Att bli väckt av Michelle Obama

Innehåller affiliate-länkar, alla produkter valda av mig /

Älskar hur ena dagen just nu ALDRIG är den andra lik. Igår då? Jo, det var en sån ära att bli tillfrågad om att vara med i världens snabbaste bokcirkel. Blev väldigt glad när jag fick frågan tidigare i höstas och såklart extra glad över att det var DEN HÄR boken…

img_8459.jpg

Lite smått stressad när det ringde på dörren med ett bud fem minuter efter midnatt – och det var Michelle Obama som knackade på. Eller alltså, hon hade ju tydligen andra engagemang i Chicago (attans) men boken släpptes världen över, samma dag. Och jag var en av de utvalda som skulle blixtläsa de 459 sidorna och sedan prata om dem inför fullsatt hus på Akademibokhandeln igår.

Hade en plan (som jag tenderar att ha, hmm…) på att avsätta HELA härliga dagen för läsning. Istället blev det poddinspelning med Emilia, sedan en två timmar lång workshop på stan med en partner till Säker stil, för att spåna idéer och spika inspelningar, planer och plåtningar. I slutet av mötet började jag (lite lätt stressad) plocka upp boken under bordet för att börja smygläsa. Sedan parkerade jag mig på ett kafé och sträckläste. Så, hur var boken? Vad är det Michelle Obama berättar för historia?

img_8068.jpg

Med ett väääldigt omtalat förskott på 65 miljoner dollar (!) så var det nog många på förlaget som andades ut när denna Vogue-snygga bok snabbt blev en av de mest förhandsbeställda böckerna på flera år. Och jag förstår varför. Den är lättläst, trevlig och peppig. Som den obändigt positiva Michelle Obama själv är noga med att poängtera: Det handlar inte om politik. Hon VILL inte prata politik! Hon vill inte kandidera, vill aldrig bli president. Ville inte ens att Barack Obama skulle bli president och berättar i boken om bilden som etsat sig fast i hennes minne, från deras första tid i världens mest berömda “hem”: Michelle vinkar av ena dottern, som är på väg till skolan. Den lilla flickan trycker näsan mot de skottsäkra pansarglasen i den svarta bilen, som åker genom staden i kortege.

De stunderna är viktiga i boken, när hon tvekar. Reflekterar, är det värt det? Blottar svagheter. Vågar prata om barnlängtan, fertilitetsbehandlingar, kampen och den hjärtskärande längtan. Så viktigt. Och när hon ser tillbaka på det som format henne, skolan, att inte passa in. Den första delen av boken är därför bäst. För annars går ju allt vägen för denna briljanta, eleganta – både inuti och utanpå – superkvinna, som gör en ofattbar klassresa från en sliten lägenhet i Chicago, till Vita huset. Den resan är vad boken handlar om, och den är värd att läsa. Berättelsen om Michelle och Barack, sagan som hände på riktigt, vilket nånstans ger hopp. I hopplösheten idag.

“Snällt och välordnat”, har jag hört om boken – en kritik jag kan förstå. När det gäller andra hälften av boken. Jag saknar egentligen inte politiken, det är en annan bok. Kanske den hennes man sitter och filar på just nu? Men däremot saknar jag, mot slutet, detaljerna om livet bakom gardinerna i Vita huset. Hennes tankar om det. Vad hon tänker om framtiden. Samtidigt påminner det mig om våra kungligheter. Berätta lite grand, bjuda på lagom mycket privat – men alltid behålla stjärnglansen och mystiken. Den lyckas hon med och även om Michelle Obama aldrig blir politiker så är hon en maktfaktor att räkna med, idag och en lång tid framöver.

Hann jag då läsa klart boken? Japp, det gick. Det blev en riktigt bra diskussion med mina urtrevliga Bokcirkel-kollegor Tara Mozhizi (som jag jobbade med i Gokväll!), DN-journalisten Sanna Torén Björling, Ammie Bramme Sey och hennes “Raseriet-podden”-kollega Fanna Ndow Norrby. Önskade nästan att vi gjort en livepodd, det var lyxigt att höra dessa smarta kvinnors olika infallsvinklar på boken…

7fc33a59-c194-40cd-b7f9-471c18bbfdf5
Och såhär glad var jag efteråt. Tänkte också att jag MÅSTE hinna läsa mer. Som Ebba Witt Brattström sa, tror jag att det var, att läsa är ju som att bada i ord. Ett gött bad, som jag ska unna mig oftare. Slutligen, har du inte läst “American Wife” av Curtis Sittelfeld (finns här på Adlibris) så måste jag rekommendera den. Sååå bra bok, som är en fiktiv roman om Laura Bush men som sägs vara väldigt nära sanningen. Läs, läs, läs!

Kommentera gärna!

11 reaktioner till “Att bli väckt av Michelle Obama

 1. Tack för ett givande och trevligt boksamtal – kommer definitivt att läsa boken!

 2. Åååh, American wife! Håller med, verkligen sååå bra. Längesen den plöjdes 🙂 Har egentligen en alldeles för tjock bokhög med böcker som jag vill läsa just nu, men gissar att Michelles kommer hamna där också. Just nu i A little life som har varit lite för tjock fram till nu. Behövde läsa lite “lättare” böcker efter allt valadministrativt jobb.

 3. Hade SÅ gärna hört det samtalet inspelat som podd! Gillar alla er! Och +1 Sittenfeld, åh, har läst allt av henne men tror Prep och American Wife är mina favoriter! Hon är en av de författare jag alltid läser, alltid är nyfiken på. Har du läst Eligble av henne? Det är en modern, sydstats-omtolkning av Pride and Prejudice! Väldigt rolig.

 4. Har alltid imponerats, och önskat att jag också kunde läsa så fort. Inte ens om jag hade försökt hade jag hunnit läsa en bok på 459 sidor på en dag… jag är en hopplöst långsam läsare. Om jag sträckläser en riktigt bra bok brukar jag hinna med en eller två på semestern, haha!

 5. Man blir ju sugen på att läsa den boken, eller framför allt att börja läsa igen! Något jag tappat under dom senaste åren, så trist!

 6. Bada i ord! Intressant uttryck!
  Jag ska också läsa boken har jag tänkt – men första Alex Schulmans Bränn alla mina brev. Jag har sträckläst de andra familjeböckerna han skrivit.

 7. Språklärare talar om ”språkdusch” när man är i landet där språket talas och får höra det hela tiden 🙂 Så bada i ord är fint, men inte helt nytänkande.

  Tusan, den finns på Nextory men bara uppläst. Jaja då får det bli den! Bra för min engelska som inte underhålls så mycket annars i föräldraledigheten.

 8. Jag har American Wife i pocket, översatt till svenska- Presidentens hustru är den svenska titeln 🙂

 9. Hej Ebba! Var har du köpt din leopardväska som du har på bilden?
  Tack på förhand! Mvh Anna

 10. Läste just ut ”Som pesten” av Hanne-Vibeke Holst och den var förvisso tjooock, men så så bra – och intressant. Tror verkligen du skulle gilla! Kram

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.