Viktiga ingredienser för en BRA morgon

/ Samarbete med Skånemejerier och BARA Yoghurt /

Mina viktigaste ingredienser för en BRA morgon? Eller, för att försöka få en så smidig, hyfsat kaos-fri och lugn morgon som möjligt på vardagarna? Voilà, jag bjuder på mina bästa tips, i samarbete med BARA Yoghurt från Skånemejerier, en krämig och fruktig yoghurt, i all sin enkelhet, gjord på svensk mjölk från gårdar i södra Sverige. Utan tillsatt socker eller tillsatser och här på bilden nedan i vår favoritsmak hemma just nu, BARA med solmogna hallon och jordgubbar…

Ok, nu kör vi igång med tipsen – och dela VÄLDIGT GÄRNA med dig av ditt bästa knep, så sammanställer jag sedan! Sådana här vardagstips är bra att dela med sig av, jag blir ofta inspirerad av andra. Små smarta knep som är en självklarhet för dig, kanske verkligen kan hjälpa någon annan. Here we go, första tipset lyder:

FÖRST DU, RESTEN SEN. Du först, resten sen! Viktigt mantra. Låter ju något egoistiskt men jag lovar, det FUNKAR! Lärde mig av min kära syster Amy, funkar såväl med baby som med större barn. Okej, borsta tänderna gör jag tillsammans med barnen (bra tips för övrigt, så får även jag till två minuter, tack vare Folktandvårdens smarta app med tandborste-sången) men i övrigt, så försöker jag verkligen att göra mig själv klar, ha min väska redo i hallen, koll på mina saker för att därefter rodda med barnen.

GÅ UPP LIIITE TIDIGARE. Ska helt ärligt säga att jag är “ur fas” med detta moment just nu, men nu SKA jag komma in i det igen. Extra viktigt nu när morgnarna snart blir allt mörkare, lika bra att ställa väckarklockan en kvart tidigare. Kvart i sju istället för sju, för min del. Tänk att få en kvart på sig att göra sig själv redo, innan hela karusellen är igång. Dröm!

HA FRUKOSTEN REDO. Ibland – med betoning på ibland – så ställer jag till och med fram barnens yoghurt-skålar i “baren” i köket, underbart tillfredsställande att duka på kvällen. Nu när jag skriver detta, så tänker jag att jag verkligen borde börja duka fram detta på kvällen. Är det redo på morgonen, så tenderar barnen också att enklare hoppa upp på barpallarna – eller på köksstolarna – och äta frukost, på direkten. Så skönt!

FÖRBEREDELSE ÄR ALLT – SÅ FÖRBERED ALLT! Eller, allt du kan!? Och försök att nöta in detta beteende hos barnen. Jaga på dem om att packa gympapåsen och sina läxor, kvällen innan och ställa ryggan i hallen till nästa morgon. Johan är oftast ansvarig för matsäck – vilket även vår minsting Ernst har nu i och med Mulle på förskolan, då preppas det på kvällen. Ja, gör helt enkelt så MYCKET du bara kan kvällen innan.

VECKO-PLANERARE SOM BARNEN FÅR FYLLA I SJÄLVA. Eller en lista, duger också bra. Typ, måndag: gympakläder och sedan aktiviteter och annat. Förutom att de kanske lär sig att stava till “schema” (vilket ju inte är helt enkelt, kämpar med sj-ljuden här hemma dem här veckan) så är det grymt bra att ha detta på kylskåpet, eller framme i köket. Enkel läs- och skrivträning dessutom, med något de verkligen har användning för varje dag. Jag funderar också på om Klas och Marianne ska få skriva varsin “morgon-lista” och sätta på sitt rum, typ allt de ska göra på morgonen… Kanske även en lista för MIG då, sånt brukar de gilla?! De gör ju sällan som man säger, utan som man gör, tänker jag…

Apropå morgonstress, så räknar vi nu verkligen ner dagarna till höstlovet, då vi åker till Skåne och Falsterbo. En veckas höstmys och lugn. Men till dess så får vi en smak av Skåne här hemma varje morgon, eftersom barnen älskar sin BARA Yoghurt Hallon & Jordgubb till frukost. Tack för det Skånemejerier!

KOMMENTERA HÄR MED DITT MORGON-TIPS! Nåt smart som funkar hemma hos er, som du vill dela med dig av?!

13 reaktioner till “Viktiga ingredienser för en BRA morgon

 1. Många bra tips – gillar det där med att förbereda kvällen innan med frukostdukning, skolväskor m.m.

  Sedan gäller ju att sova gott och regelbundet så att somna samma tid kvällen innan är också bra.

  Heja!

 2. Hej,

  Kanske en knäpp fråga som inte alls passar till detta inlägg men undrar vad du har för dynor till dina y-stolar?

  Tack för all din inspiration!
  /Ida

  1. Vi har placerat sådan som barnen gärna får/kan ta fram själva lättillgängligt i nedre delen av skafferiet, exempelvis bröd, flingor etc. Långt upp i skåpet finns godis och chips.

 3. Frukostbricka! En bricka i kylen med det som alltid äts på morgonen (smör, yoghurt, pålägg etc). På kvällen förbereder vi en bricka med bestick, frukostskålar, glas, kaffemugg, smörkniv osv plus brödpåse, burken med granola, torkade bär etc). Snabbt och enkelt att bära fram allt till bordet och man slipper gå skytteltrafik fram och tillbaka. Orkar vi duka fram allt på bordet kvällen innan är det såklart ett plus, men det är sällan det blir av…. Brickan får vi däremot alltid till, det går snabbt att plocka ihop den stående vid köksbänken. Kaffebryggaren preppas på kvällen, bara att trycka på knappen när man vaknar. Barnens kläder ligger färdigt framplockade i deras sovrum. Kommer jag ihåg att kolla väderleksrapporten kvällen innan är det ett jätteplus, för inget är mer humörsänkande än att försöka hitta galonplagg som passar när klockan tickar iväg…

 4. Jag har gjort bilder till mina barn i ca A5-storlek på allt som ingår i morgonrutinen och kvällsrutinen. När dom ätit frukost sätter dom den bilden i en annan hög, när dom klätt sig sätter dom undan den lappen osv osv. Funkar väldigt bra.
  Om vi inte hinner med disken förrän efter barnen somnat, dukar vi alltid fram porslin och torrvaror till frukosten på kvällen.
  Ladda kaffebryggaren är målet, men så blir det nästan aldrig.

 5. Glömde ju en viktig grej! Väskan packad alltid kvällen före, så läxor, simkläder och gympapåsen är laddad. (Och nya kläder till extrahyllan när dom var yngre)

 6. Jag går också upp och gör mig klar innan och då första kaffekoppen, yogan och jag är klar väcker jag dottern som nu blivit tonåring. Ett tips är att ha en frukostbricka redo i kylen bara att ta fram med yoghurt, smör, ost och annat som ska njutas innan avfärd till skola och jobb.

 7. Jag förbereder alltid barnens frukostar kvällen innan. Brer mackor, tar fram skålar o muggar, lägger på varsin bricka i kylen. På morgonen kommer ”sengångarna” upp, tar sin bricka, fyller på med Bara yoghurt i skål och mjölk i mugg, hasar ner tillbaka till sina rum och äter sen sin frukost framför varsin tv i sina sängar 🤷🏻‍♀️😳😱 Det funkar för oss 🤣

 8. Tänd ljus och sätt på lite lugn musik. Sååå skönt och hjälper barnen att landa lite.

 9. Kvällen innan: Ryggsäckar/gympakläder, jobbväska, ytterkläder med vantar/mössa i luvan förbereds, kläder läggs fram, bordet frukostdukas med allt utom kylvaror.

  Morgonen: 04.45 ringer min klocka och då har jag en timme på mig att göra mig själv iordning, 06.00 väcks lillasyster och då har vi en timme på oss tillsammans att göra henne iordning, kl 7 kör vi till förskolan. Kl 7 väcks även skolbarnen här hemma och då har de eget ansvar till kl 8.00 när de går till skolan.

  Detta fungerar superbra för oss, framförallt för mig som roddar allt själv på morgonen då mannen kör till sitt arbete 5.20.

 10. Hjälp vad alla är duktiga. Jag har varit själv med barnen varje morgon och haft skolbussar att passa i flera år, men har sällan valt ut kläder dagen innan eller förberett frukost. Mina barn är svårväckta så då får man ta till ett annat arsenal. Kläderna de ville ha kvällen innan funkar plötsligt inte dagen efter. Mina bästa tips är att ha gott om tid, tålamod, börja med kaffe, välj dina konflikter och good enough. Har inte missat en enda skolbuss (en och annan gympapåse dock).

 11. Visserligen inget tillsatt socker i yoghurten men mer druv- och äppeljuicekoncentrat än själva frukten. Kanske värt att nämna.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.