#blackouttuesday

En svart ruta blir tisdagens inlägg här i bloggen. Jag har en plattform och med den kommer ett ansvar och en möjlighet att en dag som denna lyfta och sprida vidare detta viktiga budskap. Jag förstår att jag inte någonsin kommer att kunna förstå, men jag vill åtminstone försöka att stå upp för rättvisa och protestera mot rasism.

Gör det du också, läs på, gör det DU kan.

32 reaktioner till “#blackouttuesday

  1. Hej Ebba! Tack för att du belyser detta. Jag önskar att du hade skrivit några tips på vad och hur vi kan läsa på om problemet? Du är oftast väldigt generös med boktips och länkar till extra information/relaterade hemsidor men här saknar jag det. Vad är ditt budskap och hur försöker du att ”stå upp för rättvisa och protestera mot rasism.” Jag tror många – inklusive mig själv – hade inspirerats jättemycket om du skrev mer utförligt om ämnet.

 1. Hej,

  Jag undrar hur ni i säkerstil tänker med detta. Att posta svarta rutor och sen gå vidare är ju inte direkt lösningen på den fruktansvärda rasism som finns i vårt samhälle.

  Säkerstil har ju fått en del kritik tidigare för att enbart lägga upp bilder på vita personer. Att skrolla igenom säkerstils flöde är ju att bara se vita personer och ”vitt” skönhetsideal. Av de senaste 48 bilderna är det en bild med en icke-vit kvinna. 65 vita kvinnor och en svart är er ”stil” som ni vill att folk ska bli inspirerade av.

  Så eftersom du och säkerstil postar och ”tar ställning” (du verkar dock knappt besvära dig med att ens förklara vad det är du postar om, vad det är du protesterar mot? Vad handlar ”en dag som denna” ens om) verkar ni inte alls reflektera över själva frågan eller eran roll i detta. Då låter det oerhört falskt och inte genuint.

  Jag vill gärna veta vad tar säkerstil för steg för att se till att detta inte bara är PR och marketing? Reflekterar ni över ett eget ansvar att se till att säkerstil är ett anti-racistiskt företag? Har ni någonsin anställt eller ens arbetat med en svart kvinna? Finns det någon i styrelsen som är svart eller icke-vit? Stödjer ni några svenska organisationer som arbetar med anti-racistiskt arbete?

  Berätta gärna hur ni tänker följa upp detta ställningstagande med någon konkret anti-racistiskt arbete.

  1. Jag håller helt med. Skrev precis i en annan kommentar att jag hade önskat ett tydligare inlägg t.ex hur tänker Ebba läsa på eller ”stå upp för rättvisa och protestera mot rasism.” Och vad är kontexten? Varför först nu? Hade varit jätte tacksamt om man fick lite konkreta tips på vad och hur vi kan läsa på om problemet så vi kan lära av varandra.

   1. Hej,
    Det viktiga är väl att vi alla belyser detta, på de sätt som vi kan. Skriver vi inget alls får vi kritik för det, använder vi fel hashtag kritiseras vi för det, är man inte tillräckligt påläst får man skit för det och så fortsätter det. Flera offentliga personer med plattformar likt Ebbas har valt att ännu inte kommentera denna situation mer än att lägga upp en svart bild, något jag förstår. Det finns så otroligt många, kunnigt pålästa människor, både journalister, politiker och ”vanligt folk” som är makalöst bra på att förklara både rasismens faror, hur vi kan förändra och förbättra världen. Läs på där, jag ser detta som en mode- och livsstilsblogg där expertisen inte ligger i världspolitik.

   2. Precis, och just där bör ju Ebba göra det HON kan som Tess påpekar på ett konstruktivt sätt här ovan 🙂

   3. Nina, det är ju hemskt mycket rasism inom mode, så det går absolut att belysa ämnet utan att ha större kunskaper inom världspolitik. Ta bara skandalerna med Dolce Gabbana, att John Galliano blev dömd för rasistisk utspel, hur svarta modeller länge inte bokades för modeshower osv osv osv. Det ligger väl verkligen i säker stil att belysa, synliggöra och kommentera, mer än ett vagt ” lyfta och sprida vidare detta viktiga budskap”.

    Gör det verkligen någon förändring av strukturell och kulturell rasism av att vanligt folk, influensers och kändisar publicerar en svart ruta, när ämnet aldrig annars berörs? jag ställer denna fråga i ett större kontext och inte enbart riktat till Ebba. Ibland, anser jag, att det går mode i att göra statements bara för att alla andra gör det och det är senaste flugan för att visa att “jag är minsann medveten” (iaf av konsekvensen av att haka på tåget).

    Ebba, ta och belys ovannämnda exempel från modevärlden. Gräv fram ännumera! Sätt ljus på den smutsiga baksidan av modevärlden. Det är det enda sättet att komma vidare, att dra ut eländet i ljuset så det inte får kraft att verka ostört i mörkret.

   4. Hej Linn, tack för din kommentar och ditt engagemang – ja, så sant: Varför först nu? Jag tror dock att det ändå är bättre att försöka göra något litet, än att inte göra någonting alls. Mitt lilla bidrag var att sprida budskapet här i bloggen. Jag är helt medveten om att det finns så mycket mer att göra. Vad gäller konkreta tips, så måste jag faktiskt hänvisa till exempelvis senaste avsnittet av Raserietpodden, har följt den grymma duon länge och det var ett otroligt bra avsnitt! Kram från Ebba

  2. Fast jag förstår inte varför Ebba skulle vara tvungen att redovisa just allt i denna fråga. Men kanske det är svaret på att vi inte orkar bry oss. Varför gills inte en markering och ett eget ansvar att sätta oss in i olika frågor? Du skrev ju inget om ditt eget engagemang utan bara om vad Ebba hade ansvar att redovisa.

  3. Hej Tess, såg att du även kommenterat på Instagram! Stort tack för dina kommentarer, där och här och för ditt viktiga engagemang. Tack för att du hör av dig till oss och till mig. Jag är medveten om att vi som plattform – och med rättigheterna och privilegierna som kommer med att ha en stor sådan – måste agera, försöka att bidra så gott vi kan vad gäller mångfald och jämlikhet i stort. Vi behöver bli ständigt bli påminda och ja, vi behöver verkligen bli bättre detta – detta är en diskussion som inte får tystna. Vad gäller att följa upp detta ställningstagande med konkret arbete, så ska vi fundera och diskutera detta. Jag blir givetvis ledsen att höra att du tycker att mitt engagemang känns “falskt”, jag försökte helt enkelt bara använda den här bloggen för att sprida ett viktigt budskap. Är helt medveten om att det inte gör någon stor, konkret skillnad här och nu – men det kändes viktigt, för mig, att på något vis bidra. Kram från Ebba

 2. Håller med Nina! Svart ruta talande tillräckligt och avsevärt smartare än att gå ut och demonstrera med tusentals andra i dessa corona tider! Ebba von Sydow är trots allt inte ett nutida Orakel, utan en hårt arbetande småbarnsmamma! Det är övermaga att kräva att hon också ska undervisa om USAs rashistoria o nutida politiska motsättningar i USA.Den svarta rutan är talande nog för följare med allmängiltiga omvärldskunskaper!

  1. Nej. Det är inte tillräckligt. Detta handlar om folks liv, inte en kul sociala medier-kampanj man delar lite hafsigt. Och detta handlar inte bara om USAs historia, det handlar även om rasism i Sverige.

   Framför allt är det väldigt relevant att Ebba förklarar vad hon menar och vad hon gör för att stå upp för svarta människor, speciellt när Säkerstil har fått mycket kritik genom åren för att helt exkludera rasifierade personer från vad de tycker är snygg och säker stil.

   Antingen är man rasist eller så är man anti-rasist. Och om man är anti-rasist måste man också arbeta aktivt med att ändra och utmana sina egna fördomar och problematiska beteende. Annars är det bara förolämpande mot svarta att hon postar att hon är emot rasism men inte ens är villig att ta några konkreta steg emot rasism.

   1. Nina och Brita: Oj, vilken privilegierad tanke. Tänk om Ebba och Emilia inte hade behövt ändra sitt flöde i Säker stil för att variation hade varit naturligt och redan existerande. De får så klart göra som de vill men hur viktigt är det inte att de gräver där de står.

    Precis som metoo-rörelsen rörde om i alla branscher finns rasism i alla branscher men det berör ju inte alla kvinnor så vissa kanske tycker att det räcker med en svart ruta så kan vi gå vidare sen.

    Nej, nu är det dags att den dras fram i ljuset. Det är dags för en förändring – på riktigt.

   2. Hej Tess, jag är ledsen om det blev en förolämpning när allt jag försökte göra var att bidra med något litet. Verkligen ledsen för om detta blev helt fel nu, det var inte min mening! Jag är djupt imponerad av alla som gör ett fantastiskt arbete i denna rörelse, jag följer den givetvis och jag gräver i nuläget där jag står, vilket bland annat innebär att prata med mina barn, de i min närhet och att givetvis reflektera över hur vi speglar mångfald i Säker stil, exempelvis på Instagram. Som du belyste, så kan det ju självfallet bli bättre! Med förhoppning om en sansad och bra diskussion – Ebba

  2. Tack Brita! Nej, jag känner inte att det är min sak att utbilda, undervisa och vara konkret i detta – mer än att vi ALLA måste försöka göra något. Att helt ignorera tycker jag är det enda som inte riktigt känns okej. Kram från Ebba

 3. Säker Stil har endast stilgurun Emilia de Poret. Ebba von Oben är bara smaklöst girig. En svart ruta är kravet från Obama-issan Amy, som lagar maten! Ebba kokar bara ruttna ägg.Medan morsan Helen försöker koka ihop klanen. Vars stilstjärna är Ebbas fiende svägerskan Paulina von Sydow med braksuccén “Little Liffner”. Sveriges mest förljugna ostiliga influencer: Ebba Kleberg von sydow

  1. Åh är du tillbaks igen med dina förfärliga kommentarer. Att du inte skäms att skriva så om en annan människa.

   1. Hej Helena, har försökt att blockera denna person som förföljt mig i många år men tyvärr ändrar hon IP-adresser och fortsätter att förfölja mig! Bästa hälsningar från Ebba

 4. Cancerfondens appell: “Spring för Terese” nonchalerades av Ebba när hennes “bästis” i juni förra året – låg döende i äggstockscancer. I år springer Ebba för att bli av med kanelbullarna. Helt utan en notis om Cancerfonden. Eller ännu mindre om tvåbarnsmodern Terese Alvén. Hjärtlösheten är genomgående hos von Obens..Vila i frid Terese Alvén

 5. Hej! Tyvärr också besviken. Ingen kan tvinga någon till att förändra sig, men att inte ens skriva något mer eller göra en analys kring frågan [åtminstone i ens egna bransch] är verkligen förvånande. Ja, det är superjobbigt att lämna comfort zone och vet att det kan upplevas som minerad mark – men det blir skevt att fokus ska hamna hos den som känner sig kränkt. Se ex tidigare kommentar här i kommentarsfältet: ”VI har gjort X och Y, men ändå får VI skit om att VI gör fel”. Vet inte vad jag hoppas hända i Ebbas kanaler efter denna kommentar, visst kan jag sluta läsa och lyssna istället för att bli provocerad av att se poster om nyfärgade bryn och selfies. Bara synd då jag hade högre förhoppningar på Säker Stil.

 6. Ja, jag måste säga att det förvånade mig att se den här svarta rutan utan vidare kommentarer eller analys. Jag tänkte att det kanske kommer i podden istället, men där var mest trams och flams. Man behöver inte vara ett orakel eller en expert för att reflektera över sin egen roll i förtryckande strukturer. Det går bra att visa medvetenhet om sina privilegier och gräva där man står.

  1. Hej Chrisse, vad tråkigt att du kände dig besviken på detta inlägg, jag förstår din synpunkt. Jag tänker att det åtminstone är bättre att göra, säga, skriva något än att göra det 100% rätt, i dessa dagar. Kram från Ebba

 7. Vore väldigt intressant med mer reflektion kring vad ställningstagande innebär för SäkerStil, eller hur ett ställningstagande kommer märkas i fortsättningen. Inget fel i att uppmärksamma en fråga först när den brinner, bättre sent än aldrig, men genom att säga att man tar ställning i en fråga och att man “använder sin plattform” skapas ju en väldig förväntan på att det ska märkas på något sätt, annars faller det litet platt och blir mer av en symbolmarkering för att “alla” gör det. Jag hade förväntat mig något om detta i podden. Extravsnitt t ex? Som sägs här ovan – modebranschen och stilideal är ju särskilt intressanta att koppla till den här frågan. Kan andra kan ni, SäkerStil, tänker jag. Se t ex @archdigest – normalt om arkitektur men nu tydligt tema och konkreta exempel.

 8. Det här är ju en stor blogg och en plattform även för er/oss som skriver kommentarer. Varför tar ni inte tillfället i akt och inspirerar genom att berätta vad ni gör? Istället läser jag bara om vad Ebba inte har gjort och vad ni kräver att Ebba ska göra. Det är fel fokus, vi kommer inte åstadkomma någon förändring genom att gnälla på att andra inte gör tillräckligt.

  1. Hej Vitsippa, tack för din kommentar – jag har givetvis ett ansvar som kommer med mina plattformar. Här kunde jag förstår gjort mer. Men jag försöker ändå göra något. Det tycker jag är bättre än total tystnad. Bästa hälsningar från Ebba

   1. Hej Ebba, jag kanske var otydlig men jag vände mig till andra läsare och undrar vad de gör rent konkret (förutom att tala om för dig vilka fel du gjort). Jag undrar verkligen för jag har läst samma typ av kommentarer hos många bloggare men väldigt få som kommit med konkreta förslag på sådant de själva gör som kan göra skillnad.

 9. Jag funderar på samma sak som Vitsippa! Visst skulle det vara fint att läsa mer om rasism inom mode, men det behöver väl inte bara denna blogg bidra med? Här verkar ju finnas många medvetna som kommenterar och är arga, men inte värst många tips eller länkar till andra bloggar eller sighter där vi alla kunde läsa på mer?

 10. Jag hoppas och tror att mycket kommer att förändras efter den här våren och försommaren. Att journalister duckar för att gräva där de står inom sitt område tycker jag är rätt så skrämmande. Om området är mode finns det väl en massa olika infallsvinklar. Andra influensers har ju här lyckats superbra bla. Carin Olsson som har Paris in four months.

  Jag tror att problemet blir att det känns som att det är lite för mycket fokus på ytan och lite för lite fokus på djupet. Ingen förväntar sig att man någon ska täcka in allt men man kan försöka att bidra till förändring på ett allvarligt och respektfullt sätt. Där tycker jag tyvärr att Säker stil misslyckats och du.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.