“Saker att längta till”-listan

Vi satt här i familjen och försökte göra en lista över saker vi längtar efter… Därhemma i stan. I vardagen. Ja, det var min idé såklart och kanske mest för min egen skull. Mitt i sommarlugnet här, ändå kul att samla familjepratet runt sådant – när man hinner fundera, dividera och diskutera!

Tror att vi behöver lite hjälp med listan dock, för den blev INTE lång?! Ernst längtar efter sitt Lego därhemma, klart slut. Kompisarna, konstaterade syskonen. Ska bli roligt att träffa kompisarna. Japp, jag instämmer. Men sedan… Handlade mest följande diskussion om allt vi har här, men inte hemma. Trädgården. Närheten till allt. Cykla till allt. Det enkla livet. En mamma och en pappa som är hemma mest hela tiden. Inga läxor, inga hissar, ingen portkod som krånglar. Bara ett liv sorglöst som en kritvit sandstrand, som vi nästan hör hemifrån oss om vinden ligger åt det hållet.

VAD STÅR PÅ DIN LISTA?! Kommentera!

23 reaktioner till ““Saker att längta till”-listan

 1. Även om sommaren är alldeles underbar, finns det en tjusning i att äta sin chiagröt och träna riktigt hårt efter jobbet. Komma hem och lyssna på hur barnens dag i skolan varit. Dricka en kopp te och kolla på en serie med tända ljus på bordet. Det kommer bli bra!

 2. Jag längtar inte efter någonting. Älskar livet på sommaren. Strand, sand, sol, glass, långa grillmiddagar, tjejkvällar på uteservering och ledig familj. Barnens rutiner är helt som bortblåsta, de äter en näve köttbullar till frukost och vinbär till mellanmål och har sand i hårbotten som de vägrar skölja ur.
  Mitt värsta är är folk börjar prata om tjocka koftor, att det blir mysigt att tända ljus och krypa upp under en filt. Vi gör ju inget annat 9 månader om året än att sitta i mörkret och famla och drömma om ljusa kvällar och rosévin på stranden.

  Det är sommar!
  Kraaaaaaaam

  1. Precis så är det, 9 (eller 10) månader om året är det mörkt och kallt och man längtar till sommaren. På sommaren önskar man att värmen aldrig ska ta slut. I år har det varit extra varmt och jag har nästan inte frusit alls, vilket jag ofta gör även på sommaren. Hösten kommer att kännas ännu värre när man nästan vant sig av med att frysa…Så nej, längtar inte alls efter vardag och höst 🙂

   1. Jag jobbar med människor som inte har några valmöjligheter alls, vars dröm är att ens få ett jobb, leva i en relation och/eller samhälle utan våld där att få mat på bordet till sina barn är det största problemet. Det har givit mig perspektiv. Det är inte alltid det går att lyfta blicken men bor man i Sverige så finns de flesta möjligheter att förändra sitt liv så att man är mer nöjd mest hela tiden. Jag blir ledsen faktiskt när jag läser sådana här inlägg och kommentarer för det känns så oerhört begränsande när det istället är så att de flesta av oss har oerhört många möjligheter, varje dag. I allt vi gör. De här inläggen kommer varje augusti Ebba 😅 nu när det varit så här några år, alltså att de hör tankarna kommer upp så kanske ni ska prova iaf något år? Ni har nog också antar jag kanske extra bra förutsättningar? Dvs kan hyra bostad i Stockholm, turas om att pendla till Stockholm för jobb och bostad i Skåne finns redan. Det värsta som kan hända är att ni får flytta tillbaka och meckigt med barnens skolor. Om barnen skulle få det valet på riktigt kanske det enda som är bra i stan dvs kompisarna väga så tungt så att det där andra med trädgård mm inte skulle vara så viktigt ändå? Många behöver mer förberedelser för att flytta livet sådär, har svårt att hitta nytt jobb och har inte hus på en semesterort men passa på när ni har det?

    Jag tycker vintern och mörkret är asjobbigt. Vill egentligen inte bo i Sverige men nu har jag valt att skaffa barn med någon som inte kan flytta på sig lika lätt så har jag valt att gilla läget. Har aldrig varit ett fan av vintersport men längskidor känns som något som de flesta iaf kan ta sig fram med och så det känns safe att prova så det ska jag göra. Jag tycker också att det är så otroligt härligt att bo i stan. Bio, utställningar, restauranger och kaféer. Skaffa en vardag där man inte längtar till semestern. Om inte allt går att göra ny så ta små steg. Mina har varit att bo nära jobb o skola, slippa pendla långt i november på t banan hjälper vinterdeppigheten. Häng med vänner och träna.

 3. Mina barn saknar sina aktiviteter som är under terminerna (karate, basket, innebandy, simning och skidåkning åt alla håll och kanter). Samt närmaste släkten saknar vi alla

 4. Håller med dig Ebba! Vad är det för liv vi lever utanför sommarveckorna? Ekorrhjulet som rullar, stressen som gasar i vår kropp, prestationsångesten på jobbet och de kyliga och mörka dagarna. Har faktiskt på allvar funderat på om det är så här inrutat jag vill leva mitt liv. Det varar ju inte för evigt och min hälsa mår så bra av att vara vid havet och att ha varma dagar och kvällar.
  Vi har vänner som kommer bo på Mallorca ett år nu. Jag pratade med dem igår och de uttryckte hur skönt det skulle bli att pausa ekorrhjulet och kylan och mörkret i Sverige. Jag hade gärna tagit deras plats. Jag längtar till något annat än det liv vi lever här hemma i vardagen. 9 månader av slit, kyla och pusselarbete av vardagen känns övermäktigt nu. Kanske en deppig och egoistisk tanke men jag önskar att jag hade mitt sammanhang och min familj i ett varmare land vid havet. Tänk att kunna gå ut en varm novemberkväll och sätta sig ner i trädgården när barnen somnat. Kanske skulle havet susa i bakgrunden och jag skulle längta till nästa dag i stället för att sitta inne och titta på Netflix medan regnet och mörkret tränger sig på och fundera över hur många timmar jag kommer hinna sova i natt när alla krav och måsten är uppfyllda.

 5. Svårt det där. Jag har aldrig haft svårt för att återgå till lunken/vardagen/ hjulet eller vad du nu vill kalla det. Men i år är jag ambivalent. Kan bero på att det har varit ett minst sagt speciellt år bakåt osv.

  Men saker att längta till är ju alltid ens permanenta hem, sitt kvarter, bageriet i huset och deras kaffe och bröd. Att ha en ”vanlig” helg, strosa i stan eller åka tillbaka till landet över helgen. Planera och börja drömma om ngt nytt framöver? Klippa en ny frisyr? Köpa en höstkappa?

 6. Kanske lite off topic, men det är i alla fall en fråga till dig Ebba (och eventuella andra som har bott både i Göteborg och Stockholm), kopplad till längtan: kan du tipsa mig om saker som är bättre med att bo i Göteborg än Stockholm? Du bor ju själv i Stockholm men gissar att du tycker även Göteborg har massa bra saker. Jag har precis flyttat hit, efter att ha levt hela mitt liv (utom ca 8 år i Uppsala i samband med studier) i Stockholm. Har flyttat ihop med min kille som bor i Göteborg, och han är såklart en bra sak med att bo här 😉, men själva staden? Jag har Stockholm i mitt ❤️ och behöver lite Göteborgs-pepp! Är 40 i år, så typ ”vandra hem i sommarnatten efter Håkan-konsert på Trädgården”-tips är inte så aktuella, det kan ju hända men knappast särskilt frekvent längre 😉 Det enda jag kan se som är bättre i Göteborg än så länge är bostadspriserna! 😅😬🤔 Tack på förhand!

  1. Promenera mycket! Det allra bästa med GBG är att du kan gå i princip överallt. Bor ni centralt älskade jag att gå i kvarteren ovanför Hvitfeldtska, avsluta vid Näckrosdammen. Läs Samlade verk av Lydia S för att få extra feeling.

   Gå upp till utkiksplatsen vid Kungshöjd och ta med en miniflaska bubbel och drick med någon trevlig prick medan solen går ner över takåsarna.

   Köp glass på Lejonet och Björnen på Danska vägen och promenera till snikens kulle – ännu mer fantastisk utsikt.

   Gå till Sjöfartsmuseet när det öppnat och läs på om stadens häftiga historia, extra plus för att det i vart fall tidigare luktade tjära och riktig båt – så gött.

   Kolla in Botaniska trädgårdens kalendarium – min bästa tid är april när vitsippsdalen står i blom men även mysigt på hösten med all färg och en kan samla löv och pressa dem till dukningar under vinterhalvåret.

   Skatås och delsjöarna är fantastiska både för promenad, träning och bad ifall ni bor i östra delarna av stan.

   Ta med matsäck till Amundön och gå runt den, där finns även bra möjlighet till vinterbad.

   Åk till Oves Gatukök i Sävedalen och käka livets bästa halv special – bara en sån grej!!!

   Finns så mycket fantastiskt med GBG, bara snöra på dojorna och börja traska ❤️, lycka till!

   1. Tack! Vi bor tyvärr inte i stan utan i Torslanda, men jag vill ju lära känna stan också så tack för promenadtips, både i stan o utanför! Läste Samlade verk förra sommaren men önskar jag hade haft den kvar att läsa! 😊

   2. Äsch, flytta ner permanent. Finns inget bättre landskap än Skåne 😍

 7. Haha, allt är väl bättre med Götlaborg?! 😉
  Kortare avstånd, lite mer avslappnat, inte ett företag att ta sig någonstans. Ta dig till Saltholmen, ät en dyr, men god pizza på Paradiset. Ta ett dopp när du ändå är där.
  Åk upp till Sisjön och traska runt i naturen eller ut till Mölndal och Stensjön. Ta färjan till Hönö Klåva och titta i gulliga affärer och ät gott med fin utsikt från hamnen.

  Göteborg är en stor småstad, tänk så istället för att jämföra med Stockholm.

  Kortare restid till kontinenten också än från Stockholm. 🤪

  1. Ja Stockholm ligger ju lite mer avsides, ur ett europeiskt perspektiv.

 8. Jag längtar efter egentid och rutiner. Är helt slut efter en sommar av att leka lekledare och laga frukost, mellis, lunch, fika, middag, barn som lägger sig efter jag lägger mig. Hitta på roliga aktiviteter som passar alla. Behöver semester efter semestern! Kram N

 9. Med barn med särskilda behov och inget sommarhus känns det rätt skönt att börja jobba på måndag. Jag är trött på att försöka hitta på aktiviteter som alla i familjen gillar och ingen får utbrott av och skriker att den vill hem. Ofta blir vi sittande hemma i lägenheten för det är allt vi orkar med. Jag har inte heller särskilt många vänner att dricka vin på uteserveringen med och de få jag har är bortresta så här års. Det ska också bli väldigt skönt att slippa fixa med all mat och alla mellanmål.
  Grattis till er som önskar att semester aldrig tar slut. Jag gissar att ni har haft en väldigt bra semester helt enkelt. Själv tycker jag att det ska bli rätt skönt med rutiner igen och slippa stressen att ”ta vara på det fina vädret”.

  1. Tror många delar dina erfarenheter Sara men det är få som är ärliga med det. Precis som vi inte delar ögonblick när vi stannar inomhus för att det är 34 grader och man har långt till stranden eller inte pallar trängas där när man väl är där, när regnet bara öser ner varje dag och man inte har råd att åka utomlands.
   Jag tycker det är Tomas Ledins fel, hans jävla ”Sommaren är kort”. Denna gamla eviga hets att njuta, ta vara på, unna, för snart är det över, nu i en ny kombo med sociala medier, skrytiga inlägg och hopplösa förväntningar på vad en semester ska vara. Han har fel, sommaren är lång, den sträcker sig från maj till september och sen kommer ljuva hösten med all sin förlåtande kravlöshet.

 10. Jag längtar inte någonstans, vi bor i vår idyll med familj både väldigt nära och bara liten bit bort. Men jag tycker om att åka iväg, eftersom jag vet att vi kommer hem igen.

 11. Men jag tror att man måste separera fördelar med ledighet från fördelar med att bo nån annanstans (sommarhus tex). Ett ”sorglöst liv”, vit sandstrand, inga läxor och en mamma och pappa som är hemma mycket får man ju inte för att man flyttar från stan tex. (Eller jo, en vit sandstrand kan ju finnas där, men livet på den är sannolikt inte riktigt lika lockande i januari som i augusti).

  Däremot, om det man önskar är korta avstånd till jobb och skola så man kan cykla överallt, en trädgård, ingen hiss etc så kan man ju ordna en sån vardag också. Om det är solen och värmen man inte vill vara utan så går ju det att ordna också, även om det förstås är mycket besvärligare att flytta till Italien än att flytta till en förort/in till stan (beroende på vad man vill). Och om man ändå bestämmer sig för att man faktiskt inte vill/kan flytta till solen så kan man ju bestämma sig för att resa till den lite oftare tex. Eller ordna andra aspekter av livet och boendet på ett sånt sätt att man tex kan njuta av naturen/trädgården även på hösten, så att man inte bara fastnar framför Netflix, som nån skrev i kommentar. Men krav och måsten försvinner ju inte för att man flyttar till solen. Eller till sommarstugan.

 12. Jag längtar efter skinnbrallor med stickad tröja och stövletter, mörkare hårfärg o mörkröda naglar, äta nyttigare mat (hejdå alla besök på Donken ”längs vägen”), att barnens handboll ska dra igång igen, träffa kollegorna på jobbet, värmeljus och Netflixfrossa men framför allt börjar jag nu längta efter SKIDSÄSONGEN!! 🤩

 13. Har också sommarhus på Öland där vi spenderar all semester samt även en hel del helger året runt.
  Visst känner man sig extra avkopplad och harmonisk i sommarhuset men jag har även konstaterat att jag inte skulle vilja flytta hit heltid då det faktiskt är rätt ”trist” och händelselöst då det inte är sommar.
  Utan gatlysen, långt till ”grann-kompisar” som bor i andra byar runt omkring så blir man rätt nöjd med att endast ha helgerna då man kan suga ut det bästa med både läget och njutet som endast uppstår i sommarhus.

  Blarrig kommentar utav mig men jag tror att det finns fördelar med både landet och stan.
  Så tacksam för variationen (och möjligheten till att kunna ha två ställen att spendera tid på)!
  Och så glad att dina inlägg kommer mer frekvent-hoppas att du haft en njutningsfull sommar ❤️

 14. Du glömde de fina skolorna och de bra dagis vi har i Vellinge kommun när du räknade upp fördelarna med sommar i Fbo.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.