Liten (rolig) hemläxa – och reflektion inför 2021

Jag läste ett så bra inlägg hos Dorotea Pettersson om att reflektera över 2020. Bilden nedan är lånad från Doroteas utmärkta blogginlägg på detta tema = även en perfekt hemläxa att göra dessa första lediga dagar i januari. Eller varför inte just precis nu, idag? Ta fram den där anteckningsboken. Skriv, sätt pennan mot pappret. Det fina är att det inte finns några FEL svar. Denna enkla lilla utmaning handlar om att reflektera över året som gått, för att ta med sig BRA saker in i det nya.

Visst, det är så enkelt att bara vilja lägga detta skitår bakom sig – men för oss alla, var och en, har det ju ändå varit ett år av… Livet och vardag. Även om ingenting blev som man hade tänkt sig. Inte helt enkla frågor. Tolka dem utifrån karriär eller livet i stort? Jag väljer att svepa ihop allt, eftersom det ju hänger ihop som ett härligt pussel. Välmåendet är summan av alla livets pusselbitar.

 1. Vad älskar jag?
 2. Vad är jag bra på?
 3. Vad saknar jag?
 4. Vad mår jag bra av?
 5. Vad vill jag känna?
 6. Vad har jag sagt att jag ska göra när jag får tid?

  Nu inser jag att jag själv inte gjort min läxa – men kanske ska jag helt enkelt skriva ner den i bloggen? Fråga nummer ett vet jag redan nu svaret på, nämligen att jag älskar mitt jobb. Jaha, jobbet, tänker du, inte familjen? Deppigt?! Men nej! För det hänger ihop för mig, eftersom jobbet tillåter mig att vara hyfsat fri med min tid = mer tid med familjen i vardagen. Det går ihop, på ett sätt som jag är otroligt tacksam över. Som att kunna ta med det hit till Skåne två månader över sommaren, att sitta hemma och jobba utan problem, att få hitta på kreativa idéer och att ha mitt eget underbara kontor på Nybrogatan där barnen utan problem kan sitta och göra läxor, samt givetvis hela Johans och min satsning och investering i Bookbinders Design, gör ju också är en satsning med vår familj! Det vill jag bibehålla under 2021. Det tar jag med mig som något BRA, trots att det naturligtvis inte någonstans var det första år vi hade tänkt oss, när vi förra sommaren var i startgroparna med alla planer för detta fantastiska lilla bolag, vars produkter i älskar. Oh well.

  Nej, vet ni vad? Jag tar faktiskt med mig frågorna till kvällens lilla middag här hemma i Falsterbo med familjen. Vi får gå bordet runt och besvara frågorna. Kan ju bli typ “Pizza” som är Ernst första och enda svar – och alla barnen har nog lite svårt att sätta ord på ett svar till fråga nummer 5. Men äsch, vi gör ett försök! Sedan skriver jag ner mina svar här.

KOMMENTERA GÄRNA! Och tack Dorotea för himla bra sammanställning av frågor!

8 reaktioner till “Liten (rolig) hemläxa – och reflektion inför 2021

 1. Åh, vad roligt att du gillar frågorna. Det finns mycket bra som kommit ur detta konstiga år och det gäller att ha lite koll på vad som ska följa med in i 2021. Gott Nytt År fina Ebba!

 2. Tar också med mig de frågorna till middagsbordet! På typ 300:e middagen med bara mig och mannen kan det behövas input!
  Gott nytt år!

 3. De stämmer att följa dessa Ebba ha nu en fortsatt bra dag å helg mvh Kjell-Arne

 4. Så mycket fokus på JAG, vet inte om det är typiskt för 80-talister, men vad hände med att göra något för andra, att inte ha sig själv i fokus hela tiden.

  1. Hur menar du nu? Andra kan väl ligga i fokus i de svar man ger på de frågorna. Och för övrigt utesluter väl det ena inte det andra?

  2. Frågorna handlar om att finna vad man vill ha fokus på och det är en stund för dig själv att sitta ner och reflektera kring det. Därav jag. För i första hand handlar det om dig. Om du mår bra kan du vara till nytta/hjälp/glädje för andra. I svaren kan det mycket väl komma upp att det som ger dig glädje är att göra något för någon annan. Jag vill hoppas att det ingår i svaren i alla fall. Jag vet att det alltid gör det för mig.

   PS Jag som skrivit frågorna är 70-talist.

 5. Tack för påminnelsen! Jag såg Doroteas inlägg och skärmdumpade och glömde sedan bort. Bra övning att göra!
  Tänker att jag gör det nu!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.