påverkar hans inställning och framförallt stödet Meghan får från Harry om hur man ska hantera detta.

  Kan rekommendera ett forum på Reddit vid namn blogsnark, det diskuteras vilt till där om man inte får nog av att diskutera.

 13. jag tycker sex inlägg om detta är lite i mesta laget. Men så tycker jag att det här med kungligheter är lite konstigt över huvud taget. Bara för att någon råkar vara född kunglig eller gifter sig med en kunglighet ska man plötsligt analysera varje plagg de bär och allt de gör. De behöver liksom inte ha åstadkommit mer på egen hand än att ha anlitat en hyfsad stylist.

 14. Enligt de senaste ryktena så finns det en läcka. Under M&H semester i Kanada fick de reda på att de skulle slimma ner ”the firm” och att de skulle skriva ner sina tankar och planer. De var motvilliga till detta då det lätt kan läckas när det hamnar i skrift. De gjorde det och visst läckte det, samma dag som de besökte Canada House. De ville (som många gånger tidigare) själva gå ut med nyheten och därav inlägget på instagram. Så som jag förstod det så visste resten av familjen hur planerna såg ut men att informationen gick ut tidigare än planerat.

 15. Vad är det som tyder på att bröderna skulle ha glidit isär? Det låter som sensationalism tycker jag.

  1. Harry mer eller mindre bekräftade det i en omtalad intervju för ITV.

 16. Här kommer att spekuleras i generationer framöver. Det är vad kungadömen handlar om i historisk belysning. Att det sen varit mest lyckosamt med drottningar i det stora Imperiet är också värt att notera. Såväl Elisabet den första som drottning Victoria som också var kejsarinna av Indien regerade länge och med framgång. Nu är historien både ny och i upprepning. Traumat från abdikationen 1936 då Elisabets farbror orsakade hela förändringen av hennes liv lever kvar som om det hände igår. Trots allt börjar hennes regeringstid närma sig sitt slut. Vad händer sen? Det vet vi ännu inte men det ska bli intressant att kunna följa direkt genom att de inblandade kan lämna egna synpunkter direkt och inte genom hovstaten.

 17. Jag tycker helt ärligt det mest framstår som lite gnälligt… visst har de fått negativ press, men vad händer om Kate och William också tycker det ”är jobbigt”? Ska ingen vara senior Royal då?

  Antingen tycker de inte att monarkin är värd att bevara (och det kan man ju absolut tycka!) men om de vill att den ska leva kvar tycker jag det känns så himla olojalt med Harrys egen bror och inte minst brorsbarnen. Det blir ju mer på dem då. De kan inte plötsligt tacka nej och åka till Bahamas liksom…

  dessutom är det sååå sniket att vilja ha kvar titlar, hus och säkerhetspersonalen men inte vilja göra jobbet. Jag hade tyckt att det var modigt om de verkligen stigit av. Sagt att de inte ville/kunde längre och ville vara oberoende – men det är ju inte det de säger nu.

  1. Det handlar inte om att vara gnällig, och de har inte ”sagt upp sig”. De kommer bara göra det lite annorlunda, främst frångå ”the Royal rota” och kunna komma närmare folket samt att de inte blir lika bundna av de gamla reglerna. De kommer ha kvar sina uppdrag och fortsätta arbeta för drottningen.

   Sen kan man ju diskutera det hela med ekonomisk oberoende med tanke på hur mycket pengar de får från Charles.

 18. Från Huffpost 9/1: ”It appears Harry and Meghan have been planning the move for a long time, as they registered for their new website ― which announced their plans for the future ― back in March of 2019. They also filed for a trademark for their new foundation with the U.K.’s Intellectual Property Office back in June, though it was published on Dec. 19, 2019. ”
  https://www.google.se/amp/s/m.huffpost.com/us/entry/us_5e169cd4c5b6b32c72bcff22/amp

 19. Jag tycker det är helt bra att du tar upp hela ”Harry & Meghan”-grejen, men varför så negativt inställd? Jag är inte ett dugg förvånad över deras agerande, och tror knappast det är något de enbart diskuterat själv!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.