#10000steg – inte så lätt alla dagar

Heja dig Ebba! Jag har märkt en stor skillnad när jag nu är beordrad att jobba hemifrån (och inte får till naturlig rörelse i att förflytta sig till och från jobbet) att min kropp behöver röra på sig för att må bra. Jag har börjat få in rutin på träningspassen redan, men den utmaning jag tar med mig från dig nu är de 10000 stegen – de behövs jobbas in i dagsrutinen!

Tack för peppande kommentarer på inlägget om fem nya vanor i vardagen. Roligt att vi är fler och EXAKT som läsaren kommenterade ovan: stegen behövs OCH man behöver tänka på det, för att få in det i dagsrutinen! För mig blir det annars lätt jättebra en dag, kanske 14.000 steg men sedan kan det lika gärna bli 4600 steg nästa dag, utan att jag ens tänkte på det så snittar jag på 7000 steg en vecka…

Och nu, i dessa tider, är det banne mig en extra utmaning för många av oss att skrapa ihop till #10000steg – i synnerhet när man inte tar sig till jobbet som vanligt, inte rör sig mellan möten, träffar vänner på samma vis eller går till gymmet. Jag pratade med min syster i Philadelphia som sedan en vecka tillbaka hemskolar deras tre barn och jobbar hemifrån, varvat med hennes man. De tillåts gå ut och jogga eller exempelvis ta en promenad med nära och kära OM man håller avstånd och noga praktiserar så kallad social distansering. Vi konstaterade unisont att oj, som man uppskattar de där 10.000 stegen och promenaderna, med klokt avstånd från andra, nu. Samt att oj, vad man behöver dem både för kropp och själ.

KOMMENTERA GÄRNA!

20 reaktioner till “#10000steg – inte så lätt alla dagar

 1. Hejja dig. Jag har samma mål 10 000 steg. Det klarar vi 😉
  En fråga.? Var är din fina beiga collegetröja köpt? Så fin 👍🥰.
  Kram kram
  Tina

 2. Som permitterad med för mycket tid och inga barn har mina steg gått upp istället för ner den senaste tiden… men jag förstår ett dilemma, det är inte lika lätt om man inte tar sig ut med naturliga mål!

 3. Aldrig har jag uppskattat en promenad lika mkt som vad jag gjort de senaste två veckorna! Här i Kanada där jag bor är allt stängt & alla isolerade hemma, så min dagliga promenad på en timme behövs både för den psykiska & fysiska hälsan. Har också börjat köra yoga (cosmic kids yoga på YouTube) med min 5-åring varje kväll & det har snabbt blivit en gultkant i denna nya tillvaro. Stay safe! 💚

 4. Jag sitter själv som utomlands boende och är helt häpen över hur Sverige i stort lever vidare som vanligt med jämförelsevis få restriktioner! Trots högt annat sjuka och framfört all döda, om man räknar rent procentuellt per invånare. Varför? (Jag menar inte vanliga inlägg förresten, det tycker jag är en skön paus från allt om COVID-19!!)

  Jag förstår verkligen inte vad det är som händer hemma och är samtidigt otroligt tacksam att jag INTE är hemma. Jag som annars alltid på någon nivå saknar Sverige trots många år utomlands.

  1. Ann -jag vet inte vilket land du befinner dig i men i de flesta länder är det politikerna (som vill bli omvalda) som bestämmer åtgärderna, i Sverige har folkhälsomyndigheten en större, avgörande roll. Myndigheten baserar sin bedömning på vad vi faktiskt vet om smittspridning och vad som är mest effektivt i längden. T ex stänga skolor inte speciellt effektivt men får stora konsekvenser för ekonomin. Det finns också ett annat samhällskontrakt, i Sverige har vi generellt en större tilltro till myndigheter. Men jag kan förstå din reaktion, den är vanlig i krissituationer. Medborgarna vill att ngt aktivt ska handa, stänga ner, karantän osv medans i läget vi har nu i Sverige kräver tålamod men jag tror vi väljer rätt väg! Vi har för övrigt få döda jmfr med många andra länder.

  2. Vi lever inte som vanligt, vi väljer att lyssna på myndigheterna och begränsar vår vardag oerhört. Om du såg hur Stockholms gator såg ut nu så skulle du inte känna igen dig, det ekar tomt. Detta för att vi medborgare respekterar varandra och våra myndigheter och distanserar oss, håller oss mer hemma och i naturen. Om medborgarna lyssnar på rekommendationerna så behövs färre lagstadgade direktiv.

  3. Vi har få antal döda, i övrigt har Sofia och Ida beskrivit det bra. Jag har läst en del om vad utländsk media har rapporterat och det är en oerhört skev bild av Sverige som matas fram. Nej, vi har inte lagstiftat mot exakt allt eftersom vår befolkning har en tradition av att tänka själva. Vi lyssnar frivilligt på myndigheter och vi begränsar just nu våra liv väldigt mycket. Förskolor och skolor har inte stängt eftersom det inte hade gett någon positiv effekt just nu.

  4. Vem om du redan fått svar så måste jag understryka att vi inte lever som vanligt i Sverige. Vi tar ansvar för att begränsa sociala kontakter, hålla avstånd och inte gå ut vid minsta sjukdom. Vi tar också ansvar för att inte träffa äldre. Allt detta baserat på information och frivillighet. Fördelen är att man inte hamnar i fyrkantiga juridiska tolkningar utan de som vill promenera mkt kan göra det, de som vill gå ut tre gånger om dagen kan göra det. Och så vidare. Vi har inte heller fler dödsfall eller sjuka än andra länder.

   1. Ni har få antal döda? Ni skojar väl? I jämförelsevis med de länder där de tappat kontrollen över läget – absolut? I övrigt nej! Ni är otroligt många döda per invånare i jämförelse med många andra länder. Känner att det är en hög grad förnekelse som pågår bland svenskarna. Om ni tittar på den faktiska statistiken i jämförelse med andra länder så kanske ni inser hur det faktiskt ser ut…

 5. Jag bor i Dubai och vi har full Lockdown mode nu vilket innebär att vi endast får lämna hemmet för att handla eller gå till apoteket. Vi har blivit väldigt kreativa och tränar varje dag via online-klasser, springer och går i trapporna och korridoren men det blir ändå inga 10 000 steg tyvärr. Saknar verkligen att springa och gå utomhus! 🙁

  1. Har samma problem här i Spanien!! Brukar vanligtvis komma upp i 10.000 steg gansks lätt, men nu i karantäntillstånd där man enbart får gå till närmsta mataffär och apotek o handla är det svårt, tyå omöjligt! Saknar verkligen att gå en långpromenad ute nu!

 6. Kör du 10 000 steg om dagen och utöver det 3 ggr träning och 2 ggr löpning?

 7. Men frågar du faktiskt din dotter i en instastory vad du ska göra när du har gått 9007 steg idag och om du kan springa lite framför tvn för att komma upp i 10 000?

  1. Varför skulle hon inte göra det menar du? Att röra på sig är bra vanor att få in redan som barn, att hitta kreativa lösningar för att röra sig är också bra redan som barn.

   1. Maja – det är jättebra att röra på sig som barn, självklart! Tror däremot inte det är bra att fokusera så hårt på exakt antal steg inför barn som suger in allt som svampar och snart närmar sig en känslig ålder gällande vikt, självbild osv. Man ska självklart uppmuntra till fysisk aktivitet för sina barn men tror inte på att fokusera på detaljer som dessa med sina barn. Det viktiga att förmedla till dem är ju ATT man rör sig och att det är bra, inte huruvida man landar på 9007 steg eller över 10 000.

   2. Ah då förstår jag vad du menar. Du lät så väldigt kritisk i ditt första inlägg, som om det finns en universell sanning som Ebba (och jag) har missat, men du ville bara tycka lite och berätta vad du tror. Jag tror inte som du och du har inte skrivit något som får mig att ens det minsta tro att Ebba gjorde något fel.

   3. “Ville tycka” vet jag inte om jag skulle kalla det, utan jag reagerade helt spontant filmen där hon frågade sin dotter detta. Kost- och träningsmål är något vi som vuxna kan hålla på med, men jag tror att man skall vara extra försiktigt med att involvera/fråga barnen om detta och det står jag för.

 8. Jag hakar på din utmaning och kör också 10.000 per dag – det är målet iaf.
  Sedan kör jag styrkepass hemma tre gånger i veckan. Jag brukar göra så här. Kör tre block, ett för ben/rumpa, ett för armar/axlar och ett för rygg/mage (core). Varje block innehåller 3 övningar som jag gör under 45 sek per övning, 3 varv. Mellan varje övning vilar jag bara några sekunder. Så varje block innehåller 9 set a 45 sek.
  Förutom kroppsvikt kör jag miniband, gummiband, en viktplatta (5 kg) en kettlebell (8-12 kg) och ett par hantlar (3-4 kg). Kanske kan inspirera?!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.