Sömngåtan – och en mardrömsnattning

/ Innehåller affiliate-länkar, alla produkter är valda av mig /

Gah! Gaaaaah! Jag har just nu den här omtalade bästsäljaren på nattduksbordet, min kära Johan beställde hem från Adlibris. Har bara hunnit / lyckats bläddra men har redan lite lätt panik. I synnerhet efter de tre senaste nätterna. På dagen sover han såhär sött MEN…

På natten? Som om nån satt ett alarm vaknar han vid fyra, gall-vrålar (kan man säga så? En kombination av gallskrik och illvrål stämmer nämligen rätt bra) och det tar typ 45 minuter innan man kanske kan ha fått honom lugn. Och kan smyga ut, andlöst, ur rummet. Och själv såklart inte somna om direkt, eftersom det ändå snart är morgon, sen kommer en 5-åring tassande och ja, ni fattar…

att läsa om hur avgörande en god natts sömn är, det är lite stressande. Samtidigt så himla viktigt! Tror verkligen att god sömn kan vara en magisk medicin. Lite som boken “Hjärnstark”, som nu finns på pocket för 49 kronor på Adlibris – och handlar om hur en rimlig dos träning kan göra enorm skillnad. Bra läsning inför hösten och dessa nystart-tider.

Även om jag helst av allt just nu skulle vilja läsa en snabbkurs i att natta tre barn. Smidigt och härligt. Gärna på max två sidor?! Och att ALLA sover kl nio, vilken dröm. Nej, nu sover de ÄNTLIGEN och jag ska försöka göra detsamma…

11 reaktioner till “Sömngåtan – och en mardrömsnattning

 1. I sommar har vi testat olika ljudböcker för våra tre. Det har funkat istället för godnattsaga. Då är vår yngsta 4,5 år. Men att natta ett barn istället för tre är ju en stor avlastning. Kan Ernst nått åldern då du måste begränsa sovstunden (erna?) på dan för att han ska sova gott hela natten?

 2. Hej!Det låter som att din lille har nattskräck. Det finns lite tips att få om du ringer 1177. Lycka till /Hanna 

  Skickat från Yahoo Mail för iPhone

 3. Låter misstänkt likt nattskräck? Vår dotter har haft det i perioder. Så himla jobbigt hur som helst. Kämpa!

 4. Hej Ebba!
  Du var så fin på en bild med silvriga glittriga glasögonbågar. Jag skulle så gärna vilja veta vad de kommer ifrån eller vilket märke. Tack på förhand! Med vänlig hälsning, Åsa

 5. Hej Ebba! Vi har två barn – 7 och 2. Våra barn har aldrig varit några ”mönsterbarn” vad gäller sömn. Och inför barn nr 2 pratade ja mkt med min psykolog om just sömnbristen som jag tyckte var så jobbig med nr 1. Och nr 2 blev än värre – så det var tur att vi pratat om det innan. Jag hörde oxå om den boken du refererar till – men – jag pallar inte att läsa en sån bok just nu. Vi styr ju inte över ”vår lott” i livet med barn som inte sover. Så jag försöker att ha mkt luft i kalendern – så att jag ändå fungerar trots lite sömn. Jag tänker att boken får jag läsa när vi sover bättre – för tids nog blir det så. 7-åringen sover gott om hen får sova m oss och sakta men säkert (säkerligen med bakslag) kommer tvååringen oxå att sova så småningom… på ett år har det ändå gått åt rätt håll. Så läs boken senare – för mi skapar en sån bok stress, stress över att jag inte kan påverka sömnen. Innan barnen var jag supernoga med 8 timmars sömn – nu kan jag inte påverka❤️

 6. Puh, att inte få sova är verkligen så frustrerande. I morse vaknade jag med tanken “Nä, nu jävlar tar jag in på hotell så att jag bara en enda natt får sova helt ostört”.

  I går gjorde jag förresten granola efter ditt recept – lägg av vad gott! Även barnen älskade den till frukosten imorse. Dottern, snart två, lät “mmmmm” hela tiden medan hon åt.

 7. Känner igen sömndebaklet du beskriver från min trea som vaknade varannan timma från 5 månaders ålder… Med honom slutade vi med middagslur varje dag från ca ett år, och då blev det väsentligt bättre på natten. Som sagt vet man ju “hur viktigt det är med sömn”, men har hört många vars barn faktiskt inte k a n sova middag på dagen just pga att natten då blir ett slags halvsovande töcken. För oss räckte middagslur varannan dag ungefär, på lediga dagar och (om jag minns rätt!) max en timme sömn på föris sen när han började, och som ganska snabbt drogs ner till 40 min, sen 30 och så slutade han sova på dagen helt innan tvåochetthalvt.

 8. Hej! Kan rekommendera en annan bok för sömnstörda barn – Anna Wahlgrens Sova hela natten. Men den känner du säkert redan till. Om vi nybakade tvillingföräldrar löste det på fem dagar så fixar du det galant trebarnsmamman! 😉

  Undrar även om du har tips på fina, gosiga, klassiska pyjamas till barn?

 9. Sonen började sova vid 2, imnan dess var det hunger, tänder, nattskräck…. och så det lilla faktumet att han var en baby och sov som en baby. Småbarn sover inte som vuxna och jag tycker att uttryck som sömnstörd amvänds allt för lättvindigt, visst finns det barn med verkliga sömnproblem men att vakna några gånger per natt för närhet är biologiskt alldeles normalt. Med det sagt så är det så klart fruktansvärt tungt att inte få sova själv så kämpa på och försök få lite avlastning nu och då för att orka.

 10. När vår dotter var liten vaknade hon nästan varje natt. Skrek både i sin säng och i vår. Jag sökte läkare för magont. Hon en erfaren doktor var så klok och sa: Det är en form av tortyr att väcka människor om och om igen. Det var en tröst på något vis. Även om jag i stort sett aldrig visste vad det talades om på mötena efter lunch. Jag var för trött för att kunna koncentrera mig. Det går över helt plötsligt en dag!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.