Schema för 10 månaders baby

Okej, NU – nu har jag fått ett “schema” för min lilla sömnmarodör. Jag vet i fasen hur vi ska få till detta, det där med schema på kylskåpet var liksom en självklarhet med första barnet, not so much med tredje. Men jag är ju desperat. Och nånstans förstår jag att vi MÅSTE få ordning på detta.

I nya podden som släpptes imorse berättade jag ju om lyxen som väntar nästa vecka. Den barnfria lyxen då mina föräldrar åker med Marianne och Klas upp till Sälen. Eller barnfi och barnfri, Ernst är förstås kvar här hemma med oss. Kanske är det då det händer, jag ska försöka få med mig Johan på tåget också…

Vi pratar inte bara barnfritt och Pernilla Wahlgren i nya podden, utan också om hur mycket man längtar efter vårmode och vårens glassiga pasteller. Åh!

4J1A0173

Här, en bild från trendfrukosten vi höll i förra veckan. Emilia nyper i vår poddpartner Kappahls stickade tröja, som just släppts i butik. Åh, vad glad jag blir av allt rosa i vår! En god natts sömn på det och jag är sååå redo för att komma i form (och komma i) vårgarderoben…

22 reaktioner till “Schema för 10 månaders baby

 1. Ni nämnde en svensk handväska i podden. 3-4000 vilken var det? Den lät så snygg.

 2. Hej Ebba!
  Din Ernst var en lång kille vid födseln precis som min lilla pojk. Hur lång är han nu och vad väger han? Min är åtta månader och 77 cm och 10500 gram.

 3. Dela gärna med dig av ditt schema! Kan va bra inspiration för oss andra med samma kära bekymmer…

  1. Skulle också uppskatta en kopia på det där schemat!! Hade varit toppen för min lilla tjej som inte heller fattat hur man sover på natten…

 4. Nu kommer jag låta som en helt okunnig förstagångsmamma, men vad är schema? 🙈

  1. @Nicole: man behöver inte ha något schema alls för bebisar, mer än det som kommer naturligt med bebisens egen sov- och ätrytm. På större bebisar som kanske äter mat/smakportioner brukar det falla sig naturligt att dagen följer normala måltidsrytmer (frukost, lunch, middag ev mellis), men inte ens det är så benhårt när det gäller bebisar. Man får göra det som funkar för just ens eget barn. Så du har inte missat något. 🙂

   1. Aha, tack då förstår jag vad som menas! 😊🙈

 5. Du ska inte FÅ MED johan på tåget. HAN ska KÖRA tåget. Han tar Ernst och du sover i de andra barnens rum. För det handlar väl ff om att han vill amma? Du doftar ju mums och stör hans sömn. Blir kanske lite gråt första nätterna, men det passar ju bra när de andra barnen inte är hemma, då behöver ni inte känna stress över att väcka dem. Lycka till!

 6. Åh nej:(:( strunta i schema och fortsätt praktisera ett lyhört föräldraskap istället. Schemametoder hör till det förgångna, de infördes i samband med industrialiseringen och är inget som späd- och småbarn är anpassade för. Kan verkligen varmt rekommendera Cecilia Moens bok ”Trygga barn, Trygga föräldrar”.
  All lycka till till dig och lille Ernst!

  1. Du kan omöjligt ha fått din sömn så gravt störd under så lång tid att du knappt fungerar i vardagen. Till den grad att du snart tror att du ska gå in i väggen fullständigt. Spädbarn må inte vara anpassade för scheman, men föräldrar är heller inte anpassade för att få så dåligt sömn under långa perioder, utan det är direkt skadligt att inte få den tid av djupsömn man behöver för att kroppen ska fungera både fysiskt och psykiskt. Det är så mycket vitala saker som händer i kroppen när man är i djupsömn och har en fungerande sömncykel, som man inte kan kompensera för på något sätt. Man kan alltså, på fullaste allvar, klappa ihop TOTALT rent fysiskt om kroppen inte får sömn. Som nybliven mamma har man hormoner etc som gör att man klarar sig på väldigt lite sömn, men de där hormonerna försvinner successivt och tyvärr hänger inte alltid barnet med i samma bana. I en perfekt värld går barnets behov och mammans behov hand i hand, men ibland måste man ta beslut som kanske inte är det ultimata för någon av parterna, eftersom alternativet är ännu värre. Får inte Ebba sova som hon behöver så har Ernst snart ingen fungerande mamma öht. Det kan du omöjligt tycka är en bra grej?

   Det du skriver är inte bara moraliserande, det är osympatiskt och respektlöst också. Tänk efter en vända till nästa gång.

   1. Jag och barnenhaft otroligt slitiga småbarnsår med lite sömn och bebisar som ammat nätterna igenom. Ingen av barnen sov en hel natt innan 3 års ålder. Vi försökte alla möjliga rutiner och metoder i desperation.

    Jag kan bara tala för mig själv men det jobbigaste för mig var att jag själv hade otroligt lätt att bli störd på natten . Jag hade också svårt att somna och komma till ro på dagen. Det blev en otrolig stress att försöka kompensera sömnen. Jag skulle tipsa om att båda föräldrar tar ut föräldraledighet/semester en tid för att hjälpa varandra. Jag hade otrolig tur för min man jobbade mycket hemifrån och kunde ta min äldsta till förskolan på morgonen. Sömnbristen var anledningen till att vi inte skaffade fler barn än 2 (även fast vi gärna i teorin skulle haft fler)

    Så du har helt rätt i vad du säger, det går inte att föreställa sig om man inte själv varit där. Dock viktigt att påpeka att om man är två föräldrar ska man hjälpas åt.

   2. Hej Fanny!
    Vad tråkigt att du uppfattade mitt svar så, det var verkligen inte min avsikt.
    Är själv flerbarnsmamma och har också haft min beskärda del av sömnutmaningar. Just när man är som tröttast kan det ju vara svårt att tänka igenom hur man innerst inne vill göra och vilka alternativ man egentligen har och det kan då vara lättare att ta till den kulturella gängse modellen utan att hinna reflektera över det. Boken var ett tips för att, om intresse och ork finns, kunna utforska mer.
    Och visst är det intressant att vi som art, homo sapiens, har funnits i 200 000 år men bara under det senaste århundradet ändrat spelreglerna och sättet vi lever på så otroligt mycket. Våra gener, instinkter och grundläggande behov är ju fortsatt desamma. Tycker personligen det är så otroligt fascinerande!
    Vad gäller sömnen så finns det studier som pekar på att säker samsovning i längden ger mamma och bebis en bättre nattsömn och med fördel kan praktiseras upp till att barnen blir 3-4 år (minskar stressnivåer hos barnet, ökar anknytningen etc). Men det funkar såklart inte för alla, och som med allt får den enskilde familjen testa sig fram och se vad som funkar för just dem.
    Allt gott!//

   3. Åsa, det du skriver förutsätter fortfarande att man får en någorlunda okej nattsömn. Jag är otroligt positiv till samsovning och är fullt medveten om vilka positiva effekter det ger, men… När man inte får sova mer än en timme i sträck under lång tid så handlar det inte längre om “sömnutmaningar”, utan något som är direkt skadligt både fysiskt och psykiskt. I ett sånt läge är det verkligen inte självklart att det positiva från samsovningen överstiger det negativa som kommer med sömnbristen. Sömnbristens negativa bieffekter påverkar ju nämligen inte bara föräldern, utan i allra högsta grad även barnet.

    Jag förstår inte riktigt hur du kan påstå att du bara lämnade ett tips när du formulerar dig: “Åh nej:(:( strunta i schema och fortsätt praktisera ett lyhört föräldraskap istället.”. “Åh nej:(:(” – du gör en värdering. “Fortsätt praktisera ett lyhört föräldraskap istället” – du antyder att Ebba inte är lyhörd inför sitt barns behov. Den meningen i sig är hemskt moraliserande och inskränkt. Om det nu inte var vad du menade så bör du verkligen jobba på hur du uttrycker dig, för jag kan verkligen inte se hur man kan uppfatta din första kommentar som annat än en dömande pekpinne.

 7. Heja Ebba!💪 du klarar det! Jag följer ett schema för mat och sömn, även kallad ”rutin” , med min 8 mån gamla son. Han sover 19.30-07.00 utan problem. Samma rutin följde vi med min dotter som nu är 3 år och hon sov kl 19.30-07 från 4 mån och gör det fortfarande. Fick själv tipset när jag var desperat efter sömn och ammade henne nästan varannan h nätterna igenom…

 8. Ni är ju två arbetande föräldrar (vet att du skrivit att du är delvis föräldraledig men det verkar som att du jobbar heltid). Kan det inte vara idé då att försöka få det att fungera att ni delar på nätterna? Alltså tar varannan. Ni behöver ju båda sova (behöver man ju även när man är föräldraledig på heltid också för att fungera och orka ta tand om barnet/barnen) och det är ju inte säkert att Ernst börja sova hela nätter pga schema även om det säkert blir mycket bättre. Vet inte om du ammar fortfarande men om du tänkt sluta med det så är ju lika lätt/svårt för båda att trösta och natta om och då finns det ju ingen anledning att du ska göra allt själv.

 9. Sluta nattamma och låt Johan ta honom några nätter. Det kommer bli gråt och jobbigt i början men Johan finns där som trygghet för honom på natten och efter några jobbiga nätter sover ni alla tre hela nätter.

  1. Så många skriver det men nu har min sambo tagit min dotter på 10 månader i 2 veckor och hon vaknar fortfarande en hel del på nätterna, mellan 3-7 gånger varje natt typ! Så nu vet i tusan om det hjälpte så mycket med att sluta amma…läste bl a här på bloggen om det tipset innan då de flesta skrev att det funkar efter några nätter…

 10. Blir intresserad, vad för slags schema? 🙂 Typ exakta tider för mat/sömn/vakentid? Har nog aldrig hört hur det går till men allt som funkar är ju toppen. Skulle gärna få tips 🙂 /nybliven tvåbarns-mor

 11. Tack för att du har ändrat länkarna till en ljusare nyans 👍🏼

 12. Hej Ebba! Jag förstår verkligen hur jobbit det är när bebisen inte sover. Min 3:a har minst sagt haft problem med att hitta in i en någorlunda helnattssömn. Han är nu 1,5 år och sedan 3 veckor tillbaka så sover han nu nästa hela natten. Innan var det oro minst varje timma vilket resulterade i mycket trötta föräldrar. Det jag vill komma till är att för vår pojke del handlade det om öronen. Han har nu fått inopererat rör i öronen och jösses vilken skillnad!! All hans oro och ickesovande handlade alltså om att han ALLTID hade ont i öronen. Kanske det kan vara något liknande med lille Klas? Bara en tanke… Hoppas verkligen att det löser sig för er snarast. Och heja dej! Du gör det så bra! Varmaste hälsningar från en som fått sova 6h i sträck för första gången på 1,5 år zzzzzz 🙂 Kram/ Clara

 13. Jag tycker det låter vettigt med rutiner eller schema, för helt logiskt så behöver ett barn mellan 9-12 mån 14-15h sömn per dygn, det är bara att googla. Och min bebbe orkar vara vaken och pigg ca 3h dagtid. Och för att hinna till skola/dagis med mina andra barn går vi upp 07.00. Då då blir det 1-1.5h nap kl 10 och kl 14 och natt kl 19. Vare sig jag vill eller inte…kan rucka på detta ca 30 min åt nått håll. Annars är hon rejält arg! Men å andra sidan vet jag precis när jag får tid till annat😀 det kommer bli superbra!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.