Så får du bättre pensionssjälvförtroende!

/ I samarbete med NOWO – @nowosweden /

När NOWO hörde av sig förra året, för att de ville ses och diskutera samarbete, så funderade jag över mitt eget pensionssparande och varför det alltid varit viktigt för mig. Varför jag är den där som (på riktigt!) tar upp pensionssparande lagom till efterrätten på tjejmiddagar…

Jo, för mig är det en grundläggande feministisk fråga. En fråga om ett mönster jag ser hos så många, som lägger grunden till skillnaden mellan kvinnor och mäns ekonomiska tillgångar i vårt samhälle. Och som går att göra något åt, genom att ta tag i det, här och nu och idag. För din framtids skull. 

5A1A1389

Men är det verkligen så illa, tänker du? Alright. Såhär ligger det till, i stora drag: Även om inte pensionssystemet i sig är ojämlikt, så blir resultatet av mäns och kvinnors yrkesliv idag att kvinnor bara får 68% (!) av männens pension. Kvinnor har högre utbildningsnivå, tjejerna har bättre betyg. Trots det har kvinnor lägre lön, lägre inkomst och så småningom – tada – lägre pension

Skälet till att jag klämde in ett kapitel om just detta i min “Ebbas gravidbok”? Jo, för grunden till ojämlikheten läggs ofta i exakt den fas jag befinner mig i. Småbarnsåren. Man är en jämställd person, i en jämställd relation. Sen sitter man där med sin älskade lilla baby i famnen, då blev det kanske inte lika självklart att dela föräldraledigheten prick lika? För att man inte vill. För att det inte funkade i livspusslet. Så blev det för oss, något jag inte är stolt över. När man väl är tillbaka på jobbet, så arbetar mammor mer deltid – och är ofta den med huvudansvar för “kittet” som håller ihop allt hemma. Det obetalda, ofta osynliga arbetet. Köpa kalaspresenter, fika, extra vantar, men kanske främst tiden. Att rusa och hämta kvart över fyra med andan i halsen, prioritera ned sig själv och sitt jobb för sina älskade barn. Okej, nu generaliserar jag men verkligheten idag, kalla fakta, är att vi kvinnor vabbar mer, har fler sjukdagar, är mer sjukskrivna, är mer stressade.

Och – den här är inte kul att höra, men också helt sant: Ju äldre jag som kvinna blir, desto mer ojämställd blir min ekonomi! Så, vad kan vi göra i vardagen?

5a1a1303.jpg

Först och främst, logga in på minpension.se och skaffa koll på läget. Skaffa bättre pensionssjälvförtroende! “Pensionen” består ju egentligen av tre delar: den allmänna pensionen, tjänstepensionen (se till att du får den!) och privat pensionssparande. Hur ligger du till?

Undvik deltidsfällan. Se till att försöka jobba så mycket heltid som möjligt. Ibland är deltid jättebra, såklart – ibland, i livet, helt nödvändigt. Eller för att man vill. MEN med “deltidsfällan” menar jag också att jag har sett så många av mina tjejkompisar jobba deltid för “att hinna hämta” men egentligen rusar de och hämtar med andan i halsen, jobbar klart resten på kvällen = levererar ändå heltidstjänst. Absolut ett problem som ligger hos arbetsgivaren, men ändå värt att fundera över, när vi pratar pensionssparande.

En sak till om deltiden! Deltid under småbarnåren är inte förödande för pensionen, däremot om man fortsätter jobba deltid sedan och halkar efter lönemässigt. Och det bästa vore förstås om normen ändrades till att båda föräldrar går ner lite i tid under småbarnsåren. Som sagt, fundera över detta – prata ihop er!

Se över er vardag hemma. Många delar på vardagskostnaderna, men är det verkligen helt jämställt? Prata med din partner, se över din situation – OCH ditt sparande! Generellt har vi kvinnor sämre ekonomiskt självförtroende, vilket gör att vi sparar mer försiktigt på sparkonto, med liten eller nollränta.

Sätt igång med ett enkelt, smidigt eget sparande – jag lovar, det är kul! NOWO är ett utmärkt sätt att komma igång. Lite är bättre än inget. För att få lite guldkant vid pensionen är det superviktigt att komma igång nu, utifrån din situation. Sen nyår så autosparar jag 30 kronor via NOWO-appen, som jag garanterat hade lagt på nåt annat ändå…. Jag kan pausa det när jag vill, eller “snabbspara” en femhundring extra om jag vill det. 

Nu när det orangea kuvertet går ut, passa på att börja spara privat som komplement. Och det är absolut inte försent. Återigen, nej, jag har inte benkoll men jag har ALLTID pensionssparat. Sen mitt första “riktiga” jobb på Expressen. Extra viktigt för mig att ha koll på detta idag, nu när jag driver eget bolag och Säker stil.

DSC_0062

Ladda ner NOWO-appen du också, kom igång nu på direkten! Det är verkligen busenkelt. Alla svar på dina frågor hittar du här.

Med rabattkoden ebba100 så får du som ny kund 100 kronor att börja ditt sparande med. Så har du gjort nåt idag som din framtid kommer tacka dig för.

5A1A0818

Slutligen, som NOWO-medlem sparar du i NOWO Fund som förvaltas av ISEC. Historiskt sett är fonder ett bra sätt för att få dina pengar att växa. Pengar som du sätter in i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar som du har satt in.

32 reaktioner till “Så får du bättre pensionssjälvförtroende!

 1. Tack för ett viktigt inlägg! Bra formulerat, detta fick mig verkligen att tänka till. Tack för det!

 2. Bra att du lyfter detta, det är viktigt för många!

  Jag har dock oerhört svårt att förstå hur så många kvinnor kan göra så dåliga val för jämställdheten och sin pension. Min man och jag delar på familjelivet. Vi har varit föräldralediga hälften var, vi har jobbat deltid i ett antal år lika mycket, vi delar hälften/hälften på hämtningar, lämningar och vab. Eftersom det är våra barn lika mycket och tillsammans och vi vill vara en del lika mycket av familjelivet. Hur hamnar man i det där ojämställda att man utgår från att kvinnan tar allting?

  1. Vi har också delat lika men jag kan tänka mig att det ofta är mannen som kanske tjänar mer och därför är den som får fortsätta dra in pengar. Det är ju ett tak på vad man kan få ut och därför vet jag iaf bland mina vänner att valet att köra lika kanske inte är så självklart. Det blir en ekonomisk fråga att klara föräldraledigheten helt enkelt.

 3. Hej!
  Om man sätter sig in i det hela, loggar in en gång om året så är det faktiskt ganska skoj. Jag blev väldigt nöjd över att ha för följt jobbets förmånstjänst och fixat lägre avgifter och högre avkastning än snittet. Samma sak med aktier/fonder, jag följer de två kvinnorna på sigma stocks och det är så skoj att se. Aktier som ökar med 50% är faktiskt inte så ovanligt och roliga att sälja!

 4. Absolut, pensionen viktig och bra inlägg om det! MEN kan vi inte prata mer om varför det blir så här istället för att alltid acceptera att mamman ofta där en prijektledarroll? Om fler förebilder gjorde det, visade på andra val och att en faktiskt inte bara behöver sucka över det som verkar vara en naturlag (det är det INTE) utan visade på att det behöver inte vara så att kvinnan alltid tar rollen som familjens planerare, fixa barnvakt om hon ska jobba etc
  Så OK Ebba att ni inte delat lika på föräldraledigheten men vad gör då för att förändra så att det blir mer jämlikt om du vill det vill säga?

 5. Om nu en part tar mer föräldraledighet och dessutom jobbar deltid för att ta hand om de gemensamma barnen ska den parten kanske inte vara den som dessutom ska spara av sin redan låga inkomst. Den part som tjänar mer ska såklart pensionsspara åt sin partner. Oavsett om det är mannen eller kvinnan det handlar om.

  1. Jättebra kommentar Sara! Så vi inte får nya fattigpensionärer eller, som vid en skilsmässa i medelåldern en omöjlig uppgift att försöka förbättra pensionen. Nej det borde vara lika självklart att dela pensionsinsättningarna under barnaåren som allt annat.

   1. Jag jobbar som jurist med bland annat just skilsmässor och ser tyvärr att det i minst 90% av fallen ser ut precis så – mannen har större privat pensionssparande om nu kvinnan ens har något alls. Jag har jobbat med detta i tio år och har i ETT enda fall sett att mannen faktiskt sparat åt kvinnan för att jämna ut skillnaderna i framtida inkomst. Så outsägligt sorgligt. Bra Ebba att Du lyfter frågan, det är alltid ett steg i rätt riktning att spara själv.

 6. Väldigt bra och viktigt inlägg men det där med att jobba heltid skaver lite i mig. Det förutsätter ju två saker, 1. Man har en arbetsgivare som inte anpassat ens tjänst efter ens procentuella arbetstid. Vilket är FEL.
  2. Man prioriterar pengar över tid med tex barnen.

  I mitt fall har jag och min arbetsgivare tydligt gått igenom vilka delar som plockades bort från min kontorstjänst när jag gick ner till 75%. Det är också välkommunucerat i organisationen och därför får jag verkligen tid med barnen när jag ska ha den. Inget hämta med andan i halsen.

  Jag stressade alldeles för mycket och vår värdering här hemma blev att hälsan och tiden för familjen NU går före extrapengar SEN. Då blir det en sporre att göra mesta möjliga med den pension man har också 😊

 7. Vet ju inte ens om man uppnår Pensionsåldern….Är snart 65 – lever här och nu/

 8. Begreppet kvinnofälla har av många svalts helt okritiskt. Lek istället med tanken på att det omvända kanske är en kvinnofälla. För det är ju inte så att föräldraledig innebär ledighet. Man gör ju ett jobb hemma. Gör inte du det, så måste någon annan göra det. Dvs dagis/förskola, barnpassning, hushållsnära tjänster osv. Varför ska någon annan få betalt för att ta hand om dina barn, laga mat, städa, men inte du själv? DÄR ligger den riktiga kvinnofällan. Förr i tiden, när kvinnan var den som skötte hushållet var hon också mer värderad. Sedan hände något, plötsligt ansågs det inte vara värt något, utan det enda som räknades var att bli som mannen, dvs jobba utanför hemmet. Tänk om vi, oavsett om det är mannen eller kvinnan som väljer att vara hemma, kunde få hemarbetet uppvärderat. Då skulle hela den här debatten om pensionen inte längre behövas.

 9. Jag började fondspara samt pensionsspara för ca 3 år sedan och det är SÅ kul. Att se pengarna växa och att drömma om vad man kan göra för kul med pengarna (Ett torp? En lägenhet i Spanien? Resor och guldkant när man nått pensionsåldern). Jag känner mig vuxen och trygg med mitt sparande!
  Lever i en samborelation där vi såklart delar lika. Vi har inga barn så vi kan jobba mkt och leva hur vi vill. Kan tänka mig att det är oerhört mkt svårare när man har barn. Har en vän vars man tjänar betydligt mer än henne, där hon tar flest vabb, samt arbetar deltid. Dom har gjort så att han betalar hennes pension, såsom att dom hade tjänat lika mkt pengar. Känns som det enda rätta i en jämställd relation.
  Hör GÄRNA mer om detta ämne i bloggen Ebba,

 10. Visst är det viktigt att tänka på pensionen (förnekar på intet sätt detta), men jag reagerar kraftigt på att du är så bestämd med att man inte ska jobba deltid. Pensionen (sparad på olika sätt) handlar inte om heltid eller deltid, utan om hur mycket pengar som “avsätts” (komplexititeten är stor och det kan göras på flera sätt) för pension. Om nu en i familjen tjänar mindre än den andre (oavsett tjänsgöringsgrad) så måste man ju se till att man får jämbördiga pensioner (kan lösas på många sätt). Fullständigt självklart inslag i en fungerande relation. Heltidshysterin leder till alltför mycket utbrändhet, kraschade relationer och sönderstressade barn (för att inte tala om alla hälsoproblem som högt blodtryck, dåligt fungerande magar etc.). Observera att detta med att arbeta deltid är en rättighet som alla har.
  Ska väl tillägga att jag har en förebild i mina föräldrar – den ene arbetade mycket (direktör i ett av Sveriges största företag), medan den andre hade huvudansvar för den “lilla världen” (kunde aldrig någonsin matcha den andres lön). Pensionsmässigt ordnade de så bägge fick så gott som samma summa per månad.
  Ska väl tillägga ytterligare en detalj: gift er om ni lever i en relation – samboskapet ger ett visst lagskydd, men det är snudd på oansvarigt att inte gifta sig om man värnar sin relation och, inte minst, har barn.
  Ni kanske uppfattar mig som hård, men jag har tyvärr sett alltför mycket dumheter som beror på ogenomtänkthet under åren och skriver därför i ren skär omtanke.
  Allt gott till er alla som läser!

  1. Hear, hear! Jag är ensamstående småbarnsmamma med högt blodtryck. Finns inte på kartan för mig att jobba heltid bara för att det ska rulla in lite fler kulor. Dumheter. Jag klarar mig bra på min medellön och både sparar till mitt barn och pensionssparar varje månad FAST jag både vabbar och är f-ledig titt som tätt. Kan jag så kan alla andra också, annars har man planerat för sorgligt. Sänk tempot gott folk, det är inte farligt att inte ha flera designerväskor.

   1. Sandra, jag tror du slår huvudet på spiken när du betonar vikten av planering. Heja dig!

   2. Hej Sandra! Absolut, jag skriver dock kring vad som är optimalt ur ett perspektiv som handlar om pensionssparande – och då är det verkligen inget vidare att jobba deltid under alltför många år! Däremot ska man självfallet få ihop LIVET under småbarnsåren, då deltid kan vara en jättebra lösning – men som sagt, ur ett spar-perspektiv är det bra att komma upp i heltid när man KAN och har möjlighet! Kram / Ebba

 11. Jag pensionssparar privat och min arbetsgivare ger mig en del. Men jag jobbar också självmant deltid, för min egen hälsas skull. Jobbet är en del av mitt liv, men inte mitt liv. Jag har valt att umgås med min son och få den tiden. Han är inte min kvinnofälla utan snarare min kärlekskälla. Jag tänker att det är idag jag lever, vem vet ens om jag kommer leva vid pensionen? Jag vill inte börja leva mitt liv när jag är runt 70, jag vill leva det idag. Pengar är inte mitt liv, så jag sparar men jag väljer också att leva.

  1. Kan bara säga: klokt tänkt!
   Det finns inga garantier för livet – man måste ta vara på nuet.

  2. Åh, kärlekskälla istället för kvinnofälla ❤️
   Man ångrar aldrig att man spenderade mycket tid med sina barn. Men man ångrar alltid om man spenderade lite.

   1. Jag bara bekräftar!
    Fick mig själv en ordentlig tankeställare i samband med ett cancerbesked. Kvalitet i umgänge med barn kräver tid (könsoberoende) och jag kände (och känner mig) tacksam över all vardagstid jag fått i umgänget; både med barn och andra människor.

 12. Usch vad tråkigt formulerad meningen om deltidsarbete är. Heltidsarbete är inte för alla genom alla faser av livet. Jag tycker inte svaret på utmaningarna du nämner med deltidsarbete (som jag hållet med om helt och fullt!) är att jobba heltid. Rådet till dem som jobbar deltid med ändå levererar heltidsjobb bör ändå vara att verkligen avklara detta med arbetsgivaren, och se till att dela upp utgifter och sparande mer jämställt hemma. Om man verkligen vill och behöver jobba deltid är det något man ska stöttas i, inte pressas till att jobba heltid.

  1. Håller med (som skrivet tidigare). Betydligt bättre formulering använde Ola Lauritzon i artikel om pensio i DN (10/2-19). Han skriver: ”Den som är hemma med barn eller deltidsarbetar ska bli kompenserad för detta. Det är viktigt att kontrollera försäkringsskydd och efterlevandeskydd för att det ska finnas ett skydd för familjen om något skulle hända”.
   Just när det gäller försäkrings- och efterlevandeskydd bör den som inte är gift med sin partner verkligen överväga giftermål. Detta med att inte gifta sig är, om något, en kvinnofälla.
   Så kan man ta sig en ordentlig funderare kring pengar i famljen: är det ett indivuduellt projekt eller är det ett individuellt projekt?

   1. Nu blev det tokigt. Är det ett individuellt projekt eller ett familjeprojekt? skulle det vara.

 13. Hej då. Nu stänger jag ned din blogg. Nowo-reklamen var droppen. Sorry.

 14. Jag tycker heltid för vissa yrken under barnaåren är en fälla för många familjer. Om samhället vill bidra till jämställdhet så säkra ersättningar från stat och arbetsgivare motsvarande bortfallen lön (inkl utebliven karriärs lönepåslag) och pension för den som arbetar deltid. Så blir det i övr inga ekonomiska tvångsgiftemål heller.

 15. Jag måste komma igång med mitt pensionssparande igen, tack för påminnelsen. Och detta kändes verkligen som ett riktigt väl genomarbetat samarbete och det märks att det är något som du brinner för.

 16. Jag blir så glad att läsa detta. Oerhört viktigt ämne för kvinnor och precis som du säger är det en jämställdhetsfråga. Pengar är makt. Att vara fattig som pensionär gör att man har mindre frihet, mindre makt över sitt eget liv.
  Undrar dock varför du rekommenderar aktivt förvaltade fonder som Nowo? Det kostar ju pengar som man inte behöver investerar i en person som förvaltar om man t ex köper indexfond istället.

 17. Tack Ebba för inlägget! Nu jag boka tid hos banken för rådgivning! Detta har jag dig att tacka för som ställde och lyfte frågan om hur vi kvinnor har det och hur vi jobbar!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.