Termodynamik, dresscode och ingångslön

Hurra för helg! Alltså verkligen: hurraaaa! Efter ett race sedan Ellegalan förra fredagen med modeveckan, kvällsjobb, föreläsningar, roliga möten och fullt ös med barnen – så var det välbehövligt att vakna imorse till en solig, ledig lördag.

Okej, det var inte helt (!?) välbehövligt att vakna vid midnatt, vid tre, fyra och halvsex av att Ernst vaknade, vände och vred sig, gnydde och ville… Äta. Detta kommer långsamt att göra mig galen. Men men.

Igår kväll avslutade jag veckan med en superkul grej på KTH. Jag modererade en och en halv timmas panel inför KTH-studenter om första jobbet. Om arbetslivet, ingångslön, karriär och hur man ska tänka. På scenen var det representanter för stora, globala ingenjörsföretag som jag frågade om tips och råd – men också om hur det ser ut inom deras respektive bolag vad gäller jämställdhet, mångfald och möjligheter för nyutexaminerade studenter.

IMG_3505

Jag – igår kväll – hög på inspirationskicken efter att ha träffat glada, trevliga studenter på KTH. Lite extra kul eftersom min lillebror August blev klar på KTH för fem år sedan, så han gav mig bra inspel inför mitt uppdrag på scen…

12 reaktioner till “Termodynamik, dresscode och ingångslön

 1. Hej Ebba!

  Efter många timmars grubblande hoppas jag på att få lite vettig input från dig.

  Jag har nyligen blivit erbjuden ett drömjobb, en chefsposition på företaget där jag är anställd. Alldeles efter detta insåg jag att jag är oplanerat gravid med trean… abort var en tanke, som dock försvann ganska snabbt.

  Jag varken vill eller skulle ha fräckheten att gå på ett års full mammaledighet efter bara några månader, så faktum kvarstår – jag måste sköta mitt nya jobb och ta hand om min nyfödda bebis samtidigt. Pappan kan vara pappaledig, men jag kommer att vilja amma och lämna ifrån mig bebisen längre perioder de första månaderna klämma otänkbart.

  Vore så uppskattat om du ville skriva ett inlägg om hur det är att kombinera jobb och bebis. För- och nackdelar och tips till mig och andra i samma situation.

  Allt gott och tack för allt du delar med dig av!

  1. ”Fräckhet” att gå på mammaledighet? Som chef är man en förebild för andra anställda. Fundera på vilka signaler du ger andra kvinnor när du inte ”kan” vara föräldraledig? Ingen är oersättlig och det mesta går att lösa genom att planera och delegera.

   En annan sak är att (och det vet du säkert eftersom du har två barn redan) bebistiden är så himla kort. Ett år är ju ingenting om man tänker på de 40-45 år som du totalt kommer arbeta. Du hinner…

   De flesta länder har inte ett socialförsäkringssystem som möjliggör föräldraledighet på samma sätt som i de skandinaviska länderna. Ta vara på den förmånen och möjligheten.

   1. Nej, för mig skulle det inte kännas bra att först tacka ja till ett jobb och sedan direkt vara föräldraledig. Jag är fullt medveten om att det är tillåtet att göra så, men det skulle inte kännas bra för mig.

    Som jag skrev vill jag inte heller vara fullt ”ledig” . Jag har varit det i sammanlagt 3 år de senaste 4,5 åren, jag har ”tagit tillvara” på bebistiden. Men vet du, det är inte enbart en dröm/förmån/privilegium för alla att vara hemma på heltid. Jag var det för att samhället förväntade sig det, men jag trivdes inte med det. Jag skrev att min man kommer att vara föräldraledig, duger inte det ”att ta tillvara på förmånen”?

    Fundera själv på vilka signaler DU sänder ut till andra kvinnor (och män) iom din dömande kommentar om hur andra bör göra och vilka konsekvenser dina åsikter medför för feminismen och jämställdheten….

   2. Lång mammaledighet är inte för alla. Jag bor i ett land där pappan får 2v, som mamma får man betalt olika länge beroende på vem man har som arbetsgivare. Efter 7-8 månader hemma bägge gångerna var jag så glad att få gå till jobbet!!!
    Till Sophia som undrade från början, du kanske kan jobba deltid ett tag? T ex inte behöva vara på jobbet supertidigt (skönt om man varit uppe mycket på natten), ha extra lång lunch för att hinna amma / pumpa, jobba hemifrån delvis… Nu är jag ju inte den som ska komma med goda råd eftersom jag jobbar heltid och har ett jobb där man inte kan komma sent och man inte har någon lunchrast och jobba hemifrån kan man definitivt inte göra…

 2. Jag jobbar på ett ingejörsföretag och hängde också på KTH igår (i andra ärenden än du). Du behövs absolut i såna miljöer! 🙂
  Jag har en fråga som börjar driva mig till vansinne. I juni ska jag gifta mig och letar efter ett par säker stil-rosa skor som har bred klack, max 5 cm hög och som har klädd tå och häl. (Kommer vara på gräs hela tiden, smala höga klackar är ingen idé). Men var fasen hittar man ett par skor med det lilla extra som samtidigt är praktiska?? De kommer synas då klänningen är kort! Nu har jag börjat googla på franska online siter, outnet, nordstrom men jag hittar inget! Hjälp 🙁

  1. Hej Cilla. Kanske är detta vad du letar efter? boots/heels/a0155-pnk/womens-carnival-pink-hope-mid-heel-courts
   Har själv flera skor från Boden och de stämmer väl med storlekarna.
   Hälsningar från en annan civilingenjör från KTH….

   1. Alltså jag behöver ju inga sådana skor men vad sugen jag blev!!!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.