Hantverk, tradition och en mönsterskatt (och ett “nu kör vi!”)

Nervöst, oerhört spännande, ett stort lass stolthet – men också tusen bubblande idéer, drömmar och tankar snurrar just nu i huvudet! För vi – Johan och jag – är genom Bookbinders Design nya ägare till Insjöns Väveri. Jo, nu kan jag berätta om detta projekt som vi jobbat med i många månader. Inget jag kunnat skriva eller berätta om, så det känns extremt kul att äntligen berätta. Eller okej, det känns lite overkligt att ens skriva detta. Overkligt roligt! Jag skriver detta från Dalarna, dit jag kom imorse till det frostvackra, stilla landskapet som glittrade i morgonsolen.

Det är inte alltid jag vaknar innan väckarklockan ringer, speciellt inte när det är nattsvart ute och tåget går vid 06-snåret. Men så var fallet imorse, för nu är jag framme i fina Insjön där jag ska jobba hela dagen och framför allt besöka, tänka, planera i huvudet…

Anrika Insjöns Väveri grundades år 1947 av Ivar Hollstein här i Insjön i Dalarna. Alldeles invid riksväg 70, en liten bit söder om Leksand, så öppnade han den fabrik som idag, 74 år senare, ligger kvar på precis samma plats, i det pistagegröna huset med vita knutar. Här tillverkar vi (jo, jag kan skriva VI!) underbara kvalitetsdukar, vackra servetter och de mest fantastiska handdukar i lin och bomull enligt gamla tekniker.

Och det var just det unika hantverket och den fantastiska kvalitén som vi fastnade för – och fick bekräftat när vi, tillsammans med vår partner och delägare Johan Frestadius (som vi äger Bookbinders tillsammans med) – var uppe och besökte väveriet första gången…

Här finns så mycket arv att förvalta – och utveckla! Och idag, när allt ska gå fort, fort, fort, så är det så fint att se hur vissa av de närmare 100 år gamla (!) vävstolarna (de var långt ifrån nya när verksamheten startade 1947) fortfarande väver helt perfekt. Tack vare dem kan vi nu fortsätta att tillverka textilier med helt unik karaktär och kvalitet, exakt enligt gamla handvävsoriginal.

Ja, kvalitén måste upplevas. De som vet, de VET, som man säger. Sedan fastnade vi också för mönsterskatten, som fler måste upptäcka. Många av Insjöns mönster har flerhundraårig tradition. De är fantastiska kulturskatter och en del av svensk vävhistoria. Mönstren tillverkas med traditionella hantverkstekniker och är sprungna ur en tid då en väv förväntades kunna tvättas, slitas och ärvas i generationer. Vår ambition och drivkraft är såklart att hålla dem vid liv i hundra år till, genom att ta vara på dem på bästa vis – och samtidigt utveckla.

Om du har vägarna förbi Insjön bara måste du stanna till och se den gamla mekaniska tillverkningen, vävstolarnas dunkande och linets karakteristiska doft – och såklart stanna till i fabriksbutiken, dit jag är på väg nu!

KOMMENTERA GÄRNA! Eller vet du, skriv gärna ett grattis eller lite pepp! INGET skulle göra mig gladare! Kika in in vår nyöppnade e-handel, som vi precis slagit upp, kanske hittar du en julklapp – kanske har DU en bra idé om vad vi bara måste göra? Hör av dig! För givetvis är det, som jag inledde med, rent ut sagt skitnervöst. I en tid så man såklart BORDE investera i… digitala med-fin-life-tech-appar. Typ. Men livet är samtidigt för kort för att inte våga tro på vackra ting man älskar, av allra finaste kvalitet, som ännu fler borde upptäcka. Med det sagt, nu kör vi!

115 reaktioner till “Hantverk, tradition och en mönsterskatt (och ett “nu kör vi!”)

 1. Grattis Ebba. Så fint att ni tänker långsiktigt och på att förvalta våra skatter och historia.

 2. Stort grattis. Vilka härliga varumärke ni jobbar med. De kompletterar varandra. Kram och lycka till 🤗

 3. Oj, så mycket fint… älskar verkligen fina vävda linnedukar😃

  Lite nyfiken, hur kommer det sig att en influenser boende i Stockholm blir delägare till ett anrikt väveri i Dalarna? Obs, ingen kritik, jag är bara nyfiken

  1. Om jag ska våga mig på att gissa så är Ebba mer affärskvinna än influenser, och bookbinders är ett företag som arbetar med produkter som är klädda i väv, så det finns nog både hantverk och mönster som kan ge synergier mellan företagen.

 4. Stort grattis till ett fantastiskt förvärv! Här i Östergötland läggs inom kort Björke vävstuga ned som jag tror har liknande anor och som vi köper servetter och annat ifrån. Underbart att ni driver Insjön med mottot att det ska finnas minst hundra år till! Heja er och SOM jag ser fram emot att följa detta!!

 5. Det glädjer mig att se med vilken respekt och kärlek du hanterar detta underbara företag. Varmt lycka till!

 6. Härligt att ni är så dedikerade till att bevara det fantastiska hantverket med kvalitet. Respekt!

 7. Wow!!! Ett stort grattis till er och till kulturarvet och oss som får fortsätta ta del av det. Hantverk var och är framtiden! Kramar och en massa pepp för ditt fina jobb och engagemang ❤

 8. Grattis!

  Ett önskemål om podd: säker stil – vigselringar. Och önskemål att du ska visa dina egna ringar tydligt, men jag förstår om det känns privat. Och tillägg: gärna några budgettips med för dem som inte kan lägga tiotusentals kronor eller mer på ring. Och kanske också prata kungliga vigselringar.

  Jaa! Varför inte även ett blogginlägg? Drömmer haha

 9. Hatten av för er som bevarar ett så viktigt och vackert kulturarv. Ska bannemej stödköpa hos BB!

 10. Fantastiskt roligt att höra! Grattis och lycka till! Själv blir jag alltid lycklig över att se och känna på hantverk av högsta kvalitet som man kan använda i sin vardag.

 11. Oj vad roligt grattis!! Ni är helt rätt ute, det finns tusentals fler konsumenter som jag, som desperat letar alternativ till de anonyma, ospårbara, asien-tillverkade trend-prylarna och som så många gånger hellre betalar lite extra för något svenskt, hållbart producerat, och med en skön känsla av tradition.
  Återigen grattis, det kommer gå toppen för er, fortsätt så!!

 12. Wow så fint,stort grattis!!Går in o följer (och spanar) direkt!

 13. Stort stort grattis!! Så kul att ni vill hjälpa till att spara dessa underbara väverier och ännu underbarare produkter!!

 14. GRATTIS!! Ålskar vackra servetter och handdukar. Vill handla NU!!!

 15. Grattis – så kul när någon vågar kasta sig ut i något nytt! Stort Lycka till! 🌸🍀
  (Är på väg, om några veckor, att ta ett stort beslut med förhoppningsvis nya möjligheter 😅❣️Kanske återkommer med en fråga till dig.)

 16. Stort grattis och lycka till! Så roligt att ni värnar om denna kulturskatt, ska definitivt stötta er och shoppa julklappar där!

 17. Men ÅH!!! Vad glad jag blir! Som Dalkulla och stolt arvtagerska till min mormor och äldre generationers handvävda skatter kan jag inte bli annat än både stolt och överlycklig att några som NI väljer att satsa. Så kul!!!

 18. Vad roligt och spännande – stort grattis! Ska bli roligt att följa! Du känns som helt rätt person för att
  kombinera klassiskt hantverk och modern design.

 19. Grattis vad kul! Och så roligt för oss i denna lilla landsbygdort att ni satsar. Tror det kommer gå alldeles alldeles strålande! 💙

 20. Stort grattis och hurra till er nya affärs-bebis! Så spännande att ge sig ut på ny oprövad mark. Textil kan vara så spännande, speciellt när det har ärvts ner i generationer. Skulle vara spännande att se ngt reportage eller program om textilhistorien. Och sedan självklart få möjlighet att köpa dessa klenoder som kan ärvas vidare i familjerna. Älskar att ni vågar gå er egen väg!

 21. Vad kul! Grattis!! Har själv varit delaktig i driften av ett spinneri i Rydal (Marks kommun) med anor från förra sekelskiftet. Det är alltid något speciellt att vara delaktig i produktion. Att få följa hela processen från råvara till färdig produkt.
  Tror på nya färgkombinationer (alt nya material) av klassiska mönster samt traditionella färger men med nytt uttryck.
  Ska bli riktigt spännande att följa er resa!
  Lycka till!⭐️

 22. Grattis ! Hoppas ni kommer att vårda märket som det förtjänar. Mitt i Sveriges hjärta där stolthet tradion men också nytänkande råder. Glöm Inte att besöka Tegera arena och uppleva gemenskap o glädje på riktigt.

 23. Åh vad spännande grattis!!
  Finns det någon koppling till Bookbinders redan, tyget ni klär produkterna i t.ex…?
  Hursomhelst så ser jag mycket fram emot att följa det här! Stort lycka till!

 24. Hej hurra Ebba, helt rätt. Jag längtar att kunna köpa det närskapade som känns inte bra i magen. Ska följa denna resa noga.

 25. Så roligt- och vad härligt att ni vågar trampa egna stiger vid sidan av var man förväntas gå! Modigt💪 Så viktigt att ta tillvara, förvalta och utveckla. Man kan absolut se framtiden i backspegeln. Stort grattis!⭐️🌻

 26. Stort grattis, jag är säker att du/ni kommer förvalta detta väl. Så roligt att ni satsar på detta, både med tanke på geografiska läget och det gamla hantverket! Det gjorde mig glad 💚

 27. Grattis Ebba, det skall bli så roligt att följa Er genom även detta modiga och självklara kapitel. Ni är inspirerande på ett fint och tryggt sätt. Heja Er!

 28. Men wow vad UNDERBART!!! Tror det är mycket mer rätt att investera i detta än i något luftslotts-app. Fantastiskt! Så KUL!

 29. Wow! Så roligt för er, ska bli spännande att följa den här resan framåt!

 30. UNDERBART!!! Jag ÄLSKAR det här formen av hantverk! Så fantastiskt att ni gjort detta! Grattis!!
  /Malin…kommande trogen kund!

 31. Friskt vågat, hälften vunnet!
  Stort grattis och tack för att ni vågar!
  Lycka till!

 32. Men jaaaaaa!!! Så rätt!!! Vilka fantastiska nyheter att ni vågar tro på hantverket och varmt välkomna som företagare i Leksands kommun❤

 33. Roslagen torsdagen den 18 november 2021

  Hej!

  Så underbart!
  Hjärtliga gratulationer!
  HURRA! HURRA! HURRA! HURRA!

  Lycka till med att föra traditioner vidare och till viss del även utvidga mönstren!

  Staffan Sjödén

 34. Wow! Stort välkommen till Insjön, Ebba! Vad roligt att du ska drälla där bland drällarna, turister och åhlbor! Jag har växt upp med dukar och handdukar från väveriet och ett väldigt snack om de olika vävarna. Jag kan intyga att de (NI!) har väldigt god kvalitet som håller för livet. Återigen, välkommen till Insjön!

 35. Alltså åh! Blev nästan rörd av att läsa detta.. liksom gå emot allt modernt och nytt, snabbt, häftigt! Jag tycker detta var ett väldigt positivt inslag i tillvaron, trots att jag inte är ett dugg påverkad.. men wow!

 36. Välkommen till byn! Så kul att ni vill driva väveriet, ska bli spännande att besöka butiken, bor bakom den!

 37. Wow vad roligt. Hoppas på inspirationsbilder då det är väldigt svårt att bestämma sig för mönster/färg. Så mycket fint!!

 38. Jag var faktiskt till Insjöns väveri och handlade juldukar imorse! Ta väl hand om väveriet, det är fantastiskt!
  Lycka till!

 39. Åh vad kul! Grattis! Ni får gärna tillverka kuddar/kuddfodral i framtiden. Eller varför inte överkast? Kram

 40. Wow så spännande! Grattis och lycka till! Nu blir jag ännu mer sugen på en tur till Dalarna!

 41. Så kul! Jag var påväg dit idag. Inredningsdag i fabriksbutiken. Alltid lika mysigt! Men de blev Vab istället och mina planer fick ställas åt sidan. Lycka till!!!

 42. Grattis till dig och Insjöns väveri! Vi var i butiken häromdagen och köpte fina julklappar. Det finns så mycket vackert där.

 43. OJ vilken otroligt rolig investering ni har gjort! Tror ni har fingret helt rätt på pulsen! Vi är många som cravear efter genuint hantverk och vill komma ifrån slit och släng✨

  Jag gick direkt in på sajten för att kika på en duk som julklapp till min mamma. Förstår att ni säkert preciiiiiis har fått upp sajten och att ni säkert har en lång lista med grejer ni vill utveckla. På den önskelistan skulle jag gärna lägga till fler bilder😊 Jag föll för Linkrus duk – så fantastiskt vacker! Dock lite svårt att få en känsla för de olika färgerna, hade varit underbart om det fanns en dukningsbild på fler av färgsättningarna🤩

  STORT LYCKA TILL!✨✨✨

 44. Stort grattis! Så fint att ni satsar på ett företag med lång historia och på hantverk. Med er kommer företaget att ha en lysande framtid. Lycka till!

 45. Blir glad i hjärtat. Stort lycka till med denna anrika rörelse önskar Kullan

 46. Stort grattis! Underbart att det vackra hantverket i Insjön får leva vidare genom er! Lycka till 🍀

 47. Stort Grattis! Uppvuxen i Insjön och kommer i håg ljudet av vävstolarna när man stod och väntade på bussen till skolan i Leksand i början av 90-talet. Så underbart att du för traditionen vidare ❤️

 48. Wow, härligt stort Grattis och välkommen till Dalarna. Underbart med detta vackra hållbara hantverk 😀🎉

 49. Grattis och så himla härligt! Helt rätt i tiden. Finns inget tråkigare och miljövidrigt än slit- och slängkulturen. Vad glad jag blev över detta. Go Ebba!

 50. Stort grattis! Så fantastiskt med genuint hantverk och att ni vågar satsa!

 51. Så så himla kul och bra gjort av er! Helt rätt att bevara detta hantverk och ovärderliga kunskap. Och inget slår ju att kvaliteten! Grattis! Massa pepp kommer hör! Kör bara!

 52. Guuuu va rooolit! (Dalmål😉) grattis till er! Är från Falun och min mamma o farmor har pratat många gånger om detta väveri. Nu måste ni se till att åka dit och Leksand på riktig midsommarfirande. 😃😃😃

 53. Stort GRATTIS och Lycka till 🤞
  Så härligt att du har så bra människor omkring dig som ger dig möjlighet att få följa din magkänsla!
  Kommer bli jättekul att följa och få inspiration!

 54. Så roligt! Åker alltid förbi insjön påväg upp till vårt Orsa och tänker alltid att det där väveriet, så himla mkt minnen och tänk att det gamla får vara kvar. Så underbart att ni får ta hand om det nu. Stort lycka till! Kommer absolut besöka 👏🏻

 55. Ebba!!! Äntligen kan jag ropa GRATTIS och jubla högt!! Stort lycka till också!! Nu kastar jag mig in i e-shoppen och nästa sväng till Leksand ska jag titta in, det var ett tag sedan nu.
  Det här är så roligt, att ni satsar på hantverk. ♥️

 56. ÄNTLIGEN någon som tänker efter! Nej till app-med-life-busi-tech. Vi behöver balans. Historia. Och know-how. Yes!

 57. Grattis så härligt! Var där och handlade senast i går ♥️. Finaste väveriet med så mycket fint.

 58. Jamen självklart; det är ju på alla sätt så säker stil! Det kommer att bli amazing.

 59. SÅ rätt! Härligt att höra att ni satsar på hållbarhet, småskalighet och långsiktighet. Långsiktighet är det som gäller nu, tillbaka till gott hantverk som håller länge och därmed sliter mindre på både miljö och människor (som inte ska konsumtionshetsa sej framåt). Riktigt fint investerade pengar. En kvinna som lyfter ett traditionellt kvinnohantverk därtill. ALL lycka!

 60. Åker förbi där ofta men aldrig stannat till. Måste bli ändring på det.

 61. Verkar vara en superbra idé ser jättefint ut och jag älskar ju Dalarna så heja er! ♥️

 62. Sååå underbart att ni satsar på hantverk som vi absolut inte vill att det skall försvinna. Uppvuxen i Hälsingland, Linets landskap, har jag stor förkärlek till alla till de Linspinnerier som kämpar. Ex Växbo lin, där Jacob och Hanna har gjort ett fantastiskt jobb. Stort Lycka till er!

 63. Grattis och välkommen hit till Dalarna. Tradition med utveckling. Lycka till! 👍🏻

 64. Imponerande! Glädjande! Grattis! Lycka till! 🎨🧵🧶🙏🏼❤

 65. Blir så glad! Är själv en nyss hemflyttad designer (till Dalarna då alltså) men jobbar fortfarande mot Göteborg och Borås. Känner glädje och hopp om framtiden när jag läser ditt fina inlägg ❤️. Om bara hantverk, kvalitet och långsiktighet kunde få vara ett självklart val när vi konsumerar. Och toppen att behålla produktion i Sverige! All lycka till er!

 66. Men så klokt och spännande! Grattis till er och stort lycka till!

 67. TACK, Ebba! 🙏🏼 Tack för att ni gör en insats för svensk lokal produktion och samtidigt värnar en viktigt kulturtradition. När jag läste till slöjdlärare för några år sedan blev jag helsåld på vävning och fick även upp ögonen för textilindustrins hemska miljöpåverkan. Det har inneburit att jag bytt riktning för mitt företag Fröken Smart och numera syr jag det mesta för hand av återbrukade textilier (eller väver förstås!). Jag försöker att göra skillnad på mina lilla nivå men tänker att du, som välkänd influencer, har en helt annan möjlighet att sprida kunskap om både det ena och det andra och blir så glad när fokus hamnar på vår allra viktigaste textila teknik, där produktionen i så många fall lagts ner i Sverige. Heja dig! Kan du inte börja odla lin också? 😅

 68. Så roligt! Jag fick rysningar i hela kroppen! Har sommarställe i Sveriges vackraste by inte långt från Insjön. Handlar ofta på den fantastiska loppisen brevid väveriet och undrar varenda gång varför ingen kreativ själ hittat väveriet i vill ta sig an och utveckla detta FANTASTISKA ställe! Jag blir rörd och glad till tårar! Tack för det du gör för bygden och Sveriges kulturskatter!

 69. Ebba! Det här är ju helt fantastiskt! Så rätt i tiden att bevara våra kulturskatter som annars skulle gå i graven utan kulturhjältar som er ❤️ Det kommer absolut bli ett besök, vilket jag inte ens visste att man kunde göra, då jag bor i Mora och definitivt ett köp då jag länge varit på jakt efter en duk till vårt stora matsalsbord – det var ju ett tecken att det var en lokalproducerad duk jag väntat på 😍

 70. GRATTIS! En av de stora dukarna med ljusblått mönster åker dirr upp på drömlistan! Tänk att ha på vårt stoora arvegodsbord med ostindiaporslinet 🥰.

 71. Grattis! Älskar att du går mot high tech- trenden och fokuserar mer på detta underbara hantverk, fantastiskt! Jag själv letar efter klassiska löpte/dukar att kunna duka med! Svårt att hitta längre löpare och större dukar, har ett bord som är 2,5 m långt 1,1 m brett. Både vävda och i linne! Vill hitta vackra bordstabletter, löpare och dukar som jag kan duka med varje år, året om, livet ut. Och sedan kan mina barn ärva textilierna, plocka fram dem ur linneskåpet och minnas barndomen, traditionerna och uppskatta kvalite.

  Än en gång, grattis! Du inspirerar!

 72. Grattis till förvärvet av en fantastisk verksamhet och välkomna att verka (ännu mer) i Dalarna!
  Hälsar
  Jonny Gahnshag med medarbetare på Näringslivsutveckling, Region Dalarna

 73. Stort Grattis, Älskar riktigt hantverk i vackra textilier, ett kultur arv något att bevara i generationer. Ta väl hand om fina InsjönsVäveri.

 74. Underbart! Om jag någon gång kommer till Dalarna, vill jag besöka väveriet. Kanske ni så småningom också har en nätbutik där man kan beställa finheter. Lycka till med projektet!

 75. Vore intressant att höra lite om hur detta beslut vuxit fram. Beundransvärt att ni satsar på ett lokalt företag med traditionell tillverkning, men i slutändan måste ju företaget gå runt, vilket det inte verkar göra i dagsläget. Antar att ni har en strategi för hur ni tänker vända det?

  1. Hej Sofia, tack för din fråga – ja, det är förstås så att det måste gå runt, vi hoppas kunna utveckla och nå ut till många fler med Insjöns fantastiska kvalitet, det är i stora drag så vi tänker! Produktionen vill vi givetvis ha kvar på plats, så det handlar främst om att förfina och utveckla, exempelvis genom att starta en egen e-handel vilket vi redan hunnit sjösätta, roligt nog!

 76. Stort GRATTIS till väveriet. Är Stockholms “tjej” som bott i Leksand sen 1998 men har aldrig besökt väveriet, men blir nu ändring på det. Såå kul att ni tar över WOW. Så rätt person(er) att ta över.

 77. Men så roligt!! Min morfars gamla arbetsplats dessutom , älskar tygerna och mönstren .

 78. Så modigt och helt rätt i tiden! När all hastighet är hög på alla fronter i samhället så är det just plats för hantverk, förvaltning och historia som vi behöver mer av. Stressa inte fram utveckling utan ge tid att landa i verksamheten och känn er stolta över er satsning. Roligt att läsa om och önskar er massor av lycka till!

 79. Så roligt. Stannar ofta till på det fina väveriet när vi åker till Tällberg. Önska er lycka till. Japaner brukar vara intresserade av svensk textilkonst. Det vore häftigt om de fick kännedom om företaget.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.