Fredagstipset – släpp allt och se detta!

Åh, här kommer ett underbart bra fredagstips. Ett “släpp absolut allt och se DETTA”-tips! Ett riktigt “tänk på någonting helt annat, som garanterat fängslar, uppfyller dig och skingrar tankarna”-tips. Nämligen…

Nya miniserien “Unorthodox” på Netflix! Fyra fantastiska avsnitt, som är som en riktigt bra film. En annorlunda, otroligt välgjord, spännande och bra dramaserie som är baserad på Deborah Feldman självbiografi, om den unga kvinnan som flyr chassidiska judiska Brooklyn – och där tar serien sitt avstamp. Pang på, i en dramatisk flykt och sedan nystas historien upp (med arrangerade äktenskap, ritualer och fanatism…) samtidigt som vi följer – och håller tummarna hårt för – den sköra, 19-åriga Esther Schwartz.

Jag minns så väl hur fascinerad jag blev av detta, redan när jag för många år sedan läste boken “Okej Amen” av journalisten Nina Solomin. Den handlade just handlade om de  ultraortodoxa chassiderna i Brookylyn, New York. Där männen bär långa, svarta rockar, hattar och lockar vid tinningen och familjerna – ofta med många barn – lever mitt i New York men ändå i en fullständigt avskuren, extremt religiös egen värld.

Det BÄSTA jag sett på väldigt, väldigt länge. Ville inte att det skulle ta slut efter fyra avsnitt och började sedan googla som en besatt. Måtte det komma en fortsättning. Ja, se den helt enkelt. En sådan serie man vill diskutera!

KOMMENTERA GÄRNA om du hunnit se den?

38 reaktioner till “Fredagstipset – släpp allt och se detta!

 1. Instämmer helt med dig Ebba, snälla säg att det kommer en fortsättning!!!!

 2. Just avslutat ALLA (!) Game of thrones, detta blir nästa nu då. Tack för tips!
  Trevlig fredag.

 3. Håller med, en fantasiskt serie! Nu som inte sett den GÖR det,

 4. Glömde fråga om du såg dokumentären om kungafamiljens juveler igår, första delen av fler. Spännande att få se underbara smycken i närbild och dessutom höra historian bakom!

 5. Åh bra tips. Var i den delen av Brooklyn för några år sedan, och det är verkligen en heeeelt egen värld. Så fascinerande.

 6. Jag vill slå ett slag för programmet på SVT om de kungliga juvelerna, så intressant 😀

 7. Hej!
  Har precis avslutat Erkännandet så det passar bra för mig. Tack för tipset. Jag vill rekommendera Virgin River med väldigt många olika karaktärer.

  Ha en trevlig helg med familjen.

  Jag går med rollator men du har peppat mig att köpa en stegräknare. Mitt mål är 4000 steg varje dag.

  Kram
  Ritha

 8. Unorthodox är verkligen jättebra. I väntan på ev fortsättning finns även serien ”Shtisel” på Netflix med fantastiska Shira Haas.

 9. Den är sååå bra och så gripande! Jag och min tittade på varandra och sa – det bästa vi sett på länge! Synd att det bara är fyra avsnitt.

 10. Japp! Något av det ABSOLUT BÄSTA jag sett på väldigt länge!
  Såg de första tre avsnitten på rad o ville inte detskille ta slut så väntade till nästa kväll o såg dt sista då.
  Hon som spelar huvudrollen har sådan otrolig närvaro.
  Superstark och skör på samma gång!!!

 11. Jag såg alla avsnitt när de släpptes! Älskar Shira Haas! Och hade gärna sett mer av Undorthodox. Tycker dock att det är lite synd att de inte visade mer av de goda aspekterna med att leva i en gemenskap.
  Tipsar även om Shtisl på Netflix, med Michael Aloni och även Shira Haas!

 12. TACK för tips. Sett del 1 UNDERBAR ju.

  Skickat från min iPad

 13. Gillade den väldigt mycket!

  Annat tv-tips, i en annan stil, kommer här: The Bold Type! En härlig serie om tre tjejkompisar som jobbar på en tidning i New York. Känns lite som en yngre, modern Sex and the city👌🏻 Vet inte vart man kan se den längre, första säsongen visades på Svt Play. Klipp från säsong 2 finns på seriens Instagram, som för övrigt är värt att följa.

 14. Håller med dig! Sååå bra! Jag fick oxå goggla, den väckte en massa intressanta frågor. Superfin skådespelarinsats av den lilla Shura Haas.

  Vilket härligt kungligt program igår, vad tyckte du om det, Ebba? Jag längtar till nästa veckas program.

  Trevlig helg🌸

 15. Har just sett den tillsammans med min man. Vi tyckte båda att den var helt fantastiskt.

 16. Älskade Unorthodox! ett tips är även ”Shtisel” på Netflix, också om chassider. Esty spelar även där 😍

 17. Tack tack tack!! Den måste jag se! Jobbar som IVA-sköterska och jag tänker gärna på annatnär jag lämnar jobbet och försöker undvika allt media skriver ang Covid-19 (går sådär…) Försöker skapa en så normalt vardag som möjligt inte främst bör barnens skull. Underbart med dina serietips och kunglig spaning trots denna kris! Fortsätt så bästa Ebba 💖

 18. Ja jag har sett den och håller med er alla om att den är sevärd. En fantastisk serie och huvudrollsinnehavare! Vilken mimik! Och vilket arbete bakom att skildra de två världarna.
  Som sagt spelar hon också en av huvudrollerna i Shtisel som utspelar sig bland ultraortodoxa i Jerusalem. Både likt och olikt. I Shtisel finns också en hel del tragik men också en del som skapar fascination och lite feelgood och komik också. En lite mer nyanserad bild av en annorlunda livsstil och stark gemenskap på gott och ont. Unorthodox utspelar sig i satmarsekten som är en extra extrem gren vad jag förstår.
  Har ni sett bakom kulisserna-avsnittet till Unorthodox också? Rekommenderas.
  Efter det hittade jag Olydnad som utspelar sig bland ortodoxa (inte ultra-) judar i USA. Triangeldrama med bl a lesbisk kärlek. Bra drama det med men utan Shira Haas tyvärr.

  1. Håller med dig, fantastisk serie. 🙏
   Blev så förvånad när bakom kulisserna avsnittet dök upp, gav en ytterligare dimension av serien och spännande att få lyssna på författaren till boken.
   En serie som kommer ligga kvar i minnet ett tag och behöver bearbetas, för att kunna tas in då den skapade nyfikenhet och många funderingar.
   Ska även titta på Shtisel, tack för tipset!

 19. Håller med, otroligt intressant och så många fina vyer från Berlin som är min favoritstad. Jag tipsade mina kolleger igår på jobbet.

 20. Ja herregud vilken fascinerande historia, var också tvungen att googla mig runt om denna grupp och läsa om Deborah Feldman! Så sjukt men intressant på många sätt. Ja, hoppas på en fortsättning. Såg även de kortare ”bakom kulisserna” avsnittet om Unorthodox, värt att se.

 21. Vi såg de två första igår o ska nu se de två sista, såå bra!
  Jag hade dock velat ha en ”guide” som kunnat förklara alla dessa traditioner o regler som de måste följa. Som när man är på ett museum o går med en guide!
  Jag läste Nina solomins bok för många år sedan o första besöket i NY, då åkte vi även till Williamsburg. Så otroligt intressant!

 22. Vi såg alla avsnitten på en gång. Helt fantastisk serie, det bästa jag sett på väldigt länge. Sällan sett en så skicklig skådespelare som huvudrollsinnehavaren. Man kunde nästan känna hennes känslor genom tvrutan.

 23. Fick tipset av en kollega och började titta och blev fast. Sträcksåg alla avsnitten och älskade den. Hoppas verkligen på en fortsättning 💕

 24. Såg alla fyra avsnitt igår. Så bra. Så skrämmande. Bästa serien i år so far.

 25. Såg klart den igår, så fantastiskt bra! Välgjord. Även om det är tungt att veta att det fortgår så är jag glad att jag vet. I denna konstiga tid känns det bra att bli lite mer allmänbildad.

 26. Såg den i förra veckan. Kolla alla avsnitt direkt och var helt fast! Spännande historia i en värld jag visste mycket lite om.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.