Nobelfestens klänningar får vänta…

...Ja, de får hänga där och vänta i den kungliga festgarderoben i ett helt år till. Nobelpristagarna kommer även i år, 2021, att få ta emot medaljen och det vackra diplomet i sina hemländer, förmodligen i någon slags digital variant. Som väl kommer att vara något mer ”fixad” än förra årets (i och för sig rätt charmiga sådana) men ändå. Tråkigt värre!

Ja, vad är väl en bal på slottet? Ingen bankett i Stockholms stadshus – men jag tänkte att vi blickar tillbaka på fem härliga Nobelklänningar ur kronprinsessans garderob, som vi finns eller BORDE påminnas om. Som en liten uppiggande smoothie denna oktobertisdag. Vi börjar förstås – förstås – med:

Wow räcker inte, ingenting räcker för att beskriva denna fullträff. Den åkte rakt upp i topp i min Victoria-Nobel-topplista när hon gjorde entré i Konserthuset 2018. Karamellen i siden från Nina Ricci, lånad från mammas ljuvliga garderob. Och här ser vi den på mamma drottningen:

Näst ut är röda klänningen nedan – och ja, notera GÄRNA de rosa skorna till! Love it!

Den här bar kronprinsessan på kungens traditionsenliga middag för Nobelpristagarna på Stockholms slott, den 11 december. Kanske kan man hoppas att det blir en sådan middag, i någon form?!

Vi fortsätter såklart med Selam Fessahayes (som för övrigt designat årets Rosa bandet!) magnifika svartvita kreation…

…Och sedan isblå drömmen signerad Jennifer Blom, från 2017. Hög krage, draperingar, plisseringar, så vackert. Här tycker jag också att diademet kommer fram så mycket, vilket är underbart: speciellt när det råkar vara favoriten, prinsessan Sibyllas akvamarindiadem!

Sist men inte minst, utan faktiskt mest: 2014 års oförglömliga klänning. Som är mer ett konstverk än en klänning. Den vallmoröda klänningen designad av Pär Engsheden. Är det någon klänning hon skulle kunna återanvända, så är det faktiskt denna!

Foto: Christine Olsson / TT, Anders Wiklund / TT, Henrik Montgomery / TT

KOMMENTERA GÄRNA! Din favorit av dessa fem är…?

9 reaktioner till “Nobelfestens klänningar får vänta…

 1. Engshedens röda är enastående och i världsklass!!
  Den andra röda vacker i färgen men är alldeles för mycket på en gång och rent av ful i snittet. Den räddas av hennes utstrålning o skönhet, men tänk dig en vanlig kvinna i den..

  1. Håller med! Den ljusblå är också oerhört fin på henne. Jag har aldrig förstått mig på den svarta. Det blev lite som kejsarens nya kläder för mig, tycker den är riktig ful och konstig, men det kändes som att ingen ville säga det, haha! Kanske bara jag som tycker så;-)

 2. Jag tycker Nina Ricci-klänningen är FANTASTISK. Undrar dock om Victoria är lite längre än Silvia? Tyckte den såg ut att vara liiiite kort på vissa foton. Hoppas Victoria vill återanvända Silvias svartvita Nina Ricci från 1995 också, den är magisk.

 3. Tack för detta uppiggande inlägg på en helt vanlig tisdag. Den sista röda är drottninglik och helt magnifik.

 4. Den isblå först 👗💙 och sedan den otroliga röda av P E, hoppas vi får se båda användas flera gånger! Likaså några flera av Drottningens helt sagolikt vackra klänningar🌟🌟🌟🌟🌟🌟
  Njut av tjejresan nu, så roligt att ni kan åka🌞 🤗

 5. Min favorit är den första – den från Nina Ricci av två anledningar
  – dels för att den är annorlunda och stilig
  – dels för att den återälskas.

  Generellt så brukar Victoria vara bra på det här med att klä sig snyggt och medvetet.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.