Måndagsrapporten – med Paris, safirer, garderobsröj & oktoberpepp


/ Innehåller adlinks samt länkar till parters /

Dyker in här för att TACKA för all superklok, smart och bra feedback jag fått från er därute! Dels angående nyhetsbrevsplanerna – men också angående INNEHÅLL generellt. Nåt jag tänker på enormt mycket, ja, det är ju hela min existens egentligen – det jag älskar att jobba med: Att skapa inspirerande, roligt innehåll. Innehåll som förhoppningsvis kan ge lite vardagsglädje, trösta, peppa, vara en spark i baken (ur soffan, eller ner i soffan för den delen?) och ge ny inspiration (kring allt från en ny tv-serie till en barnbok, eller att få barnen att läsa SvD Junior…).

Lite (!) för min egen skull, så drar jag också igenom veckan i en hederlig “Måndagsrapporten”. Here we go! Har helt ärligt känt mig orimligt trött senaste veckorna, ja, hela september. Motgångar och sorg och elände, omkring mig, på väntade såväl som oväntade håll. Men nu är ju planen att vända det, till någon slags oktoberpepp – på en rimlig nivå, såklart. Oktoberpepp låter kanske väl hurtigt, jag vill mer ha en balanserad, fin och bra oktober. Och alla förutsättningar finns faktiskt där, så jag tänker att det faktiskt kan… Få bli så?

MÅNDAG: Ja, behöver verkligen STYRFART på den här veckan – mycket som ska bli gjort, mycket roligt bokat, gäller att det blir bra flow helt enkelt. Började dagen först på kontoret, skönt! Fick iväg ett gäng påsar (jo, påsar, hur härligt?!) med plagg som jag rensat ut, som ska upp på Tradera. Jippie. Bästa känslan. Därefter måndagsmöte, effektivt och bra, alla har benkoll på sina ansvarsområden och driver sina projekt – ja, bra flow helt enkelt. Att livet faktiskt ÄR lite som på en snyggbild vid skrivbordet?!

Sedan preppade jag inför torsdagens programledarjobb, jag ska leda en direktsändning (som bland annat sänds på Aftonbladet, prick 18.00 på TORSDAG!) om sparande, ekonomi och ja, framför allt fokus på oss kvinnor och jämställd sparande. Tips, råd, idéer och tankar kring hur man kan komma igång med sparande och investeringar. Spännande ämne, jag har själv så mycket frågor och tankar kring detta, ur mitt företagarperspektiv, så det blir garanterat lärorikt!

Strax ska jag koppla upp mig mot modeveckan i Paris, där Emilia sladdar in på sitt hotellrum för att bjuda på en härlig rapport från modeveckan. Underbart. Bäst av allt, det är MITT jobb att bara lyssna, ställa tusen frågor och höra om intrycken från visningar och stämningen på plats, som ju jag följt genom flödet – kuuuul! Senaste podden var det jag som rapporterade om Roger Federer (en oförglömlig stilikon på plan) och tennisens golden age som nu går i graven, jag älskar det med vår kära podd: Att vi får berätta för varandra om kul spaningar som dessa.

Hade tänkte träna ikväll men vetifasen om jag orkar. Jag spelade ändå tennis imorse efter måndagsmötet (BILDBEVIS NEDAN) – så jag nöjer mig nog med några lyft med mina hemmavikter, har mina mjuka 12 kg kettlebells som jag, icke till hela familjens lycka, ställt framför tv:n… Okej, här borde jag “speca”, kanske ska jag göra några av mina EGNA övningar som jag sparat i stories?! Så att det blir av. Så får det bli.

TISDAG: Småländska handskmakarna Hestra och jag bjuder in till trendfrukost, och – med eller utan handskar på – så blir det garanterat kanelbullar! Haha, jag bjöd faktiskt in min kära vän Roy Fares till frukosten och gapskrattet jag fick till svar… Jag tänkte förstås inte på att tisdag 4 oktober är bagarnas högtid och blockad i kalendern om man är i bullbranschen. Men övriga gäster kommer för att lyssna på trendspaning kring handskar, höra om hantverket, historien, tillverkningen och känna på höstens finaste skinnhandskar på plats i Hestras fina butik. Och mitt mycket trevliga jobb är alltså att intervjua handskmakare, designer och helt enkelt vara värd för morgonen. Mycket roligt uppdrag!

Därefter se till att allt är dokumenterat, uppdatera med stories och sedan vidare till lunchmöte på andra sidan stan. Sedan en längre “inför”-intervju på telefon inbokad på eftermiddagen, inför en TV-intervju med mig senare i oktober. Hmm, ska ha funderat ut en del grejer innan dess också…

Efter jobbet har jag lovat dottern att vi ska gå och handla en present till en kompis, sedan ska vi spela en kvällstimma tennis, kl 19 – 20. Lyxigt slut på en rolig tisdag!

ONSDAG: Frukostmöte med min kollega Ida, och Marielle, som jobbar med Synoptik – kul att höra vad som händer hos dem, jag jobbar ju bland annat med deras trendspaningar, och har även följt deras jobb med “Optiker utan gränser”, som verkligen är ett projekt alla borde ha koll på. Inte minst nu när folk rensar och röjer hemma inför hösten och vintern, ligger det ett par gamla bågar hemma, se till att lämna in dem hos Synoptik, så kommer de kanske till användning av någon som VERKLIGEN behöver dem. Jag har själv fått “praoa” i projektet (och skulle faktiskt åkt med till Guatemala, på en arbetsresa, men pandemin kom iväg). För oss är glasögonen eller linser en nödvändighet, i andra delar av värden kan ett par glasögon kan vara avgörande för en människas möjlighet till att försörja sig och studera

Möten, ett lunchmöte med en superstjärna (!) i inredningsbranschen som jag ser fram emot och beta av jobb på kontoret. Måste få ordning på kommande lansering av Ebba von Sydow Jewelry, vi fick precis en underbar leverans med kommande halsband med rosa safir, det blev otroligt fint, jag är så GLAD för det. Ska bli kul att lansera i shoppen! Och sedan sålde tennisarmbanden i vitt guld just helt SLUT, så nu måste jag ta ställning till om jag ska tillverka en ny liten upplaga där…

Vernissage på eftermiddagen, hos konstnären Emilia Ilke, som jag följt och beundrar – och sedan avslutas dagen med Team Säker stil! Emilia är hemma från Paris och landar mjukare än mjukt hos vännerna på Mille Notti, där vi ska göra en Säker stil LIVE. Jag är ju lite extra pepp, eftersom vi ska få lyfta fram deras magnifika samarbete med ingen mindre än brittiska konstnären William Morris.

TORSDAG: Lämning på förskolan, sedan parkerar jag mig på The Place för att få iväg lite mail och jobb innan jag hoppar in på Megayoga-klassen som börjar 08.30. Veckans största lyx, det är alltså Megaformer med avslutande yoga. Såååå ljuvligt skönt. Jag är ju ingen yoga-typ, är för rastlös och känner att… När jag väl TRÄNAR, så vill jag ha “svett för pengarna”, så att säga?! Detta är alltså en perfekt kombination. Extra lyxigt också att det är på morgonen / förmiddagen, men jag har kommit över det där med att träna på en tid då man “borde jobba” eftersom jag ändå jobbar så VÄLDIGT mycket på tider då man… Inte borde jobba. Samt att jag passar på att testa leggings-prototyp, så det är en win-win-win.

På eftermiddagen ska jag iväg för att förbereda det sista inför programledarjobbet jag pratade om tidigare – jag ska alltså hålla i 2022 års upplaga av “Tjejkväll på Börsen”. En direktsänd talkshow om ett minst sagt högaktuellt ämne. Till min hjälp har jag ett gäng intressanta gäster, och förstås: massvis med frågor om ekonomi, börsen, aktier och sparande. Ja, jag lär återkomma till detta!

FREDAG: Fredagstennis följt av poddande med Emilia. Planen är att prata om höstgarderoben – hur får man till stilen? Säkra kort? Dessutom en Säker stil-challenge inför veckan därpå. Ja, sen vet man ALDRIG vad som händer, haha, det blir sällan exakt enligt plan i podden…

LÖRDAG: Ledig lördag, underbart skönt, det har varit intensivt med Bokmässan-jobb förra helgen, eftersom jag inte fick någon helg. Och är usel på att ta en måndag ledigt, bara för att jag helgjobbat. Simtävling för dottern på Söder, jag skulle gärna följa med och heja och titta på. Ska se om vi kan få ihop det, kanske åker vi dit hela familjen!

SÖNDAG: Simtävling dag två – och ja, köra till tennistävling först på morgonen, tror jag?! Hjälp, måste kolla upp. Puh, alla dessa aktiviteter. Tack och lov att Ernst inte är igång ännu, då vet jag inte hur vi ska få ihop det? Äh, det löser sig ju. Såklart.

Helgen avslutas med söndagsmiddag hos familjekompisar ute på Lidingö. Mysigt!

Önskar dig en härlig höstvecka!

30 reaktioner till “Måndagsrapporten – med Paris, safirer, garderobsröj & oktoberpepp

 1. Låter som full vecka av mycket roliga intressanta möten och events. När får vi se er på ett här i Göteborg. Längtar! hälsningar Madeleine

 2. Det Säger jag också! Hurra för rapporten! Jag har saknat den 😀🌸

  1. Det är så konstigt att det är verkar vara helt okej i sthlm att lämna barn på förskola för att träna. Här i södra Sverige är det inte ens möjligt att sticka in i affären för att köpa ett paket mjölk innan hämtning! Det krävs ett helt annat livspusslet för att få tid till det. Intressant.

   1. Jag tänker att Ebba har en fantastisk arbetsgivare som erbjuder/kräver träning på arbetstid för att arbetsgivaren är medveten om de otroliga fördelarna med det både för välmående samt produktivitet.
    Jag har också en sån arbetsgivare (jag själv).

   2. Hur resonerar kommunen då vid friskvårdstimme?

   3. Det är samma här i norr. Här får man ta med barnen till såväl psykologen och gynekologen osv.

   4. Hej! Nu förstår jag inte. Får en inte göra vad en vill när barnet är på,förskolan?

   5. Det beror ju HELT på vilken kommun man bor i. I Stockholms kommun får du lämna barnen på förskolan och göra vad du vill. I Sollentuna kommun får du bara arbeta/studera och liknande när barnen är på förskolan, om du ska handla/träna/gå till läkaren måste du ta med dig barnet.

   6. I kommunen där jag bor får man inte ens stanna till på vägen för att köpa en liter mjölk. Hämta barnen först, åk och handla. Jag förstå inte att det kan vara så olika. Kan man läsa om detta någonstans på kommunens hemsida?
    Att träna tennis på arbetstid är nog inte så många förunnat iofs. Då får man vara sin egen arbetsgivare och chef.

   7. Tack för svaren Elmira och Annika.
    Är dock helt förundrad över detta. Hur kan förskolan veta om en handlar eller tränar? Och en betalar för barnomsorg, dvs omsorg av barnen. Men för vad omsorgen behövs kan väl inte kommunen bestämma?

   8. Till Anna: Relativt vad det kostar kommunen med barnomsorg så betalar man själv en extremt liten summa per barn som går på förskola/fritids. Då blir det ju i högsta grad rimligt att skattemedel INTE ska gå till att jag ska kunna gå och shoppa/träna/klippa håret etc utan faktiskt just jobba eller studera. (Sen är det kanske inte så lätt att faktiskt kontrollera vad föräldrar gör när barnen är på förskola.)

   9. Anna: vissa förskolor kräver att man lämnar in ett intyg från sin arbetsgivare med arbetstiderna. Hemskt enligt mig, de borde lita på att man gör rätt och inte fuskar med att exempelvis gå till läkaren/handla/träna när barnet är på förskolan.

   10. I vår kommun gäller samma regler som i många andra. Dvs barnen är på förskolan enbart när vi arbetar/pluggar. Dock har vi en bra dialog med förskolan och behöver jag gå till tandläkaren/läkaren/eller annat “viktigare” uppdrag så är det inga problem. Dock är de tydliga med att deras uppgift inte är att vara “barnvakt” när vi föräldrar shoppar/handlar/tränar/fikar. Något jag tyckte var ganska drygt när våra barn började, men nu har jag helt klart större förståelse.

   11. Friskvårdstimme är en otroligt lyxig förmån som många arbetsgivare erbjuder numera! Den gör det möjligt för mig – och flera med mig i hela landet – möjligt att träna på arbetstid dvs när ungarna är på förskola/skola. Och detta oavsett om jag har jobbat kommunalt, statligt och privat.

   12. Tack Jonna, Elmira och N. Nu förstår jag bättre. Kram

  2. Själv får jag smått panikpåslag av den 🙃 efter min in-i-väggen erfarenhet så blir det tyvärr alldeles för jobbigt att läsa. Så jag hoppas på mysiga små inlägg snart ☺️

 3. Älskar måndagsrapporten – vilken härligt spännande & inspirerande vecka!

 4. Tack för måndagsrapport och oktoberpepp, hoppas livet vänt till mindre sorgligt Ebba🧡 Apropå kommentar om förskola och ärenden – låt oss inte vara missunnsamma och hacka på varandra sisters🧡💪🏻🍂

 5. Du inspirerar,motiverar och bidrar till pepp i vardagen.Tack för det 🙏

  1. Saknar din måndagsrapporten såg dig på go kväll mycket bra fin klänning

 6. Ta dig tid att bara vara i nuet! Själv skulle jag inte stå ut en vecka med alla dessa aktiviteter även om de i sig är positiva och trevliga. Vi behöver tid i vardagen att stanna upp, andas och kanske till och med, efter arbetsdagen, ha en aning långsamt ibland. Det mår själ och kropp bra av!

 7. Hej Ebba! Ska till London med familjen (tre barn 8,10 och 13) på höstlovet och känns som du sitter inne med TIPS! 🙂 Eller kanske någon av alla följare…?

 8. Ville bara säga att jag saknar ditt skrivande här!! Förstår att man kan lessna på formen och inte orkar skriva dagbok/långa reportage, men det är ju så kul att läsa nån som verkligen kan skriva!! Det märks att du är journalist, utbildad och älskar ditt skrivande. Det handlar egentligen inte så mycket om ämnet eller vilket “content”, och förstår absolut behovet av längre reklaminlägg för att finansiera, och de känns ärliga, välskrivna och ofta informativa och att skrivarglädjen får plats. Men formen i sociala media gör att det blir så kort/snabbt/fullt av rörligt/reaktionssökande, och nyhetsbrev (läskigt oattraktiv benämning, det kallar vi våra reklamutskick på jobbet!) känns som det fokuserar på reklam/länkar/uppmaningar “call to action” – men i båda missas den längre storyn, reflektionerna som man bara läser för sitt nöjes skull. T.ex. Underbara Clara och Sandra Beijer verkar ju ha bloggen mer som en huvudsyssla för att kunna lägga den tiden som krävs, så fullt förståeligt att det blir svårt om man vill hinna med en massa annatsom du verkligen gör med bravur (har precis köpt fantastiska nya mappar och ska styra upp på hemmakontoret t.ex!!). Men hoppas ändå att du hittar en form för att kultivera ditt skrivande som känns bra i framtiden – och då är vi nog riktigt många som kommer tillbaka och läser!! Ha en fin helg!!

 9. Håller med Ingrid! Saknar ditt skrivande! Hoppas på återkomst✨🥰✨🥰✨

 10. Du får nog ta och bestämma dig för om du ska ha kvar bloggen eller inte. Inläggen är, för att uttrycka det snällt, sporadiska och huvuddelen utgörs av reklam. I slutet av sensommaren/början av hösten skrev du att du var peppad eftersom du hade en ny plan för bloggen. Men det blev inget med det. Det är inte första gången det händer. Kanske bättre att lägga ner den och bli kvitt blogg-stressen och slippa göra trogna bloggläsare besvikna?

 11. Saknar dig och din blogg Ebba! Hoppas att det är bra med dig och familjen. Önskar dig ett fint och avkopplande höstlov! 🍂🍁🍂🍁🍂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.