Mobilklocka till (lycklig) 8-åring, hur funkar det?

/ Betalt samarbete med Telia som har Sveriges populäraste familjeabonnemang /

Det blev en tidig julklapp till vår 8-åring, som strålande som en sol när jag frågade om han ville testa en mobilklocka. Jag fick en lång, lycklig kram och lite överraskad (!) blev han allt, eftersom storasyster fick sin första mobil när hon fyllde tio – och lillebror insett att han snällt får vänta. Men detta är ju som en “mjukstart”, ett slags mellanting. För samtidigt som jag tycker att tio år är lagom för mobil, så ÄR det onekligen en hel del situationer i vardagen då 8-åringen gärna vill få tag i oss (och vi i honom!) efter aktiviteter, på väg hem från skolan, när han är hemma och leker hos en kompis och vi fixar med hämtningar, ja, vardagssnurret helt enkelt. Sedan vill han själv kunna sms:a kompisar som hörs med varandra och inte hamna utanför där, när de andra kan höras efter skolan…

Ja, herregud, barnens digitala värld, rätt och fel – det är icke enkelt. Jag försöker tänka att vi går på magkänsla, sunt förnuft och öppen diskussion här hemma, och gör så gott vi kan. Okej, nog om det, mer om mobilklockan. För nu sitter en Xplora X5 Play (som enkelt går att köpa hos Telia med deras bra abonnemang och just nu till kampanjpris) på hans lilla arm – och vi testar oss nyfiket fram tillsammans. Klockan känns robust, tålig och han är mycket nöjd. Jag ska återkomma med mer utförlig recension, men det är än så länge väldigt positivt och faktiskt precis vad vi behövde. Här kommer svar på några frågor jag fick på Stories, när jag visade klockan häromdagen:

SÅ HAN KAN RINGA OCH SMS:A MED KLOCKAN? Yes, fokus är just möjligheten att hålla kontakt med nära kompisar och familj. Det går att ringa och smsa med klockan – men bara till utvalda kontakter. Han kan ringa / ha kontakt med upp till 50 godkända kontakter och ta emot meddelanden från godkända kontakter (som har installerat Xplora-appen). Obs, det bör sägas att det inte går att skicka sms från klockan, annat än de förinstallerade meddelanden som finns. Däremot kan den alltså både skicka och ta emot röstmeddelanden för snabb och smidig kommunikation.

PÅ VILKET SÄTT ÄR DEN EN “MJUKSTART” TILL MOBIL? Den är helt fri från sociala medier, så på det sättet är det verkligen en mjukstart. Det är ju framför där som barnen kan “fastna”, tänker jag, kanske för att jag utgår från mitt eget beteende också, haha?! Och utan sociala medier, lite mer “tryggt” att lämna över ansvaret och tekniken till 8-åringen. Han är dessutom “tekniknyfiken”, häromdagen satt vi och testade Scratch-programmering tillsammans, exempelvis. Och det där är något jag gärna uppmuntrar!

VAD TYCKER 8-ÅRINGEN ÄR KUL, HITTILLS? Haha, jag måste säga att stegräknaren var en succé. Speciellt eftersom han sopade banan med mig, med 25.000 steg första dagen och sedan toppade han på 30.000-någonting en annan dag i veckan. Sedan finns det en enklare kamera, och en funktion där han kunde spela in ljud, också poppis…

HUR FUNKAR DET MED SIM-KORT OCH ABONNEMANG? Superenkelt. Jag har ju själv Telias familjeabonnemang – och kopplade helt enkelt på en Extra användare till mitt abonnemang. För det går ju alltså att koppla ett simkort till Xplora-klockan – och när han sedan får en egen mobil, så kan han förstås behålla samma nummer, samma abonnemang.

HAR DEN GPS-FUNKTION? Yes! Med GPS-funktionen kan jag alltså se vart barnet befinner sig, exempelvis när hen är på väg hem från skolan med bussen, hos en kompis, på pingisen eller bara ute och leker på gården. Detta är inget vi aktivt letat efter, mer en “bra att ha”-grej tänker jag, till exempel om han går till en kompis som bor tvärs över gatan och jag vill se att han kommit fram. Men oftast följer ju nån vuxen med här i stan, däremot i Falsterbo är barnen med “fria” med sådant.  

Du kan också köpa din Xplora-klocka till barnet med ett abonnemang från Telia. Men om du, som jag, är befintlig mobilkund hos Telia kan du alltså välja abonnemanget “Extra Användare”. Är du ny kund, välj 2 GB. Eftersom klockan inte har internet eller sociala medier räcker det gott och väl med 2 GB data!

Ja, jag kommer som sagt återkomma till detta – mycket spännande med mobilklockan som ett “mellanting” till mobilen. Det får bli en gemensam recension, från 8-åringen och mig! Och jag är nyfiket ödmjuk inför detta, jag tror – som med all teknik – att det också beror så mycket på person i kombination med teknik, alltså hur just vår 8-åring använder sin mobilklocka. Än så länge är det som sagt en stor pepp, mycket stolthet och lite pirr. Kul!

10 reaktioner till “Mobilklocka till (lycklig) 8-åring, hur funkar det?

 1. Helt normalt med egen uppkoppling i den åldern. Mina numera vuxna barn, fick sina mobiler i samma ålder. Det är ju jättebra och tryggt 😊 De har inte fått några ”skador” av den digitala världen. Skulle snarare säga tvärtom.

 2. Jag kan inte riktigt förstå skillnaden mellan telefon och klocka. Vi föräldrar väljer ju vilka sociala medier och spel barnen får ha och när dom får användas. För oss var det enklast att barnet fick en av våra telefoner och vi köpte en ny. Barnet fick ta med dom till skolan när dom började gå hem själv från skolan. Dvs 7 och 8 år.

 3. Jag förstår inte heller skillnaden riktigt. Det är väl bara att inte ladda ner sociala medier/ge dem till gång till det på en telefon. Det är ju ändå vi vuxna som styra vad barnen använder.
  På vår skola får man låsa in både telefonen och mobilklockor hela dagen då det blir samma problem med sms, samtal till föräldrar osv.
  Enda fördelen jag kan se med mindre barn är att den inte tappas så lätt.

 4. Min 7-åring har en mobil. Nackdelen med den är att han alltid tappar bort den så på så sätt är ju en klocka bättre.

 5. I vår familj får barnen sin första mobil innan de börjar 4:an, de byter skola och får lite längre väg att gå eller cykla då, det har också känts som en lagom ålder för vår del. Tredje och yngsta barnet går i 3:an och både hen och mellanbarnet fick en XPLORA 1-2 år innan mobilen.

  Vi tycker att det har fungerat jättebra, vi har känt att de inte har varit mogna för en egen mobil men ändå haft ett behov av kunna ta kontakt och bli kontaktade av oss föräldrar och kompisar. Fördelarna är framförallt att det är mindre risk att klockan tappas bort och att bara kontakter som är godkända i appen kan kontakta barnen. Nackdelen är att det bara går att skicka förinställda textmeddelanden, där hade utbudet gärna fått vara lite större.

 6. Statsbesök i förra veckan och inte ett enda inlägg…trodde du skulle hårdbevaka detta tillfälle.

 7. Ebba! Var ifrån kommer din underbara gröna sammetsklänning som du hade i Alla mot alla? När ni tävlade mot Hanna o Jonatan?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.