Tystnaden efter #Megxit (och influencer-karriären)

Japp, för att reda ut rubriken till att börja med: Brittiska tidningar var snabba med att kalla det #megxit – orättvist tycker jag, att förutsätta att det är Meghan som pushat detta beslut. Å andra sidan har jag jobbat mina år på Expressen, en bra #hashtag ska inte underskattas. Just begreppet #megxit säger också mycket om synen på Meghan i brittiska medier och förstås bland många i allmänhet, vilket är svårt att förstå såhär utifrån. Scrollar man genom de omänskligt vidriga kommentarerna så ser man det svart på vitt – men ändå, det är svårt att förstå denna förföljelse i medier, sociala medier och kommentarer.

Hur kan denna kvinna få utstå så mycket vidrig kritik? Hon gör ju det märkliga jobbet helt briljant. Talen, inget trevande här inte! Närvaron, när de är ute och jobbar. Kloka val av hjärtefrågor. Smarta, vettiga. Kokboksprojektet. Värmen! Och amerikanska, en ursnygg frisk fläkt i brittiska kungahuset. Alla rätt, tänker jag. Jamen, inte heller att underskatta: stilen! Meghan Markle har höjt ribban för kungligt mode till ett helt ny nivå och man älskar det.

Men nu då, vad händer härnäst? Jo, paret har uppdaterat sin Instagram – och berättar om besöket hos Hubb Community Kitchen. Inga konstigheter. Mer än det ganska tydliga “Image © SussexRoyal” som avslutar posten, och som nog spär på rykten om parets “nya varumärke” #SussexRoyal som de nu sägs fokusera på.

Apropå varumärke, mäktiga amerikanska modebevaknings-hubben Business of Fashion skriver en analys om huruvida “Meghan nu kan kapitalisera på sin super-influencer-status“. De konstaterar att hon har allt: hon är de rätta modehusens älskling, hennes outfits är klassiska eleganta men bryter kunglig tradition tillräckligt mycket för att bli spännande, hon har ett engagerat mångmiljonfölje på Instagram och exakt allt hon bär blir till (försäljnings)guld…

Foto: Anthony Devlin / TT, Clodagh Kilcoyne / TT

…Och New York Times väljer en annan vinkel: Den om guldgruvan som väntar för Kanada, om paret faktiskt väljer att bosätta sig där. Ja, då har de i alla fall drottningen med sig i vardagen på den kanadensiska 20-dollarsedeln. Även om kungligheter inte hanterar supermycket cash. Å andra sidan, så är det ju precis vad paret kommer göra, i och med nya given! Ja, vi får se vad nästa utspel blir från hovet.

Enligt BBC har hovet fört “diskussioner som gått i rätt riktning” och ja, de säger ju sig ha sina “Palace sources”…

Min gissning – och efter att ha följt detta drama noga: förhoppning – är att det blir något gemensamt. Ja, man kan ju bara konstatera att veckans utspel (för det ÄR ett utspel) lämnat så många frågor. Och att man inte blev jättemycket klokare av detta, utöver att det är just ett, well, utspel. Bara rubriken “Statement on Discussions with…”. Aj, aj, aj:

Vad tror du blir nästa steg? KOMMENTERA GÄRNA!

23 reaktioner till “Tystnaden efter #Megxit (och influencer-karriären)

 1. Jag kan förstå deras beslut. Meghans mamma är mörkhyad och det är vidrigt nog något som många håller emot M. Och jag tror dessvärre att alla rasistiska påhopp som Meghan får utstå kommer att sippra över och snart inkludera sonen också. Inte konstigt att de vill flytta…

 2. Ebba jag är innerligen förvånad över alla dina inlägg samt tonen i dem. Kasta ett öga på kommentarerna under deras Instagram-inlägg så kan du och alla förstå varför de vill lämna. Det är en vidrig häxjakt som pågår mot Meghan och har pågått sedan de gifte sig.

  De har lämnat en förklaring och det räcker så. Så länge de inte tar mer skattepengar från det brittiska folket så har de inga skyldigheter mot någon.

  Harry är sannerligen sin mors son och Diana hade varit stolt över att han skyddar sin familj. Inga titlar och kungliga praxis är värda det lidande hans fru får utså. Du som mamma och fru borde kunna ha mer empati .

  1. Ebba bidrar verkligen till empati genom sin text där hon argumenterar för att #megxit är en orättvis benämning på det som händer

   1. I det här inlägget -ja men verkligen inte i de andra..

 3. Jag har all respekt och förståelse för att de vill lämna/vill att deras roll inom kungahuset ska förändras, men sättet de gör det på (med tanke på hovets efterföljande pressmeddelande verkar det ju inte förankrat alls) tycker inte jag är snyggt. Och jag tror att de skjuter sig i foten genom sitt agerande. De negativa kommentarerna blir ju bara fler och uppmärksamheten blir ju bara större.
  Sen kan man ju inte låta bli att fundera över den korta tid som gått sedan bröllopet fram till detta beslut; Vad hade Meghan för förväntningar när hon klev in i den här rollen? Flera journalister som har rest med paret har rapporterat om att ingen av dem verkar trivas i representantionen och den stela etikett som kungahuset medför.
  Och hur går det med Williams framtida roll som kronprins och kung om inte Harry finns som stand-in vid behov? Ingen kunglig familj kan ju ensamt klara alla officiella uppdrag.

  1. Linda – Håller med i allt du skriver! Tänker att de verkar vilja både ha kakan och äta den. De kunde gjort detta på ett smartare och snyggare sätt, verkligen. Spännande att se var detta slutar!
   Tycker för övrigt att din rapportering och tankar kring detta varit bra Ebba! Gillar bloggen och sättet du skriver!

  2. Jag tror faktiskt att du har fel. Jag tror att de har varit tydliga med att de inte vill spela med längre men antingen fått nej eller blivit ignorerade av drottningen. Till slut tog de saken i egna händer.

   Jag tror Meghan hade förväntat sig en sjukt tuff tid, men det hon får utstå, där öppen rasism bara är en del av det, är oacceptabelt för någon.

   Hur det går med Williams framtid är irrelevant och inte Harrys ansvar. William får hantera sina förpliktelser och räcker inte dygnets timmar till får han avstå.

   1. Ja, det är möjligt att de känner sig desperata pga. hur Meghan har blivit behandlad av pressen och att de upplever att de inte har fått något stöd av familjen. Men att som nu gå ut med någon halvmesyr som befolkningen uppfattar inte har drottningens stöd, och där många upplever att de ska leva delvis på skattepengar utan att arbeta fullt ut för kungahuset lär inte göra att de vinner några sympatier. Och det lär ju inte göra det lättare för dem att samarbeta med resten av familjen och representera landet franöver. Vilket de skriver att de fortsatt vill göra. Då måste det väl isf. vara bättre på alla sätt och för alla inblandade att de helt avsäger sig titlarna?

 4. Meghan lär redan ha skrivit under ett kontrakt med Disney (sett på finska is.fi).

  1. Meghan o Harry kommer säkert att få räkna med en mångfald av fake news. Ebba skriver alltid balanserat och visar ett gott förhållningssätt i sin blogg!

   1. Det bästa vore om alla kungahus togs bort,kostar skattemedel som kan gp till vettigare saker.
    Det kostar apanage,säkerhet mm mm mm
    Det hela är ju rätt fjantigt.
    Känns omodernt o lägga tido pengar på detta område.
    Dessutom odemokratiskt, måste ha en viss religion o rösträtt…

 5. Varför skulle dom viga sina liv åt att stå ut i England? Stelt, tråkigt, elakt och inskränkt bemötande. Usch! Inga miljoner eller fina titlar skulle locka mig i alla fall. Hoppas Meghan o Harry snart kan dra en lättnadens suck och börja leva!

 6. En kunglighet i tjänst representerar inte sig själv utan sitt land och sitt folk. Meghan gav på så vis upp en del av sig själv när hon gifte sig med Harry, men jag får intrycket att hon inte förstått sin nya roll alls. Det finns inget utrymme för politiska markeringar som att inte närvara när drottningen har besök av president Trump (ja hon var föräldraledig, men representerade igen bara kort tid därefter), eller att heja på sina personliga favoriter på Wimbledon bara för att ta hjälp av sina säkerhetsvakter när hon blir fotograferad av en privatperson i publiken. Det handlar inte om individen, det handlar om institutionen. Meghan har missförstått detta. Kungahuset är inte en plattform från vilken hon kan bygga sitt varumärke, det får hon i sådana fall göra i sitt eget namn, utan titel. Och utan apanage.

 7. Jag är förvånad över att det överhuvudtaget finns sympatier för deras agerande. Om man gifter sig in i det brittiska kungahuset vet man precis vad man ger sig in på. Tycker deras beteende är väldigt elitistisk och ignorant, speciellt som de själva gjort så många korkade och pretentiösa uttalanden. Tror Meghan vetat hela tiden vad hon velat. Trist för stackars drottningen som nu också måste hantera influencer intressen i kungahuset. Tycker inte det är något modernt alls i att vilja äta kakan och ha den kvar.

 8. Tycker det är sorgligt eftersom det är ett familjedrama som utspelar sig. Hu, jag hade svårt med min svärfamilj… Tänk om en vore Meghan, hu.

  Förstår dem, men förstår också att monarkin måste stå stark. Liksom.. Om inte ens kungligheter vill vara kungliga, varför då behålla monarkin? Gäller både Sverige och England.

  Jag är intresserad av kungligjeter, så är inte emot monarkin.. Men dem som är det får vatten på sin kvarn

 9. ja, man kan bara vara (ännu mer än förut) lycklig över att inte behöva ingå i gruppen kungligheter. Vad än man gör blir det ramaskri, inga pengar i världen kan göra det jobbet attraktivt (åtminstone för mig). Inte har de ju valt sitt öde och har inget privatliv. Inte ser jag heller att Meghan ‘visste vad hon gav sig in på’, hon blev väl kär i sin prins, borde hon avstå från sin kärlek bara för att han är prins? Hon kunde väl omöjligen veta att hon skulle bli så illa behandlad av pressen o andra illasinnade, avundsjuka och småsjäliga parter? Hur många av oss är färdiga att avstå från vårt livs kärlek för att denne har “fel” yrke eller påbrå? Apropå deras val av Kanada (framom USA), inte svårt att förstå, skulle jag måsta välja mellan drottning Elisabeth o Trumpen, skulle inte valet vara svårt…😉

  1. Nej hon måste inte avstå sin kärlek men man behöver ju inte tacka ja till titlarna! Herr O’Neill är ett gott exempel.

 10. Tom Bradys artikel i dagens Sunday Times säger allt. Han är den enda journalist som står Harry nära och som gjort alla intervjuer med honom. Han tecknar ett tragiskt porträtt över familjen och vad som hänt bakom kulisserna. Han berättar långt ifrån allt. Men tillräckligt, om en familj som mer eller mindre kört ut dom. Visst har pressen och häxjakten bidragit. Men det är inte vad som fick dem att ta detta beslut.

 11. “Megxit” (till skillnad från typ… Sussexit?) säger förstås en hel del om vem som fått skulden och hela den trassliga härvan av föraktligt, för att inte säga olagligt, beteende av den engelska pressen. Men det är också en ganska oemotståndlig homonym till “Brexit”, så det är nog en del av anledningen med faktiskt. Språkets kraft.

 12. Hej Ebba! En heeelt annan fråga – vad är det för naglack du har haft de senaste dagarna (gråskala)? Jag skulle bli oändligt tacksam för en liten hint! Tack 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.