“Anses träning vara en del av ditt yrke?”

Har ganska länge undrat, anses träning vara en del av yrket som influencer? Med tanke på att föris är OK med att man tränar när barnet är där? Många fler än du som verkar göra så, så bara lite nyfiken”

Det kom en fråga, som jag tyckte var intressant! Dels med tanke på senaste podden, om att peppa eller provocera. Pratar där om mina tankar kring träningen, att ha möjlighet att prioritera det (jag fattar att det kan provocera, tro mig, jag fattar – och att det naturligtvis är en omöjlighet i många yrken – men jag har varit tydlig med att jag valt att satsa på att komma igång när jag fick ofrivilliga luckor i kalendern, ja helt enkelt för att föröka göra NÅT bra av denna nattsvarta kris – OCH att då dokumentera det, skriva om det här och i mina andra sociala kanaler = mitt jobb). Vi pratade också om att yrket influencer (tja, eller entreprenör, journalist, författare eller egenföretagare som jag precis lika gärna identifierar mig som) uppenbarligen provocerar. Eller kanske ofta missförstås? Vilket jag tänker att detta är ett tecken på. Idag, exempelvis. Jag postade på Stories att jag tränade imorse – 45 minuter på väg till jobbet MEN efter att jag lämnat barnen på förskolan och skolan. Jag gick sedan glad, pigg och svettig till första mötet klockan tio, med en grym redaktör och manusförfattare som jag smider planer med. Särskilt mycket från det mötet kunde jag inte uppdatera om i detalj, däremot postade jag två superjobbiga övningar från imorse = japp, mitt jobb. Som jag tänkte kunde inspirera och vara lite skoj i Stories?! Sedan direkt vidare till Emilia, där vi hade Zoom-möte med ett företag i Borås i en timma, sedan hade vi avstämning kring podden, Säker stil-gruppen, Instagram och med Säker stils projektledare Camilla, därefter cyklade jag hemåt för dagens sista Zoom-möte klockan 15.00. Lunchpaus skippade jag, fick bli en sallad framför datorn i möte.

Så, åter mitt svar på huruvida det är okej att jag ”tränar på arbetstid”? Eller om det är en del av mitt yrke? Jag klämmer in det men jo, på sätt och vis ÄR det mitt yrke att inspirera, när jag är i kokboks-skrivar-tagen så lagar vi ju mat non-stop. Då kan det vara mitt yrke att laga brownies fem gånger under en dag, styla dukningar, fixa med blommor, bocka av checklistor och se till att absolut inga små detaljer glöms. När jag är uppe i ett manus, så är det mitt jobb att tja, skriva. Hela dagarna. Vilket i och för sig folk tycks ha lättare att acceptera och respektera än andra delar av mitt yrkesliv. Om jag i dessa tider kan inspirera att skrapa ihop 10.000 steg om dagen, eller att snöra på sig skorna och komma ut och träna i friska luften, ja, då är det faktiskt också mitt jobb. Att inspirera, peppa, lyfta de här frågorna, funderingarna och skriva om det, herregud, jag älskar verkligen mitt jobb!

Nu är detta ett sidospår (som frågan inte handlade om) men… Jag tänker också på VD:n jag intervjuade inför ett fullsatt Spegelsalen på Grand Hotel förra året, som vann ett pris för sitt ledarskap, vars filosofi till stor del byggde på rörelseglädje. Han trodde benhårt på att alla medarbetare blev mer produktiva, friskare och gladare av träning och integrerade det därför som “obligatoriskt” i arbetsveckan. Rätt eller fel, jag vet inte? Kan på tok för lite om det. Sedan finns ju studier som visar att träning på arbetstid faktiskt INTE “kostar”, vare sig man mäter produktivitet eller sjukfrånvarokostnader – samtidigt som hälsan förbättras. De som fick träna på arbetstid var alltså mindre sjukskrivna och verkade må bättre. Ja, kort sagt finns det alltså de som menar att det går att få in 2 – 3 timmars träning under en arbetsvecka, under arbetstimmarna, och ändå producera lika mycket. Himla spännande ändå!

KOMMENTERA GÄRNA!

76 reaktioner till ““Anses träning vara en del av ditt yrke?”

 1. Det är din friskvårdstimme! Massa bolag har ju friskvårdstimmar där man tränar på arbetstid. Sen tror jag att man i sthlm har rätt till förskola oavsett sysselsättning? Men är inte säker!

 2. Hej!
  Är väl just att lämna barnen på dagis för att du ska träna som inte är okej i de flesta kommuner?
  Klämma in när barnen är hemma absolut men att utnyttja skattesubventionerad barnomsorg när man inte är på jobbet anses fel. Sen att ditt jobb är svårt att sätta etikett på är en annan sak.
  Jag tycker det är absurt men i min kommun får man inte ens stanna till och köpa mjölk på vägen mellan jobb och förskola..

 3. Jag tänker att även vi med ”vanliga” jobb tränar på arbetstid? Jag jobbar inom staten och kan styra min arbetstid hyfsat fritt mellan 7-19 på vardagar så länge jag ”får ihop” min arbetsvecka. Oftast tränar jag tre förmiddagar i veckan (1h/gång) och slipper då dra iväg på kvällen när barnen somnat.. vi har ju även friskvårdstimmar på mitt jobb, 2 per vecka, som alla kan disponera spritt över veckan. Förskolan har ingen åsikt om det, eftersom jag ju är på mitt arbete och friskvård ingår. Vore annat om du var arbetslös och ägnade dagarna åt att träna och fixa naglarna medan barnen (barnet? Bara Ernst va?) är på förskolan fulltid 😊

  1. Hej! Såklart kan det vara ens jobb att träna. För jag gissar att din träning just nu är lite mer än den vanliga friskvårdstimmen som många har. Och helt rätt, blir själv inspirerad att försöka få till en period med mycket träning i mitt liv. Och som egen företagare och influenser gissar jag att gränsen mellan jobb och fritid blir väldigt diffus ibland vilket också gör detta extra svårt. Men som en del andra skriver här så har ganska många av oss vistelsetider på föris som bara rymmer jobbet och resor dit och hem och att hinna med (eller tillåta sig att göra) något annat innan hämtning inte finns på kartan. Och därför är det också en del av oss som studsar till vid sådana inlägg. Och det perspektivet tycker jag ändå att du missar lite i din text här. Å andra sidan, när vi med vanliga jobb kommer hem med våra barn efter jobbet är vi också HELT lediga, till skillnad från dig. Och vi fortsätter ju att hänga här, så något gör du väldigt bra! 😉

  2. Håller med, jag tyckte det var en konstig fråga. Jag jobbar inom IT på ett privat företag och vi har tex löpträning med coach en dag i veckan kl 11-12 och mina barn är på förskolan då. Vi har inte friskvårdstimme men jag får ihop min arbetsvecka ändå.

 4. Jag tror frågan snarare handlade om huruvida du får ha barnen i förskolan när/om du inte jobbar? Jag har förstått på egna vänner att vissa är väldigt noga med det, att det inte är ok ens att stanna till på Ica nära innan man hämtar barnen. Förskolan är för tiden för jobb + restid, inget annat.

  Tack för en bra blogg! Mig inspirerar du, aldrig provocerar. Möjligtvis att jag är ljummen och skumläser lite mer ibland.

 5. Hej
  Förstår vad personen menade. Också tänkt samma… för i praktiken skulle du kunnat lämna dina barn en timme senare för att kunna vara dem längre. Jag fattar grejen när man tränar på sin lunch, det går ju inte att hämta barnen den timme och sedan lämna tillbaka. Men när man lämnar barnen på morgonen och sedan har ”fritid” eller tränar precis innan de skall hem för dagen, är ju faktiskt tid som barnen då hade kunnat vara hemma. Förskola finns ju inte för att man skall shoppa , städa hemma eller kunna träna , utan för att föräldrar skall jobba.

  1. Fast om första timmen på jobbet blir ”lunchtimmen” vilket verkar vara fallet här så är det väl egentligen samma sak? Annars hade ju alla kunnat hoppa lunch och fikarasten varje dag och istället hämtat 1,5h tidigare?

 6. Alltså personen som kommenterade ju på ett sätt som kan tolkas som vänligt men man KÄNNER ju den där lilla pekpinnen som hen är framme och viftar med när hon skriver. Suck. Tycker att det är skitbra att du tränar och motiverar oss andra att träna. Fortsätt med det!

 7. Hej Ebba! Jag tror att kommentaren har mer med influeraryrket att göra än själva tränandet. Hade du haft ett vanligt kontorsjobb och nyttjat din friskvårdstimme hade ingen ifrågasatt att du gör det medan du har barn på förskolan.

 8. Har personen som ställer frågan tidigare ifrågasatt andra yrkesgrupper som tränar på arbetstid, Tex modeller, poliser, idrottare, journalister. En personlig tränare behöver ju inte själv vara “fit” för att rådge och träna andra. Många banker ger även nu sin personal timmar att träna på arbetstid varje vecka. Tycker personen att bankpersonalen skall hämta upp sitt barn dessa timmar och sedan lämna in dem igen när träningen på arbetstid är över?
  Tycker personen som ställer frågan är så färgad i personlig åsikt vad influencer är istället för att tänka på arbetsgrupper och yrkesroller neutralt, och att frågan är 100% för att provocera och vara elak.

 9. Tror nog att det är så i de flesta kommuner (med vissa undantag?) att man ska åka direkt från jobb till förskola utan stopp.
  Men när man är egen företagare oavsett bransch så styr man över sin egen tid. Vill man handla eller träna en timme så är det väl upp till en själv. Eller? Borde det vara. Det är ju en av fördelarna med att vara egen.

 10. Jag förstår baktanken med kommentaren och måste flika in! Du har ju tagit ”rasten” tidigare, så ser inga problem med det! 🤷🏽‍♀️

  Jag är student men jobbar extra på institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier vid Uppsala Universitet (yes, jag pluggar till lärare) som anställd får man (beroende på tjänst) en tid i veckan som man på arbetstid får använda för friskvård. Exempelvis har jag kollegor som under vinterhalvåret går ut och går på lunchen när det för en gångs skull är ljust. Andra gymmar på gymmet bredvid campus. En del gör det på morgonen en del går lite tidigare för att göra det på eftermiddagen.

  Jag förstår att det kan provocera andra att man får vara ”ledig” och ha ”fritid” under arbetstid, men som du tog upp så tror jag att det gynnar arbetsplatsen mer då folk håller sig friska! Själv sitter jag mycket när jag pluggar vilket har resulterat i att jag varannan vecka får gå till naprapat. DYRT för en student som jag. Nu har jag fått strikt order om rehab, bra men tråkigt! Men hade jag rört på mig istället för att sitta still i biblioteket 10-18 som jag gör nu (för att jag måste) hade jag ju inte behövt de där extra övningarna nu…

  Träna på Ebba! De där övningarna är riktigt jobbiga men gud så sköna efteråt! 😃

 11. Hej!
  Tror det är som vissa andra här skriver om du FÅR lämna på förskolan eller ej?! Jag har arbetat med administration kring förskola i min kommun (mellanstor stad i Sverige). Och här får man inte lämna på förskolan för att göra något annat än att arbeta, eller ta sig dit och hem. Paniken man får när man sladdat inom ICA för att köpa mjölk innan hämtning och råkar träffa någon från förskolan är inte rolig. 🙈 Men tycker du gör helt rätt och tycker att fler borde få göra så! Heja heja!

 12. Jag har kommit igång med min träning. Mycket pga den pepp du förmedlar. ❤️

  Du är lite som kungafamiljen för mig. Man inspireras, vill ibland vara dem, ibland inte, men framförallt vill jag drömma mig bort någon stund här och där.

  Tänk om jag var entreprenör – vad skulle jag göra då? Tänk om jag fick intervjua kungafamiljen – vad skulle jag fråga då? Tänk om jag fick göra en kokbok – vad skulle den innehålla?

  Fortsätt med det du gör. Du får mig att drömma. Sen är jag inte alls missnöjd över mitt småbarnsliv och jobb på kommunen. Men det är gott att få tänka ”tänk om” mellan blöjbyten, tjafs och vardag.

 13. Är väl också värt att påpeka att i Stockholms kommun är det tillåtet att ha barnen på förskola oavsett vad man gör som förälder. Stor skillnad mot flera andra kommuner!

  1. Jaha, men där har vi svaret då på läsarens fråga. Det är alltså ok att ha barn på förskola oavsett vad föräldrarna gör. Tack!

  2. Så härligt! Bor i Lund och får inte ens handla mjölk på vägen. Hade varit underbart att kunna gymma om än bara 30 minuter en gång i veckan. Det får vi alltså inte, trots att vår dotter går 75% och vi betalar maxtaxa.

  3. Låter ju helt galet. Då kan man alltså gå på skönhetssalong, fixa naglar, frisörbesök etc.

 14. Jag har faktiskt tänkt ngt liknande för inte alltför länge sen. Kom på mig själv med att undra hur alla influensers hinner ha så fint hemma, fixa mys, rena vaser o allt vad det kan va som jag liksom inte pallar. O då slog det mig att alla de små sakerna faktiskt ingår/kan ingå i deras jobb dvs det hinns med, såklart med 1000 andra grejer, när barnen är på föris/i skolan. Medan jag har ”ett vanligt jobb” för att sen hämta på föris och sen försöka bolla att ha det fint hemma osv fast med det stora tillägget att barnen då är hemma. Har inte riktigt reflekterat kring det förut o det blev på nåt sätt skönt också för vi kan ju inte jämföras då vi har helt annorlunda förutsättningar. Absolut att jag kan sträva mot att ha det fint hemma o allt det där men jag kommer ju aldrig att kunna avsätta den tiden.

  1. Jag har ett “vanligt” kontorsjobb men jag jobbar hemifrån en dag i veckan (well, just nu på heltid, men i vanliga fall!), bland annat för att hinna med lite extra fix hemma. Hinner tvätta, plocka lite, köpa blommor på lunchpromenad, städa undan nåt, mellan mina videomöten – utan att min arbetsinsats blir påverkad (snarare tvärtom, är ofta sjukt effektiv med jobb de dagarna, men jag “sparar” vissa grejer till mina hemmadagar). Istället för kafferast och lite skitsnack med kollega sköter jag tvätten, typ. Förstår 100% att det inte är möjligt för alla, ville mest säga att det kanske inte behöver ingå i ens jobb men man hinner ofta klämma in det mellan det “vanliga jobbet” om man ändå jobbar hemifrån. Det är lyxigt med flexibilitet.

   PLUS kom ihåg att alla influencers väljer vilka delar av sitt hem de visar.

  2. Tror det är viktigt att vara tydlig med just detta om man verkligen vill inspirera. Att man som Ebba och många andra influensers har både städhjälp och nanny. På så vis känns det inte lika ouppnåeligt utan kan bli mer inspirerande tror jag.

 15. Rätta mig om jag har fel men en del av ditt jobb och ditt entreprenörsskap är väl just dina sociala medier och allt som rör dessa. Att inspirera andra genom att visa din träning i dessa är väl då arbetsrelaterat? Således är väl även ett inlägg som kommer ”efter ordinarie arbetstid” och när barnen är hemma från förskola också jobb? Eller exempelvis en intervju som görs på en helg?

  Pekpinnen i hens kommentar kändes lite för påtaglig. Mig inspirerar du iallafall och jag gillar att följa dig!

 16. Handlade inte frågan om man får träna när man har barn på förskola? Liksom att gå till frissan, fixa naglar, göra ansiktsbehandling mm som vi ser influencers göra. Där jag bor får man inte det för kommunen, det är rent arbete som är ok.
  Hur mkt du tränar, eller hur viktigt det är för dig, tror jag inte var syftet i frågan. I vilket fall är det en enastående helhetssatsning du gör, heja!

 17. Stockholm tolkar inte skollagen så som många andra kommuner gör. Det finns alltså ingen begränsning här à la arbetstid+restid=vistelsetid. Föräldrarna uppger istället själva barnets schema och förväntas sen hålla sig inom de ramarna. Det finns inget förbud mot att handla mat på vägen från jobbet, träna efter lämning eller ens lämna barnet på förskolan när man har semester. Svaret till frågeställaren är alltså att det inte spelar någon roll om Ebbas träning är en del av jobbet eller inte. (Allt detta gäller med reservation för att Ernst kanske går på en förskola som drivs i privat regi och som har striktare regler än kommunen.)

 18. Som flera skriver så beror det nog på både arbete och kommun vad som anses vara ok. Där jag bor får man inte kuta in och köpa mjölk på väg till föris ens. Jag kan bli så avis på er som kommer iväg mitt på dagen. Jag jobbar inom vården och ska jag lämna huset för t.ex. en runda på stan eller promenad i parken måste jag byta om vilket gör att det tar emot. Men innan man blir riktigt avis får man också tänka på alla kvällar och helger du lägger på jobb och då har du ingen barnomsorg. Så kör på du Ebba!

 19. Hej! Jag har vanligt kontorsjobb och har barnen på förskola fritids. Vi lämnar och hämtar samma tid varje dag. Om jag sedan går till jobbet en morgon efter lämning och då min tid till jobbet blir 40 min istället för 15 eller om jag tränar på lunchen har jag inte ens reflekterat över att det inte skulle vara ok. Skillnaden isåfall är väl att det mesta du gör skulle kunna räknas som arbete. Då arbeten som ex influenser sudda ut gränsen mellan arbete och fritid på ett sätt som inte andra jobb gör. Keep up the god work, jag blir inspirerad! Maria

 20. Lite tröttsam kommentar tycker jag, ska du få dåligt samvete att du lämnar barnen och tar hand om dig själv? Vilket råkar vara nått du kan kombinera med ditt jobb på ett väldigt bra sätt.

  Men bra att du lyfter frågan. Det vore intressant att diskutera frågan ur ett mer genusperspektiv.

 21. Är ju jättebra att du lyckas få in träning om dagarna, oavsett vilken tid på dygnet det är. Man mår ju oftast bättre av träning vilket även gör en till en bättre förälder.

 22. Värt att poängtera att i Stockholm finns ingen begränsning på vad du får göra när barnen är på förskolan, till skillnad från många andra kommuner. I Sthlm får du ta semester och ändå lämna barnen på förskola medan andra kommuner begär in schema på arbetstid från arbetsgivare för att se ingen lämnar andra tider än exakta tiden de jobbar plus tid för transport. För föräldralediga kan det handla om att barnen enbart får gå 8-11 5 dagar i veckan medan andra får välja 30 timmar helt fritt. Så bor man i en sådan mer begränsad kommun kan det sticka i ögonen när stockholmare gör som du och tränar eller handlar utan barn.

  1. Egenföretagare är dock egenföretagare oavsett vilken kommun man bor i. vi är också många anställda med flexibel tid som chefen inte bestämmer. Min arbetstid är 8 timmar (oftast 10 dock) förlagt mellan 04.00 till 00.00. Det kan dock hända att jag sitter till två på natten, som i lördags då det dessutom var lördag. Ingen på min förskola skriker om de möter mig på Ica, för som sagt…

 23. Jag tycker det är en legitim fråga som kan ge en spännande diskussion. Som influencer tecknar man sin egen arbetsbeskrivning och därmed borde du kunna lägga in precis det du tycker dig behöva i en arbetsdag, Ebba. Det är en av fördelarna med att vara egenföretagare. Är man däremot anställd som redovisningskonsult på en firma får man kanske bita i det sura äpplet och nöja sig med sin friskvårdstimme då barnen har barnomsorg och pussla hur man nu kan under resten av veckans timmar.

  Själv tycker jag att det är självklart att barnomsorg är till för jobbande föräldrar som behöver en plats för barnen att vara på medan de jobbar, inte en avlastningsplats så föräldrarna kan få egentid. Det har jag förstått är en förlegad syn, men så är jag också i den åldern att jag skulle ha kunnat vara både mormor och farmor.

 24. Vore intressant om du ställde frågan till förskollärarna på förskolan…om de har möjlighet att träna på “arbetstid” alltså turas om att gå från barngruppen? Kanske inte skulle uppskattas av vårdnadshavarna… Skämt åsido men tror faktiskt att de som har negativa åsikter eller ifrågasätter din träning just har ett jobb där man inte har möjlighet att styra över sin egen arbetstid. Tyvärr är det nog också dessa yrken som verkligen skulle behöva få in mer träning för att orka vara goda förebilder t.ex. ; ) /förskolläraren

  1. Intressant fråga som jag själv funderat över flera gånger – hur vågar många influencers göra diverse saker, tex träning, frisör, vin-luncher etc under arbetstid när barnen är på förskolan och visa det i sociala medier? Men svaret verkar finnas i kommentarsfältet, att det skiljer sig så mycket från kommun till kommun kring vad som är ok. Jag tränar också på lunchen, men skulle aldrig våga göra det i anslutning till hämtning/lämning. Vågar knappt springa in på mataffären eller hämta i träningskläder för att det skulle se ut som att man missbrukar tiden på förskolan.. har folk i min närhet som jobbar inom förskola och vet hur det pratas om ”föräldrar” som gör annat när de lämnat barnen. Sorgligt till viss del kan jag tycka, då dagens samhälle ser ut på ett annat sätt och man har större möjlighet att disponera sin tid på ett flexibelt sätt. Tex genom att jobba lite extra på kvällen när barnen somnat. Men självklart skall det inte missbrukas!
   Och nej, du provocerar inte 🙂

  2. Lina, varför vore det intressant? Vi har ju alla (de flesta) valt våra yrken och de kommer med för och nackdelar. Jag har fördelen att kunna träna på arbetstid, å andra sidan är nackdelen att jag väldigt ofta jobbar kvällar och helger och alltid långt över 40 h i veckan. Det är dock förutsättningen i min bransch och det visste jag i förväg (och hade jag inte vetat hade jag haft alla möjligheter att byta).

   En förskollärare kan inte träna på arbetstid, men har samtidigt sin arbetstid planerad i förväg. Det är inte orättvist åt något håll.

 25. Jag tänker att var och en kan ta ansvar för sin tid och sin handlingar.
  Hur orkar man ens lägga så mycket tid och energi på vad andra gör?
  Men jag tror att ALLA arbetsplatser skulle prioritera träning för ALLA anställda. Det hade även kunnat sätta fler i arbete inom ex skola, barnomsorg och omsorg. Alla mår bättre av träning och helt klart presterar vi bättre när vi är fysiskt aktiva på regelbunden basis, så jag tycker absolut att alla arbetsgivare borde höja prion på den.
  Take care och keep up med allt du gör!

 26. Mycket intressant fråga. Jag körde eget när barnen gick på förskolan och stack några dagar i veckan ut och sprang efter att jag lämnade barnen. Jag reflekterade aldrig över att det skulle vara fel och jag upplevde inte heller att pedagogerna tyckte det. Genom att göra det kunde jag rensa skallen innan jag rullade upp ärmarna och körde hårt tills det var dags att hämta.

  Jag tänker att det inte är så stor skillnad på att jag springer i trekvart och sedan går hem och sätter mig och jobbar vid köksbordet och jobbar och någon annan som lämnar och sedan pendlar fyrtiofem minuter till sitt jobb.

  Det är en fantastisk ynnest att kunna träna efter att man har lämnat men inget man behöver skämmas över. Allas liv ser olika ut.

 27. Intressant ämne. Jag skulle generellt säga att träning inte är ditt jobb för jag antar att det är du som betalar för tennistimman eller andra instruktörsledda timmar/klasser? Eller får du betalt för att träna? Om du inte får det är det en aktivitet och fritid. Att en del skriver om friskvårdstimme är ju en annan sak det ingår i ens arbete som en förmån och på mitt jobb skulle det inte ses med blida ögon om jag använde den varje dag när jag har 1,5 timme/vecka. Bor i Stockholm och när barnen var mindre och gick på förskola var det inte ok att ha fritid när barnen var där men det kan ju såklart ha förändrats dessutom har jag fått känslan av att ni har er yngsta på ett föräldrakooperativ och då är det väl just ni föräldrar som bestämmer hur det ska vara.

 28. Jag tolkade frågan som nyfikenhet eller möjlighet att få svar på något man länge undrat över. Förstår att det kanske för dig, Ebba, kändes som en pik – men att dundra på om hur du vill inspirera oss är att ta i tycker jag. Jag har också undrat många gånger hur det fungerar för dig, Elsa Billgren med flera när det i andra kommuner är betydligt hårdare regler om man får göra under tiden barnen är i förskolan. Det handlar inte om avundsjuka utan om ren nyfikenhet, som jag nu fått stillad.

 29. Jag tränar ibland på lunchen och det känns helt ok när barnen är på föris eller nyttjar min lunchrast till att gå andra ärenden, det påverkar inte deras vistelsetid på förskolan ändå. Att avsluta jobbet gå och träna och sen hämta barnen hade dock inte känts ok (om jag hade haft möjligheten).. det hade känts som ett utnyttjande av systemet och tid som barnen kunnat vara hemma med mig istället… Det är en konstig balansgång men oavsett så är barnomsorg till för de som jobbar. Jag önskar att jag hade en friskvårdstimme på mitt jobb, jag hade blivit en mkt bättre mamma, kollega och anställd då är jag övertygad om…

 30. Är så evigt tacksam för att jag inte har barn, pekpinnar och missunnsamheten haglar bland alla mammor. Varenda blogg. Vem orkar på riktigt lyssna på er? Genomgår man en förvandling när man får barn så man önskar sätta dit andra? Häpnar.

  1. Det är ju du som betalar för förskolan via din skattesedel, utan att nyttja den, så om man vill vända på det så borde det vara du som upprörs mest av att förskolans verksamhet fördyras av föräldrar som har sina barn där längre än de behöver eller får. Mellan 1000-1500 kronor lägger en normalinkomsttagare varje månad på förskolan i sin kommun, vilket är mer än en förälder betalar för ett barn för att ha det i förskolan. Som jag ser det så är diskussionen inte kopplad till barn, den är kopplad till huruvida man nyttjar skattemedel på ett rimligt sätt.

   1. Stina, träning medför bara fördelar för hälsan. Man får till och med träning på recept. Jag ser det som fantastiskt bra nyttjande av skattemedel om man hinner röra på sig i samband med arbetet. Skatten hade annars behövt läggas på vård när dessa personer blir skadade, sjuka eller deprimerade.

 31. En input från en som nu har större barn.

  Det är klart, många slåss mot ett tight schema, kanske inte har förutsättningar att dela hämtning och lämning. Det har jag full förståelse för. Men när jag läser mellan raderna så låter det på många som har kommenterat som om det handlar en hel del om att brottas med sitt eget samvete. Att man, även om man hinner, inte vill unna sig ett träningspass efter lämning eller på lunchen på grund av rädsla för att man då skulle vara en dålig förälder.

  Det är ju inte en helt ovanlig känsla bland mammor. Även om det är lätt att säga det och svårare att agera efter, vill jag råda er att inte gå omkring med ständigt dåligt samvete. Jag gjorde det ofta när barnen var små – för barnen, för jobbet, för träningen, för vännerna jag inte hann med eller böckerna jag aldrig hade tid att läsa. Ett dåligt samvete tar oss ingenstans och barnen får inte livslånga men av att inte alltid vara med oss mammor eller av att vi utnyttjar vår friskvårdstimmar eller väljer att köra ett träningspass på väg till jobbet. Det kanske är just det där passet som gör mig stark i själ och kropp och får mig att orka med min fullsmockade kalender.

  By the way: Några har skrivit om friskvårdstimmar. Ebba von Sydow kan, utan att bryta några lagar eller regler, bestämma att hennes bolag har obegränsat med friskvårdstimmar.

  Och Ebba; fortsätt träna 💪🏼. Du gör en grym resa. Lycka till.

  1. Tack för en fin kommentar -vi är många som brottas med det felaktiga dåliga samvetet!

 32. Hej
  Är förskollärare. I min kommun får man helt enkelt inte lämna fler timmar än de timmar man jobbar plus körtid. Så jobbar men på Ica kan man inte lämna för att gå ut och springa. Det är enligt lag fel. Men om du har det som jobb att träna så får du såklart göra så! Vet att man i vissa kommunen får lämna vilka tider man vill. Då kan man ju träna innan eller efter jobb utan att förskolan kan säga något!

 33. Jag bor inte i Sverige längre så känner inte till reglerna, men det verkar som att det i många kommuner inte är ok, så då är ju frågan väldigt legitim. Tycker den var vänligt ställd också, men det verkar som du tog illa upp och fick ett stort förklaringsbehov.

  Du har fått jättemånga fina kommentarer till ditt inlägg om pepp, det hade varit bättre om du tog dig tid att kommentera det inlägget tycker jag. Istället för att ta en enskild fråga som kom in.

 34. Hej!

  Jag tränar på lunchen. Styrka eller springer, sedan äter jag framför jobbdatorn. De flesta har ju raster under en jobbdag, bra om man kan pussla runt och riva av träning tänker jag. På det viset har jag mer tid till barn efter skola/förskola. Jag jobbar som gymnasielärare så jag är fjärran influenser eller egen företagare. På något sätt har jag ändå lyckats pussla min tid så träning kommer in, annars pajar både kropp och knopp.
  Jag förstår avundsjukan och irritationen. Samtidigt tycker jag att det är precis lika orättvist att inte få cred för sitt hårda arbete bara för att man är privilegiad. Ska ni avstå träning och möjligheter pga att det möjligtvis är enklare för er? VEM blir lyckligare av det.

  Det ligger så otroligt nära en att avundas, jag är absolut inte bättre. Ibland ryker det ur öronen när jag ser andra hika en timme och äta lunch med väninnor medan jag måste klämma in gym 06.30. Men jag har andra saker att känna mig tacksam för.

  Svårt det där.

  Lägg gärna träningsvideor som highlights på insta så vi kan använda övningarna.

  Tack för att du delar träningsvideor. DET inspirerar mig.

  /Anna

 35. Jag tänker också att på många ”vanliga” jobb så har man också friskvård på arbetstid. Jag kan exempelvis träna 2 h i veckan på arbetstid. Min son är självklart på förskolan under tiden. Så, man kan ju välja att se det som friskvård så är det väl inga konstigheter med det.

 36. Den stora frågan är väl…. Hur gör PAPPORNA?? Var är de i denna diskussionen?

  1. Spontant skulle jag tro att Ebbas målgrupp till största delen består av kvinnor.

 37. Så länge alla är OK med ett sätt att göra saker så är det ju okej – fast vissa kan behöva en förklaring.
  Att reglerna skiljer sig åt på olika platser kan ställa till saker och att inte ens få stanna till och köpa mjölk på vägen låter absurt.
  Sedan spelar det väl ingen roll om det handlar om barns mamma eller pappa.

 38. Verkar som att många diskuterar utifrån att man har schemalagd arbetstid. Som man har inom vissa yrken säg butik, vård mm. Men väldigt många av oss inom tjänstemannasektorn har ju flextid el förtroendearbetstid. Så jag kan inte lämna in ett schema till min kommun och de sätter mina barns rätt till barnomsorg utefter det, för jag har inget sådant schema utan istället en arbetsbörda som jag förväntas sköta. Ibland går jag tidigare och ibland senare. Ibland arbetar jag hemma på kvällen och ibland inte. Det går inte att detaljstyra vad folk ska göra under tiden deras barn är på fsk/fritids, för arbetslivet ser inte ut så för många av oss (kanske särskilt vanligt i storstadskommunerna där folk i gemen är mer högutbildade och har mer kvalificerade arbeten). Istället bygger det, som så mkt annat i samhället, på förtroende. Att folk inte missbrukar förskola för att göra annat. De allra, allra flesta av oss sköter det utmärkt. Ingen ifrågasätter att ngn tränar på lunch eller går 1 h tidigare från arbetet (som de kanske senare behöver ta igen, eller så har de bara en lugnare dag då) för att träna. Däremot skulle jag, och de flesta med mig, aldrig gå i “vanlig tid” fr jobbet och SEDAN träna, för att då hämta mina barn “extra sent” på fsk. Det handlar ju om att kunna göra ett vanligt övervägande utifrån alla de roller vi har: en rimlig samhällsmedborgare, medmänniska, skattebetalare OCH förälder… Det förstår väl de allra flesta, om man tänker till lite.

 39. Tycker denhär debatten är trist och så skuldbeläggande. Förklara gärna varför man inte får göra “egna” ärenden när barnen är på förskolan? Nån sån regel finns migveterligen inte i Finland, där jag bor som tur! Här bestämmer man hur många dagar /timmar i veckan barnet ska vara på dagis och sen så är det väl upp till en själv vad man gör under tiden? Självklart har folk som är i arbetslivet förtur om det finns begränsat med platser. Här vill man dock snarast se fler barn i dagis eftersom vi har minst barn på dagis i Norden så gissar att folk ändå gillar att umgås med sina barn 😉 För det är väl det som är det tröttsamma argumentet folk brukar komma med “varför skaffa barn om man inte vill umgås med dem”. Spring på du Ebba, en hälsosam och välmående mamma är guld värd!

 40. Bara peppande! Mer vardagsknep inspirerar. Motion/mattips alltid kul. Heja dig som är transparant med insatserna för bättre hälsa.

 41. Pekpinnen i den här frågan är tydlig, att använda ”nyfiken” tar inte ifrån det.

  Jag har ingen aning om hur det fungerar i Sverige numera, men jag är NYFIKEN på om det inte är jobbigt att alltid behöva bry sig så mycket om vad andra gör?

  I Sverige har man en otrolig förmån med förskola som är extremt billigt. Är nöjd med att betala 10ggr mera så att jag kunde handla mat snabbt på vägen hem om något saknades hemma. Något mina barn inte tyckte var ett dugg roligt sent på eftermiddagen. Sparade dem en massa gnäll, mig trist irritation och alla kom hem glada och på gått humör. Är NYFIKEN, i Sverige verkar sådana känslor och välmående vara viktigt?

 42. Vi erbjuder vår personal två timmars friskvård på betald arbetstid i veckan. Jag upplever att det har gjort stor skillnad för både enskilda och gruppen som helhet. De inspirerar varandra till rörelse i vardagen på ett helt annat sätt än när vi ”bara” hade en timma. Utöver det tar vi många möten som tillåter som walk and talks. Såå bra för att tanka solljus och energi.

  Heja dig som inspirerar!

 43. Hej finaste Ebba,
  Äsch, varför ska du ens behöva stå till svars för detta? Strunt i det. Du är egen företagare och får lägga upp din arbetstid precis när du vill. Om du jobbar kl 23 på kvällen, spelar ingen roll, du bestämmer över din tid. Att du nu lägger så mkt tid på träning är ju bara bra! Att du verkligen prioriterar det och din hälsa. Du tränar när det passar dig i ert livspussel utan det minsta dåligt samvete. Du inspirerar. You go girl! Kram niina

 44. Hm, men alla barn från ett års ålder har ju rätt till 15 timmars förskola oavsett om föräldern arbetar eller inte. Så oavsett om det ingår i ditt jobb eller ej så spelar det ingen roll tänker jag. Jag har inga problem att lämna barn iförd träningskläder på morgonen. Heja dig Ebba, du inspirerar!

 45. Hej! Jag hörde ert senaste avsnitt om säkert stil på cykel. Ni sa då att det dröjer länge innan din yngsta son lär sig cykla. Ville bara komma med ett tips! Mycket möjligt att du har koll med 3 barn men har du inte det så kommer tipset här. Alltså balans/springcykel (utan trampor)De lär sig cykla så mycket tidigare. Min dotter började med det vid ca 2-2 1/2 års ålder. Vid 3,5 år böt vi den mot en vanlig trampcykel och mycket riktigt så lärde hon sig att cykla på den nästan direkt (utan stödhjul). De övar upp balansen så bra med balanscykel. Istället för att lära sig cykla vid kanske 5-6 år så kan de lära sig flera år tidigare och då utan stödhjul. Så kanske kan hela familjen cykla tillsammans snart ändå. Tack för er grym pod

  1. Håller med Therese, samma sak för mina barn. Springcykel är så bra för balansen. Mina barn lärde sig cykla på 30 min efter att ha använt den ett tag.

 46. Självklart kan träning vara en del av sin arbetstid. Är du anställd har de allra flesta arbetsgivare friskvårdstimme, erbjuder träning på arbetstid osv. Kör hårt!!

 47. Det är helt otroligt att det förekommer förordningar på huruvida man får handla på ica eller inte när man lämnar eller efter man lämnat barn på förskola. Samma sak med tillåten träning eller inte tillåten träning. Vansinnigt! Direkt föräldra- och barnfientligt. Småbarnstiden är ändå så arbetskrävande, så allt borde göras för att underlätta småbarnsfamiljernas tillvaro! Vi har tillräckligt med stress, psykiska påfrestningar o gå i väggen sjukskrivningar. Kan lite frihet i tillvaron underlättas genom att handla på ica, träna i samband med avlämning o hämtning av barn. Så borde det eftersträvas,!

  1. Jag håller med, om jag vet att en förälder har haft det tufft, eller har lite mer “krävande” barn, så har jag sagt att de kan passa på att handla mat på vägen till förskolan, så kan barnet vara med mig och äta frukt eller något så länge. Det är inget jag har varit öppen med att jag gjort, men jag tycker att vi behöver backa upp varandra.

 48. Jag tror på det där sista du skrev, att träning minskar sjukskrivningarna, såklart spelar mycket annat in, men oj vilken räddning träning, dans och rörelse har varit för mig under många år <3

  1. Det är otroligt att det förekommer kommunala beslut på vad föräldrar får göra och icke göra medan barnen är på förskola. Visste inte att byråkratin har drivits så långt i Sverige! Bra att det synnliggörs. Kan inte nog häpna över en del kommentarer! Ska verkligen träning och att skriva om träning ingå i en influensers jobb? Då tycks man glömma att Ebba är journalist också! En journalist har rätt att skriva om vad hen vill och publicera men inte bryta mot tryckfrihetslagen. Vill en journalist skriva om hur många hundägare med hundar hen möter under en promenad på Djurgården så är det ok. Promenaden är då arbetstid och skrivandet och reflektionen om promenaden och hundarna arbetstid. Givetvis samma sak om träning. Fri journalistik är inte tillåten i alla länder! Det är högst osmakligt att ifrågasätta huruvida en jounalists/ influensers val av ämne/arbete vid vissa tidpunkter är tillåten eller ej tillåten.

 49. Men alltså suck! När ska dessa kinkig och avundsjuka människorna sluta med den där frågan??
  Så less på den!

  Det man ska komma ihåg är att:

  A) är inte deras sak att bry sig i alls
  B) inom Stockholms Stad är det faktiskt ok att ha sina barn på förskolan fast föräldrarna inte är på jobbet. Slutdiskuterat anser jag.

 50. Jobbar på förskola. Schemat är så slimmat för att vi ska finnas på jobbet när det är mest barn på förskolan (vilket är mellan 07-17), dessutom måste ju några finnas där lite innan och efter (0615-1730). Det är ett pussel av sällan skådat slag att få ihop ett någorlunda hyfsat schema som både är en 40-timmars vecka för oss som jobbar och som gör att vi bemannar när det behövs som mest. Att vi skulle kunna gå ifrån och träna på arbetstid är rent skrattretande, ibland har inte ens tid att springa iväg och gå på toa…
  friskvårdstimmen är borttagen sedan flera år tillbaka och friskvårdspengen på hela 1000kr/år togs bort i är (efter att den införts för tre år sedan) med motiveringen att kommunen måste spara pengar.
  Att föräldrars lämnar sina barn för att göra annat än att jobba sker hela tiden, och jag har med åren lärt mig att andas, och inte tänka på det. Gör jag det blir jag gråtfärdig eftersom barngrupperna är så stora och för att vi personal inte är tillräckligt många, någonsin. Att mellanmål är mysigt som många föräldrar säger… ni skulle på allvar vara här och se hur mysigt det är med 19 små barn och två pedagoger som ska försöka hinna ge alla barnen en torr macka och ett glas mjölk.
  Jag kanske låter bitter, men på riktigt, om alla hade sett lite längre än till sitt eget behov så hade barnen som verkligen behöver vara på förskolan kunnat få ett lite mindre sammanhang med lite färre relationer. Det hade många behövt.

 51. Lösningen för förskollärna kan inte vara att egen företagare ska upphöra med sitt företag och övergå till anställningsjobb med fasta tider! Mitt förslag är att du sjukskriver dig, alternativt byter till en annan förskola med bättre arbetsförhållanden, kontaktar din fackförening, samlar namnunderskrifter om arbetsförhållandena på förskolorna och ordnar möte med kommunalpolittikerna. Förskollärarnas stress beror inte på föräldrarnas behov av att få vardagstillvaron att fungera! Problemet finns hos hos förskollärarnas arbetsförhållanden! Dags för förskoleuppror?

 52. Som flera andra redan kommenterat så är det ju många med ”vanliga kontorsjobb” som tränar på arbetstid och barnen är på förskola/skola. Vet inte hur ofta de ifrågasätts??

 53. Tänker att det är lugnt sålänge barnen inte behöver vara extra länge på förskolan/skolan för att föräldrar ska träna efter eller innan jobbet.

 54. Jag unnar alla som kan att ta en runda på jobbet.
  Är själv pedagog och där går det ju inte att komma från, varken för att träna, luncha (kallar min lunch ”stressigt födointag” pga matsituationen), ringa något viktigt eget samtal eller gå på toa. Samma sak gäller alla i vården m fl.
  Men bara för att inte jag kan göra det missunnar jag ju inte andra de möjligheterna! Önskar bara att t ex tidningar skulle sluta ge träningstips i stil med gå en halvtimme på lunchen då jättemånga inte kan det.

 55. Att det är bra att träna och härligt att inspirera är ju en sak, men jag antar att frågan kommer från någonstans där det anses fel att tex handla mat på väg hem från jobbet, eftersom barnen inte får vara på förskolan medan man handlar mat! Sådana kommentarer och uppfattningar finns här och var, även om ingen skulle kunna klaga på att man handlar maten på sin egen lunchrast, mitt under dagen? Om man har dessa regler runt sig så blir det ju väldigt stort steg till influencers liv med besök hos frisör, massör, långluncher, brunch, promernader och träning medan barnen är på förskolan.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.