Från Portugal med kärlek: Måndagsrapporten (och mammografi)

MÅNDAG: Ja, så landade man igår kväll från Portugal 100% laddad med kärlek, pepp och väldigt mycket välbehövlig SÖMN, ny energi och som vanligt efter att jag kopplat bort några dagar: en rejäl “to do” i huvudet. Vilket – även detta återkommande – slår tillbaka. “DET måste jag ta tag i, DET DÄR vill jag göra!”. Att jag inte lär mig?! Som ett brev på posten kom därmed DIPPEN idag: jag hinner ingenting, tusen beslut och på tok för många tycks ligga på mig, jag hinner inte, jag kommer aldrrrrrig ikapp. Men det gör man ju. Man gör ju det. Och hey, jag med.

Det fick helt enkelt bli en något rörig måndag, som startade med ett långt måndagsmöte – mycket att gå igenom – och sedan splittrades upp av mitt livs första mammografi ute på St Görans sjukhus (usch, jag var nervös över om det skulle göra ont, vilket jag efteråt insåg var onödigt!) och sedan poddinspelning och möte med Emilia, på hennes kontor. Avstämning om ett kommande Säker stil-projekt, som blir så himla fint. Gå igenom ett samarbete som ska fotas imorgon, läsa briefen noga och preppa. Skicka iväg ett trettiotal inbjudningar till en pressfrukost nästa vecka, en för Bookbinders och ytterligare en för mina smycken.

Sedan hemåt och på kvällen föräldramöte med förskolan. Nu när jag skriver detta så inser jag att… Detta var rätt rimligt denna måndag. Jag KUNDE faktiskt inte hunnit med tusen saker till. Kanske inte ens tio. Eller ens tre?!

TISDAG: Andra bullar blir det imorgon, tisdag. Borde här utfärda en VARNING! För dig som tycker att dessa måndagsrapporter är jobbigt hurtiga och maxade, så… Är detta icke en dag för dig. Tidig start, smink och hårfix här hemma 08.00 och sedan iväg med fotograf Lisa Höök klockan nio, för att ta vara på den – förhoppningsvis sooooliga morgonen – fota ett par bilder in action. Så att säga. Klockan tio måste vi vara tillbaka här hemma för att jobba vidare, egentligen skulle vi haft en heldag men på grund av ett icke flyttbart viktigt jobbmöte så måste allt vara klart tidigare än beräknat. Men framför allt måste det bli riktigt, riktigt bra! Jag har preppat här hemma ikväll, looks och plagg hänger stemade och klara och det finns så att säga en plan. En mycket bra sådan. Den inkluderar ljuvlig vårsol, och jag har kollat vädret tre gånger senaste timmarna men jo, varde ljus. Halleluja! Dessutom har vi en bra, tydlig “to do” och härliga inspirationsbilder, en slags “mood board” om man så vill. Ett dreamteam på det, så kort sagt bästa tänkbara förutsättningar. Skoj!

Dottern har tennistävling på eftermiddagen utanför stan, tack och LOV rycker min kollega Caroline ut och kör henne – så otroligt schysst, hade inte fått ihop dagen annars. På kvällen föreningsstämma i huset där jag har mitt kontor och sedan tennis efter det, kanske en sväng till gymmet om jag hinner, men det gör jag nog inte och… Ja, det får lösa sig. En sak i taget. Utan att glömma något?!

ONSDAG: Johan åker till Insjön och väveriet för att jobba där onsdag – fredag och han åker tidigt på morgonen, så jag kör morgon-racet med barnen och har sett till att ha en hyfsat mötesfri dag i kalendern. Skönt. Nödvändigt! Behöver skrivtid och skrivro. På kvällen ska läppstiftet eventuellt på, i alla fall någon slags klänning (tror jag…) för då vankas stilsäker drink hos By Malene Birger. Trevligt!

TORSDAG: Upp och hoppa, dags för 5-årskontroll med minstingen. Åh, han längtar ju sååå efter detta, eftersom det – ja, precis som det låter – handlar om att han fyller fem. Nästa vecka. En HEL hand. Stoltheten i den lilla kroppen över denna födelsedag går inte att ta miste på, inte på mils avstånd. Vår lillpojke, vårt busfrö, vår envisa, lilla spralliga, glada, som alltid ska med, på allt! Utom när han själv inte vill, förstås…

Sedan lämna honom på förskolan och jag ska göra en intervju med Svenska dagbladet. Hmm, var det bilder som skulle tas också?! Måste kolla upp. På eftermiddagen, efter jobbdagen, blir det efterlängtad träning. Som fått stryka på foten den här veckan. Så blir det, jag försökte planera in tre pass men lyckades inte. Och tänkte att well, så är det vissa veckor. Livet. Sedan är det simuppvisning för mellanbarnet, jag har missat den varenda gång men nu ska jag DIT!

FREDAG: Fredagstennis, hurra! Det är ju faktiskt också träning, svettigt och kul som bara den – räknas ju, trots att det inte KÄNNS som träning. För att det är så kul! Sedan jobba järnet för att hinna ut till skolan, där jag har anmält mig för att vara rastvakt i dotterns klass. Man fick anmäla sig som frivillig, ska bli skoj att se hur de har det på skolgården, det är ju en bubbla man annars inte får tillträde till som förälder.

På kvällen – FEST! Ja, hur den ska orkas med känns just nu liiiite som en gåta. Men men, en sak i taget, det var väl veckans mantra. För att försöka hålla kvar vid det där Portugal-lugnet. Jag fick höra att Portugal och kusten, där vi var, skulle vara just lugnt. Det stämde verkligen. Underbart lugnt. Lugnt tempo. Fridfullt. Blundar och tar in den känslan i kroppen igen, med tre djupa andetag, låtsas känna doften av apelsinträden i eftermiddagssol.

LÖRDAG: Får man hoppas på en sovmorgon kanske?! Dottern ska provrida i ny ridgrupp, och sedan har jag bokat in barre. Pojkarna får nog hänga med mig, så tar Johan dottern till stallet. Klok familjefördelning med tanke på vem som är vassast på att kratsa hovar… Man kan väl säga att jag trivs bättre på barren!

SÖNDAG: Födelsedagslunch för nästa veckas firare, för Johans familj. Jag tänkte göra en god paj, sallad, gott bröd, ja, en lite lättare lunch helt enkelt. Kanske en apelsinsallad och sedan får vi väl ha en tårta också. Ernst får hjälpa till med den, eftersom han är mest mån om denna del! På kvällen har jag två timmars padelkurs utanför stan, inbokad sedan länge. Kommer studs därifrån, det vet jag redan nu, eftersom det är grymt bra och rolig träning! Sedan krascha i soffan och tänka igenom nästkommande veckas måndagsrapport, som inkluderar en övernattning, två födelsedagar, en heldagsplåtning och… Vi får väl bara konstatera att vår-ruschen officiellt är här. Vi andas. Och är innerligt tacksamma över den trygga vardag allt detta pussel och små “problem” ändå är en del av. Den där tacksamheten är onekligen viktig att påminna sig om, och det ligger sorgligt nog alltför nära till hand att göra det.

KOMMENTERA GÄRNA! Men framför allt, så önskar jag dig en riktigt bra vecka. Måtte vårsolen tina upp oss alla. Måtte det nattsvarta läget få ett slut, ett ljus i tunneln, även om det onekligen just nu känns väldigt svårt att se.

35 reaktioner till “Från Portugal med kärlek: Måndagsrapporten (och mammografi)

  1. Många av oss behöver nog det eftersom det alltid är fullt ös hemma?

 1. Hej!

  Jag gillar dina rapporter. Det är en helt vanlig och normal (om än lite mer varierande och glamorös) beskrivning av vardagslivet så som det gestaltar sig. Skulle jag blogga (som lärare) om mina morgnar med barnen, lektioner, rastvakter, utvecklingssamtal, konferenser, hämtningar, sportaktiviteter och kvällsjobb så skulle det ge sig precis lika intensivt.
  Det är härligt att läsa om det verkliga livet tycker jag. Oavsett vad vi valt för yrke. Intensivt är livet. Kämpa på!

 2. Jag älskar när du reser Ebba! Ditt liv är så inspirerande och det är fullt ös hela tiden. Även om jag är i en helt annan situation (söker jobb som förskollärare) så blir jag alltid peppad och inspirerad av folk som lever fullt ut . Blir alltid lika glad av dina måndagsrapporter och blir alltid lika peppad av dina resor. Jag tycker att vi ska skippa reseskammen (med all respekt för miljön) det är ute nu efter dessa två ganska konstiga år och speciellt nu med Ukraina. Vi alla har rätt till att leva det liv vi vill och kan leva och om det är något vi har lärt oss är att livet är föränderligt och vi vet aldrig vad som kommer att hända. Så med det sagt så tycker jag att vi ska säga, why not?😊 Vi är så fokuserade på vad andra gör hit och dit istället för att ta ansvar för vårt eget välmående och liv. Du är otroligt inspirerande Ebba med ditt nu köööör vi pepp och fortsätt med det! 😊😀 allt som bidrar med positivitet och välmående och positiv energi är bra! Det behöver vi def mer av! 😍🙏🏻 Och man blir mer ödmjuk och öppensinnad när man reser också, det är två väldigt bra egenskaper. Och nyfiken på andra kulturer och andra människor och nyfikenhet är något som driver dig Ebba, så sluta aldrig med det! Det är en underbar egenskap. Heja heja dig Ebba 😀🤩💚

  1. Skippa reseskam med all respekt för miljön? Jag undrar verkligen hur du menar här. Tycker vi alla ska fundera ett extra varv på hur rimligt det egentligen är att vi beter oss som att vi har flera jordklot. På riktigt fundera på vad det innebär. Varför det är rimligt att vi ska förbruka så mycket resurser och andra ingenting. Jag lovar att våra barn kommer att fråga om några år hur vi tänkte. Är du på riktigt nyfiken på andra kulturer och människor så finns dem i Sverige, prata med människorna här. En utomlandsresa med flyg för nöjes skull borde vara mer rimligt vart tredje eller femte år, inte flera gånger på samma år. Ödmjukhet och ett öppet sinne hittar du på många andra sätt.

 3. Kul att du var med i Skåpet! Stjäl en kommentar från en annan lyssnare – bra flow i samtalet!

 4. Hej, uppskattar många av dina inlägg men måndagsrapporten är inte en av dom. Förstår inte vitsen alls. Hoppas på många andra bra inlägg framöver! Låter helt underbart med miljöombyte, Med vänlig hälsning, en som inte varit utanför Sverige sen 2018

 5. Förlåt men vad menar du med ”ute på St Görans sjukhus”? Sjukhuset ligger på Kungsholmen – Stockholms innerstad.

   1. Haha, jag tänkte samma sak. Ute på St Göran? Sjukhuset ligger ju i innerstan, tar typ en kvart med bussen från Karlaplan.

   2. Upphör aldrig att förundras hur en del kan få inspiration och pepp av en överklassjänta som lever i en hysterisk vardag. Alltid lika påklistrat klämkäck i sin tro det ska tilltala oss andra. Hitte-på-halsband som det finns hundratals liknande upphöjs till “följ ditt hjärta”. Tur vi är många inom olika områden som har meningsfulla jobb och som utan halsband för tusentals kronor följer sitt hjärta.
    Kolla hennes medverkan i “alla mot alla”. Hennes beteende där säger en del.

 6. Som en utbränd mamma blir jag alldeles matt av dessa måndagsrapporter, vilka jag förstås inser att jag inte alls behöver läsa. Bra om andra finner dem inspirerande men jag kan inte låta bli att undra om ett sådant här tempo håller i längden. Den här veckan kanske är extrem men du verkar ju vara borta hemifrån väldigt många vardagskvällar. För mig höll det inte i längden att försöka bolla familj med ett väldigt stressigt jobb. Nu försöker jag hitta en ny balans i tillvaron men jag upplever att det är svårt när samhället är så prestationsinriktat och allting ska gå så snabbt hela tiden. ”Den som gör mest vinner” liksom. Bara några tankar så här på kvällskvisten. Min poäng är att alla så klart måste hitta sitt eget tempo och en livsstil som passar dem men eftersom du ganska ofta beklagar dig över hur trött och stressad du är Ebba, hoppas jag att du får möjlighet att varva ner ordentligt emellanåt.

 7. I anslutning till vad Maria skriver så tycker jag det kunde vara fint om Ebba skrev lite mer om den infrastruktur hon har på hemmaplan som möjliggör delar av hennes tillvaro. Tänker ffa på barnpassning och övrig hjälp. Om pappa är på jobb så måste väl någon ta barnen om Ebba har åtaganden på kvällen. Om syftet med måndagsrapporten är att inspirera och peppa, snarare än att visa på hur duktig man är och hur många bollar i luften man kan ha, så kanske man också kunde skildra lite av hur mkt hjälp man behöver från vänner, familj el inköpta tjänster.

  1. Håller med Jo, det vore verkligen intressant att veta hur Ebba och hennes man löser det invecklade livspusslet. Jag gissar att de måste ha en bra planering i ryggen med barnvakter/nanny och städhjälp osv. Annars vore det väl helt omöjligt att vara borta hemifrån så mycket när barnen inte är i skolan/förskolan. Min familj hade ingen hjälp alls när vi försökte köra racet och det gick ju inget vidare. I nuläget har jag inte råd med någon hjälp men om jag någongång i framtiden kommer tillbaka till arbetslivet på heltid hoppas jag kunna unna mig lite städhjälp och kanske matkassar någongång, också för att lösgöra mera tid med barnen som växer upp alltför fort.

 8. Följer du Underbaraclara? Hon levererar så mycket klokskap kring planering, återhämtning, inse begränsningar och att säga nej. En intressant vinkling på temat är en söndagsreflektion. Hur blev veckan, vad hann jag inte, vad glömde jag. Vad är jag nöjd och missnöjd med, kort sagt hur fungerar planeringen. Det finns en gräns för vad man klarar även om jobbet är roligt. Var rädd om dig!

  1. Tack för tipset Karin 🙏, det ska jag kolla upp! Ha en fin lördag!

 9. Superhärligt och inspirerande måndagsrapporter Ebba, så länge du njuter och pallar med så – kööör😅 För mig är de oftast peppande och annars kan jag alltid tänka – vad skönt att jag inte har såå full agenda iallafall🤪😘
  Jag antar att du Hanne vill peppa Ebba att inte be om ursäkt för sig och sitt liv. Jag brukar också invända mot sura och missunnsamma kommentarer i fältet, de är så onödiga och gör ingen något gott.
  Men Hanne, vet du, det är så världsfrånvänt att säga att det är ute med miljön nu efter corona och krig. Jag kan hålla med om att man knappt orkar tänka på det också nu, de sista åren har verkligen tärt på vår ork. Och fortsätter tära. Men att sticka huvudet i sanden och resa som att det inte fanns någon morgondag, som att miljöfrågan blivit mindre akut av att bli bortprioriterad av annat mer påtagligt akut. Det är INTE att ta ansvar för annat än sin tillfälligt lite högre energinivå och solkyssta kinder.
  Som min 14-åriga son sa – det är lätt för er vuxna att fortsätta göra egoistiska val, men det är vår framtid på jorden som ligger på bordet. Inte er. 😔

 10. All ni undrar hur hon hinner med allt och att hon ska sänka tempot osv. Men har ni tänkt att om man har en mamma som hon har som kommer till Sthlm var och varannan vecka för att passa hennes barn så hinner man med mycket. Sedan har hon ju en man också som tar mycket med ansvar än vad hon själv gör..Ebba är ju bortskämd och har och alltid fått ständigt med hjälp hela livet..så hörni jämför er inte med henne.

 11. Herregud – dessa kommentarer!

  En god regel – kommentera inte på ett sätt som du inte skulle våga göra IRL.

  T.ex. helt ok att komma med kritik om man tycker att måndagsrapporten är tråkig eller inte ger så mkt. Det fina med en blogg är ofta betraktelser och ett personligt tilltal. Inte att veta vad en person gör. Det kan man tycka och tänka och det är konstruktiv kritik.

  Allt annat är bara elak (och avundsjuk?) mobbning.

 12. Men är ni på riktigt vuxna människor som skriver här?
  Nu syftar jag såklart inte på alla men häpnas över endel kommentarer.
  Som ovanstående skrev, rättfärdigar detta ert beteende för att det är en kommentar på en blogg eller vågas sådana åsikter yttras IRL?

  På mina barns skola finns endel mobbiningsproblematik och sitter det föräldrar med denna typen av beteende förstår jag verkligen att barnen tar efter.

 13. Är full av beundran över dig Ebba. Kan inte komma på någon som är mer nyanserad o multibegåvad faktiskt❤❤

 14. Jag tänker att det finns så många andra insprirerande bloggar om man vill insprireras av miljötänk, “slow living” och mindre ytliga ting och att det är bättre att byta “filterbubbla” om man känner att det skaver att läsa om flygresor, livsstil som inte är klimatvänlig och en fullspäckad vardag.

  1. Jag vill förtydliga att det inte är ebbas resa som skaver i mig, det kan jag bortse från när jag läser bloggen, däremot blev jag upprörd över att läsa Hannes kommentar och argument, att vi ska leva på som om det inte finns någon morgondag, göra det vi kan och vill. Jag tycker vi borde kunna ha lite mer eftertanke. Fortsätta med ett gott liv, men som Maria Soxbo brukar skriva: utan skav.

   1. Jag förstår precis hur du menar. Så klok kommentarer från dig.

 15. Jag förstår inte riktigt poängen med att skriva kritiska kommentarer, tror ni att Ebba kommer förändra sitt sätt att blogga eller sitt sätt att leva på grund av era kommentarer? Om hennes vecka verkar hektiskt eller inte beror nog mest varifrån man kommer själv? Jag är helt säker på att vilken trebarnsmamma som helst lever en lika hektisk vecka men med mindre glammiga teman men det gör den ju inte mindre stressig?

  Jag kan hålla med om att det är synd att varken Ebba eller Emilia (t ex) inte skriver o pratar mer om barnvaktshjälp och nannies för det skulle nog kännas skönt för många att höra samtidigt så kanske det känns så självklart att de får mycket hjälp för annars skulle inte allt gå ihop alls? Jag tror dock det är många som får hjälp av familjen ofta o liksom inte tänker på det för det är så naturligt för dem att få den hjälpen.

  Om man inte gillar Ebbas blogg med samrbeten, mode och lyxigt (iaf för många) vardagspussel så finns det ju många andra bloggar med andra perspektiv? Om man blir så upprörd över att läsa Ebbas blogg så skulle jag rekommendera av att avfölja o läsa ngt annat som ger en mer positiv energi så att man själv kan sprida glädje elelr ställer för att kommentera negativt för DET gör ju störst skillnad för bloggarna man vill påverka (om man nu är ute efter att påverka med sin kommentar)

 16. Tack för veckorapporten. Den gav mig en spark i baken att pränta ner min egen tillvaro (långt från Ebbas). Överblicken har sedan inspirerat till bra prat och faktiska förändringar i det lilla, och det fortsätter. Jag ser inläggen, om de återkommer, som en påminnelse om att hålla koll på min tillvaro utifrån mina förutsättningar – och ett bjussigt medskick från en bloggande entreprenör att bara acceptera att det rätt ofta ser stökigt ut i starten 🙂

 17. Hej. Får jag önska ett säker stil-inlägg? Jag är i skriande behov av myskläder. Vinterkvällarna har tillbringats i väldigt sköna långkalsonger från Kari Traa. Men så kan jag ju inte fortsätta nu när våren kommer. Vad är stilfullt att ha på sig på kvällen, mellan hemkomst och sänggång?

  1. Soft goat har sköna och snygga kläder som man kan mysa hemma i och samtidigt känna sig lyxig i. De har en Sample sale, på Sveavägen 10, som börjar imorgon måndag kl 7.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.