Mamma får inte vara sjuk (men följ henne gärna på Bloglovin’)

God morgon måndag – eller god och god. Då ljuger jag. Har inte mått såhär risigt sen senaste mjölkstockningen. Har svettats, frusit, varit så sabla trött och öm i hela kroppen. Trodde det var nackspärr på gång på plåtningen i fredags men sen fortsatte den liksom i hela kroppen?! Och den stora tröttheten. Nedan – jag på jobbet i fredags, tvungen att vila (sitta ner) på grund av tröttheten.

img_5253

Idag är det skakigt men redan mycket bättre. Å ena sidan…

* Bra tajming att vara sjuk över helgen. Tänker positiva Ebba. Jippie, missar inget jobb, inga vardagsgrejer! Man “klämmer in” sjukdagar på helgen, himla fiffigt ju. Å andra sidan…

* Det är banne mig omöjligt för en mamma att vara sjuk! Med tre barn. Eller ett eller två, för den delen. I synnerhet på helgen. När INGEN ska iväg till förskola eller skola. Eller nånting. Inte minsta yttepytte lilla lugn i sikte. Däremot: barnkalas, handla öronmuffar, fixa och dona och plocka och göra läxan och läsa böcker och pyssla och spela. Komma ikapp i mitt kaos hemma, vilket jag ändå aldrig gör. Ouppackade väskor. Stöket, kläderna, röran. Suck. Och hitta saker-följetongen. “Var är min sparbössa?”, “Vaaaar är nya Nelly Rapp-boken?”, “Var är Ipaden?”. För “mammaaa”-scouten har liksom inte ledigt. Då. Heller. Gah! Och barn fattar ju inte heller (såklart) att mamma är sjuk. Som Ernst, 10 månader, inatt när han vaknar för tredje gången 04.23 och hans zombiemamma buffar och buffar för att slutligen ge upp. Give in. Snutt-ammade till 06.30, då han en kvart (på riktigt) före uppstigning (bråttom, bråttom till dotterns musikaluppvisning i skolan imorse, puh) naturligtvis – tjenare – sov som en sten…

* Vad en sjuk mamma egentligen behöver? Att bli rejält vabbad. Att få ligga med filt i soffan, efter en lång, varm dusch. I mjuka kläder, Insta-scrolla i lugn och ro och slumra halvt till andra säsongen av “The Divorce” med Sarah Jessica Parker på HBO, fastän den inte ens är särskilt bra. Absolut ej under några omständigheter röra sig utanför huset. Resten av familjen får däremot (mer än) gärna röra sig utanför huset. Länge.

Till min kära omgivnings försvar då. Jag tycker antagligen extra (orimligt?) synd om mig själv på grund av tröttheten och allmänt skakiga tillståndet idag. Ska med rätta credda min fantastiska Johan för att han roddade massor (det gör han alltid, jag är gift med en utomordentligt fenomenal super-fixare), tog två av tre kids – och mamma och pappa som var häruppe ändå över helgen, de hjälpte till massor med Ernst. De är bäst. Allihop. Men ändå, känner man sig ynklig så gör man.

En helt annan grej då. En snäll läsare som tipsade om att ni måste följa mig på Bloglovin’. Eller måste och MÅSTE. Men jag blir ju himla glad då, förstås! Här kommer en länk som blev jätteful (?!) men som bör funka:

<a href=”https://www.bloglovin.com/blog/19262835/?claim=m56r49tck4k”>Follow my blog with Bloglovin</a>

14 reaktioner till “Mamma får inte vara sjuk (men följ henne gärna på Bloglovin’)

 1. Usch för att vara sjuk, brukar tycka synd om mig själv när man ligger där helt däckad. Kan inte ens tänka mig hur det är med 3 barn också. Krya på dig Ebba! 🙂

 2. Nu låter jag som en moralkärring, men jag kan inte för mitt liv förstå varför du skulle hem till din poddkolega och podda medan hon fortfarande var skum i flunsan. Var det poddavsnittet värt att bli så här dålig för? Och att din ungar kanske ocksp blir dåliga? Och visst du hade kanske missat ngn. form av deadline gällande podden, men nu missar du väl betydligt fler om du mpste ställa in ett tag feamöver för att du är sjuk?
  Tänk på alla som är utsatta med dåligt immunförsvar (neo-bebisar, cancerpatienter och transplanterade) och håll er hemma när ni är sjuka för att minska smittspridning! Det hade hela samhället tjänat på. Om folk blivit hemma och tagit den enstaka kostnaden med karens/vabb hade man kanske kunnat få stopp på allas konstanta vabbande hela vinterhalvåret, vilket i långa loppet blir en högre kostnad för både individer i lönekuvertet och samhället i stort?

  1. Men alltså, influensa har en inkubationstid på 1-3 dagar så att Ebba var hemma hos Emilia för mer än två veckor sen har ju inte med hennes sjukdom nu att göra. Influensa smittar dessutom innan du får symptom så att tro att det bara är att stanna hemma när du är sjuk för att eliminera smittninh är allt lite förenklat.
   Jag lider med dig Ebba och hoppas att du mår bättre snart! Det är tufft att va sjuk!

 3. Låt oss försöka hålla oss till naturvetenskapliga fakta. Eftersom Ebba och Emilia är smarta kvinnor är jag övertygad om att de hade koll. Emilia var inte längre som sjukast och hade inte längre feber. Det är mest sannolikt att Ebba blivit smittad någon helt annanstans.

  Läs mer på:
  https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/influensa-/
  Där står bland annat: Smittsamheten börjar redan dygnet innan man får några symtom och är som högst när man är som sjukast. En tumregel är att man är smittsam så länge man har feber. (min kommentar: Däremot känner man sig påverkad och matt längre) Under säsongsinfluensatider har många en kortvarig virusutsöndring utan att få symtom. Inkubationstiden för influensa är kort, oftast mellan ett till tre dygn.

  Man ska inte ställa in allt så här års. Smittad kan man bli i alla fall. Man kan försöka minska riskerna genom att försöka tvätta händerna på sig själv och barn (vet att det blir protester) så fort man kommit innanför dörren samt låta bli att pilla sig runt näsa och i ögon när man är ute på sta’n (inte lätt jag är mästare på att pilla mig i och runt ögonen i tid och otid)…… och så viktigast av allt pigga upp sig med att gå på roliga utställningar för att stärka immunförsvaret. Couture-utställningen på Sven Harrys rekommenderas -ååååååh Sara Danius svartröda kläning av Pär Engsheden med mera med mera.

 4. Haha, så klockrent skrivet! Tack Ebba, för att du delar med dig av ditt liv och inte minst den inte alltid så glamorösa vardagen.

 5. Johan är säkert en jättebra man men tycker det är lite konstigt att du skriver roddar han är väl pappa till barnen en självklarhet att man tar hand om sina barn känns konstigt att man berömmer självklarhet lite gammeldax när jag var liten var pappor “barnvakt ” till sina egna barn😂😂

 6. Stackare, krya på dig!

  Varför har du så gammaldags syn på vem som gör vad i en familj? Du uttrycker ofta att du får hjälp av din man. Öhh, vadå hjälp, han är väl lika mycket förälder som du är? Hur ofta har han med Ernst på jobbuppdrag? Lämnar du mannen hemma med tre barn när han är sjuk? Ni har säkert ett upplägg som ni är nöjda med men det vore intressant vad detta grundar sig i. Tycker ni mamman har ett större ansvar för barnen än pappan?

  1. Jag tänkte på samma. Inte menat som någon kritik för är man nöjd med sitt upplägg så är det ju toppen 🙂 men lite i jämställdhetens tecken sådär.

 7. Åh, skönt att läsa att du också tycker synd om dig själv! Det gör jag med – sitter här på jobbet och känner mig ledsen, nere, ömklig och som att det är vääldigt synd om mig. Men mest är jag nog trött efter att ha varit inomhus med två influensabarn (2&4) i typ två veckor och drömmer om att få vara SJÄLV och ta hand om MIG SJÄLV en stund 😊 får glädja mig med att jag ändå ”fick” gå till jobbet idag och att det nog snart känns bättre, ska bara få sooooova lite först…

  Hejja oss, snart känns det bättre 💜

   1. Det fååår man! Man får även ha influensa utan att få skäll 😉
    Jag gillar f ö det du gör, har följt sedan Expressentiden och tycker du bidrar till en sundare bild av livet i ett annars så sminkat flöde.
    Inatt var en rintig skitnatt med koll av den 4åriga diabetikerns socker var 45min pga strul, så nu ska jag leverera en grym presentation för en ledningsgrupp och sedan leta upp en till kopp kaffe och kanske en bulle till det.

    Tänk vad man klarar ändå.

    Kram och sol till dig!

 8. Stor krya på kram😘😘den ljusa kappan på bilden ser så fiiib ut! Vart kommer den från?

 9. Johan är säkert fenomenal ☺️ Men visst hade det varit läge för honom att ta över hela ansvaret över barnen (och fixat barnvakt om det behövts) när du varit så sjuk som du varit? Du roddar ju tre ungar med hämtning och lämning och bebis på armen och noll sömn på nätterna mest hela tiden ju 😉 och det hade väl kunna varit dig väl unt att du fick sova i annant rum och Johan tagit Ernst på natten också. Kanske bara kommit in till dig om det absolut krisat (men amningen då).

  Kanske är hård men tycker du berömmer lite väl mycket för ganska självklara saker 😉 haha

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.