19 tankar om intervjun Meghan och Harry

Okej, vi mååååste ventilera detta. Är långt ifrån klar! Håll i hatten och varning för skvallrigt svammel men vi måste ju bara få prata av oss. Detta svårsmälta (som blev en HEL PODD, lyssna gärna här!). Alla tudelade känslor och hela efterspelet, som vi definitivt inte sett sista delen av. Långt därifrån. Alldeles nyss släppte Buckingham Palace ett pressmeddelande där drottningen, å hela familjens vägnar, djupt beklagar hur de senaste åren varit för Harry & Meghan – och understryker att “the issues raised, particularly that on race” är oroande, tas allvarligt och kommer att tas upp inom familjen, privat. Det sista ordet är avgörande – och givetvis är varje ord i detta uttalande vägt med guldvåg. Privat. Alltså, inte för öppen ridå… Samtidigt som man känner lite grand att, well, så ni visste verkligen inte?! Å andra sidan, vad annars ska en drottning skriva än detta.

Alright, jag försöker sammanfatta med 19 tankar som jag bär med mig efter att ha sett intervjun:1. Okej, första och främsta tanken: Man har ju älskat Meghan och Harry från the very start. Han, den charmige lillebrors-prinsen. Hon en uppfriskande cool, ursnygg feminist och framgångsrik Hollywood-stjärna som LEVT lite. Hurra! Som är frånskild, som har en egen karriär, som älskar kalligrafi (!), som har startat en egen livsstilssajt, som kommer från en annan värld än den lilla, brittiska överklass-bubbla som är prinsarnas vardag.

2. Nästa tanke är hur oerhört viktigt, starkt och modigt det är av Meghan och Harry att lyfta på locket kring psykisk ohälsa och rasism. Det Meghan vittnar om är absolut oacceptabelt, om detta råder inga tvivel. Dessvärre inte superförvånande, men ändå. Att en person i hennes position vittnar om detta och väljer att använda sin plattform till dessa frågor, det är viktigt, det behövs. Det kan göra skillnad. Punkt.

3. Men en annan tanke som hela tiden finns där är… Att det är så himla SORGLIGT ändå. Alltihop. Kanske det jag främst bär med mig faktiskt. En infekterad familjefejd som dras upp inför miljoner tv-tittare, med Oprah som tillbakalutad ciceron. I en familj som redan drabbats av det allra värsta, när en mamma rycktes bort i en fruktansvärd tragedi. Det har ju uppenbart skurit sig mellan paret och familjen på ett vis som känns extremt svårt att läka. Det blir knappast bättre nu och det hela känns bara så sorgligt.

4. Brittisk tabloid-bevakning är vidrig. Vidrig. Som en PR-expert så väl uttryckte det, svenska kvällstidningar framstår som kyrkans veckoblad i jämförelse. En systematisk förföljelse

5. En helt annan tanke men kunde inte låta bli att tänka: Wow! DE HAR TITTAT PÅ THE CROWN! Ja, det är ju kul – helt enkelt! Att se sedan säger att de sett “delar av den”, nej, det köper jag icke. Sedan säger ju Meghan att hon suttit ensam i deras villa i Windsor i veckor och bara sett på tv, eller film, för att hon inte kunde eller fick göra något annat. Då måste hon väl ändå ha plöjt “The Crown”?!

6. Tänker också ett väldigt stort: Varför? Varför?! Varför väljer de att prata ut om familjebråken på det här viset, inför miljoner tittare, världen över. Jag tänker då inte på de allvarliga anklagelserna om rasism och utfrysning, utan om när Harry berättar att pappa Charles till slut inte ens svarar när han ringer, eller när han beskriver att hans älskade storebror och pappa “fortfarande är fångar” (!) – den bäddar inte för en härlig fortsättning på brödernas uppenbart frostiga relation, usch alltså…

Det överskuggar icke de viktiga frågorna, om rasism och om psykisk ohälsa, vilket är och förbli oacceptabelt – bortom varenda kungligt protokoll. Men ändå är just dessa detaljer så tragiskt att de pratar ut med Oprah om. Det är också de här delarna av intervjun som många är kritiska till, då paret låter bortskämda och naiva och helt utan självkritik. Liiite (!) självkritik som krydda skadar ju onekligen aldrig, får man väl hålla med om, eller?7. …Sen får man inte glömma att saker som i en vanlig familj händer (och inte är särskilt ovanligt) – som syskonbråk eller otrohet – såklart är förfärligt. Men i kungafamiljer tar det helt andra proportioner. Så är det bara. Kanske då ännu viktigare att tänka lite “When they go low, we go high“?

8. …En skillnad i detta familjebråk är ju också att William och Kate aldrig kan besvara detta – och det VET Harry. Mycket väl. Han kan spelreglerna. Just därför stör det att Meghan tar upp historien (för jo, Oprah frågar visserligen men liksom övriga ämnen är det uppenbart välrepeterat och noga genomtänkt) om brudnäbbsklänningarna och Kate, som då fick Meghan att börja gråta. Kate hade precis fått sitt tredje barn, lille prins Louis var typ tre veckor gammal, och jag tänker att det var nerverna utanpå för alla.
I don’t think it’s fair to her to get into the details of that because she apologised and I’ve forgiven her“. Tja, ändå märkligt att ta upp det med Oprah då, kan man tycka? Sedan ville hon givetvis använda det för att exemplifiera att alla “inom firman” visste att det varit just så, men att ingen dementerade eller gjorde något åt saken. Tyvärr det ÄR ju inte normalt att kungahuset kommenterar sådant, för var ska de dra gränsen?! Å andra sidan ÄR det märkligt att de inte gick ut och hårt markerade mot rena rasismen som Meghan utsattes för i media. Det tänker jag att de borde ångra.

9. Harry säger att hans familj kände sig hotad av Meghan, KAN det verkligen ha varit så illa, tänker jag? Ja, Harry säger ju det och visst är det deras sanning, så som de uppfattat det, men det är ändå sanning, tänker jag. Men just den här kommentaren har jag svårt att sluta tänka på: “You know, my father, my brother, Kate, and all the rest of the family, they were really welcoming” säger Harry. “But it really changed after the Australia tour. It was the first time that the family got to see how incredible she is at the job“. Alltså, den är svår att smälta. Tänker då främst på William och Kate, och att säga att de älskar dem och vill stötta dem – men de är vidrigt missunnsamma och klarade alltså inte av att Meghan gjorde ett fantastiskt jobb? Givetvis också att historien upprepar sig, men… Det är ju faktiskt också Williams mamma. Äsch, så svårt detta, men detta kändes bara så hemskt?!

10. De avslöjar att det är en flicka, Archie ska få en lillasyster! Något arbetande kungligheter aldrig skulle göra, så inte bara kul utan också ytterligare en markering att de går sin egen väg. De har ju gott om plats i 150 miljoner kronors-villan i Montecito, men två barn räcker, berättar de.

11. Oprah säger att hon fick fråga VAD som helst – well, nej, den köper man väl inte. Dels, så ställer hon knappt några frågor, dels så är det nästan fler frågetecken efter intervjun?! En naturlig följdfråga när Harry pratar om den dåliga relationen till sin pappa är väl onekligen Meghans syn på detta, som ju har erfarenhet av detta? Eller kring titlarna och säkerheten, och hela frågan om pengar och försörjning? Oprah sa själv att detta var hennes BÄSTA intervju någonsin, jag håller inte med. Det var en välregisserad pratstund med Oprah som guide, snarare än en intervju. Harry och Meghan fick ingenting betalt för intervjun, vilket det var bra att de var tydliga med. Betalt får de däremot för dokumentär-serien de nu arbetar på, tillsammans med – yes – Oprah. Å andra sidan, många fullkomligt älskade hur Oprah gjorde intervjun, så där är ju ytterligare något som delar “tyckarna”.

12. En tanke som är svår att släppa är Megans ganska bristfälliga research. Det måste gå att ha två tankar i huvudet samtidigt – och det som paret fått utstå är oacceptabelt, men det låter också naivt att inte ha läst på alls om världens mäktigaste kungafamilj, som man ska gifta in sig i? Var hon inte genuint nyfiken, och åtminstone liiite fascinerad?! Så mycket historia ändå, en himla spännande värld som också är hennes stora kärleks värld, bakgrund, uppväxt – och framtid. På gränsen till arrogant menar vissa – well, själv kan jag inte låta bli att tänka att Harry väl borde ha berättat mer för henne, under alla deras långa, många dejter, som han berättade om i den andra intervjun, med James Corden?

Till skillnad från 17-åriga Diana som ju var ett barn när hon kastades in i denna cirkus, så hade Meghan ändå erfarenheter att luta sig mot. Jag tänkte ofta att det måste ha varit en tillgång, med hennes Hollywood-erfarenhet. Och någon nyhet är det ju inte att kungahus och dess medlemmar ALLTID har varit hårt och orättvist bevakade, hyllade och älskade men också ständigt ifrågasatta? Tydligen hade jag helt fel här, eller så förstår man helt enkelt inte vidden av hur det är att leva med den typen av vidrigt drev mot sig, förmodligen inte.

13. Okej, 50.000-kronorsklänningen från Armani i all ära, men det finaste var ju att Meghan bar Dianas tennisarmband från Cartier. Fint!

14. En annan tanke som gnager är parets önskan om ett lugnare, mer tillbakadraget liv, är DETTA då rätt väg att gå? Den enda vägen att gå kanske? Om det nu är så, så måste man förstå och respektera det. Samt aldrig glömma att Harry har ett trauma i bagaget, med sin mammas öde. Om Dianas intervjuer från 1995 hade gjorts idag, hur hade de tagits emot? Hon hade inga Netflix-kontrakt i sikte, bara upprättelse efter ett halvt liv av olycka, menar många. Jo, men kanske HADE hon haft det, om medielandskapet vore ett annat?

15. Det ÄR ett jättekonstigt jobb att vara kunglighet! Omodernt och säkert frustrerande men samtidigt ett liv i överflöd med massvis med spännande personer, resor och intryck. Ett begränsat liv men också ett oerhört spännande sådant. Japp, du måste stämma av alla resor med “firman”. Du måste noga tänka igenom många till synes enkla vardagsbeslut! Eller relationer, lex hopplösa prins Andrew och hans “vänskap” med Epstein. Det är såklart också ett urjobbigt uppdrag många gånger, såklart är det inte lekande lätt för William och Kate heller alla gånger, i den kungliga vardagen.

16. …Och jag fattar att Meghan ville modernisera detta. Att hon helt säkert kom in med energi, med kreativa idéer och sa – som hon själv uttryckte det – jag är redo. Använd mig! Jag vill jobba, nu kör vi! Det är inte svårt att föreställa sig kulturkrocken där, med en familj som gjort många saker på exakt samma (ganska långsamma) vis i generationer, där individualister förväntas anpassa sig, för i det här jobbet går rollen, ansvaret och plikten före individen.

17. Brittiska hovet behöver anställa en in-house psykolog, nu genast! Visst är det ändå märkligt när Meghan berättar hur hon inte FICK träffa en psykolog? När Kate och William aktivt arbetar med psykisk ohälsa bland unga, och stöttar organisationer som enbart jobbar med detta? När prins Harry varit öppen med sin kamp med sitt mående genom åren? Men att det inte “gick för sig” låter ju bara för hemskt. Och att Harry inte kunde hjälpa henne att lösa detta, att få prata med någon online, eller bara lösa så att hon fick stöd i någon vettig form?

“Ger man sig in i leken….” har många kommenterat, apropå parets inställning till allt som skett de senaste tre åren. Från att de skulle vara kungligheter på heltid, till att se startade sitt eget varumärke (för övrigt fortfarande något jag gärna hade velat veta mer om) men alltså jag GILLAR inte det talesättet. Jag pratade om det med Emilia idag och sa: “Tänk vad många gånger man gett sig in i leken!? Måste man alltid tåla den då?!”. Inom rimliga gränser, kan jag tycka, och detta är uppenbarligen långt bortom rimligt.

18. Och en tanke apropå titlar: Här förvånades jag, eftersom paret i mina ögon fick nån slags respekt när de – trodde jag – valde att ge Archie chansen till en mer normal uppväxt. Samt lite kass research av Oprah här, eftersom det ju inte är någon chock, som Meghan säger? Prins Charles syster Anne valde ju till exempel aktivt att INTE ge sina barn titlar? Men att de då tydligen ville ha en titel men inte fick en sådan, det är ju en chock! Archie Mountbatten-Windsor blev det slutligen och här menar Meghan att det handlade om hans rätt till säkerhet och livvakter, försedd av staten, helt enkelt. Därmed inte sagt att han inte behöver säkerhet, men liksom andra förmögna personer, så ordnar de det själva? Ja, hela den här biten lämnade ändå vissa obesvarade frågor.
Bör också tilläggas att det länge sagts att prins Charles – precis som kungen här i Sverige och i de flesta andra kungahus i Europa, vill gå mot en mindre arbetande kärna av kungahuset. Det är två år sedan kungen meddelande att Carl Philips och Madeleines barn INTE längre tillhör det kungliga huset i Sverige, och därmed inte kan förvänta sig något apanage, liksom för Archie alltså.

19. Måtte de nu leva lyckliga därborta i soliga Kalifornien. Måtte kungahuset ta lärdom av denna tragedi, måtte de en gång för alla ta tag i problemen. Måtte det på någon vänster gå för prins Charles och resten av familjen i England som orkar, att åka över i sommar och träffa nya lilla barnbarnet, njuta lite av sand mellan tårna, mata hönsen och känna på det där lugna livet och cykelturerna som Harry så lyckligt berättar om. Måtte bröderna och deras familjer kunna umgås. Just nu känns det onekligen väldigt (väldigt) långt borta men man får väl ändå alltid… HOPPAS?! Ja, det får man såklart! Så det gör vi, tycker jag.

KOMMENTERA GÄRNA, om du orkar läsa ända hit!? Helt säkert har jag glömt någon tanke, eller snubblat på något, i detta världens längsta kungliga inlägg... Så fyll väldigt gärna på!

84 reaktioner till “19 tankar om intervjun Meghan och Harry

 1. Blir lite tudelad – det är självklart inte ok att bli illa behandlad men själva intervjun, varje konstpaus från Meghan var väldigt regisserat vilket inte riktigt gör det trovärdigt fullt ut.

  1. Håller med dig om att Meghan kändes väldigt regisserad. Harry framstod i mina ögon som mer äkta och genuin medans det var något som skavde i Meghans sätt att vara. Hon är ju en skådespelare och så, men detta kändes inte spontant alls.

 2. Håller med dig, i alla punkter. Lämnade många frågetecken, helt klart.

 3. Väldigt fin summering av dig Ebba. Det är allt jag kan kommentera just nu. Funderar fortfarande efter att ha sett intervjun igår…

 4. Harrys kommentar ang att det hela förändrades efter Australien-resan känns mycket trovärdig. Hans pappas och mammas Australien-resa var startskottet för Charles avundsjuka för att han inte var den populäraste hos allmänheten. Meghan var ju helt enkelt lysande under Oceanien-turen, vilket antagligen inte uppskattades varken av Charles, William eller någon av deras fruar. De kan inte hantera andras enorma popularitet hos folket.

 5. Helt i prick Ebba! Jag håller med dig helt och framförallt för att det hela känns så sorgligt! Jag tycker det är synd att denna spricka mellan Harry och sin familj har uppstått, sedan vill jag inte förringa något men jag kan tycka att det bara känns sorgligt med intervjun. Tudelad situation.

 6. Jag tänker att de inte sett någon annan utväg när de inte blivit garanterade säkerhet för sina barn, livvaktsskydd, eller sig själva gentemot media. Kanske kan det brittiska kungahuset ta lärdomar från de nordiska här? Att nya medlemmar blir inskolade, kan välja bort prins/prinsesstiteln, och att minska den aktiva cirkeln i familjen etc. Det brittiska kungahuset har kanske varit lite för naiva vad det gäller att nya familjemedlemmar inte är medlemmar av den brittiska aristokratin och därför inte kan “spelreglerna”. Sedan behöver media kanske sluta med sin häxjakt, mobbing och drev i hela världen men framförallt i England. Det göder ju bara den nätmobbning, trollning och alla konspirationsteorier som flödar omkring just nu.

  1. Nu är det ju de brittiska skattebetalarna som står för kostnaden av livvakter (och inte kungahuset) och det är inte rimligt att de ska bekosta hur många personer som helst.

 7. En reflektion jag fick när Meghan berättade att hon inte fick någon introduktion till hovetikett/nationalsången m.m. (vilket man verkligen trodde att alla som gifter in sig i kungafamiljen får) var att det framstår som att de högre makterna inom hovet ville att hon skulle misslyckas i rollen som kunglig.

  1. Men å andra sidan när hon fick det – Kate som berättade att brudnäbb har strumpbyxor på sig och inte går barbenta – började hon gråta??!!

 8. Alltså jag har bara så svårt med dessa två. Detta med rasism är självklart alldeles vidrigt med varför säga a utan att säga b? Nu får alla bara gissa vem som sagt det. Och jag vet att det kan låta klantigt men det kan verkligen vara ”oskyldigt” att undra om hans hudfärg. Kan tänka mig att vem som helst i en familj hade kunnat undra om saken utan att det var rasistiskt menat. Bodde en tid i Brasilien och där älskade många att säga att ”vi är en underbar mix, därför är vi så snygga.” Ingen som tänkte desto mera på det.
  Och förstår inte riktigt vad de vill med detta? Metoo är en alldeles annan sak som gäller kvinnor världen runt. Det är inte alltför många prinsessor som hamnar leva instängda i palats (kanske i Saudiarabien men då ska väl inte Megan och Harry klaga). Och hela deras ”brand” hänger ju ihop med kungafamiljen? Utan det har de ju inte riktigt någon status. Blir verkligen arg när någon täcks jämföra H&M med Obamas, the Obamas är människor som verkligen kämpat för att komma dit de är idag, det kan Harry väl aldrig relatera till.
  En annan sak som också stör mig är hur de ”äger” Dianas story. Det är såklart fruktansvärt och Harry måste ha en massa trauman från det. Men hon var även Williams mamma och det måste vara hemskt för honom att se Meghan sitta och försöka jämföra sig med hans mamma. Allt som hände med Diana måste ha varit lika fruktansvärt för William som för Harry.
  Hur som helst så tycker jag att det är bra att de lämnade the RF och att de kan leva sitt liv i Kalifornien. William har ändå tre barn och när de blir äldre skulle ju Harrys familj ändå vara ”överflödig”. Tycker bara att Harry och Meghan kunde ha lämnat kungahuset utan en massa drama och bara konstaterat att de vill leva självständigt, de kunde säkert ha kunnat få en massa bra deals utan all detta drama. Det hade säkerligen kunnat bygga något fint och coolt kring dem själva utan att göra allting till en sopopera. Varken de eller någon annan i kungafamiljen äger kungahuset och dess brand, det tillhör staten.

  1. Håller helt med om Diana. Det är Williams mamma också, jag tycker Harry är vidrig som gör såhär när han vet att hans bror, pappa, farmor och även svägerska som han varit så bra vän med inte kan svara men kommer utsättas för en hatvåg av både media och privatpersoner som är mycket värre än något Meghan utsatts för.

 9. Att allt förändrades efter Australienturen, där fick de aldrig förklara i intervjun vad de syftade på. Har för mig att det väl bara är kronprinsens äldsta barn o dennes barn som får prins / prinsesstitlar? Fick inte svar på allt o många oklarheter där de inte fick möjlighet att svara fullt ut. De verkar vara sympatiska o varma som människor!

 10. Tack för bra sammanställning, ska läsa igenom igen. Tycker också de beter sig lite naivt och bortskämt. En jättekrock i livsstil mellan Usa och GB. Varför hade de inget familjeråd innan allt gick snett? Varför kan de inte betala egna vakter? Varför var Harry så förvånad att han inte fick pengar av sin pappa, bara sin mammas arv? Ett lugnt liv, varför då gå med på intervju, kontrakt med Netflix och berätta öppet om missfall?
  Har verkligen sympati med Harry för det som hänt med Diana men varför har inte hovet tagit mer tag i brittiska pressens fruktansvärda beteende..
  Många frågor, bara önskar att William och Harry blir vänner igen.

  1. Tycker att din sammanställning är så träffsäker! Man har ju tusen följdfrågor efter intervjun. Men mest funderar jag över varför Meghan inte skulle ha fått hjälp när hon bad om det. Både Kate och William, och även Harry och William, har ju pratat öppet om psykisk ohälsa. Minns för många år sedan när William och Harry pratade om sorgen efter Diana, och hur Harry flydde från sina känslor. Så jag har tyvärr svårt att tro på just det.
   Och att H & M började prata om att lämna kungahuset endast 18 månader efter bröllopet, men sen chockas över att deras son inte ska få en prinstitel. Snacka om att äta kakan och vilja ha den kvar.

 11. Tack för en bra sammanställning Ebba!

  1. Det som jag tycker förvånar mig mest är att ingen ifrågasätter Meghan om hennes konstiga tidspreferenser som inte stämmer och hennes (enligt mig) lögner? Hon sa i förlovningsvideon att hon inte visste vem Harry var sedan tidigare men ändå!!!! är hon sedan tidigare kompis med hans släktingar….
  2. Det förvånar mig att de tycker att brittiska medborgare ska betala för deras livvakter när det själva valt att träda från kungahuset. Snälla rara.
  3. Hur kan Harry sjunka så lågt att sitta och prata om hans och hans pappas och broders relation i media, när det är det som han föraktat i hela sitt liv. Ville han inte ha mer privatliv? Nu svartmålas hans pappa och hans bror. Precis som han säger så hade hans pappa gått igenom detta tidigare, varför vill han att han återigen ska uppleva detta?
  4. Det är en RÖD FLAGG när han lämnat hela sin familj för Meghan…och Meghan har sedan tidigare ingen vidare relation med sin egen.
  5. Meghan hade skrivit på ett kontrakt med Disney i november 2019 INNAN de offentliggjorde att de ville trappa ner.

  Alltså..för mig finns det så många frågetecken och varningstecken. Det känns som att Harry är en svag individ och har blivit, ja, manipulerad. Speciellt med tanke på hur de framställer sig själva i intervjun. Jag tyckte den var pinsam och tragisk. Med det sagt ska ingen någonsin utsättas för rasism och psykisk ohälsa ska tas på allvar. Det är så klart bara förfärligt och oacceptabelt!

  Eftersom Meghan ska anses vara en smart människa så borde hon ha gjort undersökning och fått reda på mycket information innan hon gav sig in i ett äktenskap med Harry. Harry borde rimligen även ha förberett henne på detta liv, speciellt med tanke på hur hans mamma upplevde detta.

  Jag ömmar för Harry och hans bror. De som verkade ha en så fin och stark relation verkar nu har splittrats….och det är den närmsta människan i hans liv?!

  1. Håller med! De framstår som naiva och tom litet korkade, man skall gifta sig med barnbarnet till drottning Elisabeth och gör inte mera research om familjen och allt vad där tillhör?

 12. Jag håller med dig i mkt. Men när det gäller Meghans research så måste jag slänga in att hon väl ändå pratade om just det. Att det inte gick att föreställa sig vad det innebär att leva i det brittiska kungahuset. Hur hon är van att se kändisar på daglig basis, men att det är STOR skillnad på att se en skådis på gatan i Hollywood, jämfört med att behöva niga för sin pojkväns farmor. Som är upphöjd av Gud, i sin roll som brittisk regent.

  Min andra tanke är att jag inte tycker att det är ett skvatt konstigt att de ändå väljer att göra intervjun och att prata ut. Efter all dålig erfarenhet av brittisk tabloidpress, och de upplevelser som de har i familjen och som väl ändå är deras sanning, även om det garanterat finns många fler perspektiv att ta hänsyn till – är det iaf för mig lätt att förstå att de känner ett behov att få lufta sina upplevelser. Och framför allt att få äga berättelsen själva, att under kontrollerade former få berätta sin historia. Ja, det är sjukt tillrättalagt och ja, de hade kunnat avstå från hela grejen eller åtminstone från delar av det de nu outade. Men de känner sig uppenbarligen illa behandlade och svikna, med all rätt. Och brittiska kungahuset känns verkligen rätt sektliknande och dysfunktionell. Så det kanske är på tiden att det blottläggs för att det också ska kunna moderniseras.

  1. Sara

   Ok om de vill ta upp sig själva, men varför analysera de andra och hur de mår och har det i kungahuset. Så lågt.

 13. Jag hajade till när Harry sa: “såg det ut som att jag trivdes med livet som kunglig för att jag log och tog folk i hand?”
  Och när han sa: “jag är så glad att sitta här och prata med dig, tillsammans med min fru”.
  Då först klack det till i mig att han faktiskt är på andra sidan nu och är fri, och det ÄR faktiskt PRINS HARRY som sitter här och pratar, han som jag hela mitt liv hört om och som jag trodde var en glad och nöjd ung kunglighet, på grund av det han citerade här överst.

 14. Jag reagerade på att Harry antydde att han ”skämdes”, inte vågade, eller inte förmådde be om hjälp å hennes vägnar när hon mådde som sämst. Han var otydlig på den punkten – men tydligt var det att han inte verkar ha ”uttömt” alla källor för att få hjälp, i alla fall!

 15. Jag har en känsla av att Harry styrs av Meghan, och av att hon både är manipulativ och en duktig skådespelerska som endast gör saker för sin egen vinning. Upplever Meghan som falsk hur jag än vänder och vrider på det. Harry är en vindflöjel i vinden. Dock inget som ursäktar rasism osv om det nu stämmer. Tycker hela historien är tragisk men kanske var detta planen från början från Meghans sida..

  1. Så upplevde jag också Maggan. Hon är lite äldre än Harry, har mer livserfarenhet o levt ett helt annat liv. Känns som Harry är lite som en ” toffel”.

 16. Jag tycker att Harry framstår som bortskämd och arrogant. Varför lämnade de inte kungahuset, utbildade sig, skaffade vanliga jobb som alla andra och försörjer sig själva. Hur har de mage att tycka synd om sig själva att de inte fick apanage och livvakter?!! Det får de betala själva! Heja prins William och den underbaraste Kate, så otroligt mycket vackrare utstrålning är Meghan.

 17. Avseende att Archie inte fått prinstiteln som Meghan uttryckte var against protocol. Här borde alla läsa på innan de tycker synd om Meghan och Archie. Harry borde kunna det här också. Endast barnbarnen till regenten får en titel och inte barnbarnsbarn om man inte är barn till blivande regent såsom barnen till William.
  När Charles blir kung kommer Archie erbjudas en prinstitel iom att han då är ett barnbarn till regenten. Han behöver mao bara vänta lite.
  Läs mer på
  Archie: Why is Meghan and Harry’s son not a prince? https://www.bbc.co.uk/news/uk-56325934

 18. Spot on Ebba och övriga kommentarer!
  Jag har svårt för deras offerkofta och att de säger att de inte ångrar något. Jo, Meghan ångrar att hon litade på de som sa att hon skulle skyddas. Det är alltid något som skaver när man pratar om alla fel andra gjort men inte kan se att man själv kunde gjort något annorlunda. Historien om Kate och gråten känns väldigt självcentrerat ”det var jag som grät alltså var det mig det var synd om, hon borde vara snäll mot mig för att det var så jobbigt för mig med bröllopet och min pappa”. Absolut, förstår att det är nervigt med mastodontbröllopet men kan också se att det inte är så lätt för en nyförlöst kvinna att klara av en bridezillas krav. Och dessutom så säger M att bröllopet inte var deras, men hon hade ju bjudit in halva Hollywood bla Oprah, så ett kändistätt bröllop ville hon nog ha… Precis som i Sverige med Victoria så vilar det ett helt annat ansvar på William och Kate än deras syskon, de ska bära hela denna institution i framtiden och gör det med den äran!

 19. Jag slås av att ingen i kungafamiljen verkar kunna förstå sitt eget och andras känsloliv. De kan avgöra när de själva blir sårade, men inte när de tillfogar andra smärta. Ta exvis Charles som slutar svara när Harry ringer, han verkar inte kunna avgöra om det är en störig kollega i ”firman” eller sonen som hör av sig för att prata. Så blir Harry ledsen (såklart!) och väljer då att hänga ut både pappa och bror utan att verka förstå eller bry sig om att det kommer såra dem. Lägg till det en tradition av stiff upper lip och Meghans svåra relation med pappan. Utan empati är det svårt att ha hälsosamma relationer. Det syns också i att de inte verkar ha någon självkritik – de är ledsna och allt är alla andras fel. Och well, om en bråkdel av The Crown är sant så har ju just känslor i familjerelationerna där tryckts undan.

 20. Väldigt bra promotion för Harry, Meghan och Oprahs okammade dokumentärserie om psykisk ohälsa. Och den lär de ju få (saftigt) betalt för!

 21. Kul tråd! Här är mina reflektioner 🙂

  Är inte själva essensen av storyn att media har förföljt och gjort fullständigt karaktärsmord på Meghan och ingen skyddar henne. Inte ens kungahuset.

  Är inte det M försöker säga att om hon blir anfallen av vargar, är på väg att förlora kampen, och hon samtidigt blir behandlad som ett oviktigt (och ovärdigt) bihang till kungahuset, För vad och för vem offrar ska hon offra sig om offret är hennes liv? Alla enskilda händelser som de tar upp är ju bara exempel på det.

  Det skulle säkerligen kunna finnas en agenda bakom intervjun men jag tänker också att sanningen kanske är så enkel att de vill ha upprättelse. Känna själva att de inte är offer.

 22. Det finns många saker i berättelsen som, om de är sanna, är galet fel. Som tex om någon i familjen uttryckt sig rasistiskt. Men, samtidigt vet vi ju inte om detta är korrekt. Är de verkligen trovärdiga? Jag kan inte bedöma detta, kan för få fakta, men bara för att någon säger något behöver det ju inte betyda att det är sant. Min magkänsla gör mig tveksam, och man kan inte säga att O på något sätt jobbar för att dra ut frågetecknen. Hennes syfte med intervjun kan omöjligt varit något annat än stötta M och H… att

 23. Fastnade för att M säger att hon inte hade en aning om vem H var, men att hon kände prinsessan Eugenie med familj sedan länge när hon och H började dejta. Konstigt. Vidare är det väl inte för mycket begärt att hon själv läser på lite om seder och bruk och orden till nationalhymnen? Som skådis läser man ju in massor av text och gör research. Alla nya jobb kräver väl att man läser på? Jag tänker också att de flesta företag inte tillåter enskilda anställda uttala sig i pressen, utan det sker genom en pressavdelning. Så varför skulle ett kungahus vara annorlunda? Meghan och brittiska kungafamiljen och dess hov = stor kulturkrock.

 24. Nope, sorry!

  Tror inte en stavelse på vad Meghan säger. Både under intervjun med Oprah och tidigare flera gånger genom åren har hon ljugit ang fakta som faktiskt går att bevisa. Det mesta gällandes hennes egen biologiska familj. Och om man konsekvent ljugit om detta, varför ska jag tro på annat än att frågan om hudfärgen på barnet var om än klumpig men troligen inte med någon racistisk baktanke med (hon själv var ju enligt egen utsago mycket välkommen i familjen) och när andra fått hjälp inom familjen för mental ohälsa och dessutom varit öppna om det, varför skulle hon ha förvägrats det?

  Att vagt nämna saker som sagts på ett sådant sätt att parten aldrig kan rätta eller ge sin version av vad som menas, tex ang hudfärg, är enligt mig en mycket ful taktik där man vet att man alltid kommer få lov att vara oemotsagd. Hon har väl lärt sig av sina misstag efter flera år av att svartmåla sin egen familj ang vilka fallgropar man ska undvika. Och nu när hon har ”gjort upp med” sin egen familj så är det tydligen dags att hugga in i hans…

 25. Håller med om många av dina tankar. Har lite svårt att lita på allt hon säger, en människa som övergett sin egen pappa och familj. Så gör man väl inte även om han begått ”misstaget” att låta sig intervjuas av en tv-kanal? Något som de själva gör nu…
  Det känns som många överdrifter och att hon hela tiden är offret i berättelsen. Det är klart hon visste vad hon gav sig in på, för det första. Varför kunde de inte skaffa hjälp när hon mådde så dåligt? Med tanke på hur illa det slutade för Diana måste hovet ha reagerat och försökt sig på någon ”damage control ”. Att ha livvakter är inte självklart även om man kan tycka att just dessa hade behov av det. Andrews prinsessbarn har t.ex. inga. Att det inte skulle finnas pengar att försörja dem som Harry nämnde är ju skrattretande. Det brittiska kungahuset är ett av de rikaste i världen med miljarder i förmögenhet…
  Oprah ställde inga kritiska frågor utan verkade bara njuta av det stora scoopet. Hon var ju förresten inbjuden till deras bröllop. Var hon och Meghan vänner då? Nej, de hade bara träffats en gång innan. Också mycket märkligt.

  1. Angående personskydd så måste det också sättas i relation till hotbilden. Vad som går att läsa mellan raderna är att hotbilden mot Megan och Archie är på en helt annan nivå än vad jag kan tänka mig att den är för Prinsessan Eugenie eller Prinsessan Beatrice med partners och barn. Just för att rasfrågan är närvarande. För oss vita normativa kan det vara svårt att förstå hur mycket hat bara hudfärgen kan skapa i extrema grupper. Så jag har full förståelse för att detta var något som diskuterades innan Megan gifte in sig i familjen. Kanske behövs det en större flexibilitet i säkerhetsanalyser inom Kungahuset även om (även i vårt hus) det alltid är en balansgång med skattemedel och den granskning som följer med denna. Men precis som du säger finns det privata medel i det engelska Kungahuset som absolut skulle kunna betala för personskydd även för personer längre ut i grenarna av den kungliga familjen. Även om jag inte tycker att Prins Harry med familj är särskilt långt ut i grenarna som barn och barnbarn till en framtida monark.

  2. Vi vet väl inte varför hon har brutit med sin pappa, hon kan ha hur tungt vägande skäl som helst! Hon har ingen skyldighet att hålla kontakt med honom bara pga biologi. Kontakten till mamman verkar ju vara fin och mamman gråter inte ut i tidningarna stup i kvarten heller…

 26. Harry har inte verkat trivas i sin roll i brittiska kungafamiljen. Det är verkligen förståeligt, det är en ofri onaturlig tillvaro och det som hände Harrys mor var pga det enorma tryck hon utsattes av från alla håll, klart att Harry hatar allt som har med det att göra. Meghan var hans väg ut. Och han har lärt sig den svåra vägen att man måste ta hand om sin familj först. Men han behöver inte prata om vad som försegår mellan honom och hans far och att säja att hans far och bror fast i systemet är något de själva kan tala om de vill det. Rasism är vidrig och att de brittiska tabloiderna sysslar med det är oacceptabelt. Varför ställer man frågan inom hovet om hudfärg, det är rasism och oacceptabelt.

 27. Väl skrivet Ebba!
  Min första tanke var -Måtte han aldrig bli lämnad! Det känns som om att hela historien är regisserad inte av Harry utan av Meghan.
  Harry skulle ju stå helt ensam om de separerade. Att reparera sina relationer med familjen efter det här kanske inte går?
  Den här historian har precis börjat och är ändå så oerhört tragisk….. Måtte den få ett härligt slut.

 28. Jätteintressant och utförlig analys, tack!

  Sen måste jag väl säga på temat Oprahs icke-följdfrågor, att det är väl kutym vid kungliga intervjuer att inte ställa jobbiga följdfrågor. Det har väl aldrig funnits en intervju, i Sverige eller annan kungafamilj, där intervjuaren vågat ställa jobbiga följdfrågor. Det är alltid min känsla efter program om kungliga, att det saknas mycket information och just följdfrågorna som aldrig ställdes.

 29. Jag tror inte vi har sett slutet på Meghans dolda agenda, det verkar vara välplanerat från början till slut. Hon hade aldrig lyckats få så stor strålglans i sin karriär på egen hand. En vacker, smart kvinna som hon, kunde haft en bättre regissör än att dra världens blickar till sig på ett så osmakligt sätt än att offentligt så split i en familj.
  Tycker också det är oacceptabelt av Harry att hänga ut sin närmsta familj på det sätt som han har gjort. De är ju helt bakbundna av sin ställning av att ge sin syn på saken. Det måste vara hemskt för hans farmor att se och höra ett älskat barnbarn tillintetgöra familjen inför hela världen.
  För att vara ett par som själva valt att fly offentligheten långt från kungahuset, så söker de offentlighetens tv-kameror bara för att tala illa om sina närmaste. Känns inte trovärdiga!

 30. Kan inte sluta tänka på dessa personliga tragedier som på något sätt blivit underhållning… kan inte heller förstå hur de väljer att hänga ut familjemedlemmar på det här sättet. Kanske vill de få någon form av upprättelse om de anser sig missförstådda? Vill de berätta sin version? Men detta måste ju ändå ha gjort mer skada än nytta tänker jag… Så vad uppnås egentligen av intervjun? Visst, PR för deras kommande serie… men till vilket pris!!! Och detta gör ju knappast att intresset för paret (och mediebevakningen) minskar…

 31. Tycker intervjun var ganska så underlig? Håller med om så många (om inte alla) punkter du tar upp här. Speciellt punkt 14. Är det inte ganska märkligt att de väljer att göra en sådan här intervju och med typ en av världens mest kända tv-profiler? Förstår på sätt och vis att de vill berätta sin historia men blir liksom dubbelt att säga att de vill leva ett enklare och mer privat liv än vad de har gjort men ändå välja att säga det på typ bästa sändningstid med Oprah?

  Blir nästan överdrivet att den ”inte” är regisserad för såklart är den det (till viss del). Tycker om Meghan och Harry, men vissa meningar visade inte deras bästa sidor. Typ när de pratade om pengar och boende, och att de nu behövde jobba för att kunna leva. Det hela blev lite konstigt i och med allt detta hände under corona när människor på riktigt stod utan boende och pengar…

  Tyckte den var intressant att se, men blev mer förvirrad efter intervjun än innan den?

 32. Bra intervju! Undrar vad du köpt blusen du hade i intervjun i morgonstudion. Vackraste blusen jag sett!

 33. Intervjun med Oprah känns som ett enda långt skådespel för, framför allt, den amerikanska marknaden o övriga målgrupper där kunskapen om monarkins faktiskta uppbyggnad etc inte bara lyser med sin frånvaro utan tom är irrelevant. Lite som Trump o hans anhängare där fakta är inget man behöver haka upp sig på då målgruppen inte bara saknar kunskap om sakfrågorna utan föredrar att dra sina egna slutsatser utifrån idéen “känslan” om hur just dom som individ uppfattar det hela. (Vilket är väl precis vad the Crown är? Ett enda långt marathon där man låter folks uppdiktade historier om personerna ifråga ta företräde framför ev fakta som skulle gå emot drömmen om vem som är vad etc.) Hur någon kan uppfatta detta som annat än en populistisk propaganda för deras “varumärke” dvs dom som par o hur de ska lyckas göra skäl för de pengar som investerats i detta koncept, är häpnadsväckande. Efter de senaste årens parad av populister som tjänar sina pengar på sina anhängares okunskap o känslor, där orden de säger konsekvent går emot deras faktiska handlingar inte minst i privatlivet, så är H&M helt klart barn av sin tid. Hur folk väljer att tolka detta annat än en lång “infomercial” är häpnadsväckande. “Follow the money” fungerar inte bara inom politik o utifrån det konceptet är deras utspel just inte mkt mer än ett influencer inlägg som skulle reklammärkts.

 34. Precis som många andra undrar jag bara varför göra denna intervju? Svårt att inte tro att den hör ihop med kommande jobb för paret.
  Sen fastnade jag för något som jag inte sett någon i media tagit upp; Harrys svar om hudfärgen på deras baby där uppfattade jag att någon, kanske Charles pratat med honom om det var en bra idé att satsa på ett liv med Meghan och att i det sammanhanget undrat hur deras framtida barn skulle se ut och hur det skulle bli, alltså innan bröllop och graviditeten. Fortfarande inte ok att se hudnyans som ett problem
  ( snarare en fördel tycker jag när mer än hälften av GB invånare inte är vita) men lite bättre att försöka prata med sin son om påfrestningar i kommande gifta livet innan förlovning mm kanske pga alla skilsmässor familjen haft delvis pga hur annorlunda liv de lever.
  Sen tror jag inte på att Meghan inte kunde få hjälp, Diana fick ju massor av olika typer av hjälp mot ätstörningar, ångest mm så det kan inte stämma.
  Läste en bra artikel i expressen https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/det-ar-sa-har-kungahus-kommer-att-falla/

 35. Tack för ett intressant podavsnitt om denna omtalade intervju som lämnar oss alla med en känsla av ambivalens i maggropen. Jag känner för paret och särskilt för Harry som vuxit upp i den konstiga värld som det brittiska kungahuset utgör och dessutom förlorade sin mamma på ett tragiskt sätt alldeles för tidigt. Men jag fick också en känsla av att de både vill äta kakan och ha den kvar och att det var två väldigt privilegierade och naiva personer som satt där. De tog upp många allvarliga problem inom det brittiska kungahuset men eftersom det ändå är Harrys familj undrar en om det inte hade varit bättre att försöka lösa problemen inom familjen istället för att ställa upp på en öppenhjärtig intervju som kablas ut över hela världen? I synnerhet som de har uttryckt en önskan om ett mera privat liv. Varför ska vi ens ha ett kungahus om det är så dysfunktionellt att dess medlemmar känner sig som illa behandlade fångar? Jag tycker att hela den här problematiken tydligt visar hur otidsenlig monarkin är. Tyvärr. Jag kan också tycka att den kungliga världen är fascinerande och skänker lite guldkant i vardagen. Men tyvärr rimmar den riktigt illa med den moderna demokratin. Det känns både fel och otidsenligt att de kungliga ska födas in i en värld av privilegier och makt men samtidigt sakna normala medborgerliga rättigheter som att t.ex. få rösta. De är verkligen fångna i en guldbur och många av dem verkar ju må riktigt dåligt av detta. Även om jag tycker att t.ex. Victoria, Daniel och drottningen verkar vara bra personer som gör ett ambitiöst jobb för Sverige känns deras roller ändå märkliga i dagens värld. De är ju trots allt bara människor som alla vi andra och bara det att de ska bli niade idag när vi annars duar alla andra känns väldigt förlegat och konstigt. Jag tror att monarkierna börjar ha spelat ut sin roll och att det kommer att bli svårare och svårare att motivera varför vi överhuvudtaget ska ha dem kvar.

 36. När jag läser detta kommentarsfält förstår jag så mycket bättre vad det är som skett i Storbritannien. Det som borde vara fokus i detta är hur media har framställt Meghan, och innan henne Diana. De har blivit hatade, hotade och offentligt förnedrade gång på gång. Att diskutera och spekulera kring om Meghan är manipulerande är så långt. Vi kan inte veta något om hennes personlighet, utöver det som syns utåt, och bör därför inte spekulera i det alls. Det jag tar med mig från denna historia är att press bör ta ett större ansvar över vilken bild de skapar, och sedan vidmakthåller, genom sin rapportering. Samt att vi som privatpersoner bör sluta spekulera kring saker vi inte vet något om.

  1. Tack Anja, väldigt bra formulerat!
   Vi vet ingenting om Meghan och att det överhuvudtaget sitter svenska privatpersoner här och spekulerar i hennes och deras öde känns lite osmakligt. Skvallerpressen har gått från tidningshyllorna till varje persons tangentbord och jag förstår inte alls hur ni kan skriva att ni ”har en känsla av”, ”hon har garanterat en baktanke”, ”hon verkar styra Harry” och annat för att ni gör en egenregisserad realityserie hemma i soffan.
   Analys, javisst men spekulationer och skvaller är väl ändå inget som passar vuxna människor.

 37. Bra och initierat skrivet Ebba! Min tidigare syn på det hela fastnade ju på Kungahusets karaktärer. Jag orkade inte se hela intervjun som Oprah gjorde med dem, men det jag såg var tillräckligt för när du nu påpekar det som verkar konstigt med ” paret ” så har jag faktiskt reagerat på att det känns som ett upplägg. Jag tänker på så mycket som de säkert behöver få någon slags upprättelse kring, och då tänker jag sedan ” way back ” sedan. De har båda gamla familjemönster nedärvda som säkert behöver brytas…( karma ). Tänk om det är så att ” paret” har även i det gjort gemensam sak och anlitat Oprah som ” dirigent ” ( trovärdig m.m ) för att kunna bryta sina mönster och få en slags upprättelse för lidandet som de själva känt men också lidandet från generationer tillbaka på deras båda livslinjer.
  Ha det fint E.——-> våren står om hörnet 🌷🌷🌷
  /Mona

 38. Jag är som de flesta här kluvna, å ena sidan och å andra sidan. Jag tycker dock att referensen till Australienresan känns regisserad och konstruerad. De säger de inte rakt ut, men hänvisar till att resten av familjen skulle vara avundsjuk på att Meghan är för populär. Det är info som de enbart delar för att skapa misstro mot resten av familjen, och att de inte säger det rakt ut gör det också det svårt att bemöta. Sen har jag väldigt svårt att tro att de skulle bli avundsjuka, de andra har nog varit tillräckligt länge i jobbet för att kunna se att Meghans popularitet ger kungahuset som helhet mer styrka. Om de har hyst någon oro för hur väl en amerikansk skådespelerska kan klara jobbet, så borde Australienresan också snarare ha fått dem att pusta ut och känna sig nöjda, än att skapa avundsjuka.

 39. Kan fokuset på rasismen som de tyvärr upplever få ett rejält bakslag, jag tänker på Harry som klädde ut sig till nazist och gick på fest…Kommer det att vändas mot dem? Vad tror ni? Kommer det en spontan ursäkt invävd – på något vis – till den judiska befolkningen?

 40. Lite märkligt att den här intervjun fått så enormt mkt både ros men mest ris, att Prins Andrew var kompis med en pedofil och antagligen köpt kvinnor/flickor -det fick inte alls samma mediabevakning eller kommentarer i poddar/bloggar

 41. Väldigt konstigt är det att 1: Man först säger att man INTE vill vara i rampljuset och sedan gör en jätte intervju med Oprah som sänds i alla kanaler i världen . Då vill de (Megan) ju helt tydligt ha publicitet.
  2: De är mycket väl medvetna om att man kan säga vad som helst, för de kommer aldrig bli motsagda, det är ju så det fungerar för kungahus.
  3. OCH det är ju deras version, hur är den från andra som fanns där., Jag har ett svagt minne av att det skrevs väldigt mycket om att den personal de hade aldrig blev kvar särskilt länge eftersom de inte var gillade.

 42. BS’D
  Jag tycker att man glömmer bort att det finns andra personer i den brittiska kungafamiljen som har blivit jagade av den brittiska pressen, är Meghans lidande större än Camillas eller Catherines ditto. De inklusive deras familjer har blivit smutskastade i den brittiska pressen under många år om inte decennier. Hur tror ni att det har påverkat Camillas barn och Catherines föräldrar och syskon? Självklart är det som Meghan utsatts för inte okej, men hon är långt ifrån ensam om den erfarenheten. Dianas öde är tragiskt men med några år på nacken borde vi kunna erkänna att Diana var ett proffs på att använda den brittiska pressen till sin fördel, sluta förminska henne, det är hon inte värd. Jag har inte sett interjuven med Oprah och jag kommer inte göra det heller, jag tror att sanningen är subjektiv beroende på vem man frågar. Meghan och Harry beter sig som två bortskämda barn, lite självinsikt skulle inte skada.

 43. https://www.fokus.se/2021/03/den-nya-aristokratin/

  Kändes som ett enda skådespel. Finns så många frågor att ställa framför allt Maggan.

  Man spelar ju också på saker som var bestämt sedan länge- till exempel att Harrys barn inte skulle få kungliga titlar. Nu försöker Maggan och Oprah göra det till en rasfråga…

 44. Så tudelad! Stackars människor, såklart. Fråga till Ebba- har du fått någon uppfattning kring huruvida påståendet att de inte skulle få personskydd stämmer? Och vad de egentligen menar med det? Det känns synnerligen osannolikt att de skulle lämna helt utan skydd av varesig brittiska staten eller kungafamiljen, de är ju fortfarande högprofilerade och högkänsliga personer. Varken brittiska staten eller kungafamiljen skulle väl riskera att de blir kidnappade, mördade eller skadade eftersom det skulle få enorma effekter. Och kunna kompromettera både statens och kungafamiljens intressen. Förstår därför fortfarande inte vad som menas när de säger att de inte skulle få skydd. Det måste väl ändå vara en hårdvinkling från deras sida?
  Och gällande deras försörjning- klart de kan försörja sig som alla andra, men deras klagomål är väl att de har svårt att försörja sig på den priviligierade nivå de är vana vid? Att de vill inte behöva leva mindre privilegierat, vilket kanske inte är konstigt, skulle ju säkert vara svårt. Att de när de gick ut med att de ville kunna tjäna pengar som arbetande kungligheter ville ha kvar den gamla tidens privilegier och samtidigt nyttja en ny tids privilegier, med att tjäna pengar på att ha en uppsatt samhällsposition?
  Och sist- sa hon inte i intervjun för något år sedan att hon innan de gifte sig blev varnad av brittiska vänner att det inte skulle vara värt det pga av tabloiderna? Menar de fortfarande att hon inte ens då gjorde lite research på vad det livet skulle innebära, fortfarande inte förberedde sig för vad arbetet i detta ”familjeföretag” skulle kräva? Varför inte då? Följdfrågorna!!

 45. En kort kommentar här, efter att ha sett intervjun, är att om det engelska kungahuset någonsin ska kunna förändras och moderniseras så MÅSTE de väl tala ut om detta offentligt? Skulle de ta allt privat skulle det bara tystas ned och gömmas under mattan som så mycket annat. ”För att så har det alltid varit.”

  Det är ju väldigt tydligt tycker jag att (hur mycket man än gillar det engelska kungshuset) så är det förlegat och måste uppdateras för att inte tala om den engelska pressen och att de inte sätter ner foten mot dem.

  Jag är 100% på Megan och Harrys sida i detta. Vad de sen vill göra för avtal med vilka och hur eller vad Megan visst och inte innan, spelar det någon roll? De får väl göra som de vill. Men att bli respektfullt behandlad av press och sin familj är inte för mycket begärt tycker jag. Kram 💕

 46. Hej, jag tycker din analys är väldigt bra. Man får en sorglig bismak, och undrar vad bra det leder till.
  Om man vill reformera brittiska kungahuset, så vore det väl viktigt att M & H tar upp vilken situation som William och Kate befinner sig i. De kan ju inte välja, det är väl dem det är synd om egentligen?
  De kommer ju leva så kringskuret som vi fick se stackars drottningen i the Queen.

  Har svårt att förstå vad M & H vill uppnå (mer än att skapa fokus på det egna ”varumärket”.
  Inget av det M tar upp borde varit någon överraskning för henne efter valet av att stiga in i denna kungafamilj.
  Bortsett ifrån kommentaren om hudfärg, men drottningens brev indikerar ju att det finns olika minnesbild av händelsen.
  Nu löste jag att 47% av britterna var emot intervjun.
  Betydligt fler än de som var för.

  I USA är den nog mer populär.., vilket ju är viktigt för M & H.

  Din namne på 5an🤣

 47. Så bra skrivet! Tycker det är mycket som var konstigt med intervjun och ibland satt jag och tänkte att man tydligt såg att Meghan spelade teater, för att få det så dramatiskt.m som möjligt..

 48. Hade varit jätteintressant att läsa Ebbas tankar om anklagelserna och polisutredningen runt Prince Andrews pedofili, eller de korruptionsanklagelser som väckts mot honom när han lobbade för privata banker på skattebetalares bekostnad, eller varför inte de anklagelser mot Sveriges kung om prostitution och sånt.

  Det är ju fortfarande ett oerhört daltande och tassande runt kungligheter. De exempel på hur Meghan blivit utsatt för rasistiska kommentarer och ren mobbning av media är helt fruktansvärda, och brittiska kungahuset har ju tydligt visat att det ”interna” sättet att lösa det gör att man inte gör något. Det går inte att ta saker privat med någon som inte vill erkänna att det är något problem.

  Då återstår enbart att exponera. Man kan ju även tänka sig att Harry bryr sig så mycket om kungahuset och sin familj att han känner att modernisering och förändring är enda sättet för kungafamiljen att överleva. Och därför är detta enda vägen att gå.

  Strukturella problem som rasism, sexism, och maktmissbruk löses aldrig bakom stängda dörrar med de som är del av problemet. Det måste lösas genom press utifrån. Och uttalandet av drottningen som reflekterar över rasism visar ju att Harry och meghan gjorde rätt, de tvingade kungahuset att konfronteras med de interna problemen.

 49. Ebbas väl avvägda analys kontrasterar hårt mot de hånfulla kommentarerna om ”skådespeleri”.
  Var finns systerskapet till en modig självständig modern kvinna som vågar säga ifrån?

 50. Vilken gedigen analys, tack för den Ebba! Jag är precis som du både kritisk och medkännande, för visst känner en med Meghan och Harry. Samtidigt är den amerikanska stilen svårsmält, så långt ifrån “oss”. Tycker det förtar det mesta ändå att de “talar ut” med Oprah. Rasism är aldrig ok, men vet vi exakt vad som har sagts? Vi vet ju alla som väntat barn hur spännande det är att fantisera om barnet kommer att få “min näsa” och “dina öron”, blå ögon eller bruna ögon osv, var går gränsen för rasism?

 51. Jag har inte sett hela intervjun men klipp, läst referat osv och utifrån det håller jag med i mkt av det du skriver. Det är något som skaver i intervjun (och även i tidigare uttalanden) och deras ”story”. Det finns SÅ mkt att säga och ifrågasätta när det gäller M & H och deras beteende och story. Att Meghan fått rimligt mkt negativ press, och att tabloiderna även varit rasistiska i sina utryck, står klart och det ska så klart fördömas. Men i övrigt så tycker jag att det är ganska tydligt att ”it takes two, to tango” när det gäller deras relation med kungafamiljen. En kulturkrock av rang är det och att meghan, Harry och/eller kungahuset inte kunde förebyggt den bättre redan inför förlovningen, förvånar mig mkt. Det är ju uppenbart att M trodde att det va som att umgås och gifta sig in i en vanlig ”kändisfamilj”. Hur man kan va så illa förberedd och okunnig för vad ett liv i engelska hovet innebär,
  går mig förbi… M trodde uppenbarligen att hon skulle kunna fortsätta med sitt kändisliv, politiska engagemang och ”PR-arbete” även som del av kungafamiljen. Plocka russinen ur kakan och använda den nya kungliga plattformen för att driva sina frågor (och tjäna pengar..) känns både bortskämt, oetiskt och okunnigt. Men den största frågan av alla – om man nu så gärna vill vara privat – varför fortsätter man med sådana här utspel i det offentliga (som intervjun innebär) istället för att försöka lösa konflikterna privat (om man nu har som önskan att ha en relation i framtiden). Det man säger och gör går inte ihop helt enkelt.

 52. Spot on alla punkter. Det är en olustig känsla som har dröjt sig kvar efter att ha sett intervjun.

 53. Jag var för något år sen på Håkan Hellström konsert på Borgholms slottsruin. Jag var gravid i 6 månaden och har rikrigt ont så jag fick sitta på en upphöjning i slottet så jag kunde se sånt söm alla inte såg. Det duggade, jag såg Carl Philip och Sofia njutandes av konsterten gömda från folkmassorna, hon var också gravid. Han ställde sig bakom henne och omfamnade henne och såg till att hon inte blev blöt och hon la armen på hans armar och omfamnadehonom. Det där naturliga kärleken och geniuna samspelet ser jag inte hos Megan och Harry. Jag tror på att det som sagts mycket och att hon upplevt rasism. Jag tror också att hon och han inte blivit behandlade som de andra i familjen men jag tror också de beror på dem. Han förberede inte henne på vad ett liv i kunglighet innebär och vilket ansvar man har kontra privilegiet och hon blev nog chockad över att bli fråntagen en stor del av sin frihet, de behövde en väg ut och skaffade den pp det här sättet. Jag tror att Harry älsksr Megan och att hon vet det och hon insåg att hon hellre ville vara känd än kunglig.

 54. Bra analys Ebba.
  Såklart är det inte ok att de inte fick hjälp med psykisk ohälsa och racistiska frågor.
  Jag vet att intervjun är filmad tidigare men att den visades på själva kvinnokampdagen och att Meghan ens börjar prata om Kate var bara sörjigt. Och att de sen skulle säga att Charles og William är fasta, ja det vet vi liksom… hoppas Harry ser sin familj igen.

 55. Du skriver och förklarar så bra.

  Tack för att du gav en sådan proffsig bild av denna tragedi i den kungliga familjen.

  Ha en fin kväll Ebba 💕

 56. Tusen tack för denna otroligt bra och kloka text, du skriver så intressant och mitt i prick på alla punkter. Lång spelar ingen roll😀 Har inte fattat riktigt ännu varför de går denna väg.. måste smälta lite längre och återkomma🙃

 57. Snälla söta! Säg att det kommer en ”vanlig” podd denna vecka med. Vill inte höra om Meghan och Harry! Jag vill höra om er och stil! ❤️

 58. Åh ja, håller med om många av dessa punkter och tänkte samma själv!

  En till från mig: Harry hade sagt till Meghan att ta fram sminkneccessären den där mörka dagen innan de skulle iväg på kvällsjobb – men sminkar sig kungliga personer verkligen själva?!

  Och Oprah, inte journalist, känns så konstigt att se på som svensk, vi är ju vana att personer som intervjuar, är lite mer neutrala kanske man kan säga? Kändes inte helt påläst, ställde frågor som Harry/Meghan svarade på och något intressant kom upp – men Oprah ställde inte de där följdfrågorna som många av oss säkert hade velat höra på de ibland intressanta svaren. Och hennes (amerikanska) vyiga personlighet och reaktioner på det som sades. Nja, märklig känsla när man såg intervjun tycker jag.

 59. Jag tycker att hade denna intervjun haft en annan intervjuare och inte Oprah hade det vart mycket bättre och hade meghan och Harry hållt sig till det som är VIKTIGT i denna intervju alltså rasism och psykiskt ohälsa hade efterskalvet tror jag vart mycket bättre, men nu när dom drar upp gamla historier om brudnäbbskläder och interna familje problem så hamnar det viktiga i skymundan och blir lite som ett magplask

 60. Hade gärna hört en kritisk fråga eller två om hur paret resonerade kring sitt varumärke Sussex Royal som hovet sedermera stoppade. Jag får känslan av att intervjun är ett sätt att ge igen för att de (M) inte fick stå i centrum på det sätt hon önskade och inte heller fick slå mynt av det… Harry verkar oerhört förälskad, till den grad att han är okritisk till omständigheterna.

 61. Kan inte låta bli att känna att Harry är lite lillebror också, dvs kommer undan med rätt mkt och dessutom förlorat sin mamma som ung. Han har gått på internatskola, sedan rest i bla Afrika, och sen haft ett militärt engagemang tills han träffade Meghan. Eftersom hans storebror är arvinge, har Harry levt lite vid sidan av den strikta monarkin och haft ett friare liv. När han sedan gifter sig och ska ingå i kungliga arbetet, blir det kanske en krock, jämfört med hans bror som är mer drilla sen barnsben, kan man gissa.
  Hur som, en trist historia, och även om vissa saker de sa är fruktansvärda om de stämmer, så känns de som de största förlorarna i detta… Vad ville de egentligen uppnå med intervjun? Känner de att de lyckades!?
  Och vilket platt fall för Oprah, inte en enda kritisk följdfråga, och dålig research. En riktigt dålig intervju.

 62. Jag har några punkter:
  1. Att dom gick ut med att det var så kvävande och jobbigt att vara kungliga och skulle leva det äkta livet istället (i mansions som bara oligarker har råd med+Hollywood), samtidigt som dom slog mynt av SussexROYAL. På samma sätt gick dom ut med att dom inte skulle ta emot en enda krona utan försörja sig själva, fick ändå svindyr security bekostad av skattebetalare i ett år och nu GNÄLLER dom om att den upphörde och att Charles slutat skicka pengar till dom?!

  2. Någon kommenterade att Archie skulle ha större skyddsbehov pga hans mormor är svart, men ärligt talat, för en kidnappare spelar det ingen roll. Tror inte heller att högerextrema är speciellt inställda på just Meghan och Harry, snarare på flyktingar, politiker, författare och andra oliktänkande. Och sedan, tänk på alla andra som lever farligt i världen?! Är inte poängen med att sluta vara kungliga och INSISTERA på att bara vara ”Meghan och Harry” att dom inte ska fortsätta vara förmer än andra? Hur klarar sig alla andra kändisar utan skattebetald säkerhet? Hur klarar sig alla hemlösa och fattiga som lever i farliga områden? Varför är Meghan och Harry värda mer än alla andra ”vanliga människor” dom säger sig vilja bli en del av?

  3. De vaga och ärligt talat bortskämda anklagelserna. Jag tror inte på att någon hindrade Meghan att gå till en psykolog, hon hade alla pengar i världen att välja ut någon efter sitt eget tycke, välja terapi osv. Det är väl inte HR-avdelningens ansvar och Harry kunde också ha fixat en tid eftersom han och William själva gått i terapi. Hur gör alla andra vanliga människor som behöver gå i terapi? Googlar och ringer upp och bokar en tid. Förutom att ni många inte har råd att gå privat, utan får stå i kö i något år först och sen ta den psykolog som finns på vårdcentralen.

  4. Det var alltså i början, innan dom gifte sig, som någon, ospecificerad släkting ska ha kommenterat hudfärg på framtida barn, en gång. Visst, det bottnar i vår rasistiska historia, men det var deras enda exempel, sedan gifte dom sig och det hände inget mer?! Alltså, jag har fått värre behandling och kommentarer av någon släkting till min partner i varje förhållande. Dessutom är det inte säkert att det ens har hänt eller att historien inte är förvrängd. Väldigt falskt att påstå att dom ”skonar” någon genom att berätta men vägra säga vem, nu får ju alla skulden fast ingen av dom kanske ens vetat att det hänt.

  5. Det där med Kate, vad ska man tro på. Att hon drar in Kate och insinuerar att Kate varit svartsjuk, samtidigt som hon är uppenbart svartsjuk på att Kate och Williams barn får titlar medan Harrys inte får det, ärligt talat, är det någon som är avundsjuk och svartsjuk så är det väl Meghan? Hon klarar inte av att inte vara högst upp i hierarkin och nu ska hon krossa hela monarkin för det, a’ la Trump som skulle krossa hela konstitutionen för att han inte vann valet.

  6. Jag tycker INTE synd om Harry eller att han är en toffel, manipulerad osv, han dryper av arrogans, bortskämdast och empatilöshet, han gör såhär för att han VILL, köper INTE att det är synd om honom.

 63. Reflekterande och balanserad 19 tankar. Såklart har de rätt till sin upplevelse men den här intervjun gav mer frågor än svar och det är oroväckande att Oprahs team brustit i sin research. Skulle gärna läsa ett inlägg hos dig med den här bakgrunden https://www.dailymail.co.uk/news/article-9356741/Harry-Meghan-inconvenient-truth.html
  Här har journalister (även om det är Daily Mail) faktiskt gjort research, gått igenom protokoll och tagit reda på sanningen.

 64. Jag litar inte på Meghan. Tycker hon känns som en pjäs hela hon. Jag har förvånats över alla som har fallit pladask för henne från början. Jag tror att Harry är skör och manipulerad. Jag är nog mer inne på samma spår som Hakelius. Detta är en såå tragisk familjehistoria och för Harry är det nog ingen väg tillbaka till hans familj. Sorgligt!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.