Kungligt fredagsgodis: Nedräkning till Nobel (och fem klänningar vi minns)

Ja, liksom så mycket annat just nu i livet – och världen – så ligger det en stor skugga över… Alltihop. I den kungliga bubblan kan jag konstatera att hovet valde att ställa in de planerade länsbesöken, som kungafamiljen hade påbörjade för att besöka, peppa och lyfta fram viktiga initiativ i dessa tuffa tider. Så nej, ingen kavalkad av flärdfulla outfits denna fredag – förutom lilla vykortet från kronprinsessans digitala hälsning till Vårdgalan:

Vårdgalan, som givetvis var digital, uppmärksammar personer som under det året gjort exceptionella insatser i vården. Här kan man se det tre minuter långa talet som kronprinsessan sände från Haga…

…Det sista länsbesökte var det som prinsparet gjorde i Värmland:

…Och prinsessan Madeleine, ja, hon bjöd på en Halloween-bild med barnen från Florida. Här ser vi henne med  Leonore, Nicolas och lill-prinsessan Adrienne som helt enkelt valde att klä ut sig till prinsessan Elsa!

Men vad brukar jag bjuda på såhär års? En klassisk nedräkning till Nobel förstås. Lite mer än en månad kvar till det som är bättre än julafton enligt mig men… Nej, det blir ju inte någon Nobelfest. Heller. Som  Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen, konstaterade redan tidigt i höstas: “Man kan inte samlas så många människor trångt bredvid varandra. Och det är osäkert om folk kan resa till Sverige i den utsträckning som de vill“.

Någon form av tv-sänd Nobel-kväll“, stod det i DN att det kommer att bli. Hmm? Ja, då får man väl hoppas att de väljer att ta med den underbart viktiga ingrediensen kungliga klänningar?! Jag bjuder denna fredag på fem minnesvärd kreationer, som inspiration till Nobel-kvällen. Först ut, förra årets skräll enligt mig: Prinsessan Sofias fullständigt underbara klänning designad av stjärnskottet Emelie Janrell. Alltså, wow!

…Färgen! Modellen! Släpet! Allt! Love it. Ändå var det ju nästa klänning som blev 2019 års stora snackis:

Kronprinsessans coola entré i svartvit dröm signerad Selam Fessahaye. Det mest moderna vi skådat i Nobel-sammanhang på mycket länge! Det jaquardmönstrade tyget sveper omkring henne i asymmetriska former, med den maffiga puffärmen, broderade rosorna med silvertråd och den markerade midjan.

Och apropå rosor och brodyr, vi fortsätter med prinsessan Madeleines entré 2016:

Okej, vänta, vi måste njuta av EN bild till på kjolen, i dessa tider när festligheter och frasande kjolar känns så enormt långt borta. Designern Fadi el Khoury rapporterade att 14.000 (!) tygblommor hade sytts dit för hand:

Vi fortsätter med en av de absolut största snackisarna och succéerna. Utav tvekan den här:

Kronprinsessans återanvändning av mammas Nina Ricci, 2018. Magiskt, på alla vis.

Definitionen av en kunglig Nobel-karamell, som alltså fick göra entré på nytt efter 23 år:

…Och avslutningsvis, den femte: En klänning jag GÄRNA hade sett på prinsessan Sofia. Drottningens isblå drömklänning från 1979. Hade ju varit helt perfekt på Sofia, eller hur?!

Foto: Jessica Gow / TT, Olle Lindeborg / TT, Anders Wiklund / TT

Njut nu av en mysig helg därute. Ta hand om varandra! Och KOMMENTERA GÄRNA!

8 reaktioner till “Kungligt fredagsgodis: Nedräkning till Nobel (och fem klänningar vi minns)

  1. Hej bästa Ebba. Jag, och säkert fler med mig, skulle älska om du och Emilia kunde göra en Nobel-special när vi nu i år inte får möjlighet att se alla fantastiska klänningar via tv. Ni har alltid så mycket intressant att berätta, favoriter från tidigare år, och kanske lite om olika designers som varit flitigt anlitade till Nobel tidigare år. Eller hur NI skulle tänkt om ni skulle varit gäster. Ja, det finns säkert mycket att grotta ner sig i. Snälla? ☺️

  2. Alltså! Tänk att få se Estelle i någon av de här klänningarna om en 20-30 år…! Man får ju gåshud….

  3. Tack för lite fest och glamour-feeling i dessa tråkiga tider! Och inte minst – tack för en fin blogg och för att du är den du är!

  4. Härligt glamoröst! Jag tycker Victorias svartvita ändå är vassast.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.