Adrienne Josephine Alice

Åh, dessa små alldeles nya människor, alltid lika fint. Här är hon, bara något dygn gammal! Den rosaklädda lillasystern och prinsessan Madeleines tredje barn, som föddes i fredags natt på Danderyds sjukhus. Prinsessan vägde 3465 gram och var 50 cm. Kungen och drottningen har fått sitt sjunde barnbarn på sex år – och Sverige har fått en ny kunglig höghet. Här fotad av pappa Chris:

20180309_PrM_ daughter_Photo_MrChristopher_O_Neill 540x362

Och på sekunden punktligt, 11.15, klev kungen in på Konseljen på slottet och berättade kort och gott att den nya lilla prinsessan ska heta…

sdltca89ef0_NormalPreview

Adrienne Josephine Alice, med tilltalsnamnet Adrienne. Prinsessan tilldelas hertiginnedömet Blekinge. Det var en ganska liten skara, jämfört med vid tidigare konseljer – och så blir det väl, nu är det sjunde i ordningen och en rad ministrar varken kan eller förväntas nog rensa måndagsförmiddagens kalender för detta.

sdltca89ec2_NormalPreview.jpg

Nästa “uppdrag” för den nyaste prinsessan blir förmodligen dop i Drottningholms slottskyrka – jag skulle gissa att det blir i juni. Härligt, alltid skoj med dop!

Så, vad tycker ni om namnet Adrienne? Alltså, nu är jag kanske fånig här – men jag hade stoppat in Alice i mitten, för melodins skull. I övrigt? Grattis till Madeleine och Chris som överraskade alla. De som gissade att man inte KAN gissa, de fick rätt. Så kan man väl säga. Det är också det härliga med namn. Något franskt tänkte ju många, så blev det mycket riktigt.

Adrienne är ju ett relativt ovanligt namn i Sverige – men utan någon större statistisk undersökning skulle jag gissa att det är vanligt i just prinsessan Madeleines bekantskapskretsar. Förmodligen finns fler Adrienne på Östermalm och i Djursholm än… på andra ställen i Sverige? Men så är det väl, vi färgas alla av vårt umgänge i våra namnval.

Någon frågade vad för roll den här lilla prinsessan kommer ha? Hon har plats nummer tio i svenska tronföljden, så egentligen det blir upp till henne själv om hon vill vara en aktiv kunglighet – eller om hon väljer att leva ett mer vanligt liv.

sdltca8a681_NormalPreview

Här är storkusinen Estelle på Te Deum, gudstjänsten i slottskyrkan, tillsammans med mamma och pappa. De andra kusinerna fick vara hemma. Älskar för övrigt kronprinsessans knalligt lila dräkt, hon är så himla snygg i lila!

Nu hoppas jag att prinsessan Madeleine njuter av lyckan och myser hemma. Åh, den omtumlande känslan med en helt ny människa hemma, de glada, nyfikna storasyskonen och alla känslorna. Så himla härligt. Varmaste grattis!

KOMMENTERA HÄR!

Foto: Mr Christopher O’Neill (babybilden), Erik Simander / TT, Fredrik Sandberg / TT.

15 reaktioner till “Adrienne Josephine Alice

 1. Kan du snälla inte göra ett inlägg med londontips? Känns som att du brukar vara på så många roliga och spännande ställen i London. Hade varit fantastiskt kul om du ville dela med dig av alla dem samlade i ett inlägg!

 2. Så himla fint du skriver!
  Härligt att du är tillbaka med den kungliga bevakningen. Du gör det bäst av alla med din varma ton.
  Tack! 💕
  Lisen

 3. Så spännande med namn och alla gissningar! Har alltid tyckt det är kul med namn och att höra hur föräldrarna valt, men extra roligt tycker jag det är sedan jag själv blev mamma i oktober ☺️

 4. Älskar bloggen och kungligt fredagsgodis med bonus måndagsgodis!!😊😉 Håller med om att Alice passar bättre i mitten, i övrigt jättefint med Adrienne! Och min kollega som heter Adriana hoppas nu på att dela namnsdagen med en prinsessa. Tror du man lägger till Adrienne i namnsdagskalendern igen nu Ebba, för jag läste att det är borttaget?? Kram! Ps kommer det mer Oscarsklänningar?

 5. Vi skojade på jobbet om hur de kungliga flicknamnen låter när föräldrar ropar efter sina barn på skånska lekplatser i mindre bemedlade orter än tex Falsterbo och Torekov, tror inte östermalmsföräldrarna hade uppskattat det 😉

 6. Kul att fler än jag tänker på hur namnen ska bilda en fin slinga. Att alltid ha tilltalsnamnet först är ju praktiskt, men blir väldigt ofta på bekostnad av namnens melodi. Andra tycker jag är fånig som tänker på sånt.

 7. Håller helt med om din synpunkt på namnens ordningsföljd. Precis min spontana reaktion också.
  Annars fina namn!

 8. Söt! Men Prinsessan Adrienne har liiite Disney princess varning, lol. Håller också med om att Alice skulle ha varit i mitten, det låter bättre så.

 9. Jag tycker fortfarande att Sibylla eller varianten Sybilla hade varit roligt, men det här passar kanske bättre till syskonens namn och i en tvåspråkig familj boendes i London. Måste nog vänja mig lite… 🙂 Helt enig med namnföljden, viktigt med melodin när man säger alla namn! Kände även så med Estelles samtliga namn – Estelle Silvia Ewa Mary har ingen riktigt bra melodi tycker jag.

 10. Det där med namnordningen var det första jag tänkte på när jag såg konseljen! Adrienne Alice Josephine klingar mycket bättre. Min egen teori, som jag filat på ett tag, bl.a. vid namnval till mina egna barn, är att sista namnet alltid bör ha fler stavelser än närmast föregående namn. Finns säkert undantag, men väldigt ofta stämmer den.

  Tyvärr lyckades vi inte med ovanstående till vår son, som heter tre tvåstaviga namn, vilket blir lite “stolpigt”. Med dottern lyckades vi bättre, där blev det 3-2-3.

  Färdigsvamlat om namnstavelser från mig, tack för en jättefin blogg!

 11. Ett mycket vackert namn tycker jag. Det blir vackrare ju mer jag vänjer mig med det… Först var jag så förvånad eftersom jag aldrig typ hört namnet förr… Tycker Alice går att ha på slutet också. Jag bor i Finland o här uttalat man Alice “aliis” . Två namn påA skulle i mina öron skrika efter även ett tredje namn på A…

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.