Mina fem auktionsköp – är jag 100% förutsägbar?

Haha, jag älskade ju det här inlägget hos Elsa Billgren – och tänkte att, tja, eftersom det råder total inrednings-snurr i mitt huvud just nu, apropå DETTA projekt. Så då bjuder jag på fem drömköp på auktion, från mig till mig?! Voilá, får se om jag kan överraska eller om jag är fruktansvärt förutsägbar. Jag misstänker det sistnämnda. Men ni avgör…

Here we go. Så, först ut ett underbart skåp av David Rosén i Futura-serien, producerad av Nordiska Kompaniet. Bakom dörrarna (med gröna tofsen på nyckeln!) gömmer sig skåp, hyllplan och lådor. Tänk att gömma en ful skrivare i en sådan här…

Skvader Media – Photographer: Rickard Olausson

Men egentligen behöver jag ännu mer förvaring. Behöver ett par snygga bokhyllor som är stabila, schyssta och har bra andrahandsvärde. Med tanke på andrahandsvärdet, så hade drömmen varit Josef Frank-bokhyllorna med grön rygg, som stod i farmor och farfars hus på Marstrand där vi växte upp på somrarna när jag var liten. Älskar, älskar, älskar de där bokhyllorna men de kommer himla sällan ut, suck. Tänk att man så ofta dras till möbler som framkallar minnen? Allt mer, vartefter åren går, tänker jag.

Nej, den här Carl Malmsten-soffan i klassiska modellen “Samsas” i underbart vackert rosa ulltyg passar absolut INTE nånstans…

Varken hemma eller på kontoret, men herregud, så härlig. Och rosa fåtöljer sedan då. Åh. En sådan ensemble vill jag ha till Emilias och mitt Säker stil-drömmiga kontor och showroom en vacker dag? För det kan väl inte BARA vara beige och ljusgrått där, snälla Emilia?!

Näst på tur, nåt som faktiskt behövs. En golvlampa till kontoret. Japp, Josef Frank var det här, tack. “Josef Frank” = min standardsökning på Barnebys sen… Ja, sen så länge man överhuvudtaget kunnat ägna sig åt att surfa timmar på online-auktioner. Just lampor tycker jag är lite läskigt att köpa på auktion, eftersom man inte alltid vet hur det är med el och funktion och det jämt står “Ej funktionstestad” men exakt den här hade gärna fått flytta in.

Trasmattor, älskar trasmattor! Älskar också grönt, älskar imponerande kvinnliga textilkonstnärer (Astrid Sampe! Viola Gråsten! Joy Zandén!) och alltså älskar jag allt med denna skönhet av Margit Thorén formgiven på 40-talet för Firma Svenskt Tenn. Margit Thorén designade också det numera klassiska, slitstarka möbeltyget Vägen tillsammans med Estrid Ericson, för Svenskt Tenn, 1949.

Åh, denna till huset i Falsterbo alltså. Dröm!

Apropå grönt, så ser jag ju redan bokhyllan framför mig på kontoret – och så, förutom böcker och vävda Bookbinders-boxar för alla småsaker, viktiga papper, kvitton och pryttlar, så ska där såklart stå vackert lergods. Drömmen för mig är alltid Hans Hedberg eftersom han var min mormor och hennes syster, tant Gretas, goda vän. Hans föremål fyller mig med sånt välbehag, så mycket barndomsminnen. Men det är alltid alldeles, alldeles för dyrt. Till och med minsta lilla ägg eller skrin. Jaja, vackra är de hur som. Men det finns mycket vackert!

Apropå en kommentar om att bokhyllor bara ska innehålla böcker? Här hemma är det FULLPACKAT med enbart böcker i våra bokhyllor, på kontoret vill jag även att det ska rymmas lite annat. Vackra ting och ja, saker som är relevanta för mina bolag och min verksamhet.

KOMMENTERA! Var jag 100% auktions-förutsägbar här eller inte?!

8 reaktioner till “Mina fem auktionsköp – är jag 100% förutsägbar?

 1. Skåpet : dröm Teakbokhyllor: hatar dem! Fula, för mycket luft och för få hyllor. Bokhyllor ska svälja böcker i massor och innehålla bara böcker, inga pryttlar och keramikföremål, oavsett hur vackra de är. Lampa är lurigt att köpa på auktion, elen måste bytas pga brandrisk i gamla installationer och det kan bli dyrt. Matta: ljuvlig! Soffa : fin modell men tyget måste kollas in. Ser ut som ull och då är det inte säkert att tyget är jämnrosa på nära håll, det kan vara små knutar t o m i rött i. Men hoppas du hittar det
  du vill ropa in till dig själv! Och håller med om att Elsa hittade en kul vinkling på sitt inlägg. Hon är suverän på att hitta nya idéer!

 2. Har i min barndom tvingats genomlida många tv kvällar i Malmsten soffa. Tyvärr hård och inte alls bekväm. Och teak bokhyllor också ngt som man inte heller vill ha om man är född på 60 talet.
  Däremot är min dröm Josef Frank byrån/skåpet m massor m lådor i olika storlekar en dröm att fynda på auktion!
  Eva

 3. Vad gäller gamla lampor: köp och ta dem till elektriker så de blir uppdaterade på elsäkert sätt.

 4. Vad kul att du tipsar om vintage/antikviteter!
  Rosa soffan – ganska förutsägbar 🙂
  50-tals teakmöbler – det var en överraskning!
  Själv älskar jag chippendale och jugendstilen, härligt snirkligt, lite over the top och ombonat 🙂

 5. Åhhh den mattan, eller mattor, har mamma och pappan och innan dess låg de hos mormor och morfar… vore mycket drömmigt om de en dag låg hos mig. Minnen och stil i ett:)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.