En (väldigt) viktig söndag

2006 chefade jag för Veckorevyn, Sveriges då ledande tidning för unga kvinnor och en självklar maktfaktor. Inför valet ville vi lyfta politiken ur ett perspektiv som passade vår tidning och som väckte känslor. Syftet? Att få fler – helst ALLA – unga att rösta. Jag stylade, men framför allt intervjuade, alla partiledare. Minns att jag var nervös inför intervjuerna, läste på noga samtidigt som mitt 25-åriga perspektiv var viktigt, för att nå landets tjejer och unga kvinnor.

Det skrevs om min “omstyling” av partiledarna i alla stora tidningar, åsikterna gick isär förstås – vilket man idag ler lite åt, när man ser samtliga partiledare flossa, prata favorit-emojis, “träna” på att fota sin lunch och leka influencers…

unspecified

Idag är min uppmaning densamma: ut och rösta. Rösta! Men styling känns fjärran, i en valrörelse där jag önskat att någon vågat sätta ner foten och lugnt sagt: ”nej, jag står gärna över att flossa, däremot pratar jag hemskt gärna politik”. Verkligen inget fel med det, jag förstår att alla sätt att nå ut är bra, i ett kritiskt läge. Tror bara att man hade vunnit mycket på att våga vara allvarlig, lite oftare. I ett val som är allvarligare än någonsin, ett år då det är viktigare än någonsin att rösta – och rösta på vad som helst, vem som helst, men inte SD.

Med sin rasism, sin skrämmande klimatpolitik, sitt abortmotstånd och sitt hot om att lämna EU är Sverigedemokraterna ett hot mot det Sverige vi känner idag. På så många grundläggande plan. Med det sagt, ska Johan och jag nu ta med barnen och rösta och berätta för dem om demokrati, allas lika rättigheter och varför den här dagen är så viktig, för deras framtid och allt vi tar för givet.

21 reaktioner till “En (väldigt) viktig söndag

 1. Fick gåshud när jag läste from ”I ett val… allt vi tar för givet.” Så bra formulerat!

 2. Tack Ebba för att du vågade ”sticka ut hakan”! All heder till dig 🙏🏻 Kram från en trogen bloggläsare

 3. Tack Ebba för att du använder din blogg på bästa sätt denna den Viktigaste Dagen för oss alla och för framtidens Sverige! Tycker väldigt mycket om att man tar med sina barn när man går och röstar. Jag tog med min lillasyster till min vallokal och hon tog med mig till sin. Våra barn är vuxna sedan länge och bor på olika håll i Sverige! Tillsammans vill vi rösta !

 4. Bra Ebba. Tack. Blir så glad när influencers använder sig av sin röst i viktiga frågor. Demokrati är något vi måste värna om och ta ställning för. Vi är alla Samhället. Det allra minsta vi kan göra är att använda oss av vår rösträtt. Tack för att du påminner om det. ❤

 5. Så bra att du använder ditt inflytande och tar ställning mot SD och benämner dem som de rasister de är, det är alldeles för få som vågar göra det idag. Jag hoppas att du inte får några negativa kommentarer eller mejl pga detta, men får du det så kom ihåg att vi är många många fler som håller med dig och står på din sida även om vi inte alltid är bäst på att synas och höras. ❤️❤️❤️

  1. Eh? För få? Läst några tidningar eller sett på tv på sistone?

 6. Såå sant, politikerna har ju verkligen lekt runt och skrapat på ytan en hel valrörelse. Det är onliners och slagord mot varandra. Det verkar som det konstruktiva och handlingskraftiga har fått stå tillbaka. Kanske är det för att vi blir mer och mer matade med korta texter och bilder och inte vana att ta till oss av längre och informativa budskap. Kan se ett samband i mitt jobb som svensklärare. Det ser jag svårigheterna att läsa längre texter. Vi (både vuxna och barn) har inte längre uthållighet. Vi blir distraherade och okoncentrerade snabbt. Jaja ett sidospår men viktigt att ta ställning mot SD. Kram!

 7. Bra skrivet Ebba! För mig är det en självklarhet att ta med mina barn när jag går och röstar. Kan bara hålla med, rösta på vad som helst bara inte SD.

 8. SD har nog den sundaste politiken av partierna, se på väljarstödet😊

 9. Heja dig som tar ställning och trycker på vikten av att rösta! 💚 För demokrati, jämställdhet och rättvisa och mot främlingsfientliga krafter.

  1. Javisst! Alla får rösta som de vill, det är ju det fina med en demokrati. Men alla (utom kungafamiljen :-)) får också uttrycka sin politiska åsikt, vilket är vad Ebba gjort i detta inlägg. Skilj på att uttrycka sin åsikt och bestämma över vad någon annan ska rösta på, tack.

   P.S. Jag gissar att du menar att alla riksdagspartier är bra, inte alla partier i största allmänhet. Men i riksdagen sitter också ett parti med nazistiska rötter och med ett rasistiskt partiprogram. Det fattar inte ag hur en enda vettig människa kan tycka är ”bra”.

   1. Man kan känna sig påverkad av vad andra personer tycker, speciellt om det är någon/några man gillar och ser upp till.

   2. Nazistiska rötter = inget annat än en bakgrund som partiet numera sedan länge frångått liksom V slutade kalla sig kommunister för 28 år sedan. Borde vara passé i båda fallen kan man tycka?

    Vilken del av partiprogrammet är rasistisk och varför tycker du det?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.